Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Hyvää joulua!
Osallistu io-techin piparikakkutalokilpailuun 2024 Linkki osallistumisketjuun >>>
SER-huutokaupat hyväntekeväisyyteen käynnissä! Linkki huutokauppaan >>>
Arecibon radioteleskooppi suljetaan lopullisesti:
Legendary Arecibo telescope will close forever — scientists are reeling
Eipä tuo mikään yllätys ole, se on roikkunut monta vuotta löysässä hirressä, ja viimeinen pisara oli kaapelin katkeaminen.
No koitin sitä ja ihan hyvähän tuosta tuli. Tosin jäi osa saturnuksen renkaista kuvan ulkopuolelle. Pitänee seuraava puhelin hankkia laajakulmalinssillä.Öh, siis senhän saa otettua vaika kännykällä, ne vaan ovat kuvassa kovin pieniä...
Tässä on varmaankin käytetty iPhonen Safari- tai Androidin Chrome-kuvalaitetta, asetuksina "Jupiter Saturnus Hubble picture"?No koitin sitä ja ihan hyvähän tuosta tuli. Tosin jäi osa saturnuksen renkaista kuvan ulkopuolelle. Pitänee seuraava puhelin hankkia laajakulmalinssillä.
Millainen tämä pölyttyvä laite on, missä sijaitsee ja onko myytävänä?Ostin itsekin moottorikäyttöisen kaukoputken, mutta aika tavalla jäi pariin kertaa kokeilu ja kaapissa pölyttyy, tilasin siihen parempia okulaarejakin mutta ei niin ei.
Millainen tämä pölyttyvä laite on, missä sijaitsee ja onko myytävänä?
Saiko joku muuten napattua hyvää IRL-kuvaa tästä Jupiterin ja Saturnuksen lähiohituksesta? Ainakin pk-seudulla taivas on ollut tukevasti lonkeronvärinen lähes 100% ajasta.No koitin sitä ja ihan hyvähän tuosta tuli. Tosin jäi osa saturnuksen renkaista kuvan ulkopuolelle. Pitänee seuraava puhelin hankkia laajakulmalinssillä.
Tuo kuva on netistä amerikkalaisen uutiskanavan sivuilta.Saiko joku muuten napattua hyvää IRL-kuvaa tästä Jupiterin ja Saturnuksen lähiohituksesta? Ainakin pk-seudulla taivas on ollut tukevasti lonkeronvärinen lähes 100% ajasta.
Meinaat että se on kuvamanipulaatio?Tuo kuva on netistä amerikkalaisen uutiskanavan sivuilta.
Katso kuvan osoite: https://cbsnews3.cbsistatic.com/hub...01d2a6800fed322d418b3af17b5/saturnjupiter.jpg
Ens kerralla sitten säädät valotuksen kohdilleen, ennen kuin räpsäiset kuvan.Tämmöinen tuli Hietsun rannalta kun pilvet juuri sopivasti menivät hetkeksi piiloon, onneksi on kunnon linssit
Normaalisti maksullinen Android -sovellus Astronomy Events with Push ilmaiseksi.
Astronomy Events with Push - Apps on Google Play
The App lists and sends notifications for the important astronomical eventsplay.google.com
Ei avaruus ole tyhjiö. Avaruus on se paikka, missä se (lähes) tyhjiö on.Miten avaruus voi taipua jonkun kappaleen vaikutuksesta jolla on massa...mikä siinä taipuu ja miten se oikein tapahtuu?? Avaruushan on tyhjiö ja onhan se jotain mutta tota mä olen joskus paskalla istuessa miettinyt...
Harmi vaan tuolla Stellariumissa ei ainakaan verkkosivuilla pystynyt menneiden päivien tähtikarttoja katsomaan.
Juurikin tämä. Tämähän on arkipäivää saman puljun Falcon raketeilla jo.Mikä näiden tarkoitus on, ampua ylös kuten vuosikymmenet sitten, mutta yrittää tulla alas brutaalisti raketeilla jarruttamalla jos vaikka hyvällä tuurilla jäisi nököttämään samaan asentoon räjähtämättä josta lähti?
Juurikin tämä. Tämähän on arkipäivää saman puljun Falcon raketeilla jo.
Ei siihen oikein muuta vaihtoehtoa ole. Kato tubesta miten noi Falcon lennot menee. Ne nostoraketit laskeutuu merelle 30x30m alustalle jaloilleen onnistuneesti joka kerta käytännössä.vetovoimaa on vaikea voittaa, mutta eikö tosiaan ole muuta mahdollisuutta ”piipahtaa” avaruudessa kuin tuo raa’asti ylös ja alas. Paljon hienosäätöä ja testejä tarvii mutta tietämättömän silmissä näyttää siltä että koko homma on lähinnä onnen kantamoisten varassa.
No siis, Spaceship käyttää täysin uudenlaista alastulo tekniikkaa, jossa nimenomaan jarrutetaan mahallaan tullessa (isompi ilmanvastu), ja alusta ohaillaan siivekkeillä vielä siinä vaiheessa, ennenkuin se käänty laskeutumis asentoon.vetovoimaa on vaikea voittaa, mutta eikö tosiaan ole muuta mahdollisuutta ”piipahtaa” avaruudessa kuin tuo raa’asti ylös ja alas. Paljon hienosäätöä ja testejä tarvii mutta tietämättömän silmissä näyttää siltä että koko homma on lähinnä onnen kantamoisten varassa.
Vasemmalla Falcon 9, joka lienee nykyisistä luotettavin uusiokäyttöinen raketti.Nuo Falconit näytti tosiaan tulevan nätisti alas.
Ja Spaceship lienee suurempi malli eli kykenevä ottamaan matkustajia / kamaa kyytiin?
Uudelleen käytettävyys todella on se avain, ja jolla Falcon loistaa tällä hetkellä. Falcon 9 (B1051) on lentänyt avaruuteen ja takaisin 8 kertaa, ja on "tällä hetkellä" valmistautumassa seuraavaan lentoon (laskeutui viimeksi 20. päivä tammikuuta, joten ehkä maaliskuussa voi olla seuraava laukaisu.Ja homman pointti ettei ole kertakäyttöraketteja kuten neukkujen ja Nasan vehkeet olleet vuosikymmenet vaan voi kuskata turistit tähtiä pällistelemään useat kerrat?
Vasemmalla Falcon 9, joka lienee nykyisistä luotettavin uusiokäyttöinen raketti.
Oikealla Saturn V, jolla mentiin kuuhun ja takaisin (pienen pieni osa tuosta raketin kärjestä palasi takaisin Maahan laskuvaron kanssa, sillipurkissa kolme astronauttia).
Keskellä Starship pultattuna Super Heavy boosteriin, jolla mennään uudelleen kuuhun ja aina Marsiin asti. Ja siis koko tuo about 50 - 55 metrinen Starship on tarkoitettu laskeutuvaksi, Maahan, Marsiin tahi Kuuhun. Sen voi myös kiertoradalla (Maan tai Kuun) uudelleen tankata ja lähettää pidemmälle matkalle. Myös Super Heavy booster on tarkoitus laskeutua takaisin maahan, ja uusiokäyttää (eli kiilloottaa pinta ja tankaata uudestaan).
Puhutaan siis ihan eri luokan raketeista kuin aiemmin.
Uudelleen käytettävyys todella on se avain, ja jolla Falcon loistaa tällä hetkellä. Falcon 9 (B1051) on lentänyt avaruuteen ja takaisin 8 kertaa, ja on "tällä hetkellä" valmistautumassa seuraavaan lentoon (laskeutui viimeksi 20. päivä tammikuuta, joten ehkä maaliskuussa voi olla seuraava laukaisu.
Byrokratia.Mutta miten jokin yksityinen taho (vaikka massia onkin takana hurjasti) voi tehtailla ”eri luokan raketteja” kohtuu lyhyessä ajassa verraten esim Nasaan jolla kaikki tieto ja kokemus sekä tolkuton valtion rahoitus tukena? Vai eikö tän tyyppinen rakettien suunnittelu ole ollut mitenkään Nasan intresseissä koskaan?
Sukkulua kuitenkin suunniteltiin vuosikymmeniä sitten, perustuen täysin eri tekniikkaan ja ajatusmalliin. Sen uudelleenkäyttö ei koskaan ollut halpaa (kallein avaruusprojekti koskaan?). Sukkulalennot kuitenkin toivat valtavasti tärkeää informaatiota, ja sitä on käytetty edelleen kehittelyssä sittemmin, mutta se oli siltikin lähes mahdoton projekti silloisilla resursseilla.Avaruusturismi nyt ei tietenkään, mutta olihan Nasallakin ne sukkulat kantorakettien mukana joita oli tarkoitus käyttää useammin ettei sentään mereen pitänyt joka kerta hylätä, ei tullut sitten mieleen koko rakettia suunnitella Muskin SpaceX tyyliin?
No selkeni näiden erot, en ole aiemmin juurikaan seurannut mutta menee heti mielenkiintoisemmaksi kun pääsee hiukan jyvälle
Mutta miten jokin yksityinen taho (vaikka massia onkin takana hurjasti) voi tehtailla ”eri luokan raketteja” kohtuu lyhyessä ajassa verraten esim Nasaan jolla kaikki tieto ja kokemus sekä tolkuton valtion rahoitus tukena? Vai eikö tän tyyppinen rakettien suunnittelu ole ollut mitenkään Nasan intresseissä koskaan? Avaruusturismi nyt ei tietenkään, mutta olihan Nasallakin ne sukkulat kantorakettien mukana joita oli tarkoitus käyttää useammin ettei sentään mereen pitänyt joka kerta hylätä, ei tullut sitten mieleen koko rakettia suunnitella Muskin SpaceX tyyliin?
itseäni hämää että joku yksityinen henkilö pistää firman pystyyn ja alkaa suunnitella kokohommaa uudelleen ja paremmin mitä supervallat edes kilpaillessaan ole kyennyt tekemään.
Tuossa jää laskuista pois kaikki se laaja taustatyö ja tutkimus.Valtion organisaatiot eivät ole koskaan tehokkaita ja innovatiivisia. Ihmiset ovat niissä vain töissä. Nälkäistä johtoa, joka elää työssä, ei ole.
Nasa on tyyppiesimerkki siitä miksi toimintoja pitää yksityistää. Vaikka organisaation tavoite on äärimmäisen innostava ja vaikka rahoitustakin välillä oli tarjolla, tulokset ja tavoiteet olivat vaatimattomia.
NASA on valtion rahoittama taho. Vähän rahaa ja erittäin hidas uudistumaan / kokeilemaan uutta.
On muuten hiivatin ruma tuo uusi Starship verrattuna sukkulaan. Näyttää rehutornilta kun taas sukkula futuristiselta avaruuslentokoneelta. Mutta function over form niin mikäs siinä.
Inspiraatiota on varmaan haettu sellaisista 1950-luvun scifi-avaruusraketeista.On muuten hiivatin ruma tuo uusi Starship verrattuna sukkulaan. Näyttää rehutornilta kun taas sukkula futuristiselta avaruuslentokoneelta. Mutta function over form niin mikäs siinä.
Nasan tarkoitus ei ole pelkästään tehdä raketteja ja suorittaa rakettilentoja vaan sillä on myös laajempi yhteiskunnallinen tehtävä luoda ja tukea sellaista yritystoimintaa, joka mahdollistaa avaruushommat. Siellä on rakettimoottorifirmaa, erityismateriaaleihin erikoistuneita firmoja, firmoja jotka kykenee valmistamaan vaikka satelliiteissa käytettäviä erikoislaitteita jne jne. Ja tietetenkin nasa myös omalla esimerkillään haluaa innostaa lapsia ja nuoria haluamaan insinööreiksi ja luonnontieteiden aloille. Epäsuorasti tämä myös tuottaa rahaa valtion kassaan kun on mahdollisetettu kokonaan uusi rahantekoväline avaruudessa.Perussyy on se, että NASA joutuu ulkoistamaan poliittisen paineen vuoksi kaiken. NASA toimii ikäänkuin peiteltynä yritystukena. Ulkoistuamisen ja julkisen tehottomuuden dogma on liian tiukassa että NASA voisi hoitaa hommaansa tehokkaasti.
SpaceX sitävastoin Muskin omaan ideologiaan perustuen tekee kaiken talon sisällä mahdollisimman vähän ulkoistaen. Tällä tavoin päästään sekä hyvin nopeaan organisaatioon että mataliin valmistuskustannuksiin koska alihankintaketjua ei ole.
Noi starshipit oli alunperin suunniteltu tehtäväksi hiilikomposiitistä. Vaihtamalla teräkseen pystyttiin prototyyppivaihetta nopeuttamaan huomattavasti, kustannukset pieneni ja käsittely helpompaa.Sinänsä huvittavaa, jos 60 vuoden alumiinin ja erilaisten eksoottisten materiaalien, kuten hiilikuidun käytön jälkeen huomataan että oikeastaan rosteri on ihan hyvä rakettimateriaali...