sushukka
Premium-jäsen
- Liittynyt
- 16.04.2017
- Viestejä
- 1 375
No se on vähän miten päin tuota haluaa katsoa. Pilvipalveluissa Amazonilla on toki leijonaosa, mutta MS tulee toisena ja Google on noin puolet MS:stä. Googlen osuus metadatan määrästä on omastakin mielestäni aivan liian suuri, mutta kyllä MS:n Linkedinit ja Githubit yhdistettynä Office/Windows/muihin pilvipalveluihin on aika värisuora myös. Facebook on toinen mörkö, jolla käytännössä lähes kaikki suuremmat some-kanavat käsissään. Eniten ehkä häiritsee se, että valtaosa tästä informaatiotulvasta on selittelyistä huolimatta jollain lailla USA:n tiedusteluviranomaisten saatavilla.Syyllistyin itsekin aikoinaan tuohon ajattelumalliin, mutta näin jälkiviisasteluna totean olleeni pahasti väärässä. Valitsisin Microsoftin isoimmaksi markkinapeluriksi koska vain, jos valinta pitää tehdä Googlen, Applen ja Microsoftin välillä. Se että Amazon, Google, Apple ja Facebook omistavat maailman datan ei ole ihan sieltä positiivisimmasta päästä asioita. Google näistä uhkaavin johtuen metadatan monopoliasemasta.
Joka tapauksessa olen edelleen vahvasti eri mieltä siitä että Microsoftin olisi pitänyt voittaa jotenkin tämä mobiilijuoksu. Jos mobiilipuoli olisi valunut MS:n käsiin, niin siitä olisi kasvanut aivan järjettömän kokoinen mammutti. Samalla se olisi omistanut käytännössä kaikki markkinasegmentit koska oma veikkaus on että palvelin-Linuxit olisivat joutuneet aika ahtaalle. Android on ollut Linux-open source-liikkeelle/aattelle todella kova piristysruiske. Kehitykseen on saatu rahaa, on nähty että siitä on kuin onkin mahdollista tehdä oikeasti kaikelle kansalle sopiva helppokäyttöinen käyttöjärjestelmä. Ja alleviivaan juuri nyt tätä avoimuutta eli google joo lypsää tietoa meistä (vaikkka sekin on vähän itsestä kiinni kuinka paljon sitä sinne antaa), mutta kaikki rakentelu ja kehittäminen on niin pirun paljon helpompaa nykyään kuin winkkari-dominoinnin aikaan. Microsoft teki kaikkensa että windowsin ulkopuolelle ei olisi mitään asiaa. Oli sitten kyse tiedostojärjestelmistä, tiedostojaoista, kommunikaatioprotokollista, selaimista, toimistosovellusten tallennusformaateista, niin joka samperin paikkaan piti tehdä joku oma täysin turha modifikaatio että kaikilla muilla paitsi windows-käyttäjillä olisi elämä vaikeaa. Ja sitten kun ne MS:n väkerrykset oli usein todella bugisia tai muuten vain surkeasti rakennettuja kuten esim. windowsin tietoturva. Vielä kymmenen vuotta sitten oli kaulalla hyvin tiukka mikkisofta-kaulapanta ja ilman Androidia se olisi tänä päivänä vielä kahta tiukempi. Nyt tilanne on onneksi jotain muuta, pikkuhiljaa on itselläni koneiden käyttikset (työkoneet, mediatoistimet, verkkolaitteet, iot-vehkeet jne) vaihtuneet Linuxeihin. Enää yhdessä on windows ja sekin vain hyvin satunnaisen pelaamisen takia. Koko paketissa hienous on siinä, että Linux ei maksa mitään, sovelluksia on ihan joka lähtöön ja koko ekosysteemi toimii niin perkeleen hienosti. Ja tässä ekosysteemissä on mukana se android myös. Siihen kun sotket mukaan microsoftin tai applen krääsää suljettuine höpöprotokollineen, niin heti tulee ongelmia.
Ehkä kääntäisinkin koko näkökulman siihen, että Google on ainoa avoimen lähdekoodin ja kulttuurin vaihtoehto, minkä takia kannatan sitä edelleen. Ehkä Huliwei saa joskus sen kilpailevan Linux-versionsa markkinoille nyt USA:n perseilyn kannustamana tai sitten isoimmat puhelinvalmistajat yhdistävät voimansa ja rakentavat jonkun Android-kilpailijan kun Apple näyttäisi jääneen aika pahasti jo jalkoihin. Mikä se tulevaisuus sitten onkin, niin joku open-source-pohjainen polku se tulee joka tapauksessa olemaan eli suuntana täysin päinvastainen mihin MS oli vielä silloin kymmenen vuotta ja sitä edeltävät kolmekymmentä vuotta menossa.