- Liittynyt
- 20.10.2016
- Viestejä
- 1 035
Pitääkö tämän kanssa osata kikkailla vai onnistuuko säädöt henkilöltä, joka ei ole kovin velho kotiteatterivehkeiden kanssa? Käytetäänkö kalibroinnissa siis tämän jälkeen vain puhelinta eikä vahvistimen mukana tullutta mikkiä?
Kalibroinnissa käytetään edelleen sitä mukana tullutta mikrofonia, tuo ohjelma korvaa vaan vahvistimen sisällä mittausten pohjalta tapahtuvat filtterien laskemiset. Itse mittausprosessi on siinä hyvin ohjattu mutta sen jälkeen onkin aika paljon asetuksia mitkä on huonosti ohjeistettu ja pitää vaan tietää. Itse mittauksia kannattaa muuten aina tehdä täydet 8 kappaletta niin filtterien laskemiseen on mahdollisimman paljon tietoa. Eikä kannata tuijottaa niitä esimerkkikuvassa näkyviä paikkoja sohvalta vaan tehdä mittaukset alueilta missä kuuntelijoiden päät on. Mittauksen jälkeen ensin se ehottaa niitä Audysseyn 'lisäteknologioita' joista ainoastaan Dynamic EQ kannattaa laittaa päälle. Sitä kannattaa myöhemmin käydä valikosta kokeilemassa miltä kuulostaa ilman sitä. Sitten pääsee sen uuden profiilin alta valkkailemaan muita asetuksia. Ihan ensin kannattaa kuitenkin tehdä kopio tuosta profiilista ja muokata vaan sitä kopiota. Näin voit lähettää puhelimesta vuorotellen ne ja kokeilla kuulostaako muutokset paremmalta.
'Edit Speaker Detection Results' kohdassa voi säätää kaiuttimen etäisyyksiä ja jakotaajuuksia. Nuo etäisyydet on laskettu mittaaamalla äänen viivettä joka muutetaan sitten äänen nopeuden kaavalla metreiksi. Huoneen akustiset ominaisuudet ja esimerkiksi aktiivisubbarin signaalitie voi vaikuttaa tuohon viiveeseen minkä takia nuo metrimäärät voi olla jotain muuta kun mittanauhalla mitattuna, joka on ihan ok. Denonin ja Marantzin ennen vuotta 2022 valmistetuissa malleissa on sitten kiva rautabugi jossa tuo äänen nopeus käyttää väärää kaavaa, jonka takia tarkimman tuloksen saamiseksi ne kaikki edellä mainitut etäisyysmäärät pitäisi kertoa luvulla 0.875. Tämä on korjattu AVR-x800H malleissa. Täältä lisätietoja tuosta.
Audyssey asettaa kaiuttimien jakotaajuudet niin pieneksi kun vaan voi niiden toiston perusteella joka ei lähes ikinä ole hyvä idea. Ne kannattaa suosiolla laittaa esimerkiksi THX:n suosittelemaan 80 hertsiin ellei tiedä paremmin mitä tekee. Kaikki kaiuttimet kannattaa myös asettaa 'small' tilaan jolloin alataajuudet ohjautuu subbarille. Audyssey saattaa asettaa etukaiuttimet 'large' tilaan jos ne pystyy toistamaan lähelle 20 hertsiä.
'Room Correction Results' kohdassa näkee mittaukset ja ennusteen korjauksen jälkeisestä taajuusvasteesta, johon päivittyy mukaan myös muissa valikoissa tehdyt asetukset.
'Target Sound Options' kohdassa täytyy valita ylimpien taajuuksien käyttäytyminen. Tämä on käytössä vain 'Reference' asetuksella ja perustuu johonkin elokuvateatteristandardeihin muistaakseni. Omasta mielestä ainakin se 1 kuulostaa paremmalle mutta kannattaa molempia kokeilla, kyllä niissä ihan kuultava ero on. 1 on kuulemma optimoitu kotioloihin ja 2 on jotain isoja elokuvateatterisaleja varten.
'Midrange Compensation' valikosta säädetään 2 kHz alueelle tulevaa kuoppaa, ns BBC dip. Tämän tarkoitus olisi mukailla kaiuttimien ylemmälle jakotaajuusalueelle tarkoituksella suuniteltua pientä kuoppaa joka löytyy usein varsinkin kaiuttimista joiden diskantissa ei ole waveguidea, mikä ikinä onkaan suomeksi. Raakamittauksista voi yrittää katsoa onko omissa kaiuttimissa juuri tuossa kuoppaa, tuskin on eli kannattaa laittaa nuo yleensä pois.
'Curve Editor' kohdasta voi säätää suoraan haluttua taajuusvastetta miten haluaa, tähän voi esimerkiksi tehdä tarkemman version tuosta BBC dip korjauksesta jos haluaa. Jotkut tykkää myös nostella bassoja, ihan oman maun mukaan. Ei kuitenkaan tarvitse koskea tähän välttämättä ollenkaan
'MultEQ Filter Frequency Range' kohta onkin se mistä tässä maksettiin. Tavoitteena on rajata korjaus vaan alueelle jossa ongelmat ovat itse huoneen aiheuttamia. Noin 500 hertsä on ihan hyvä lähtökohta, voi toki tuolta raakamittauksista yrittää katsella jos on hieman sen yläpuolellakin jotain valtavia piikkejä ja ottaa nekin mukaan korjauksiin. Jos keskikaiutin on esimerkiksi TV-tason hyllyssä tai jossain muussa haastavassa paikassa, sen taajuusvasteesta saattaa löytyä korkeammiltakin taajuuksilta isoja ongelmia jolloin tuota taajuusaluetta voi kasvattaa pelkästään sille keskikaiuttimelle. Subbarin asetukseen ei ole mitään syytä koskea.
Eriäviä mielipiteitä ja muuta muistettavaa voi muutkin laittaa, aina riittää opittavaa näiden kanssa