Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Mitä enemmän akkusähköllä kulkevia autoja valmistetaan, sitä vähemmän harvinaiseksi tarvittavat mineraalit käyvät.Jaa-a. Vety on kyllä ihan ylivoimainen energianlähde. Sitä voit tankata missä vaan tankin täyteen minuuteissa. Akkuautolla roudaat mukana satoja kiloja harvinaisia mineraaleja ja latausajat on aivan perseestä.
Autosi voi pian olla kevythybridi - tiedätkö mikä se on?
Sunnuntai 11.6.2017 klo 10.18
Henkilöautojen polttomoottorit saavat lähitulevaisuudessa rinnalleen niin sanottuja kevythybridijärjestelmiä.
(AUDI)" style="color: rgb(0, 0, 0); font-weight: bold;">
- Kevythybridi avustaa polttomoottoria kiihdytyksissä ja kerää jarrutusenergiaa talteen.
- 48 voltin sähköjärjestelmä on perinteistä hybridijärjestelmää edullisempi.
- Polttoaineensäästö esimerkiksi Audi A8:lla noin 0,7l / 100km.
Audi A8:n kevythybridijärjestelmä kerää energian tavaratilan 10 Ah:n akkuun. (AUDI)
Useat autovalmistajat ovat kertoneet tuovansa markkinoille lähivuosina kevythybridiautoja, joissa polttomoottorin rinnalla toimii sähkömoottori matalalla 48 voltin jännitteellä.
Kevythybridijärjestelmällä avustetaan polttomoottoria kiihdytyksissä, minkä lisäksi se toimii generaattorina mahdollistaen jarrutusenergian talteenoton. Matalalla jännittelllä toimivan kevythybridin vaatimat komponentit ovat perinteisiä sähkömoottoreita edullisempia, joten järjestelmästä on ennustettu kustannustehokasta keinoa vähentää polttomoottorin päästöjä ja lisätä ajomukavuutta.
Esimerkiksi Mercedes-Benz on kertonut tuovansa 48 voltin kevythybridit kaikkiin automalleihinsa ja viimeisimpänä Audi kertoi esittelevänsä vastaavan järjestelmän tulevassa Audi A8 -mallissaan.
Vähentää polttoaineenkulutusta noin 0,7l / 100km
Käytännössä kevythybridijärjestelmän ansiosta uudella Audi A8:lla pystyy rullaamaan 55-160 kilometrin tuntinopeudessa maksimissaan 40 sekunnin ajan niin, että polttomoottori on kokonaan pois päältä. Lisäksi lähestyttäessä esimerkiksi liikennevaloja polttomoottorin start-stop -järjestelmä voidaan kytkeä päälle jo 22 kilometrin tuntinopeudessa.
Hybridijärjestelmän generaattorin avulla liike-energia taltioidaan auton tavaratilan alle sijoitettuun 10 Ah:n akkuun, josta saadaan virtaa liikkeellelähtöihin sekä auton ilmastoinnin ja viihde-elektroniikan tarpeisiin.
Kevythybridijärjestelmä ei siis korvaa nykyistä 12 voltin järjestelmää, vaan esimerkiksi kylmäkäynnistyksissä auto käynnistetään edelleen perinteisellä starttimoottorilla.
Ilmeisesti tosiaan kiinan markkinoille olisi joskus 2022 lupailtu sähköautoa, mutta ei tosiaan Li-ion tekniikalla, vaan jotin uutta akkutekniikkaa yrittävät kehitellä. Eiköhän lopulta sähkö vs polttokenno kilpailun ratkannaise se keksitäänkö ensin uusi akkuteknologia vai järkevä tapa tuottaa vetyä.10 Vuotta vanhaa tietoa. Toyota on nyt julistanut että ev on kyllä.
Lähetetty minun Nexus 6P laitteesta Tapatalkilla
1. Käsittääkseni vedyn valmistamiseen tarvitaan sähköä. Miten sähköverkko kestää vedyn valmistamisen, jos ei se kestä sitä sähköautojen lataamiseenkaan. Eikö olisi parempi laittaa se sähkö suoraan autojen akkuihin, kuin valmistaa sen avulla vetyä, joka sitten muunnetaan taas sähköksi autossa?
Kummalla hommalla on parempi hyötysuhde?
Missähän maassa tuota sähkön ylituotantoa esiintyy? Merta lämmittää käsittääkseni ydinvoimalan/polttolaitoksen lauhdevesi, kun turbiinien jälkeen sähköntuotantoon liian matalapaineinen/viileä höyry tiivistetään takaisin vedeksi uudelleen kiertoon pumppaamista varten. Kaukolämmöksihän tuo käytetään, mutta infra on kallista ja kysyntä täytyy olla lähellä.Ylijäämäsähköllä kyllä kannattaisi tehdä vetyä. Tällähetkellähän ylituotanto käytetään meren lämmittämiseen, ja ylituotantohan lisääntyy kokoajan.
Millaisia vikoja? Kaasulaitteistoja tekee kai useampi valmistaja raskaaseenkin kalustoon. Ei pitäisi olla mitään avaruustekniikkaa siis.
Noh, toukokuussa kyllä syntyi poikkeusoloissa tilanne, jossa sähkön hinta säätösähkömarkkinoilla meni negatiiviseksi, koska tuotantoa oli kysyntään nähden liikaa. Ei tuo kovin yleinen tilanne kuitenkaan ole ainakaan vielä. Tuulivoiman lisärakentamisen myötä tätä voi kyllä ilmetä useammin jatkossa.Camoon. Sähköä ostetaan ja myydään yli rajojen eikä siinä mitään ylijäämää ole. Vajaata on ja siihen sitten laitetaan hiilivoimaloita tulille, jos ei ulkoa saada ostettua.
Toyota on valmistanut priusta jo yli 20 vuotta, ja hyljännyt täyssähköautojen tekemisenkin 10-vuotta sitten tekemällä periaatepäätöksen lähteä niiden sijaan tekemään vetyautoa. Toyota on valovuoden muita edellä hybrideissä, niin painavat syyt siellä on täytynyt olla kun vetylinjalle on lähdetty. Wikipediankin mukaan vetyä voi valmistaa ainakin seitsemällä eri mekanismilla, niin tuntuu, että on vain ajan kysymys kun tuon valmistamiseen löydetään järkevä keino.
Missähän maassa tuota sähkön ylituotantoa esiintyy? Merta lämmittää käsittääkseni ydinvoimalan/polttolaitoksen lauhdevesi, kun turbiinien jälkeen sähköntuotantoon liian matalapaineinen/viileä höyry tiivistetään takaisin vedeksi uudelleen kiertoon pumppaamista varten. Kaukolämmöksihän tuo käytetään, mutta infra on kallista ja kysyntä täytyy olla lähellä.
Sähköksi energiasta käsittääkseni saadaan jotain 30-45% väliltä, loppu on lämpötehoa.
https://energia.fi/files/1409/a_pikatilasto_elokuu.pdfSuomessa tuutataan joka kesä ylijäämäenergiaa mereen.
Ydinvoimalaa ajetaan ympäri vuoden vakioteholla, ja kesällä kun tulee tilanne että markkinat eivät vedä enempää sähköä se ylijäämäteho tuutataan mereen. Kieltämättä kirjaimellisesti sähköllä ei lämmitetä merta, koska sitä ydinvoimalan lämpöenergiaa ei koskaan sähköksi edes muuteta, mutta kesäisin tulee tilanteita jolloin sähköverkkoon "ei mene" sähköä niin paljon kuin voimalat tuottavat.
Nuo negatiiviseksi painuvat hinnat ovat käsittääkseni tuulivoimaloiden ja aurinkovoimaloiden tukijärjestelmien syytä, niiden tehontuottoa voidaan tietysti rajoittaa kääntämällä jarrut kiinni, mutta koska tuulivoima on tuettu tuotetun sähkön perusteella se sähkö työnnetään sinne verkkoon vaikka väkisin. On alueita joissa vähäisen kulutuksen aikana sopivan napakalla tuulella voidaan kaikki sähkön tarve tuottaa tuulimyllyillä.
Tuhat euroa palkkiota saisi bensa- tai dieselkäyttöisen henkilöauton hankintaan, jonka hiilidioksidipäästöt ovat enintään 110 grammaa kilometriä kohti. Etanoli-, kaasu- sekä ladattavien hybridiautojen hankintaan romutuspalkkiota saisi 2000 euroa.
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/...koauton-ostajaa-tuetaan-2000-eurolla/XPjR2jVPRomutuspalkkio jakoon ensi vuoden alussa – sähköauton ostajaa tuetaan 2000 eurolla
Hallitus on julkistanut ehdotuksensa romutuspalkkiosta ja vähäpäästöisten autojen tuesta.
Romutuspalkkion lisäksi esitys pitää sisällään tuen sähköautoille ja tuen henkilöautojen muuttamisesta kaasukäyttöiseksi.
Ehdotuksen mukaan vanhojen autojen romutuspalkkiota alettaisin maksaa vuoden 2018 alusta aina elokuun loppuun asti.
Ensi vuodeksi romutuspalkkiota varten on varattu kahdeksan miljoonaa euroa.
Romutuspalkkio maksettaisiin yksityishenkilöille uuden, vähäpäästöisemmän auton hankintaa varten, jos hän vie romutettavaksi vähintään kymmenen vuotta liikenteessä olleen auton. Lisäksi auton on pitänyt olla liikenteessä edellisenä kalenterivuotena.
Tuen saajan tulee olla romutettavan auton omistaja, kertoo liikenneministeriö tiedotteessaan.
Esityksen mukaan romutuspalkkiota maksettaisiin joko bensa- ja dieselkäyttöisten henkilöautojen tai etanoli-, kaasu-, ja ladattavien hybridiautojen hankintaa varten.
Tonni dieselille ja bensalle, kaksi kaasulle ja hybridille
Tuhat euroa palkkiota saisi bensa- tai dieselkäyttöisen henkilöauton hankintaan, jonka hiilidioksidipäästöt ovat enintään 110 grammaa kilometriä kohti.
Etanoli-, kaasu- sekä ladattavien hybridiautojen hankintaan romutuspalkkiota saisi 2000 euroa.
Etanoli- ja kaasuautojen kohdalla ei sovellettaisi 110 gramman hiilidioksidipäästörajaa, vaan tuen saamisen edellytys olisi etanolin tai metaanin käyttömahdollisuus autossa.
"Tukitoimilla edistämme vähäpäästöisten ajoneuvojen hankintaa ja autokannan uusiutumista. Näin lähdemme oikeaan suuntaan liikenteen päästöjen vähentämisessä", sanoo liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner(kesk).
Romutuspalkkion avulla arvioidaan myytävän 7 400 uutta henkilöautoa, joista 3 300 olisi autoja, joita ei olisi ostettu ilman romutuspalkkiota, vaan niiden sijaan liikennöitäisiin vanhoilla suurempipäästöisillä autoilla.
Romutuspalkkion myötä myydyistä autoista noin 30 prosenttia olisi henkilöautoille asetetun CO2-raja-arvon takia vähäpäästöisempiä kuin muutoin olisi ostettu, esityksessä arvioidaan.
Autoalalla on mahdollisuus osallistua romutuspalkkioon haluamallaan summalla tai uuden auton hinnanalennuksella. Esitys romutuspalkkiosta on valmisteltu vuoden 2015 romutuspalkkiokokeilun ehtojen ja kokemusten mukaisesti.
Tukea sähköautojen hankintaan
Sähköautojen hankintaa sekä kaasu- ja flexfuel-autojen konvertointia on päätetty tukea kuudella miljoonalla eurolla vuosittain vuosina 2018–2021.
Valtion varoista maksettaisiin hankintatukea täyssähköauton ostajalle 2000 euroa vuosina 2018–2021. Sähköautojen hankintatuki koskisi ainoastaan täyssähköautoja, eikä sitä voisi saada päällekkäin romutuspalkkion kanssa.
Sähköautojen hankintatuen myötä arvioidaan myytävän noin 2000 täyssähköautoa tukiohjelman aikana.
Esityksen mukaan henkilöauton muuntamiseksi kaasukäyttöiseksi saisi 1000 euron tuen. Henkilöauton muuntamiseksi etanolikäyttöiseksi saisi 200 euron tuen. Tuki maksettaisiin konvertoidun ajoneuvon muutoskatsastuksen jälkeen.
Tukien myöntämisestä vastaisi Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi. Tukien hakuprosessista tiedotetaan tarkemmin lakiesityksen käsittelyn edetessä.
https://energia.fi/files/1409/a_pikatilasto_elokuu.pdf
Tuossa on esimerkiksi suht kattavaa tilastoa tuotannosta eri muodoittain viimevuodelta. Ei siellä kyllä mitään sulkemista näy ydinvoimalla tuotetussa sähkössä kesä-ajalla? Remontithan ydinvoimaloissa ajoitetaan kesälle, pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla on käsittääkseni 13 ydinvoimalaa, joissa seisokit pyritään ajoittamaan ristiin painottaen kesäaikaa, eli se vähän laskee tuotantoa kuitenkin kesällä.
Tämä nyt menee pahasti offtopiciksi, mutta täytyy vastata tähän mutuiluun. Ydinvoimaloita on ajettu vajaateholla liian pienen sähkön kysynnän takia viimeksi joskus 90-luvulla. Muuten nuo on käynyt täydellä teholla huoltoja ja määräaikaiskokeita lukuunottamatta. Jos sähkötehoa joudutaan alentamaan, ensin alennetaan reaktoritehoa eli mereen menevän lämpötehon ja sähkötehon suhde pysyy samana. Ainoastaan joissain generaattorin tai turbiinin korjaustöissä voidaan käyttää höyryn dumppausta eli alle 30 prosentin reaktoriteholla höyry ajetaan suoraan lauhduttimeen.Eiköhän kaikki sähköntotantoon liittyvät huollot ja remontit ajoiteta kesäkaudelle jolloin kulutus on vähäisempää ja sähkön pörssihinta alhaisimmillaan.
Ja eihän niitä ydinvoimaloiden sähköntuotantoja suljeta, mutta tuotanto tietysti suhteutetaan kysyntään, ja mitä vähemmän sähköä tuotetaan sähköverkkoon sen enemmän suomenlahtea lämmitetään, itse laitos kun tuottaa lämpöä kuitenkin tasaisella teholla.
Uudet päästömääräykset ovat ylittämätön paikka monelle automallille - "Varsinkin dieseleitä putoaa markkinoilta" | KauppalehtiUudet päästömääräykset ovat ylittämätön paikka monelle automallille - "Varsinkin dieseleitä putoaa markkinoilta"
11.10.2017 10.34 | Päivitetty 11.10.2017 11.11
Ford Ranger täyttää Euro 6c:n vaatimukset. KUVA:SASCHA STEINBACH
Viime kuun alussa astuivat voimaan hartaasti odotetut autojen uudet päästömääräykset, jotka tukkivat vanhan normin porsaanreiät.
Vain muutama Suomessa myytävä automalli on toistaiseksi läpäissyt uuden normin vaatimat testit, kertoo Talouselämä.
Syyskuun alussa astui Euroopassa voimaan Euro 6c -päästönormi, jota on odotettu hartaasti siitä lähtien, kun Volkswagen kärähti päästöhuijauksesta. Dieselskandaalin jälkiselvittelyissä kävi ilmi, että käytännössä kaikki muutkin autoyhtiöt ovat käyttäneet lepsun normin porsaanreikiä hyväkseen niin paljon kuin sielu sietää. Lopputulos on ollut, että lähes kaikkien dieselhenkilöautojen päästöt normaalissa liikenteessä ovat olleet moninkertaisia verrattuna laboratoriossa mitattuihin normin mukaisiin tuloksiin.
Uuden normin mukaiset testit ovat roimasti tiukemmat kuin edellisen. Ensinnäkin laboratoriossa ajettava testisykli kuormittaa autoa ja tuottaa siten myös päästöjä huomattavasti enemmän kuin entinen. Ajomatka on pidempi, nopeudet suurempia ja kiihdytykset ripeämpiä.
Koska testi on kovempi mutta päästöjen raja-arvot entiset, se tarkoittaa oikeasti paljon kovempia vaatimuksia autojen päästöjen puhdistustekniikalle.
Laboratoriotestin lisäksi ihan uutta on RDE, eli todellisen ajon päästöjä liikenteessä mittaava testi. Siinä päästöt saavat ovat 2,1 kertaa laboratoriossa mitatun suuruiset.
Jos joku uskoo koko päästöongelman olevan tällä ohi, erehtyy. Toistaiseksi nimittäin uuden testin läpäisy vaaditaan vain uusilta tyyppihyväksyttäviltä automalleilta. Vasta vuoden päästä vaatimukset laajenevat kaikkiin ensirekisteröitäviin autoihin, ja se tulee olemaan monelle nyt myynnissä olevalle automallille tiukka paikka.
"Pienempiä dieseleitä putoaa markkinoilta pois. Euro 6c tuo tuskaa myös monille bensiinimoottorisille autoille, koska niillekin tulee nykyistä kireämpi hiukkaslukumäärän raja, jonka takia jotkut voivat joutua laittamaan suodattimen dieseleiden tapaan", sanoo VTT:n moottoritekniikan asiantuntija Juhani Laurikko.
Dieseleiden ongelma ovat typpioksidien päästöt, joiden toimiva puhdistustekniikka tulee turhan kalliiksi pienimmissä ja halvimmissa dieselautoissa. Bensa-autoissa taas hiukkaspäästöt ovat lisääntyneet jopa dieseleitä suuremmiksi sen jälkeen, kun suoraruiskutusmoottorit ovat yleistyneet. Bensamoottoreiden hiilidioksidipäästöjä on pienennetty pienentämällä sylinteritilavuutta ja ottamalla tarvittava teho ulos suoraruiskutuksella ja turbolla. Mutta tämä on siis lisännyt hiukkaspäästöjä.
Itse asiassa dieselmoottoreidenkin päästöjen puhdistuksessa on menty osittain ojasta allikkoon. Dieseleihin viime vuosikymmenellä tulleet hiukkasloukut ovat muuttaneet moottoreiden typpioksidipäästöjä haitallisempaan muotoon.
Mutta uusien normien pitäisi siis auttaa, kunhan niiden mukaiset autot oikeasti tulevat myös liikenteeseen. Toistaiseksi Suomessa myydään vain muutamaa automallia, jotka täyttävät jo Euro 6c:n vaatimukset.
Mercedes Benzin E-sarjan dieselmoottorit 200d ja 220d täyttävät jo Euro 6c:n vaatimukset, samoin Ford Rangerin 2,2 TDCi ja 3,2 TDCi. Bensamoottorilla varustetuista autoista Euro 6c hyväksyttyjä ovat vain Porsche Boxter, Cayman ja 911- sarja. Eli kun isot avolavat ja urheiluautot voi siis tehdä Euro 6c -kelpoisiksi, ei se mahdotonta ole millekään muullekaan autolle. Mutta ilmaiseksi se ei onnistu.
Myös Honda Civicin uusi1,6 litran dieselmoottori on läpäissyt uudet testit, mutta se ei ole vielä ehtinyt Suomeen asti.
Ydinvoimaloita ainakin ajetaan suunnitellusti. Niissä on ymmärtääkseni kapasiteettia jaettavaksi sopivina aikoina. Kannattaahan sitä ajaa täysillä jos vaan voi.
Mutta sitä en kyllä ihan heti allekirjoita että se työnnettäisiin suoraan veteen. Eikös noita pyttyjä pysty kuitenkin säätämään ihan oikeastikin eikä vaan ajamaan täysillä kokoajan.
1. Käsittääkseni vedyn valmistamiseen tarvitaan sähköä. Miten sähköverkko kestää vedyn valmistamisen, jos ei se kestä sitä sähköautojen lataamiseenkaan. Eikö olisi parempi laittaa se sähkö suoraan autojen akkuihin, kuin valmistaa sen avulla vetyä, joka sitten muunnetaan taas sähköksi autossa?
Kummalla hommalla on parempi hyötysuhde?
Luitko linkkaamaasi juttua ollenkaan?
suurten lataustehojen tai suurten paikallisten sähköautokeskittymien tapauksessa verkon vahvistaminen tai latauskuorman ohjaus on tarpeellista
Laitetaan Afrikan pojat tekemään aurinkosähköllä vetyä ja rahdataan sitä tankkereilla Suomeen.
Tarkoitat kai että kiinalaiset ja/tai eurooppalaiset (ex)öljy-yhtiöt voisivat tälläkin tavalla riistää afrikkalaisia?Tämä olisi mielestäni paljon parempi vaihtoehto sähköautoille. Samoin kaikki päiväntasaajan valtiot voisi tuosta tehdä itselleen puhtaan bisneksen.
Tarkoitat kai että kiinalaiset ja/tai eurooppalaiset (ex)öljy-yhtiöt voisivat tälläkin tavalla riistää afrikkalaisia?
Muuten ideana ihan hyvä kunhan unohtaa tuon humanitäärisen näkökulman.
Aivan kuten ovat ottaneet nykyisistä öljyvarannoistaan itselleen hyvän bisneksen?No varsinaisesti en mitään huminitääristä näkökulmaa tässä itse nähnyt. Kyllähän ne afrikkalaiset sekä muutkin päiväntasaan valtiot voi tuosta itselleen tehdä bisneksen halutessaan. Vedyn tuottaminen on nyt niin helppo prosessi, että itsekin voivat halutessaan alkaa tekemään. Toki jos itseä ei kiinnosta, niin voihan ne sen bisneksen lahjoittaa jollekkin öljy-yhtiöllle halutessaan.
Aivan kuten ovat ottaneet nykyisistä öljyvarannoistaan itselleen hyvän bisneksen?
Niille jotka eivät ole asiaa seuranneet saattaa tulla yllätyksenä että Kiina tekee nykyään käytännössä sitä mitä Euroopan maat tekivät jokunen sata vuotta sitten; kolonialismia.No se on heidän oma valintansa antaa ne öljyvarat käytännössä ilmaiseksi muille. Tosin öljyn poraaminen ym. vaatii kyllä todella paljon osaaamista ja rahaa. Vastaavasti vedyn valmistus nyt vaatii, että tilaat vaan aurinkovoimalan & laitoksen vedyn erottamiseen ja alat valmistamaan vetyä. Toki lisäksi vaatii sataman, mutta harvalla valtiolla ei taida olla satamaa. Hommaan ei sisälly samanlaisia riskejä isoista tappioista kun öljynetsinnässä. Vetyä ei tarvitse etsiä, riittää kun sulla on sähköä ja vettä. Kyllähän esim. saudi-arabia teki öljystä itselleen ison bisneksen. Ennen toista maailmansotaa se oli todella köyhä maa.
Niille jotka eivät ole asiaa seuranneet saattaa tulla yllätyksenä että Kiina tekee nykyään käytännössä sitä mitä Euroopan maat tekivät jokunen sata vuotta sitten; kolonialismia.
Kiina on syytänyt, ihan rauhassa ilman ex-siirtomaaherrojen puuttumista asiaan, afrikkaan miljardeja (viimeksi viime vuonna taisivat luvata 60 miljardia) ja iso osa afrikan poliitikoista on ns. kiinalaisten "taskussa".
Soppaan kun lisätään kiinan kasvava energiantarve, niin ei tarvitse edes miettiä *minne* ne vetyvarat menevät jos ne joskus (kiinalaisella rahalla) rakennetaan. Eli tankkerit suuntaavat suoraan Pekingiin...