- Liittynyt
- 05.01.2021
- Viestejä
- 5 748
Ei ole mitään mitattavaa kun nopeutta ei ole ?Mut miten mitataan nopeus, jos ei ole mitää vertailukohtaa?
Nopeus on suhteellista, luulisin ?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Ei ole mitään mitattavaa kun nopeutta ei ole ?Mut miten mitataan nopeus, jos ei ole mitää vertailukohtaa?
Niin siis nopeushan on aikaan sidottu suure, ja yhtälailla riippuvainen referenssipisteestä. Maapallon nopeuden voi laskea auringon, galaksin keskipisteen tai minkä tahansa tunnetun avaruuden pisteen suhteen suhteen. Vastaus on jokaisessa pisteessä eri.Joo, toi oli selkee ja oli ko. videollaki selitetty selkeesti. Mut jos palataan ajatuksiani taaksepäin, nii miten esim. maapallon nopeus maailmankaikkeudessa mitataan? Lasereilla (tota mainittua valonopeutta hyödyntäen) varmaankin, mut suhteessa mihin, kun kuitenki kaiketi kaikki liikkuu ja itse maailmankaikkeuskin laajenee?
Jälkikysymys oli se, että mites ku ei ole mitää kiintopistettä? Valonnopeus on silti olemassa.
Ei ole mitään mitattavaa kun nopeutta ei ole ?
Nopeus on suhteellista, luulisin ?
Niin siis nopeushan on aikaan sidottu suure, ja yhtälailla riippuvainen referenssipisteestä. Maapallon nopeuden voi laskea auringon, galaksin keskipisteen tai minkä tahansa tunnetun avaruuden pisteen suhteen suhteen. Vastaus on jokaisessa pisteessä eri.
Kulta ja muut metallit ovat olleet ensin pölypilvessä josta Aurinkokunta on muodostunut. Siitä se on kulkeutunut planeettoihin, mutta jostain luin (en muista mistä) että Maassa on todella paljon kultaa muihin planeetohin verrattuna. Raskaana aineena kulta ja platina painuvat syvälle maan kuoreen, josta tulivuoret toimittavat ne pintaosiin. Ilmeisesti metalleilla on taipumus sakkautua könteiksi. Maan kuori on kääntynyt ja sekoittunut monta kertaa Maan historiassa. Kun metallit ovat kerran päätyneet kiinteään kuoreen, ne myös jäävät sinne, eivätkä painu takaisin lähemmäs ydintä.En tiedä liittyykö enää varsinaisesti tähtitieteeseen, mutta minua on askarruttanut todella pitkään miten kulta on päätynyt sinne missä se on - täällä maapallolla. Ilmeisesti hyvin varhaisessa vaiheessa se massa on kulkeutunut magmakäytäviä pitkin näihin "tulirenkaan" vuoristoihin josta eroosio, jääkaudet, joet yms on sen siirtänyt nykyisiin sijainteihinsa.. Hämäräksi tässä kuitenkin jää miten jostain Australian aavikolta löytyy hiekan pinnalta joku 70kg möhkäle.. ehkä joku helvetinmoinen räjähdysmäinen tulivuoren purkaus josta lähtenyt näitä kappaleita vähän joka suuntaan?
Mikä tahansa piste aika-avaruudessa kelpaa. Ei tarvitse olla kiintopiste. Esimerkiksi sopiva nopeus satelliitille lasketaan tällä tavoin. Lasketaan putoamisnopeutta ja massaa vastaava vauhti, siten että putoaminen tapahtuu synkronissa kaareutuvuuden kanssa.Jep. Onko avaruudessa paljon kiintopisteitä, josta mitata kuinka monta valonnopeuden murto-osaa maapallo liikkuu? Entä, miten sit mitata kuinka lähellä valonnopeutta (se kuitenki se the vakionopeus, johon verrata?) avaruusalus kulkee? Sitä tässä oon pohdiskellut, päästiin samalle tasalle.
Millä valonnopeudella (0,000..x?) se satelliiitti aika-avaruudessa siis kulkee? Ja miten se mitataan? Jos mitataan, nii onko se vain "tarpeeksi tarkka" meille vai todellinen nopeus, mitä se sit lieneekää? e: eiku aloin päästä ehkä kärryille, ku mainitsit painovoiman ja massat. Kaipa sitä kautta voidaaan laskelmia siis tehdä. Kait...maapallon nopeus, linnunradannopeus, universumin laajentuminen jne jne vaa täytyy ottaa mukaan kans tossa.Mikä tahansa piste aika-avaruudessa kelpaa. Ei tarvitse olla kiintopiste. Esimerkiksi sopiva nopeus satelliitille lasketaan tällä tavoin. Lasketaan putoamisnopeutta ja massaa vastaava vauhti, siten että putoaminen tapahtuu synkronissa kaareutuvuuden kanssa.
(C-V)/CMillä valonnopeudella (0,000..x?) se satelliiitti aika-avaruudessa siis kulkee? Ja miten se mitataan? Jos mitataan, nii onko se vain "tarpeeksi tarkka" meille vai todellinen nopeus?
Täh. Valonnopeus ei olekkaan vakio? Siis eihän gravitaatio vaikuta sen nopeuteen, vaan suuntaan? Eikö fotonit kulke aina valonopeudella? Päästään taas siihen, että nopeuden määrittäminen aika-avaruudessa ei olekkaan nii simppeliä?Valon nopeuskaan ei ole vakio, vaan riippuvaista mm. välittäjäaineesta, gravitaatiosta ja muista vuorovaikutteisista aalloista.
Nopeus on vektorisuure. Vauhti on se skalaarisuure, joka ei ota suuntaan kantaa. Mutta tässä tapauksessa vauhtikin on tarkastelijan suhteen riippuvaista gravitaatiosta. Mustien aukkojen tapahtumahorisontti on se kohta, jossa valon nopeus on tarkastelijan kohdalla nolla. Mutta ei siinä vielä kaikki. Mistä tahansa muusta avaruuden pisteestä tarkastellessa se on eri - varsinkin lähellä tapahtumahorisonttia.Täh. Valonnopeus ei olekkaan vakio? Siis eihän gravitaatio vaikuta sen nopeuteen, vaan suuntaan? Päästään taas siihen, että nopeuden määrittäminen aika-avaruudessa ei olekkaan nii simppeliä?
Joo, alkaa menee tässä vaiheessa iltaa iha liikaa yli hilseen enkä alunperinkää tienny mistä jauhan Kiitos, ku vastailit silti.Nopeus on vektorisuure. Vauhti on se skalaarisuure, joka ei ota suuntaan kantaa. Mutta tässä tapauksessa vauhtikin on tarkastelijan suhteen riippuvaista gravitaatiosta. Mustien aukkojen tapahtumahorisontti on se kohta, jossa valon nopeus on tarkastelijan kohdalla nolla. Mutta ei siinä vielä kaikki. Mistä tahansa muusta avaruuden pisteestä tarkastellessa se on eri - varsinkin lähellä tapahtumahorisonttia.
Periaatteessa satelliitin suhteellinen nopeus voidaan määrittää aikadilataatiosta, joka voidaan laskea sen lähettämästä aikasignaalista, niin kuin gps satelliiteissa.Millä valonnopeudella (0,000..x?) se satelliiitti aika-avaruudessa siis kulkee? Ja miten se mitataan? Jos mitataan, nii onko se vain "tarpeeksi tarkka" meille vai todellinen nopeus, mitä se sit lieneekää? e: eiku aloin päästä ehkä kärryille, ku mainitsit painovoiman ja massat. Kaipa sitä kautta voidaaan laskelmia siis tehdä. Kait...maapallon nopeus, linnunradannopeus, universumin laajentuminen jne jne vaa täytyy ottaa mukaan kans tossa.
Valo (fotonit) kulkee aina valonnopeutta? Siis koko keskustelun pohjana oli tämä video:Ns. valonnopeus on valonnopeus tyhjiössä. Mikä tahansa väliaine hidastaa sitä.
Edit: Muistaakseni sen voi vaikka pysäyttää jossain labra olosuhteissa...
Valo kulkee nesteessä "hitaammin" sun vinkkelistä. Itse fotonit kyl kulkee valonnopeudella, vähän heijastellen vaan. Tulee sun silmille hitaammin, kun kulkevat pidemmän matkan.Veneestä veteen laskettu airo näyttää taittuvan koska valo kulkee nesteessä hitaammin.
Eikös -70 luvulla jenkit lennättäneet yliäänikoneella atomikelloa ja tahdistettu oli maassa kokoajan, todistivat ajan hidastuneen koneessa liikkuneen kellon suhteen ekaa kertaa (vai muistanko väärin)
Nyt muuten tuli ekaa kertaa ajateltua sitä, että voisiko tämän laskennallisen ja mitattavissa olevan dilataation osasyynä olla se(kin), että muuttuneessa gravitaatiokentässä atomikellon atomielementteihin kohdistuu erilainen voima. Erityisesti elektroneihin voisi kuvitella kohdistuvan jonkinlaisen vuorovesivoiman kaltaisen ilmiön (koska niillä on massa), mutta että missä määrin tämä voisi olla mitattavissa alkoi juuri kiinnostamaan.Veneestä veteen laskettu airo näyttää taittuvan koska valo kulkee nesteessä hitaammin.
Eikös -70 luvulla jenkit lennättäneet yliäänikoneella atomikelloa ja tahdistettu oli maassa kokoajan, todistivat ajan hidastuneen koneessa liikkuneen kellon suhteen ekaa kertaa (vai muistanko väärin)
Siis valo kulkee yhtä nopeasti tyhjiössö, kaasussa kuin nesteessä?Valo kulkee nesteessä "hitaammin" sun vinkkelistä. Itse fotonit kyl kulkee valonnopeudella, vähän heijastellen vaan. Tulee sun silmille hitaammin, kun kulkevat pidemmän matkan.
Sun pitää tähän kyllä vastata itseNyt muuten tuli ekaa kertaa ajateltua sitä, että voisiko tämän laskennallisen ja mitattavissa olevan dilataation osasyynä olla se(kin), että muuttuneessa gravitaatiokentässä atomikellon atomielementteihin kohdistuu erilainen voima. Erityisesti elektroneihin voisi kuvitella kohdistuvan jonkinlaisen vuorovesivoiman kaltaisen ilmiön (koska niillä on massa), mutta että missä määrin tämä voisi olla mitattavissa alkoi juuri kiinnostamaan.
No jos mennää iha juurille asti (fotonit), nii kyllä. Katsokaa tuo video, samaiset fotonit aiheuttaa erikoisia asioita, ku tarkastellaan asioita sillä tasolla. e: mut vastaan edelleen, sun näkökulmasta nopeus voi vaihdella.Siis valo kulkee yhtä nopeasti tyhjiössö, kaasussa kuin nesteessä?
Ei, vaan siksi koska valo taittuu.Veneestä veteen laskettu airo näyttää taittuvan koska valo kulkee nesteessä hitaammin.
Aivan, muuttaa siis kulku kulmaa katsojaan nähden.Ei, vaan siksi koska valo taittuu.
Peilit tekee samaa ilmiötä, kun ne ei ole suoria.
Kyllä, ja aikadilataatio on hyvin tunnettu ilmiö. Näissä nopeuksissa ajan hidastumisella ei ole merkitystä. Joku vuosi sitten erään astronautin, joka oli ollut pitkään avaruudessa laskettiin olevan pari mikrosekuntia nuorempi kuin maassa ollut veljensä. Valon "hidastuminen" menee jotakuinkin noin, että väliaineessa fotoni törmäilee atomeihin ja kulkee pidemmän matkan. Mutta atomien välissä valonnopeus on valonnopeus. Onpa siinä menty niinkin pitkälle, että valonsäde on pysäytetty Bose-Einstein kondensaatin avulla kokonaan tanskalaisen tutkijan toimesta. Lene Hau - WikipediaVeneestä veteen laskettu airo näyttää taittuvan koska valo kulkee nesteessä hitaammin.
Eikös -70 luvulla jenkit lennättäneet yliäänikoneella atomikelloa ja tahdistettu oli maassa kokoajan, todistivat ajan hidastuneen koneessa liikkuneen kellon suhteen ekaa kertaa (vai muistanko väärin)
Valo kulkee nesteessä "hitaammin" sun vinkkelistä. Itse fotonit kyl kulkee valonnopeudella, vähän heijastellen vaan. Tulee sun silmille hitaammin, kun kulkevat pidemmän matkan.
Ei, vaan siksi koska valo taittuu.
Peilit tekee samaa ilmiötä, kun ne ei ole suoria.
Teknisesti (kiinteä) aine on suurelta osin tyhjää tilaa. Atomitasolla niiden välissä on jättimäinen tyhjä tila, kaasussa vielä enemmän. Valo heijastuu ja siroaa joka paikassa, missä se törmäilee asioihin. Muuten näkemämme maailma näyttäisi vähän erilaiselta. Väliaineessa fotonit myös absorvoituvat atomeihin, jotka äärimmäisen pienen viiveen jälkeen säteilevät ylijäämäenergian pois uutena fotonina. Auringon sisällä muodostuvalla fotonilla menee satojatuhansia vuosia päästäkseen pinnalle koska se törmäilee jatkuvasti tiheässä aineessa. Neutriino on täysin inertti muuhun aineeseen nähden ja etenee aina valonnopeudella satunnaisia törmäyksiä lukuunottamatta.Ei, valo kulkee aina suoraa, valonnopeus väliaineessa ei johdu siitä että se heijastelisi aineen atomeissa/molekyyleissä ja kulkisi sen takia pidemmän matkan. Jos tämä olisi kyseessä niin silloinhan se valonsäde ei kulkisi suoraan vaan siroaisi johonkin ihan random suuntaan...
Ei ja ei.
Valo taittuu siksi koska sen nopeus väliaineessa on pienempi.
Peili heijastaa valoa ja ei-suoran peilin tapauksessa valon kohtauskulma peilin pinnan suhteen on eri riippuen mihin kohtaa kaareutuvaa pintaa se säde osuu, ja siksi heijastuvan valonsäteen lähtökulmakin on eri.
Valonnopeuden hidastuminen väliaineessa on kohtuu monimutkainen ilmiö ja en osaa sitä itsekkään mitenkään simppelisti sanoiksi pukea, Youtubsta löytyy aiheesta eritasoisia selostuksia. Tästä esimerkkinä vaikkapa Cherenkovin säteily, joka johtuu siitä kun jotkut partikkelit(esim neutriinot) kulkevat aineen läpi nopeammin kuin valonnopeus ko. väliaineessa(mutta kuitenkin siis hitaammin kuin valonnopeus tyhjiössä).
Niin? Valo siroilee iha kaikkialla ja sen vuoksi mm. värejä näämme. Fotonitasolla kulkee valonnopeutta. Sitä en osaa sanoa missä kohtaa esim valon eri aallonmuodot tulee kuvioihin, jos puhutaan ihan valosta valosta.Ei, valo kulkee aina suoraa, valonnopeus väliaineessa ei johdu siitä että se heijastelisi aineen atomeissa/molekyyleissä ja kulkisi sen takia pidemmän matkan. Jos tämä olisi kyseessä niin silloinhan se valonsäde ei kulkisi suoraan vaan siroaisi johonkin ihan random suuntaan...
onko yksittäisiä atomejakaa olemassa. Hyvin vähän tiedämme lomittumisesta jne.Onko yksittäisiä hiukkasia olemassa esim . fotoneja tai elektroneja vai onko noi vain iso kenttä mikä värähtelee tietyllä taajuudella.
Onko yksittäisiä hiukkasia olemassa esim . fotoneja tai elektroneja vai onko noi vain iso kenttä mikä värähtelee tietyllä taajuudella.
A Boy and His Atom - Wikipedia
en.m.wikipedia.org
Meinaatko että tämä lyhytelokuva olisi huijausta ja pääosanäyttejät olisivat täynnä tyhjää?
Niin sitä yritin sanoa että atomin("pääosanäyttelijä") sisällä olisi vielä hiukkasia, vai sittenkin vain aaltoja?Atomi ja hiukkanen...niillä saattaa olla jotain eroa.
Aivan.Niin sitä yritin sanoa että atomin("pääosanäyttelijä") sisällä olisi vielä hiukkasia, vai sittenkin vain aaltoja?
Eri aineille on olemassa eri refraktiokertoimia, joiden avulla voidaan laskea eri nopeudet kaavalla v = (c/n). Tyhjiössä n=1 ja puhtaassa alkoholissa 1,36. Ei ole sattumaa, että aivotoiminta heikkenee alkoholin nauttimisen myötä.Mihin lopputulemaan nyt päästiin sen valon kulkemisen kanssa eri tiheyksisien aineiden seassa?
Auringossa pinnalle pääsyssä vähän kestää, luulisi että veisikin sitten jotain tekee?
Edit: olihan tuossa jo linkkikin
Se taitaa olla vähän monimutkaisempi asia. Tiheys ei varmaan ole ainoa aineen ominaisuus, mikä vaikuttaa valon (siis optisen valon) kulkuun aineessa. Tuossa laittamassani linkissä kerrotaan, että kyseinen tanskalainen tutkija on saanut valonsäteen pysäytettyä kokonaan Bose- Einstein kondensaatin avulla, joka ei niin tiheää tavaraa ole. Muistan lukeneeni jutun, jossa valoa oli hidastettu fillari nopeuksiin jäähdytetyillä natrium atomeilla. Hidastuminen tapahtui jotenkin niin, että kylmä atomi absorboi fotonin ja kun atomin energiataso taas laskee, se säteilee fotonin, joka törmää seuraavaan ja sitä seuraavaan jne...Mihin lopputulemaan nyt päästiin sen valon kulkemisen kanssa eri tiheyksisien aineiden seassa?
Auringossa pinnalle pääsyssä vähän kestää, luulisi että veisikin sitten jotain tekee?
Edit: olihan tuossa jo linkkikin
A small sample from the Frontier simulations reveals the evolution of the expanding universe in a region containing a massive cluster of galaxies from billions of years ago to present day (left). Red areas show hotter gasses, with temperatures reaching 100 million Kelvin or more. Zooming in (right), star tracer particles track the formation of galaxies and their movement over time.
Mustan aukon horisontissa valo punasiirtyy gravitaation vaikutuksesta näkymättömiin. Lopulta aallonpituus on tuhansia kilometrejä, eikä fotonia voi enää havaita tai ainakin se on erittäin vaikeaa. Se voi myös lävistää paksujakin ainekerroksia, kun aallonpituus on niin pitkä. Mutta valon nopeus on aina sama. Se on fundamentaali fysiikan suure. En tiedä mutta sanoisin, ettei täysin staattinen fotoni ole edes mahdollinen. Sähkömagneettinen säteily on aina liikkeessä valon nopeudella kunnes se absorpoituu johonkin. Jos havaittaisiin, ettei se ei olekaan vakio, sen seurauksena jokseenkin kaikki fysiikan kirjat ja - teoriat pitäisi laittaa uusiksi.Nopeus on vektorisuure. Vauhti on se skalaarisuure, joka ei ota suuntaan kantaa. Mutta tässä tapauksessa vauhtikin on tarkastelijan suhteen riippuvaista gravitaatiosta. Mustien aukkojen tapahtumahorisontti on se kohta, jossa valon nopeus on tarkastelijan kohdalla nolla. Mutta ei siinä vielä kaikki. Mistä tahansa muusta avaruuden pisteestä tarkastellessa se on eri - varsinkin lähellä tapahtumahorisonttia.
Jos ihan vähän saivarrellaan, niin valon nopeus voisi olla pienempi kuin suurin mahdollinen nopeus. Tällaiseen törmäsin jokin aika sitten, en muista tarkkaan, mutta olikohan ajatus, että kausaliteetin nopeus on suurin mahdollinen nopeus, mikään ei voi sitä ylittää, ja valo vaikuttaisi kulkevan tätä maksiminopeutta. Mutta jos kävisikin ilmi että fotonilla onkin nollaa suurempi massa, joten se ei voisi saavuttaa tätä maksiminopeutta. Vaikka näin kävisi, se ei aiheuttaisi massiivista mullistusta, fysiikan lait edelleen päätisivät.Mustan aukon horisontissa valo punasiirtyy gravitaation vaikutuksesta näkymättömiin. Lopulta aallonpituus on tuhansia kilometrejä, eikä fotonia voi enää havaita tai ainakin se on erittäin vaikeaa. Se voi myös lävistää paksujakin ainekerroksia, kun aallonpituus on niin pitkä. Mutta valon nopeus on aina sama. Se on fundamentaali fysiikan suure. En tiedä mutta sanoisin, ettei täysin staattinen fotoni ole edes mahdollinen. Sähkömagneettinen säteily on aina liikkeessä valon nopeudella kunnes se absorpoituu johonkin. Jos havaittaisiin, ettei se ei olekaan vakio, sen seurauksena jokseenkin kaikki fysiikan kirjat ja - teoriat pitäisi laittaa uusiksi.
Jos ihan vähän saivarrellaan, niin valon nopeus voisi olla pienempi kuin suurin mahdollinen nopeus. Tällaiseen törmäsin jokin aika sitten, en muista tarkkaan, mutta olikohan ajatus, että kausaliteetin nopeus on suurin mahdollinen nopeus, mikään ei voi sitä ylittää, ja valo vaikuttaisi kulkevan tätä maksiminopeutta. Mutta jos kävisikin ilmi että fotonilla onkin nollaa suurempi massa, joten se ei voisi saavuttaa tätä maksiminopeutta. Vaikka näin kävisi, se ei aiheuttaisi massiivista mullistusta, fysiikan lait edelleen pääsisivät.
Mutta en mene takuuseen näistä horinoista.
[/QUOT
Valo ja informaatio voi liikkua hitaammin, eikä kausaliteetti mene rikki. Syy-seuraus suhteen säilyminen on äärimmäisen tiukkaan pultattu fysiikkaan. Sen rikkoutuminen muuttaisi paljon asioita. Mustissa aukoissa kausaliteetti ilmeisesti voi rikkoutua, mutta se on vähintäänkin hyvin suojattu tirkistelijöiltä.
Puhelinkoppi sanoi:Valo ja informaatio voi liikkua hitaammin, eikä kausaliteetti mene rikki. Syy-seuraus suhteen säilyminen on äärimmäisen tiukkaan pultattu fysiikkaan. Sen rikkoutuminen muuttaisi paljon asioita.