Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Tämä se todennäköisesti kuitenkin on.Ja sitten NASA kertoo että jotain on löydetty missä ehkä voisi olla jotain, mutta se on niin kaukana joten...
Kiitoksia tästä.Youtubelinkki:
Mahdollisesta kaasukehän koostumuksestahan voidaan päätellä elämän mahdollisuuksia.Tuo aurinkokunta on niin lahella (40 ly), etta tuleva James Web Telescope (JWT) tulee pystymaan tutkimaan tuota suurela tarkkuuvella. Esimerkiks pinnnanlampotila voidaan kartottaa ja atmosfaarii tullaa pystymaan tutkimaa.
Kylla. Esim ilmakehassa oleva happi tarkottaisi lahes vaistamatta jonkunlaista photosynteesia, koska yksikaan tunnettu eloton kemiallinen prosessi ei pystyisi sailyttamaan suurta maaraa happea ilmakehassa (ja se vahainen joka ehka olisi voinut jossakin prosessi syntya katoaisi ajanmittaan koska happi on hyvin reaktiivinen).Mahdollisesta kaasukehän koostumuksestahan voidaan päätellä elämän mahdollisuuksia.
Sanoivat jo, että tuo on ongelma tuollaisilla tähdillä kun ne ovat nuorempia. Nykyisellään tuon pitäisi olla aika tasainen luonteeltaan.Tuo tahti on on varsin kylma tahti, punainen kaapio, joten planeetat on suht lahella tahtea. Tuo voi omalla tavallaan olla ongelma, koska tuollaiset kylmat tahet on rakenteeltaan hieman erilaisia kuin isomma. Tarkein ero on etta niissa lampo siirtyy tahden sisuksista lahes yksinomaan convektiolla. Tuo aiheuttaa sen etta tuollaisilla tahdilla esiintyy yleensa todella voimakkaita magneettikenttia, joista tahtien tapauksessa aiheutuu muunmuassa todella raivoisia flare purkauksia (jopa tuhansia kertoja suurempia kuin meidan Aurinkolla). Flare purkaukset voi olla ongelma elaman kannalta.
E-planeetan vuosi on 20 meidän päivää. Siinä mennään aika vauhtia.Tuon systeemin mittakaavasta sen verran etta planeetat ovat vain joidenkin miljoonien kilometrien paassa toisistaan. Tai kuten tuo Michael kertoi, joidenkin kuunetaisyyksien verran toisistaan. (kuun etaisyys on keskimaarin 375,000km)
Vertailun vuoksi Mercurius kiertaa (paljon suuremman ja energisemman) Auringon ympari 87 paivassa.E-planeetan vuosi on 20 meidän päivää. Siinä mennään aika vauhtia.
E-planeetan vuosi on 20 meidän päivää. Siinä mennään aika vauhtia.
Vertailun vuoksi Mercurius kiertaa (paljon suuremman ja energisemman) Auringon ympari 87 paivassa.
Eikös ne sanoneet, että ainakin joillain planeetoilla on aina sama puoli tähteä kohti. Joten todellakin.Toisaalta päivät, illat ja yöt on loputtoman pitkiä.
Juu, lahes varmasti ainakin osa on lukkiutuneet tahden suhteen.Toisaalta päivät, illat ja yöt on loputtoman pitkiä.
Juu, lahes varmasti ainakin osa on lukkiutuneet tahden suhteen.
Mutta ei valttamatta kaikki. Siella voi olla myos esim 3:2 lukkoja (kuten Aurinko-Mercurius), eli planeetta pyorii "vaaraan" suuntaan (eli vuorokausi pidempi kuin vuosi).
edit:
Okey, Slobo tuossa ylla sanoi etta kaikki olisi locked. Meni itselta ohi tuo lahetyksen aikana.
Mutta sanottiinko siina missa suhteessa locked `?
Okei.En tiedä vastaanko kysymykseesi, mutta kaikkien planeettojen sama puoli osoittaa aina kohti tähteä. Eli toisella puolella aina yö, toisella päivä.
Totta turiset, jänniä nimenomaan. Kyllä sitä toivoisi että vielä oman elämän aikana löydettäisiin todisteita edes jostain maan ulkopuolisesta elämästä, pienet bakteeritkin riittäisivät. Nyt kun ollaan vasta saatu avaruuden tutkiminen kunnolla alkuunsa ja meillä on jo näin hyviä välineitä sen tutkimiseen, voi vain kuvitella millaista teknologiaa löytyy muutaman sadan vuoden päästä. Tavallaan sitä on ehkä syntynyt liian aikaisin, jos näin voi sanoa.Aika iso uutinen ainakin tällaisen maallikon käsityksen mukaan, vaikka tuo ei itsessään olisikaan elämää suosiva systeemi. Lisäähän tällainen uskoa siihen, että Maata muistuttavia planeettoja ja tätä aurinkokuntaa edes etäisesti muistuttavia tähtijärjestelmiä voi löytyä enemmänkin. Jänskiä aikoja eletään.
Miten ne toisiinsa voisi tormata ?Tuntuu maallikosta ihmeelliseltä etteivät toisiinsa törmäile nuo planeetat.
Juu, lahes varmasti ainakin osa on lukkiutuneet tahden suhteen.
Mutta ei valttamatta kaikki. Siella voi olla myos esim 3:2 lukkoja (kuten Aurinko-Mercurius), eli planeetta pyorii "vaaraan" suuntaan (eli vuorokausi pidempi kuin vuosi).
edit:
Okey, Slobo tuossa ylla sanoi etta kaikki olisi locked. Meni itselta ohi tuo lahetyksen aikana.
Mutta sanottiinko siina missa suhteessa locked `?
En, muistin vaarin.Merkurius pyörii väärään suuntaan? Oletko nyt todella varma asiasta?
En, muistin vaarin.
Venus pysyy edelleen ainoana aidosti vaaraan suuntaan pyorivana. Uranus hyvana kakkosena (periaatteessa retrograde, mutta koska akseli on joka tapauksessa lahes ratatason suuntainen, niin onko silla niin valia).
(Ja Pluto, sillon kun se lasketaan planeetaksi)
Venus pyorii myotapaivaan, eli vaarinpain. (kaikki planeetat kiertaa vastapaivaan, ja suurin osa pyorii vastapaivaan. Sen takia Aurinko nousee idasta ja laskee lanteen. Poikkeuksena Venus, Uranus ja Pluto.)Venus pyörii vastapäivään siis, minusta se on todella merkillistä, että aurinko ei ole Venusta pystynyt alistamaan samalla tavoin kuin muita planeettoja.
Venus ei varmasti ole alusta asti pyorinyt vaarinpain, vaan on kaksi vaihtoehtoa. Joko siihen alkuaikoina tormasi jokin suurempi kappale, joka aiheutta akselin keikahtamisen nurin niskoin (akselin kulma on 177 astetta eli lahes puoli voltin tehnyt). Tai sitten Aurinko ennatti hidastaa Venuksen lahes pysahdyksiin, ja sitten nuo tuulet ottivat vallan ja pikkuhiljaa hivuttivat Venuksen pyorimaan vaaraan suuntaan. Itse uskoisin ensimmaiseen, koska en ole niin varma etta Aurinko olisi ennattanyt taysin Venuksen pysayttaa, vaikka silla suuri vaikutus onkin.
Uranuksen tapauksessa pyorimis suunta on melko varmasti suuren tormayksen tulosta heti alkuvaiheissa.
Ei liiku. Tai ei ainakaan missaan merkittavissa maarissa. Oikeastaan vain precession muuttaa sita, muta muutos ei muuta akselin kulmaa.Ei planeetoihin tarvitse törmätä mitään että pyörimissuunta näennäisesti vaihtuu. Maapallonkin akseli liikkuu koko ajan, hyvin hiljaa, ja tulee tuleivaisuudessa, aivan kuten Uranus ja Venuskin, jossakin vaiheessa olemaan kallistunut 90 astetta, tai 180 astetta, jolloin se "pyörii väärinpäin".