Sain
@Rooroo vastuksesta eri kuvan "
On myös olemassa ns. hybridi sopimuksia johon on kirjattu, että sopimus xx kuukautta määräaikainen ja jatkuu sen jälkeen toistaiseksi voimassaolevana. Nämä on myös oikeudessa käyty koeponnistamassa jossa todettu toistaiseksi voimassa oleviksi. Sopimus ei voi olla yhtäaikaa sekä määräaikainen, että toistaiseksi voimassaoleva."
Ymmärrän. Oma tapaukseni koskee toistaiseksi voimassa olevaa vuokrasuhdetta, jonka tulisi kestää 12 kk. Mielestäni se ei ole oikein (huomatkaa edellissä viestissäni oleva ote Suomen laista).
Jos oma tulkinta on oikea, sopimus saa olla aluksi määräaikainen ja jatkua sen jälkeen toistaiseksi voimassa olevana (
tai en tiedä, onko se laillista, mutta se on toisaalta selvä mielestäni). Mutta se on minulle vielä harmaata aluetta, saako vuokrasuhteen päättymään heti määräaikaisen ajan päätyttyä ilman 1 kk irtisanomisaikaa, joka tulee voimaan määräaikaisen jälkeen (molemmathan eivät voi tietääkseni olla voimassa yhtä aikaa). Mainitsemasi sopimus on aluksi määräaikainen, eli sitä ei tulisi voida purkaa ilman kohtuullista vahingonkorvausta. Ehkäpä tuttusi vuokrasopimuksessa on mainittu vielä maksettava sopimussakko. Jos ei, on sovittava kohtuullisesta vahingonkorvauksella varmaan erikseen.
Joka tapauksessa, selvästi määräaikaisetkin sopimukset tulisi voida purkaa kohtuullisella vahingonkorvauksella. Kohtuullinen vahingonkorvaus on vuokrausasiantuntijoiden mukeen 2-3 kk vastaavaa vuokra.
55 §. Määräaikaisen vuokrasopimuksen irtisanominen.
Tuomioistuin voi oikeuttaa vuokralaisen tai vuokranantajan irtisanomaan määräaikaisen vuokrasopimuksen 2 tai 3 momentissa mainitulla erityisellä perusteella.
Oikeus irtisanoa sopimus voidaan antaa vuokralaiselle,
1) jos hänen tai hänen huoneistossa asuvan perheenjäsenensä sairaus tai vamma aiheuttaa asunnon tarpeen lakkaamisen tai olennaisen muuttumisen tai
2) jos hän muuttaa toiselle paikkakunnalle opintojensa, työnsä tai puolisonsa työn takia taikka
3) jos muusta näihin verrattavasta syystä sopimuksen pysyminen voimassa sovitun määräajan loppuun olisi vuokralaisen kannalta ilmeisen kohtuutonta.
Oikeus irtisanoa sopimus voidaan antaa vuokranantajalle,
1) jos hän tarvitsee huoneiston omaan tai perheenjäsenensä käyttöön syystä, jota hän ei ole voinut ottaa huomioon sopimusta tehtäessä, tai
2) muusta tähän verrattavasta syystä sopimuksen pysyminen voimassa sovitun määräajan loppuun olisi hänen kannaltaan ilmeisen kohtuutonta.
Vuokrasopimuksen sillä osapuolella, joka ei ole sopimusta irtisanonut, on oikeus saada
kohtuullinen korvaus sopimuksen ennenaikaisesta päättymisestä hänelle aiheutuneesta vahingosta.
Vuokrasopimuksen toiselle osapuolelle on varattava tilaisuus tulla kuulluksi tässä pykälässä tarkoitetussa asiassa.