Itekin arvoin Z6 III ja Z8 välillä ja päädyin kutoskolmoseen. Aiempi Z6 II kun meni vaihdossa jäi Z6 III maksettavaa enää 1600 €. Suomihinnoilla Z8:iin olis pitäny laittaa 2900 € välirahaa. Myös Z6 III pienempi koko on itselle iso plussa, Z8 voisi olla vähän turhan iso etenkin reissukäyttöön ulkomailla.
Alla olis muutaman viikon käytön perusteella, enimmäkseen subjektiivisia käytännön kokemuksia Z6 III rungosta.
Runko on omaan käteen juuri täydellisen kokoinen. Korkeutta ja paksuutta on tullu just sen verran lisää Z6 II verrattuna, että nyt mahtuu myös pikkurilli kahvaan mukaan. Ja itse kyllä vaan tykkään miten laadukkailta nuo Nikonin zetat tuntuu kädessä, etenkin jos vertaa vaikka Sony A7 IV. Nyt yltää myös molempiin FN-painikkeisiin sormet suht hyvin, aiemmalla rungolla ylempi FN1 painike oli sellainen mihin ei tahtonut osua. Painikkeiden layouthan on muuten sama mitä Z6 II, mutta Release Mode ja Playback painikkeet on vaihdettu päittäin, helpottaa etenkin tuon Release Moden vaihtamista rullan avulla.
Muita (pieniä) käytettävyyteen liittyviä parannuksia
- Nyt myös AF-C tilassa saa tarkennuspisteen muuttumaan vihreäksi silloin kun tarkennus on kohdallaan
- Näytön ja etsimen OSD tiedot saa kääntymään automaattisesti kameran asennon mukaan, eli myös pystykuvia otettaessa tiedot näkyvät "oikein päin"
- Virtual horizon tiedon saa nyt näkymään vähemmän tilaa vievinä vaaka- ja pystypalkkeina, joten tuota voi nyt jo hyvin hyödyntää (aiemmassa se näkyi turhankin hallitsevasti etsimen/näytön keskellä)
Elektronisella sulkimella kuvaaminen tuntuu jotenkin mukavalta ja hiljaiselta, etenkin kun sarjakuvauskin onnistuu ilman "välähdyksiä". Omissa kuvailuissa Rolling Shutter ilmiötä ei ainakaan vielä oo tullu vastaan. Sellainen huomio tosin, että ainakin LED-valaistuksella lyhyemmillä kuin 1/500 suljinajoilla kuvaan voi tulla vaakaraitoja. Tämä on ilmeisesti varsin yleinen "ominaisuus" peilittömissä kameroissa elektronista suljinta käytettäessä.
Tarkennuksen suhteen iso edistysaskel Z6 II verrattuna. Kasvojen ja silmien tunnistus toimii nyt todella hienosti, ihmeen hyvin jopa silloin kun käyttää Auto-area AF modea. Tällöin myös silmästä toiseen tai henkilöstä toiseen vaihtaminen onnistuu joystickin avulla.
Myös lintujen tunnistus vaikuttaa varsin toimivalta, vaikka tässä ei erillistä Subject Detection tyyppiä linnuille olekaan. Pienempiä lintuja kauempaa kuvatessa tunnistaa yleensä vain linnun, mutta ei silmiä. Tarkennus tuntuu kuitenkin osuvan hyvin kohdalleen. Isommilla linnuilla löytää myös silmät varsin hyvin. Z6 II:lla linnut piti käytännössä kuvata Single Point AF:llä, joten huomattavasti parempi kuvailla nyt
Menee tosin taas aikaa ennenkuin saa tarkennukseen liittyvät asiat ja painikkeet konffattua itselle sopivaksi. Vaihtoehtoja kun tuntuu olevan vielä enemmän mitä aiemmin. Voisin tästä kirjoitella vielä erillisen postauksen.
Runkovakaaja / IBIS tuntuu toimivan varsin tehokkaasti. Tuohon mainostettuun 8 stopin vakauteen ei ainakaan omilla käsillä pääse, mutta joku 5-6 stoppia taitaa olla käytännön teho. Pikaisella testillä vaikuttaisi menevän jotenkin seuraavasti, ilmoitettu valotusaika on se millä näyttäisi olevan mahdollista saada vielä tärähtämättömiä kuvia. Testattu Nikkor Z 24-120 f/4 S putkella.
120mm / 0.5s
50mm / 1.0s
24mm / 2.0s
Sellainenkin huomio, että kamera tekee melko voimakkaan lonksahtavan äänen, joka ilmeisesti tulee siitä kun IBIS aktivoituu/deaktivoituu. Ääni on tavallaan jopa hiukan häiritsevän voimakas, etenkin sisätiloissa ja jos kamera on pöytää vasten. Käytännössä ääni tulee aina kameran käynnistyksen/sammutuksen yhteydessä ja myös esim. silloin jos siirtyy kuvaustilan/katselutilan/menun välillä. Ulkona tuohon ei niin kiinnitä huomiota.
EVF / etsinkuva on käytännössäkin erittäin hyvä. Kuva on todella luonnollinen ja tarkka. 120hz tilaa käytettäessä myös mukavan sulava. Maksimikirkkaus on hämmentävänkin kirkas, mutta ei varmaankaan käytännössä koskaan niin kirkasta tarvitse. Yleensä tullut pidettyä kirkkaus automaatilla, tosin tuntuu että välillä kuva voisi olla hiukan kirkkaampikin mitä automaatti tarjoaa. Vois tietysti kattoa saisko tuosta tallennettua User profiileihin omat kirkkaussäädöt ulos ja sisälle.
Takanäyttö on myös oikein hyvä ja kirkkaus yleensä riittävä, mutta ainakin näin muutaman viikon jälkeen tuo "fully articulated" näyttö tuntuu kömpelöltä. Omassa käytössä tuntuu tulevan harvoin sellaista tilannetta vastaan, jossa tuosta olisi hyötyä. Valtaosaan tilanteista Z6 II kaltainen "Tilting" näyttö on kätevämpi. Mutta eiköhän tuohonkin totu, ja suurin osa kuvaamisesta menee kuitenkin EVF:n kautta.
Pre Release vaikuttaa ihan käyttökelpoiselta ominaisuudelta. Sai esim. Sudenkorennon lentoonlähdön hyvin napattua talteen, vaikka tarkennusta onkin vaikea saada kohdalleen kun noin pientä kohdetta lähietäisyydeltä kuvaa. Tulee vaan tietty suht hurja määrä kuvia kortille äkkiä, kun 60 fps laukoo menemään. Ja tuossa Pre Releasessa toki se isohko miinus, että ei saa raakakuvana otettua. Jännä että tuo ei Nikoneilla onnistu edes Z8/Z9. Yksi "kiertotie" voisi ehkä olla se, että kuvaisi 6K video raakana, ja sieltä exporttaisi yksittäisiä frameja tiff-muotoon, niin saisi ainakin raakana editoitavaksi. Video-ominaisuuksia on tosin tullut testailtua tosi vähän, harvemmin tulee ylipäätään videoita otettua.
Akunkesto vaikuttaisi olevan jonkun verran huonompi mitä Z6 II, johtunee enimmäkseen EVF:stä ja 120hz tilasta jota on tullut pidettyä päällä. 60hz tila ilmeisesti veisi jonkun verran vähemmän virtaa, mutta itse kyllä tykkään pitää tuon 120hz päällä.
Kennon dynamiikan suhteen en ole ainakaan vielä törmännyt ongelmiin, vaikka mittausten mukaan ei aivan pärjääkään esim. Z6 II verrattuna. Linkin takaa löytyy muutama tyypillinen tapaus joissa valotus tehty aurinkoisen taivaan mukaan ja etualalla varjossa olevat alueet on nostettu lightroomissa esiin. Ainakaan noissa tapauksissa ei minkäänlaista ongelmaa kohinan tms suhteen. Jpegit on 1440p kokoon exportattu Lightroomista laadulla 80 ja tuolta löytyy myös alkuperäiset raakakuvat jos joku haluaa niitä käpistellä.
Z6 III tests – Google Drive