Xtremerigs teki vuosia sitten pätevän jäähdytinvertailun, jonka yhteydessä julkaistiin paljon hyödyllistä dataa.
360 Radiator Review - hardware labs, koolance, ek, xspc, aquacomputer, watercool, water cooling, black ice, liquid cooling, phobya, alphacool, coolgate
www.xtremerigs.net
Tässä esimerkiksi nähdään miten yhden jäähdyttimen suorituskyky vaihtelee eri tuuletinkierroksin ja vedenvirtausmäärin. Kolmessa ylimmässä esimerkissä on ajettu tuulettimet push+pull asetelmassa, ja alimmassa ainoastaan push. Tuulettimina on olleet perinteiset Gentle Typhoonit (ja nämä muuten ovat puhtaan suorituskyvyn kannalta täysin relevantteja tuulettimia vielä nykyäänkin, katso tarvittaessa esim. HWCoolingin mittaukset).
Voidaan havaita, että hiljaisissa kokoonpanoissa jäähdytysilma lämpenee oikein reilusti läpäistessään yksittäisen radiaattorin. Tällöin siis tietenkin ajetaan matalilla kierroksilla niin tuuletinten kuin pumpunkin osalta.
Nythän on niin, että monesti koitetaan mahduttaa koteloon mahdollisimman monta radia ja aina ei välttämättä edes mietitä ilmanvirtauksen suuntia kovin syvällisesti. Mutta jos haetaan hiljaisuutta, niin näitä olisi pakko miettiä. Jos tuulareissa ja pumpussa olisi reilummin kierroksia, niin jäähdytystehoa voisi ehkä saada ajamalla sama ilma kahdenkin radin läpi.
Mutta taulukon esimerkissä ilman push/pullia, 1 GPM virtauksella ja 750 rpm tuuletinkierroksilla jäähdytysilma lämpenee yli 13 celciusastetta läpäistessään yksittäisen radiaattorin, kohoten noin 19:sta yli 32 asteeseen. Tässä tapauksessa jäähdytysveden lämpötila radin ulostulossa on 33 astetta, joten jos se samanlämpöisenä virtaa seuraavaan radiin, niin jäähdytysteho on siellä aivan olematon ilman lämpötilan ollessa tuo 32 astetta.
Tuossa ei tietenkään ole vielä huomioitu lämpökuorman jakautumista näiden kahden radin välille, eikä muitakaan mahdollisia mainitsemattomia muuttujia.
Miten voisimme laskea riittävän tarkasti kahden radiaattorin tilanteessa tapahtuvan jäähdytystehon? Voisimmeko johtaa tarvittavat lisätiedot yllä annetun datan pohjalta?
On tietenkin selvää, ettei saman ilman johtaminen kahden radin läpi ole ihanneratkaisu. Mutta haluaisinkin tietää sen onko tuollaisesta asetelmasta mahdollista saada ylipäänsä jotain hyötyä irti silloin kun kierrokset ovat matalat niin tuulettimissa kuin pumpussa. Miten teoreettisesti laskisit tämän?