Ei, vaan kyllä se ihan ulospäin oleva ip pysyy hyvinki samana. IP on toteutettu mac osoitteen avulla, ja se siis hakee aina samaa osoitetta kun sama mac osoite on kyseessä.......
Tuo kuvauksesi DHCP:n toiminnasta on ihan hyvä, vain sen siihen tarkentaisin, ettei IP-osoitetta kuitenkaan toteuteta MAC osoitteen avulla, vaan DHCP palvelin antaa sen lainaan ja vahtii sen käyttöaikaa. Ainoa mikä tekee päätöksiä osoitteesta on DHCP palvelin. Jos lupaa ei jatketa, niin asiakaslaite sen vanhan poistaa käytöstä ja jos uutta osoitetta ei anneta, niin ilman jäädään.
Mitä suurempi käyttäjämäärä ja alue, sitä suurempi DHCP pooli ja mahdollisesti hankalammat reititystaulut solmukohdissa. Jossain se hyödyn katkaisuraja kulkee. Ajattelin ensin että muuttosi olisi ollut kaupungista toiseen ja siksi se kuulosti mielenkiintoiselta. Mutta kaiketi nuo molemmat lähellä toisiaan olleet alueet jaetaan saman reitin takaa sekä osoitteet samasta IP-poolista. Ei se muuta tarvitse tapahtuakseen. Hyvä tuuri on sulla käynyt ton muuton suhteen. Ja kun sanoit tuosta yllättyneesi, niin mitä yllättävämpi lopputulos, sitä enemmän se muitakin ihmetyttää. Mutta ehkäpä tästä jo kaikki ihme hälveni. Kiitos kuitenkin mielenkiintoisesta huomiosta.
Oma muistikuvani on, että olen joutunut päivittämään viime vuosina muutamia kertoja käsin DNS osoitteen nimipalvelimille, silloin osoite on muuttunut laitteessa. Palvelin on ollut alusta saakka kytkettynä samaan sillattuun porttiin ja modeemi samaan kuituun. Siitä johtaa ajatus, että IP vaihtuu satunnaisesti asiakaslaitteistosta riippumattomasta syystä. Koen ylimääräisen muutokset ärsyttävänä ja siksi se jää mieleeni ehkä liiankin helposti.
Syy osoitteen vaihtoon on että MAC-osoitetta ei löydy DHCP-palvelimelta silloin kun sitä ollaan myöntämässä tai uusimassa. Oikeaa syytä ei helposti saa selville, mutta voi olettaa, että operaattorin pakottamat syyt tämän aiheuttavat. Esim. verkkojen muutokset tai muu syy tyhjentää taulut, ne täytetään aina uudelleen sen jälkeen. Odotteiden jakamisen suhteen kyseessä on kilpajuoksu ja usein palvelin vapauttaa kaikki osoitteet jaettavaksi.
Kaapelointi rakennuksessani on tietääkseni remontista lähtien toteuttanut lain vaatimukset. Siksi tuo em. määrä johtimia tuodaan jokaiseen asuntoon. Jos näet tarpeen, niin tarkennatko hieman mitä lain kohtaa tarkoitit. Antamasi linkki ei liittynyt mihinkään tiettyyn päätökseen tai lakiin vaan kaikkiin.
Mutten kyllä ole vielä valmis hutkimisen suhteen muuttamaan mieltäni, hutkiminen tapahtukoon, koska kaikkia liittymätapoja ei myydä asiakkaille vaan todetaan "ettei löydy listalta". Niin kauan kun asiakasta rajoitetaan muun kuin hinnan avulla syytä kertomatta, niin näen tuon hutkimisen arvoiseksi.
Omassa tapauksessani talojakamon kuitulaitteisto on jo alakerrassa kytkettynä ja käytettynä, joten perusteltua syytä ei ole julkituotu. Vuosia sitten ko. kuituliittymätyyppiä on kaupattiin ja jopa asuntoihin jaettu talolaajakaistan hintaan. (~10€/kk 10Mbit kuitu, muistikuva 4 vuoden takaa.)
Ärtymykseni liittyy korkeintaan siihen, että nyt näennäisesti parempaa tekniikkaa ja sen käyttöastetta ollaan ajamassa alas heikompien tekniikoiden eduksi, vaikka hinnat kasvaa joka vuosi. Eikä sitä lainkaan vähennä mainitsemasi operaattorin asentajan mielipide, minkä ikävä kyllä allekirjoitan itsekkin havainneeni. Arvaan että tuo kuitu tulee viimesistään ~10-15 vuoden päästä uudelleen takaisin trendiksi ja sitten ihmetellään taas miksi ei jo aikaisemmin.
4G ja kaapeli on suojauksen ja laajennettavuuden suhteen ajatellen teknisesti heikompia.
FTTH on mielestni fyysiseltä linjan suojaukseltaan parempia, sekä sisältää valmiuden 10G nopeuteen. (Tottakai 10Gbit liittymä olisi liian kallis, mutta kieltämättä rehvasteluoikeus olisi suurin perustelu monille sen ottajille ja kotiservulla tommosen nopeuden testailu kiinnostais.) Telialla talon tiedot näyttivät että infra mahdollistaisi 10G, mutten usko että operaattoreilta löytyisi oikeasti halua kytkeä tuollaista käyttöön. (Huom. 10Gbit ei tule enää normaalia asennettua CAT6-kaapelia pitkin vaan vaatii yleensä 6A:n.)
Syyllinen tai osa-syyllinen tarkoittaa että osalliset ovat tehneet tai aiheuttaneet tilan missä ollaan. Se jos he haluavat jakaa syyllisyyden esim. talohallituksen kanssa, on ihan heidän välinen asia. Epäilenpä silti että taloyhtiön hallitukset eivät kiellä operaattoria myymästä liittymiä, tosin päätös on helpompi tehdä, jos kyseessä on "kaikki kuitua tai kaapeli" paketista, joka kuidun tapauksessa lisää joka asunon kuukausikustannuksia riippumatta käyttöasteesta.
Otaksun vieläkin että kysymyksessä on periaatteellinen ajatus siitä että tarjotaan nettiä sillä tekniikalla joka on elinkaarensa aikana myyjälle edullisin. Jos myyjä ei myy, niin ostaja ei osta, pätee sekä hallitukseen ja asunnon haltijaan.
--
Menköön näin pitkänä, jokainen lukekoon niin pitkälle kuin keskittymiskyky riitää. Ehkä osa meni offtopiciksikin, mutta ovi avattiin edellisessä messussa.