Onko tuosta bi-ampista hyötyä? Onkyon TX-NR656 vahvarina ja JBL Studio 190 kaiuttimet käytössä. Mahdollisuus näköjään olisi, mutta onko ylimääräisten piuhojen vedosta mitään käytännön hyötyä? Vai onko kokeile ja tuomitse ainoa ratkaisu?
Monikanavavahvistimen kanssa biamppaus ei ole kovin hyödyllistä. Erillisten päätteiden kanssa saa maksimaaliset erot aikaiseksi. Listaanpas muutaman tilanteen esimerkiksi:
1) Kanavaerotus, monikanava-ampin kanavien kesken on tietty huonohko kanavaero, ehkä 70 dB tai jotain, eli jos huudattaa biamp-moodissa diskanttielementtiin jakotaajuuden yläpuolista ääntä 100 dB voimalla, niin bassoelementistäkin sama ääni kuuluu 30 dB tasolla, vaikka basson pitäisi olla mykkänä, koska jakosuodin ei sitä taajuutta bassoon päästä jos se kerran diskanttiin on matkalla. Mutta ylikuulumisvuodon takia väärä ääni pääsee väärään paikkaan. Tämä vuoto sotkee yleistä stereokuvaa, eikä asialle mitään voi.
Erillispäätteiden kesken vallitsee noin 140 dB kanavaerotus, pullonkaula on kaapeleissa ja äänilähteessä itsessään, liittimissä jopa. Joka tapauksessa kun diskanttiin päästetään 100 dB ääni, bassoelementti on täydellisesti hiljaa, sieltä ei kuulu yhtään mtään. Mikään kanava ei sekoita toimillaan muiden kanavien ääntä, stereokuva on vakaa kuin kallio.
2) Tehonpuute. Kun bassoelementtiä komennetaan urakalla, yli maksimaalisella teholla, silloin loppuu monikanavavahvistimen muuntajalta tai virtalähteeltä teho, kaikki kanavat alkavat kärsiä säröytymisestä, leikkautumisesta. Menetetään huomattavin hyöty, joka biamppauksesta juuri pitäisi saada, eli basson ja diskantin keskinäinen erottaminen. Eli kun bassoiskujen aikana ääni alkaa leikata, särö kuuluu myös diskantista. On pakko kuunnella niin hiljaa, ettei minkään piikkitehon aikana ääni mene särölle. Kokonaisuuden äänenpainetaso jää matalaksi. Jos vahvistin antaa joka kanavaan 100 wattia puhtaasti, joudutaan kuuntelemaan niin, että piikkien aikanakaan ei maksimitehoa saavuteta, eli keskimääräinen kuntelutaso on pidettävä 25...50 watin kanavatehoisena.
Erillispäätteillä mikään kanava ei häiritse toisiaan. Eli jos vasemman kanavan bassoelementissä esiintyy leikkautumista maanjäristysleffassa, silti kaikki muut kanavat ja elementit toistavat äänensä täysin puhtaasti. Jokainen elementti tavallaan leikkaa itsenäisesti jos niin sattuu, häiritsemättä muita elementtejä millään tavalla. Kokonaisuuden äänenpaineet voidaan pitää 3...6 dB suurempana, kärsitään ne hetkelliset pienet säröt jossain elementissä, muun äänen pysyessä täysin puhtaana luukutuksesta huolimatta. Esimerkiksi jos 7 kaiutinta eli 14 elementtiä eli 14 vahvistinkanavaa huutaa täysillä, kukin kanava 100 wattia täysin puhtaasti ja sitten yksi elementti niistä hetkellisesti jysäyttää 200 watin piikin säröjen kera, sitli 13 kaiutinta eli 1300 wattia huutaa täydellisen puhtaasti, siinä ei pieni hetkellinen säröpiikki yhdessä elementissä tunnu missään. Ääni kuulostaa virheettömältä, vaikka toimitaan vahvistimien maksimiitehon ylittävällä tasolla. Toki jos ueampi elementti alkaa leikata samaan aikaan, silloin ääni alkaa pilaantua, jolloin pitää laskea volumetasoa. Mutta joka tapauksessa äänenlaatu on aina puhtaampi, koska kaikesta huolimatta muut kanavat edelleen soivat puhtaasti, vaikka osa kanavista leikkaisi.
3) Äänenlaatu. Monikanavalaitteiden äänenlaatu häviää erillispäätteille joka tapauksessa. Eli jos joku ei ole yrityksestä huolimatta korvillaan kuullut biamppauksen etuja erillispäätteiden kanssa, hän ei missään tapauksessa tule kuulemaan mitään hyötyä monikanavapäätteensä kanssa.
Minä olen biamppausta (siis joka elementille ikioma vahvistinkanava) usein käyttänyt, ja kanavatehot ovat jopa olleet pieniä, 50 watin luokkaa, ja silloinkin erot ovat ilmeisiä. Eli vaikka pieniä vahvistimia luukutetaan särölle asti, siitä huolimatta kokonaisuuden ääni pysyy kauniina. Tämä johtuu siitä, että bassoelementin säröjä ei korva niin pahana aisti, mutta jos diskantti yliohjautuu, se on niin sietämätöntä, että melkein menee taju sitä säröä kuullessa.
Kannattaa käyttää samantehoisia vahvistinkanavia. Että kun basso menee särölle, diskantti ei silti vielä mene. Vaikka 100 watin bassopäätteen kanssa riittäisi esim. 25 watin diskanttipääte, niin ei saa toimia, koska silloin diskanttikin menee särölle basson kanssa samaan aikaan, diskanttielementti jopa hajoaa.
Selkiskö ? .. Hyötyä tuskin siis saat, mene ja tiedä... mutta itse varmaan kytkisin bi-amppina jos olisi ylimääräistä johtoa.. ihan vaikka vaan sen vuoksi että pääsee sanomaan ja ompahan "paras" kytkentätapa suoritettu käytössä. Mitään haittaahan siitä ei todellakaan ole, vaan jopa hyvässä
(erittäin hyvässä) lykyssä päinvastoin.