Mukava palata sitten maahan 10+ vuoden mars reissun jälkeen. Painovoima murskaa hennon vartalon.Mars pioneeri ei voi olla mikään sohvaperuna, vaan oikeasti kova luu, vaikka Musk matkalippuja jo myykin.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Mukava palata sitten maahan 10+ vuoden mars reissun jälkeen. Painovoima murskaa hennon vartalon.Mars pioneeri ei voi olla mikään sohvaperuna, vaan oikeasti kova luu, vaikka Musk matkalippuja jo myykin.
No, jos joku tuollaiselle retkelle lähtee, niin tuskin tarvii ihan kunnallisen sairaanhoidon piirissä kärvistellä kuntoutuksessa, olettaen että pääsee ehjänä takaisin...Mukava palata sitten maahan 10+ vuoden mars reissun jälkeen. Painovoima murskaa hennon vartalon.
Varmaan lihasten osalta, mutta vähäinen painovoima vaikuttaa myös muihin sisuskaluihin, kuten sydämeen ja silmiin. Marsin painovoima on 1/3 Maan vastaavasta, joten kyllä siinä saa aikamoista kuormaa kantaa mukanaan. Toisaalta hyvänä puolena on, että yksi henkilö voi kantaa mukanaan aikamoista roinamäärää ulkohommissa, eikä se eva pukukaan ihan köykäinen taida olla. Lisäpaino helpottaa varmaan huomattavasti kävelyä, kun katselee kuu-ukkojen loikkimista.Eikö tuo painovoima-ongelma sinällään aika helppo korjata jos kehitetään asusteita jotka sisältää tasaisesti painoja korvaamaan sen puuttuvan painovoiman
Useampikin scifi kirja on visioinut sellaista mahdollisuutta, että Marsista ei palattaisikaan takaisin ihan tarkoituksella. Henkilöt olisivat hyväkuntoisia yli 50 tai 60 tai 70 vuotta täyttäneitä vapaaehtoisia.Vaikea kuvitella, että ihminen on päässyt edes Marsin kiertoradalle 2035 mennessä. Ja jos sinne on päästy, niin laskeutuminen ja paluu takaisin elävänä kiertoradalla odottavaan kyytiin kotia, on ainakin ihan SciFiä.
Takaisin aiheeseen.
Varmaan lihasten osalta, mutta vähäinen painovoima vaikuttaa myös muihin sisuskaluihin, kuten sydämeen ja silmiin. Marsin painovoima on 1/3 Maan vastaavasta, joten kyllä siinä saa aikamoista kuormaa kantaa mukanaan. Toisaalta hyvänä puolena on, että yksi henkilö voi kantaa mukanaan aikamoista roinamäärää ulkohommissa, eikä se eva pukukaan ihan köykäinen taida olla. Lisäpaino helpottaa varmaan huomattavasti kävelyä, kun katselee kuu-ukkojen loikkimista.
Juuri noin se onkin tarkoitus hoitaa. Rahdin kuljetus etukäteen paikanpäälle joko odottamaan kiertoradalle tai laskeutumaan automaattisesti. Starshipistä on rahti- ja tankkeriversiot erikseen. Melko kehittynyttä robotiikkaa tarvitaan, jotta fasiliteetit ovat valmiina kun miehistö saapuu. Mutta niin kuin sanottu, alus jolla varsinainen matkustus tehdään, on vielä suunnittelupöydällä.Taitaa useampi ihminen olla viettänyt yli vuoden avaruudessa ja ovat sieltä tietääkseni selvinneet elävinä takaisin maan pinnalle. Jostakin muistan lukeneeni eestaas matkallalle marsiin povatun jotakin 400-450 päivän matka-aikaa, eli uskoisin että tuo pitkä aika painottomuudessa ja pienessä marsin painovoimassa ei ole tälle mikään deal breaker vaikka ei se sinällään varmaan erityisen hyvääkään tee.
Suurempi ongelma terveyden kannalta voi olla säteily ja mahdolliset aurinkomyrskyt. Avaruusasemilla pitkään viettäneet ovat ollet kuitenkin jossain määrin hyvin suojassa kosmiselta säteilyltä kun kiertorata on aika matala ja asema vielä maan magneettikentän piirissä, Marsissa ja matkalla sinne tällaista suojaa ei ole tarjolla. Toisekseen, meillä ei oikein ole vielä sellaisia avaruusaluksia millä ihmisiä voisi koittaa marsiin kuljettaa, kaikkine ravointoineen ja tarvikkeineen. Tuollaisia tarvisi varmaan ensin saada muutama lähetettyä (rahtialuksena) ilman miehistöä sinne marsiin kiertoradalle ja/tai laskeutumaan pinnalle menestyksekkäästi, ennenkö sinne kannattaa ruveta ihmisiä lähettämään...
Jostain syystä jäänyt mielikuva paljon pidemmästä reissusta.Jostakin muistan lukeneeni eestaas matkallalle marsiin povatun jotakin 400-450 päivän matka-aikaa, eli uskoisin että tuo pitkä aika painottomuudessa ja pienessä marsin painovoimassa ei ole tälle mikään deal breaker vaikka ei se sinällään varmaan erityisen hyvääkään tee.