Testailin aikaaan G7:lla ja se mekaaninen suljin todellakin heikensi kuvan laatua. Ennen elektronisia ensimmäisen verhon sulkimia, kokonaan elektronista suljinta,GX80 ja G80 elektromagneettista suljinta ja jykevämpää kameran runkoa (G80), ratkaisuna oli Roeschin jalustakiinnike, joka tulee siis objektiiviin (minulla on edelleen yksi ylimäärinen, josta luovun mielelläni pienehköä korvausta vastaan).
Innostuin testailemaan PanaLeica 100-400mm objektiviia G7:lla ja G9:llä (jätin G80 kotiin). Kuvasin käsivaralta mitä erilaisimmilla asetuksilla maksimi 400mm polttovälillä. En tehnyt muistiinpanoja, enkä ole EXIF-dataa sen tarkemmin katsellut, mutta G7 ja G9 välillä ei ole suurta eroa tarkkuudessa (G9 on tarkempi koska on enemmän pikseleitä eikä AA-filtteriä). Sen sijaan merkittävä ero on siinä kuvasinko f/6.3 vai f/9. Pienempi aukko (f/9) paransi kuvanlaatua selkeästi. Liitteenä esimerkkikuvia, jotka ovat raw, croppi screenshotista, DxO PhotoLab 5.2,
400% view 200 view, Standard preset + chromatic aberration filtteröinnit päällä. En nyt jaksa laittaa 100% croppia, tuostahan sen saa kun nuo kuvat pienentää (edit. pienensin kokoa kun olivat niin isoja)..
Allaolevissa esimerkkikuvissa on männyn neulanen. Ensimmäisenä on ns. hyvä kuva f/6.3, toisena ns. hyvä kuva f/9, kolmantena f/6.3, kuva jonkalaisia tulee varsin useasti käytännön kuvaustilanteissa ja neljäntenä f/10 kuva jolle ei ole tehty mitään prosessointia. . ISO oli jotain 800 ja suljinaika samoilla hujakoilla. Täytyypä toisella kertaa testata vielä tarkemmin tuota aukon vaikutusta, optimi saattaa olla esim. f/8. Joka tapauksessa mielestäni ero on varsin merkittävä ja objektiivissa selvästi ei ole vikaa, tosin tuo ero f/6.3 ja f/9 on isompi kuin mitä muistan että muut ovat havainneet. Voi siis olla että joku elementti on objektiivissani hitusen poissa paikaltaan. Täysin korjaamattomat kuvat eivät siis todellakaan ole näin tarkkoja, mutta
Yleisesti ottaen en pidä pikselien viilaamista kovinkaan järkevänä, mutta luontokuvaus pitkillä teleobjektiiveilla on eri asia. Tässä lajissa kuvan tekninen laatu ja resoluutio määrittävät kuinka paljon kuvaa voi suurentaa, mikä puolestaan vaikuttaa suoraan siihen kuinka lähelle kuvattavaa kohdetta on päästävä.
Edit.: kuvien suurennos muutettu 400% -> 200%
A:
B:
C:
D:
Kuvat: A) tarkka f6.3. B) tarkka f/9. C) tyypillinen f/6.3, D) tarkka f/10 raw ilman mitään prosessointia.