Avaruus-ketju (keskustelua tähtitieteestä, havainnoista ym.)

Ei liiku. Tai ei ainakaan missaan merkittavissa maarissa. Oikeastaan vain precession muuttaa sita, muta muutos ei muuta akselin kulmaa.

Ihan kaikki tiedemiehet ei ole samaa mieltä siitä että se ei liiku missään merkittävissä määrissä, mutta se on totta että enimmät ei näe sitä sillä tavalla. Eräiden näkemyksien mukaan maan akseli kääntyy 4 astetta joka 25920 vuotta (eli yksi prekessiosykli), koska prekessio ei ole täydellinen ympyrä vaan spiraali. Tuntuu että se olisi liian iso sattuma jos akseli kiertäisi täydellistä ympyrää, ilman mitään muutosta suurien aikavälien aikana.
 
Viimeksi muokattu:
Ihan kaikki tiedemiehet ei ole samaa mieltä siitä että se ei liiku missään merkittävissä määrissä, mutta se on totta että enimmät ei näe sitä sillä tavalla. Eräiden näkemyksien mukaan maan akseli kääntyy 4 astetta joka 25920 vuotta (eli yksi prekessiosykli), koska prekessio ei ole täydellinen ympyrä vaan spiraali. Tuntuu että se olisi liian iso sattuma jos akseli kiertäisi täydellistä ympyrää, ilman mitään muutosta suurien aikavälien aikana.
Voisitko laittaa jonkun linkin tallaiseen tutkimukseen ? Ei ole itselle koskaan tullut vastaan. Google antaa vain jotain epamaaraisia Egyptin pyramiideja vastaukseksi.

Tuollainen muutos akselissa nakyisi jo vuosi tuhansien aikana esimerkiksi vuodenaikojen vaihtelussa.
 
Voin kyllä lyödä vetoa että ei ole lähdössä ensi vuoden toisella neljänneksellä :D
Nähtäväksi jää. Ei ole Falcon heavyllä vielä lennetty eikä kapselia käytetty avaruudessa. Toisaalta temppu onnistui jo 1960-luvulla huomattavasti alkeellisemmalla tekniikalla.
 
Tassapa uusia kuvia Saturnuksen renkaista. Cassini siis nyt sukeltelee renkaiden lavitse viimeisien elinkuukausien aikana.

Kuvissa nakyvat valkeat "naarmut" on kosmistenhiukkasten ja varautuneiden partikkelien piirtamia virheita CCD kennolle. Erityisesti nuo varautuneet hiukkaset alkaa tulla ongelmaksi, mita lahemmaksi Saturnusta tullaan (sen magneettikentassa vaeltaa huimat maarat korkeaenergisia hiukkasia).

Resoluutio naissa kuvissa on noin luokkaa 500-600 metria. Yksittaisia lohkareita on edelleen noista mahdoton nahda, eli lahemmaksi tarvitsee paasta (ei valttamatta saada niin tarkkoja kuvia, koska motion blur tulee jossakin vaiheessa ongelmaksi, koska Cassini viilettaa melkoista vauhtia).

Noissa kuvissa kuitenkin jo nakyy selkeasti materiaalin tiheyden vaihtelua renkaan sisalla, eika rengas enaa nay yhtenaisena (esim tuon kolmannen kuvan vasemmalla nakyvassa A-renkaissa on tuollaisia "klontteja"). Toisaalta osa renkaista nakyy edelleen hyvin yksivarisena ja tasaisena, eli niissa on varmaan todella hienoa ainesta.

pia21058.png


pia21057_figa.png


pia21060_figa_1041_new.jpg


pia21059_figa.png
 
Viela uusi video Enceladuksesta ja sen geisireista ja pinnanalaisesta meresta.

 
Viela yks uusi julkastu kuva Enceladuksesta (otettu marraskuussa).

Pohjoisnapa ylhaalla. Tuossa nakyy hyvin kuinka nuorta Enceladuksen pinta on. Vasemmalla puutuu lahes kaikki kraaterit ja nekin vahaiset jotka on, on enemman tai vahemman tayttyneet kun nesteet on pintaan nousseet.

pia20524-1041.jpg
 
Avaruusluotaimet kasataan huippupuhtaissa olosuhteissa ja ne desinfioidaan melko huolellisesti ennen laukaisua. Sen lisaksi toki vuosia avaruudessa teki hallaa kaikille heikomille otuksille (avaruussateily on varsin tehokas tappamaan kaiken elollisen). Aina on kuitenkin mahdollisuus, etta joku bakteerin pirulainen selviaa perille asti.

Tottakai riski oli olemassa Huygens luotaimenkin osalta, mutta se riski oli pakko ottaa joka tapauksessa. Se on aina sama riski kun planeettaa tutkii laskeutujalla (tai jopa ilmakehassa).

Itse Cassini (tai mika tahansa muu orbiter) on eri asia, koska sen ei ole tarkoitettu laskeutua planeetalle, eli kontaminaatio voidaan valttaa helposti. Se kiertaa aikansa avaruudessa, ja sen jalkeen se yleensa tuhotaan tavalla tai toisella, jotta siita ei olisi haittaa millekaan. Jos se vain jatetaan jollekin kiertoradalla, niin on aina mahdollisuus etta se tormaa omia aikojaan johonkin, johon sen ei haluttaisi tormaavan.

Tietyt kappaleet on erityisen korkeasti suojeltuja talla hetkella. Naihin kuuluu jo nuo mainitsemani Titan ja Enceladus, niin myos esim Jupiterin Europa ja Ganymede. Unohtamatta tietenkaan Marsia. Erityissuojelu johtuu siita pienen pienen pienesta mahdollisuudesta, etta niilla voisi olla elamaa (tai ollut elamaa). Europa, Ganymede ja Enceladus on ainakin kuita, joilla on pinnanalainen meri ja ainakin osittain geologista aktiivisuutta (tarkoittaa lampoa), eli elamalle teoreettiset mahdollisuudet. Titan nyt on itsestaan selvyys, koska ainutlaatuinen tassa Aurinkokunnassa, ja viela merkittavammaksi sen tekee, etta se muistuttaa nuorta Maapalloa. Mars nyt on lahinna historiansa takia, koska siella on ollut nestemmaista vetta planeetan pinnalla, ja sielta on aina elamaa etsitty.


Ainahan joku on vaittanyt että mahdollisesti maahankin on tullut elämää asterodien muodossa ja että desifioinnit ehkä humpuukkia =) (en tiedä miten menee nuo lämmöt tai muut kiven sisällä kun tulee ilmakehään) Mut että Europan jään alta löydettäis vaikka edes mikrobi! Siinä olis pommi..

HMM.. Joo ehkä vähän myöhässä tämä..
 
Ainahan joku on vaittanyt että mahdollisesti maahankin on tullut elämää asterodien muodossa ja että desifioinnit ehkä humpuukkia =) (en tiedä miten menee nuo lämmöt tai muut kiven sisällä kun tulee ilmakehään)
Meteoriitti ei juurikaan kuumene sisalta, koska se on niin lyhyt aika minka se ilmakehan lapi syoksyy.

Pinta sulaa, joten siina ei elama saily, mutta pinnan alla voi hyvinkin olla mahdollista etta joku virus tai bakteeri selviaisi. Pinnanalla sen elaman on joka tapauksessa oltava, koska avaruudessa ei selvia pinnalla kosmisen satelityn takia.

Mut että Europan jään alta löydettäis vaikka edes mikrobi! Siinä olis pommi..
Juurikin taman takia halutaan siis minimoida mahdollisuus etta contaminoidaan joku planeetta/kuu. On parempi ajaa Cassini Saturnukseen, kuin olla epavarma siita mihin se joskus ehka tormaa ja mahdollisesti kuljettaa jonkun pirun sitkean voruksen sinne. Toki tuon todennakoisyys on haviavan pieni, mutta miksi ottaa riski kun siihen ei ole tarvetta ja se voidaan valttaa parilla koodi rivilla.

Toki maasta tullut virus pystyttaisiin varmaan tunnistamaan, mutta onhan se nyt helvetin paljon helpompaa jos ei tartte seuloa exoviruksia maan viruksista.
 
Cassinin kuva Saturnuksen kuusta Panista:
3_n1867604488_1.jpg


Todella mielenkiintoisen näköinen, Avaruus-ketju (keskustelua tähtitieteestä, havainnoista ym.) asteroideihin verrattuna. Etäisyys ~24000 km.
Lisää kuvia:
https://www.nasa.gov/image-feature/jpl/cassini-reveals-strange-shape-of-saturns-moon-pan
Ompahan mielenkiintoinen otus :) Ihan uskomaton kuva oikeastaan. Siis on ollut tiedossa etta ainakin joissakin Saturnuksen (ja muiden planeetoiden) kuissa voi olla poly kasautumia, mutta onhan toi nyt ihan loistava esimerkki sellaisesta. Tuo tasaisempi alue siis on mita ilmeisemmin kuun pinnalle renkaista kertyvaa materiaalia.

Tuo on siis Saturnuksen renkaiden valissa asustava kuu.



4_n1867606709_1.jpg


Vasemmalla ja oikealla nakyy renkaat. Musta alue on siisn Panin puhtaaksi "lakaisemaa" aluetta. Renkaissa on muutama tuollainen tyhja alue, joissa kiertaa pienia kuita (Pan on ~20 - 35km epasaannollinen kappale).

1_n1867600269_1.jpg


img]
 
Lueskelin Tieteen Kuvalehdestä Jupiterin kuu Europasta, että sillä näyttää olevan samantapainen merimaailma jäänsä alla kuin Enceladuksellakin.
Pointti oli se, että lähettäisivät satoja mikrosatelliitteja yhden isomman asemasta, että ei failaisi kerrasta hanke, kun etsisivät elämää sieltä merestä, joka kait peräti voi olla 100 kilometriä syvä.

Jostain dokumentista sain sellaisen käsityksen, että maapallokin on ollut tälläisiä vaiheita, että jäätyy koko pallo kokonaan ja kait tulevaisuudessakin. Ainoat elävät kait oli sitten meren alla mannerlaattojen rajoilla ja käyttivät ravinnokseen muistaakseni typpeä ja ties mitä. Noista sitten oli lähtenyt taas kukoistus aikaan, kun tuottivat sopivia aineksia ilmakehään.


Onko jotain todella isoa juttua näissä kuvioissa tapahtumassa?
Ihan pintapuolisesti tullut vaan seurattua. SLS kantoraketti kait tulisi valmiiksi ensi vuonna ja on aika iso tai siis yhtä iso kuin se 70-luvun kuuraketti.
70-luvulla tuntui tapahtuneen paljon enemmän isoja asioita ja sitten aika hiljaista. Neukkula oli voimissaan niin laittoi vähän joka paikkaan luotainta esim. Venukseen joka kesti 90 minuuttia toiminnassa niissä äärilämpötiloissa ja ei sinne kait muut ole mitään lähettänytkään. Venukseen nyt viimeiseksi ihmisiä lähetetään, jos paine on sitä luokkaa, että ihminen liiskautuisi siellä. Tullut seurattua Uljas universumi sarjaa kutoselta, että sieltähän noita juttuja.
 
No ilmasto fanaatikot oikeassa niin 10v- jonkun vuoden jälkeen euroopassa rupeis ilmasto jäähtymään ja kait siinä käytetty jotain golf virran hyytymistä taustalla.

Jos ne pitää paikkaansa niin mielenkiintoisia aikoja edessä tulevaisuudessa. Ehkei ihan huomenna kuitenkaan.
 
En ole tuota seurannut kutosen. Mut vinkkinä laatu "tiedettä telkkarista" Bbc Horizon jota yleltäkin joskus näytetään. Yleensä nuo jättää enempi ajatuksia kuin antaa niitä ja ne jää kesken. Kait koskaan saa lopullista vastausta mistään. Ja ei ole 42.
 
Tähdet ja avaruus: Mustan aukon puolessa tunnissa kiertävä tähti löytyi

Mustan aukon puolessa tunnissa kiertävä tähti löytyi
Tutkijat ovat löytäneet tähden, joka kiertää mustaa aukkoa ennätyksellisen lähellä. Kappaleet kiertävät toisensa noin puolessa tunnissa 2,5-kertaisella Maa–Kuu-etäisyydellä.

Nimellä X9 tunnettu kohde sijaitsee meistä noin 14 800 valovuoden päässä pallomaisessa tähtijoukossa 47 Tucanae. Musta aukko on tunnettu aiemminkin, mutta nyt löydettiin myös sen kiertolainen, jonka arvioidaan olevan valkoinen kääpiötähti. Mallinnusta X9:stä esitellään animaatiossa.

"Valkoinen kääpiö on niin lähellä mustaa aukkoa, että aukko vetää tähden ainetta kiekoksi ympärilleen ennen putoamista sen sisään", kuvailee Arash Bahramian Albertan yliopistosta. "Emme kuitenkaan usko tähden putoavan aukkoon, vaan se pysynee radallaan."

Todennäköisesti valkoinen kääpiötähti menettää vähä vähältä ainettaan siihen asti, että se vastaa massaltaan enää planeettaa. Tämän jälkeen se saattaa haihtua kokonaan.

Tutkijat arvioivat, että taivaankappaleet saattoivat päätyä lähelle toisiaan, kun musta aukko törmäsi punaiseen jättiläistähteen. Tällöin tähden uloimmat osat päätyivät mustaan aukkoon tai sinkoutuivat pois. Tämä olisi voinut luoda valkoisen kääpiötähden alkuperäisen punaisen jättiläisen ydinosista.

Löytöön johtaneet havainnot tehtiin röntgenalueen Chandra-avaruusteleskoopilla, NuSTAR-satelliitilla ja CSIRO-observatoriolla. Nykyiset gravitaatioaalto-observatoriot eivät pysty havaitsemaan X9:ää, mutta se saattaa olla mahdollista tulevaisuudessa avaruuteen sijoitettavilla gravitaatioaalto-observatorioilla.

Aiheesta lisää Harvardin yliopisto (englanniksi)

Aika haipakkaan kulkee tuo tähti tuota ympäri. Pikaisesti laskettuna (virhemarginaali varmastikin aika iso) noin 3350km/s, eli noin prosentti valonnopeudesta.

Ei tuo varmaan mikään iso uutinen ole, mut omalla tavallaan kiehtova mielestäni.
 
Tähdet ja avaruus: Mustan aukon puolessa tunnissa kiertävä tähti löytyi



Aika haipakkaan kulkee tuo tähti tuota ympäri. Pikaisesti laskettuna (virhemarginaali varmastikin aika iso) noin 3350km/s, eli noin prosentti valonnopeudesta.

Ei tuo varmaan mikään iso uutinen ole, mut omalla tavallaan kiehtova mielestäni.

Kuulostaa aika uskomattomalta. Tuollaiset asiat panee vähä miettimään että onko tiedemiehet tehnyt vääriä olettamuksia jo pitkään aikaan, ja ehkä tähdet ja kaikki mitä me näemme taivaassa onkin paljon pienempiä ja lähempänä mitä me oletamme. Jos ne olisi paljon lähempänä ja pienempiä, nopeudet olisi myös paljon pienempiä.

"Today's scientists have substituted mathematics for experiments, and they wander off through equation after equation, and eventually build a structure which has no relation to reality." -- Nikola Tesla
 
Ei planeetoihin tarvitse törmätä mitään että pyörimissuunta näennäisesti vaihtuu. Maapallonkin akseli liikkuu koko ajan, hyvin hiljaa, ja tulee tuleivaisuudessa, aivan kuten Uranus ja Venuskin, jossakin vaiheessa olemaan kallistunut 90 astetta, tai 180 astetta, jolloin se "pyörii väärinpäin".
Maapallo? Pyörivät planeetat? Mistäköhän höpiset?
 
Väittivät tuossa yhdessä ohjelmassa, että mustan aukon luona aika käytännössä pysähtyy, kun menevät mustalle alueelle. Sekin, että mustan auton ympärillä pyöritään tuhansia vuosia ennen kuin edes menee sinne mustalle, kun on niin vauhdikasta menoa.

Aika on aika suhteellista noissa vauhdeissa.
 
Väittivät tuossa yhdessä ohjelmassa, että mustan aukon luona aika käytännössä pysähtyy, kun menevät mustalle alueelle. Sekin, että mustan auton ympärillä pyöritään tuhansia vuosia ennen kuin edes menee sinne mustalle, kun on niin vauhdikasta menoa.

Aika on aika suhteellista noissa vauhdeissa.
Se aika ei pysähdy sille, joka sinne mustaan aukkoon on putoamassa. Sen sijaan ulkopuoliselle tarkkailijalle se näyttää hidastuvan.
 
Se aika ei pysähdy sille, joka sinne mustaan aukkoon on putoamassa. Sen sijaan ulkopuoliselle tarkkailijalle se näyttää hidastuvan.

Se taisi vaikuttaa jo tuolla mustan aukon ympärillä. Mietin vain, että jos tuo tähti pyörähtää puolessa tunnissa niin nähdäänkin se hitaampana, jos pyörähtää siellä oikeasti minuutissa tai jotain.
 
Tuossa ilta-sanomien kommenttiosiossa "kuusi kertaa kuussa" nimimerkki sanoi seuraavaa:
Tämä ei siis ole se jättiläinen , jonka CCCP rakensi puusta ja vanerista hämätäkseen jenkkejä kuukilpailun ollessa kuumimmillaan.
Myös sen kisan Jenkit voitti, 6-0.

Onko kenelläkään lisätietoa ko. hankkeesta? Nopealla googlailulla en löytänyt lähteitä tuolle väitteelle.
 
Suomi vois ostaa tuon raketin kiasman paikalle, olis paljon nätimpikin.
 
Ompahan mielenkiintoinen otus :) Ihan uskomaton kuva oikeastaan. Siis on ollut tiedossa etta ainakin joissakin Saturnuksen (ja muiden planeetoiden) kuissa voi olla poly kasautumia, mutta onhan toi nyt ihan loistava esimerkki sellaisesta. Tuo tasaisempi alue siis on mita ilmeisemmin kuun pinnalle renkaista kertyvaa materiaalia.

Tuo on siis Saturnuksen renkaiden valissa asustava kuu.
4_n1867606709_1.jpg


Vasemmalla ja oikealla nakyy renkaat. Musta alue on siisn Panin puhtaaksi "lakaisemaa" aluetta. Renkaissa on muutama tuollainen tyhja alue, joissa kiertaa pienia kuita (Pan on ~20 - 35km epasaannollinen kappale).

1_n1867600269_1.jpg


img]
Tuohan on ufo eikä mikään kuu :btooth:
 
Mielenkiintoisen videon on suomalainen jannu väsännyt Nasan Mars-kuvista:

"Amerikkalaiset Wired ja Scroll.in ovat viimeisimmät kansainväliset julkaisut, jotka kertovat Jan Fröjdmanin Nasan HiRISE-kameran kuvista kasaamasta videosta.

3D-video näyttää lentämisen näköalat Mars-planeetalla. Wired kertoo Jan Fröjdmanin värittäneen kuvat, etsineen stereoskooppikuvista tunnistettavat maaston muodot ja yhdistäneen kuvaparit 3D-efektin luodakseen viitekohtiin."
Suomalaismies rakensi Nasan 33 000 kuvasta Mars-videon, amerikkalaismedia innostui
 
"Työt pitäisi tehdä myös budjetin mukaan: Tamailla on käytössään 1 083 miljoonaa euroa, mikä kuulostaa äkkiseltään suurelta summalta, mutta vuosikymmenen ajalle levitettynä ei ole lopulta kovinkaan paljon. Esimerkiksi Suomen Ilmavoimien tuleva hävittäjähankinta maksaa vähintään viisi kertaa enemmän."

Tama on tassa maailmassa vikana... Mihinkaan yleisesti hyodylliseen ei liikene rahaa kun kaikilla pitaa olla se uusin ja hienoin tappo valine.
 
Tama on tassa maailmassa vikana... Mihinkaan yleisesti hyodylliseen ei liikene rahaa kun kaikilla pitaa olla se uusin ja hienoin tappo valine.

Tämä. Jos ihminen ei olisi evoluution johdosta jotenkin mystisesti itsekäs niin mitenköhän korkealla sitä oltaisiin teknologisessa kehityksessä...
 
Tämä. Jos ihminen ei olisi evoluution johdosta jotenkin mystisesti itsekäs niin mitenköhän korkealla sitä oltaisiin teknologisessa kehityksessä...
Ja jos uskonnot eivät olisi kahlinneet ihmisten tutkimusviettiä, missähän sitä oltaisiin nyt...? :vihellys:
 
"Työt pitäisi tehdä myös budjetin mukaan: Tamailla on käytössään 1 083 miljoonaa euroa, mikä kuulostaa äkkiseltään suurelta summalta, mutta vuosikymmenen ajalle levitettynä ei ole lopulta kovinkaan paljon. Esimerkiksi Suomen Ilmavoimien tuleva hävittäjähankinta maksaa vähintään viisi kertaa enemmän."

Tama on tassa maailmassa vikana... Mihinkaan yleisesti hyodylliseen ei liikene rahaa kun kaikilla pitaa olla se uusin ja hienoin tappo valine.

Tämä on totta, mutta kannattaa myös muistaa että suurin osa avaruuden tutkimukseen käytettävästä tekniikasta on alunperin sotateknologiaa tai sen sivutuotteita. Esimerkiksi juuri ELT:n, SPHEREn ja Keckin käyttämä adaptiivinen optiikka on lähtöisin armeijan tutkimuskeskuksista.
Mitä tulee rahoitukseen, niin onhan järkyttävää että esimerkiksi Arecibo roikkuu löysässä hirressä vaikka sieltä tulee merkittävää dataa koko ajan.
 
Venus saattaa olla vähän liian lähellä aurinkoa, mutta Mars ainakin on elämänvyöhykkeellä.

Nykyisessä Venuksessa saisi ihmisellä olla sellainen asu, että lauhduttaa sen 500 asteen lämpötilan sekä hartioihin tulisi muistaakseni henkilöauton verran painoa, että saisi olla melkoinen tukihaarniska ja moottoriavusteinen liikkumisen takia.

Etäisyydet ei kerro kaikkea esim. maasta pitäisi tulla kaukana tulevaisuudessa vielä hirveämpi paikka kuin Venuksesta.
 
Juttelua kaikenlaisesta maagisesta, alku hieman raskasta, mutta paranee huimasti.
 
Tietysti, mutta ei se ole elämälle mahdoton paikka, vaikka ihmiset ei sielä viihtyisikään. Jos Venuksessa olisi vahva magneettikehä, mutta ohut ilmakehä niin se laskisi lämpötiloja aika paljon näin esimerkiksi. Nyt se Venuksen ongelma on se mieletön kasvihuoneilmiö.

Tuossa yhdessä dokumentissa väitettiin, että sen ilmakehässä saattaa olla jotain elämää, kun ei ole niin hurjat olosuhteet kuin pinnassa.
 
Paljon näen, kun mediat hehkuttaa, että planeettoja löydetty "Elämänvyöhykkeeltä" sitten uutiskuvassa jotain kuvia vesiplaneetoista täys vihreää kasvistoa yms.
Eikös todellisuudessa esimerkiksi Mars ja Venus kummatkin teknisesti ole tällä samalla vyöhykkeellä, koska elämä olisi niillä mahdollista jos olisi oikeat olosuhteet? Venus saattaa olla vähän liian lähellä aurinkoa, mutta Mars ainakin on elämänvyöhykkeellä.
Vaatimus elämälle on kuiteskin vähän laajempi juttu kuin etäisyys auringosta. Pitäisi myös olla magneettikenttä, paksu ilmakehä ja mielusti vielä tasaisesti pyörivä planeetta.
Marskin olisi sopiva elämälle, jos ei olisi menettänyt magneettikenttäänsä ja aurinkotuulet puhaltaneet ilmakehää perseeseen.
Niin, eihan se tietenkaan sita tarkoita etta planeetta automaattisesti on ihmiselle kelpaava asuinpaikka. Olennaista on, etta elamanvyohykkeella oleva planeetta voi edes teoriassa olla elinkelpoinen.

On luonnollista etta aluksi etsitaan planeettoja jotka ovat tuollaisella alueella. Sitten niita voidaan alkaa tarkemmin tutkimaan ja pudottamaan pois venukset ja marsit. Jaljelle voi jaada kourallinen planeettoja, jotka muistuttavat hyvinkin paljon Maata.

Toki ei mikaan esta etta noilla exo-venuksilla tai exo-marseilla ei voisi olla elamaa. Eihan sita viela varmaksi tiedeta edes tassa aurinkokunnassa ollaanko ainoa planeetta, jolla elamaa.
 
Mitäs mieltä ja mitä tietoa on tästä. Planeetta 9 on saattanut löytyä Salaperäinen Planeetta 9 on saattanut jo löytyä – Harrastelijatähtitieteilijät havaitsivat neljä lupaavaa ehdokasta

Itsestä tuntuu ettei siellä mitään ole, vaan laskut on pielessä tai sitten on monta pientä kokkaretta. Lainaus ylen sivuilta
"Eteläinen tähtitaivas on kartotettu melko hyvin. Jos Planeetta 9 on vähintään Neptunuksen kokoinen ja sijaitsee alle 350 astronomisen yksikön päässä Auringosta, olisi se jo pitänyt havaita. Yksi astronominen yksikkö eli AU vastaa Maan etäisyyttä Auringosta."

Siis pätevätkö laskut kyseisen planeetan olemassaololle, jos se on yli 350au:n etäisyydellä ja Neptunuksen kokoinen? Ja tuollakin etäisyydellä se on riittävän suuri, että se taatusti joskus olisi peittänyt jonkun tunnetun tähden ollessaan kyseisen tähden ja maan välissä.

Onko muuten mitään valokuvaa olemassa, kun Neptunus, Uranus tai Pluto on jonkun tunnetun tähden edessä? Kiinnostaa tietää miltä se näyttää?

Lisäys: Päätinpä gookkeloida vähän tätä planeetan peittämää tähteä. Tommosta löytyi The Position of Mars in the Night Sky: 2015 to 2017

Alempaa sivua löytyy joku simuloitu teleskooppikuva kun Mars on kaksoistähden edessä. En kyllä itse saanut paljon tolkkua ja huomannut mitään erikoista. Miltäköhän joku Hubblen ottama kuva vastaavasta näyttää?
 
Viimeksi muokattu:
Nuihin exoplaneettoihin ja elamanvyohykkeeseen liittyen : kaasukehaa pukkaa Maan kokoisella planeetalla.

Atmosphere found around Earth-like planet GJ 1132b - BBC News

Eli ensimmaista kertaa havaittu kaasukeha kiviplaneetalla. Ikava kylla planeetta on todella kuuma (370°C), eli elamaa siella tuskin on. Kaasukeha on ilmeisesti suhteellisen paksu ja kostuu mahdollisesti vesihoyrysta tai metaanista tai molemmista, ainakin nain simulaatiot nayttaisi.
 
Lisäys: Päätinpä gookkeloida vähän tätä planeetan peittämää tähteä. Tommosta löytyi The Position of Mars in the Night Sky: 2015 to 2017

Alempaa sivua löytyy joku simuloitu teleskooppikuva kun Mars on kaksoistähden edessä. En kyllä itse saanut paljon tolkkua ja huomannut mitään erikoista. Miltäköhän joku Hubblen ottama kuva vastaavasta näyttää?
Mihinkohan kuvaan viittaat ? Ei ainakaan omaan silmaan tuollaista satu. Ainut kuva joka hieman kuvaustasi muistuttaa on tuo kuva jossa mars on 8 kaarisekunnin paassa kaksoistahdesta. Ei siis kulje sen yli vaan vieresta.

Mita valokuviin occultaatioista tulee, niin harvassa taitaa olla ne, koska niissa ei sinansa visuaalisesti mitaan mielenkiintoista ole. Kannattaa muistaa etta tahti on pistemmainen kohde, joten kaytannossa se joko on nakyvissa tai ei. Jos se sattuu peittymaan kaasukehallisen kohteen taakse, niin se vain himmenee kaasukehan tiheyden mukaan, ennenkuin katoaa nakyvista kun planeetan pinta tulee vastaan. Mitaan puolikasta tahtea ei ole mahdollista kuvata nyky vehkeilla.

Parhaat kaasukehan taakse jaaneet tahti kuvat on varmaankin otettu Titan kuun kanssa, eli Cassinin otoksia. Ja tietysti myos Maan kaasukehan lavitse, mutta Maa on kovin lahella ymparilla pyoriviin satelliitteihin nahden, joten ei varmaan anna samaa fiilista.

edit :
No sen verran oikasin, etta kourallinen tahtia on pystytty nakemaan muutenkuin pistemmaisena. Mutta eipa taida olla olemassa yhtaan occultaatio kuvaa niin tarkalla teleskoopilla otettuna, kun nuo on harvinaisia tapahtumia.

List of stars with resolved images - Wikipedia
 
Viimeksi muokattu:
Halkaisijaltaan noin 650-metrinen asteroidi ohittaa 19. Päivä maan 1,8 miljoonan kilometrin etäisyydeltä kertoo Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa.

Ja Seuraava suuri asteroidi lähiohitus on tiedossa vuonna 2027. Tuolloin noin 800 metriä halkaisijaltaan oleva asteroidi ohittaa meidät vain 380 000 kilometrin etäisyydeltä.
800 metrinen asteroidi on melkein menee kuun ja maan välistä ja aikaa H-hetkeen ei ole kuin vaivaiset 10 vuotta, aika näyttää miten NASAn laskelmat pitää kutinsa vai voiko kuu ja etenkin Jupiter vaikuttaa mitenkään asteroidin rataan.
 
Ja Seuraava suuri asteroidi lähiohitus on tiedossa vuonna 2027.
Onneksi ei tarvitse noin pitkaan odotella, kun tuntemattomia asteroideja putkahtelee vahan valia esiin.

aika näyttää miten NASAn laskelmat pitää kutinsa vai voiko kuu ja etenkin Jupiter vaikuttaa mitenkään asteroidin rataan.
Tottakai Jupiter vaikuttaa. Ilman Jupiteria maahan olisi osunut moninkertainen maara asteroideja historian aikana.

Ja kylla se Jupiterin, kuten kaikkien muidenkin planeettojen vaikutus on jo otettu noissa laskelmissa huomioon. Onglema on pienet kappaleteet, joita kaikkia ei tunneta. Ja niiden satojen tuhansien, tai miljoonien tunnettujen kappaleiden vaikutuksen mallintaminen on sekin suhteellisen haastavaa puuhaa.

En tieda, enka jaksa tarkastaa, mutta tuonkin asteroidin mahdollinen tormays on varmaan promillen osasia. Ja todennakoisyys luonnollisesti tarkentuu sita mukaa kun se lahestyy. Toisaalta, nykyisellaan tuo 380000km ohitus on vain se todennakoisin ohitus kohta. Silla on edelleenkin miljoonan kilometrin virheraja, suuntaan tai toiseen. Eli taysosuma on edelleenkin taysin mahdollinen, joskaan ei todennakoinen.

Maapallolle ei niinkaan ole vaarana nama tunnetut asteroidit. Ne on ne tuntemattomat, jotka saattavat rysahtaa hetkena mina hyvansa. Otetaan nyt esimerkiksi vaikka se Venajalle, Chelyabinskiin, muutama vuosi sitten pudonnut asteroidi, joka onneksi oli vain pari kymmen metrinen. Ei senkaan olemassaoloa tiedetty ennenkuin se paloi bolidina taivaalla ja rajahti kappaleiksi. 100 metrinen (ja paljon isompikin) asteroidi voi iskea paivana mina tahansa taysin yllattaen.
 
Asteroidi 1999 AN10 on seurattu näköjään jo1950 luvulta asti ,että se olikin vanha uutinen. Löydetyistä asteroideista joka voisi osua olisi vuonna 2004 löydetty 99942 Apophis ,jota jo alunperin ennustettiin hyvin suurta maahan osuma riskiä mutta onkohan se sama kuin mistä tossa aikaisemmin mainitsin. Varmaan. Muutama vuosi sitten näin talvella ,asteroidin jota ei noteerattu "missään", jos se oli edes kivi möykky mutta koko luokkaa noin taivaalle katsottuna kolmannes auringosta, paloi kirkkaasti vain hetken, sitten hävisi.
 
Vaihteeksi tullut taas luettua TK:ta ja siellä oli juttua asteroidi Bennusta halkaisija 490m 12,68km/h ja saattaapi osua maahan niin aiheuttaa joukkotuhon vuonna 2182.
Pointti ei nyt ollut antaa pelolle valtaa vaan Nasalla on jonkinlainen suunnitelma suistaa se pois radalta luotaimen avulla, jonka pitäisi laskeutua Bennuun hakemaan noin 20 tonninen kivenmurikka ja sen painovoimavaikutuksella tapahtuisi tuo radan muutos puolessa vuodessa.

Armageddon leffan tyylistä suunnitelmaa ei taida olla ylläripylläri asteroideille?
 
Vaihteeksi tullut taas luettua TK:ta ja siellä oli juttua asteroidi Bennusta halkaisija 490m 12,68km/h ja saattaapi osua maahan niin aiheuttaa joukkotuhon vuonna 2182.
Pointti ei nyt ollut antaa pelolle valtaa vaan Nasalla on jonkinlainen suunnitelma suistaa se pois radalta luotaimen avulla, jonka pitäisi laskeutua Bennuun hakemaan noin 20 tonninen kivenmurikka ja sen painovoimavaikutuksella tapahtuisi tuo radan muutos puolessa vuodessa.

Armageddon leffan tyylistä suunnitelmaa ei taida olla ylläripylläri asteroideille?
Ei, koska oikeasti kivimateriaalin hävittäminen ei noin vain onnistu ydinaseilla. Suurinkaan ydinlataus, jonka voisimme kehittää, ei juuri kovin kummoista murikkaa hävitä. Puhumattakaan niistä useiden kilometrien halkaisijaltaan olevia elämäntuohoajia. Itse asiassa sellaisen yrittäminenkin voisi pahentaa tilannetta, koska yksi iso pamaus on parempi kuin monta pientä jakautuneena useisiin kohteisiin. Niin kuin kävisi, jos ydinaseella halkaistaisiin iso murikka muutamaan pienempään.
 
Jos on paljon aikaa, niin ydinpommin räjäyttäminen adteroidin pinnalla on fiksu tapa estää katastrofi. Räjähdys heittää ison määrän pölyä asteroidin pinnasta paljastaen tummempaa pintaa..mikä imee enemmän Auringon energiaa muuttaen asteroidin kurssia
 
Jos on paljon aikaa, niin ydinpommin räjäyttäminen adteroidin pinnalla on fiksu tapa estää katastrofi. Räjähdys heittää ison määrän pölyä asteroidin pinnasta paljastaen tummempaa pintaa..mikä imee enemmän Auringon energiaa muuttaen asteroidin kurssia
Siinä on vain se, ettei noiden murikoiden koostumusta tunneta kovin tarkasti joten lopputuloksesta ei tuossa tapauksessa voi olla varma. Fiksumpaa olisi käyttää vaikka laseria sen pinnan polttamiseen.
 
Muutama vuosi sitten näin talvella ,asteroidin jota ei noteerattu "missään", jos se oli edes kivi möykky mutta koko luokkaa noin taivaalle katsottuna kolmannes auringosta, paloi kirkkaasti vain hetken, sitten hävisi.
Noita kutsutaan bolideiksi (kirkkaasti palava meterori).

Koko voi olla nyrkin kokoisesta useisiin metreihin (esim tuo Chelyabinskin 20m meteori luokiteltiin bolidiksi).
 

Statistiikka

Viestiketjuista
264 221
Viestejä
4 575 961
Jäsenet
75 398
Uusin jäsen
xJuusox

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom