Asunnon vuokraaminen

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja JHMK, 26.09.2017.

 1. JHMK

  JHMK -

  Viestejä:
  620
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Yleistä keskustelua asunnon vuokrauksesta, vuokralle antamisesta ja vuokra-asumisesta.

  Vastineena tuolle ’Asunnon ostaminen’ ketjulle tällainen kun ei kai vielä ole vastaavaa...

  - -
  Oma kysymys:
  Päättyykö vuokralaisen vastuu avainten luovutukseen?

  Entä kotivakuutus, kannattaako olla kaiken varalta sopparin loppuun asti voimassa vaikka edes avaimia ei ole enää?

  Mitään ongelmaa itsellä ei ole ainakaan tällä hetkellä irtisanomisen kanssa, mietin vain asian juridista puolta.
   
 2. FiveBridges

  FiveBridges

  Viestejä:
  952
  Rekisteröitynyt:
  12.01.2017
  Sitten tälläisiäkin sattuu silloin tällöin.
  Vuokralainen pistää kämpän täysremonttiin.
  Kuka maksaa remontin,saako vuokralaiselta perittyä mitään.
  Vuokralaisen vastuu ja oikeudet.Vuokralaisen häätö asunnosta.
  Oikeudelliset toimet.Vakuutukset kuntoon.


  Kannattaa vakuutusyhtiöltä kysyä onko mitään erillisvakuutusta jos tulee asuntoon täystuho.Korvaako kotivakuutus muutaman kymppitonnin remontin.
  Avaimet,montako kpl on vuokralaiselle annettu sopimusta tehdessä.
  Montako avainta saatu takaisin sopimuksen päättyessä.

  Asunnon täystuhon voi välttää – asiantuntijan 5 vinkkiä vuokranantajalle

  Vuokrasuhteen lopussa | Suomen vuokranantajat
   
  Viimeksi muokattu: 26.09.2017
 3. Jebaus

  Jebaus

  Viestejä:
  908
  Rekisteröitynyt:
  23.02.2017
  Kyllähän nyt yleensä ne avaimet luovutetaan silloin kun se vuokrasopimus päättyy. Miksi joku luovuttaisi avaimet vaikka viikkoa ennen sopimuksen päättymistä?

  Kotivakuutus kannattaa myös pitää siihen asti kun se sopimus päättyy ja avaimet luovutetaan. Jos vaikka pesukonetta irroittaessa joku putki on alkanut vuotaa/vaurioitunut, menee se vielä vakuutukseen.

  Avainten luovutuksen yhteydessä kannattaa AINA kiertää asunto läpi ja pyytää vuokraisännältä kuittaus että "asunnon kunto todettu, avaimet luovutettu ja vuokrasopimus täten päättynyt tänä ja tänä päivänä kello tämä ja tämä, vuokravakuus palautettu/palautetaan silloin ja silloin". Tämä kannattaa siis tehdä ennen sitä viimeistä hetkeä koska jos jotain korjattavaa ilmaantuu, ehtii sen vielä hoitamaan kuntoon.
   
 4. JHMK

  JHMK -

  Viestejä:
  620
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Kyseessä kaupungin vuokrakämppä jossa vakuus oli vain 250€, siksi näin huoleton asenne.
  Muutin omistuskämppään, ja kun ei ollut varmaa meneekö laina jne läpi niin irtisanoin vuokrakämpän vasta kun kaupat oli tehty, ja tästä sit irtisanomisaika seuraavaan kuun loppuun.

  Kyse tosiaan pikkuisesta yksiöstä kaukaisessa lähiössä niin ei oikein osannut alivuokralaistakaan ottaa yhdeksi kuukaudeksi.

  Siivouksen kannalta oli kyllä helppo tällainen pitkä aika; ensin muutin siihen uuteen kämppään kahtena eri päivänä, viikon päästä tästä kävin tekemässä puolet loppusiivouksesta, seuraavana päivänä loput, ja ennen avainten palautusta kävin vielä kolmannen kerran kun yksi juttu jäi vaivaamaan.
   
 5. Stargate2017

  Stargate2017

  Viestejä:
  1 776
  Rekisteröitynyt:
  02.09.2017
  Mitä itse olen käyttänyt vuokranantajana on että jos minun aikataulu ei käy yhteen vuokralaisen kanssa avainten luovutuksesta niin vuokralainen on jättänyt avaimet asunnon sisälle. Jokaisella vuokranantajalla on aina oma avain asuntoon jos on edes hieman järkeä.

  Kotivaakuutus kannataa olla.
   
 6. Stargate2017

  Stargate2017

  Viestejä:
  1 776
  Rekisteröitynyt:
  02.09.2017
  Kyllä kai näin pitäsi toimia mutta kuntotarkastuksen teen jo usein 1-2 viikkoa ennen sopimuksen päättymistä ja avaimet voi jättää asunnon sisälle ja vuokranantaja tulee sisään omalla avaimella.

  Se tapaaminen ja uuden vuokralaisen hankkiminen on riittävästi stressiä vihaan noita nyt väkisin koetetaan tavata muuttopäivänä ja minun on "pakko" varata aikaa siihen vuokranantajana.
   
 7. JHMK

  JHMK -

  Viestejä:
  620
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Yksityisten kanssa tosiaan varmaan niin kuin @Stargate2017 kirjoitti, mutta jos vuokraa joltakin isolta vuokrafirmalta niin heillä voi olla myös toimisto, ’avainpalvelu’ mihin avaimet voi palauttaa.
  Heidän kanssa myös sopimukset menee niin kuin papereissa lukee, varaa sopimiseen ei paljoa ole ja hyvä niin. Ompahan selkeämpää kaikille kun asiat etukäteen papereilla. Toisaalta joustamatonta mutta samalla todella selkeää.
   
 8. teho75

  teho75

  Viestejä:
  376
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
  Nostetaanpa tätä threadia pitkästä aikaa. Kerron tässä omasta kokemuksesta vuokranantajana.

  Ensi kertaa aloitin vuokranantajana vuonna 2008. Silloin laitoin asuntoni vuokralle vajaaksi vuodeksi kalustuksen kanssa.
  Ilmoitin paikallisessa lehdessä ja sitä kautta löytyi hyvä vuokralainen.
  Silloin tällöin vuosien mittaan olen laittanut asuntoni vuokralle. Hankin uuden astianpesukoneen muistaakseni vuonna 2014 ja tapetoitiin asunto 2016. Nyt asun muualla ja tuossa asunnossa on todennäköisesti pitkäaikainen luotettava vuokralainen.
  Vuokratuotto on nyt reilu 6 %. Taloyhtiöllä ei ole kirjanpidossa tuloutettua velkaa joten en voi tehdä pääomavastikkeen vähennystä vuokratulon verotukseen.
   
  demas tykkää tästä.
 9. Kaali

  Kaali

  Viestejä:
  104
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Olen pitkään miettinyt, että myisinkö nykyisen oman kerrostaloasuntoni (2h+keittiö) pois vai jättäisinkö tämän vuokralle. Haaveissa olisi rakennuttaa yhteinen omakotitalo puolison kanssa.

  Nykyisessä asunnossa on kuitenkin vielä lainaa maksettavana n. 95 000 euroa. Mahdollinen vuokra, mitä tästä voisi saada liikkuu 800-1000e välissä/kk. Yhtiövastike on n. 250e/kk + asuntolainan lyhennys 450e/kk. Pystynkö siis kattamaan tuolla vuokralla tästä asunnosta itselleni koituvat menot? Eli miten nuo vähennykset menee, voisiko joku vääntää minulle nämä rautalangasta? Putkiremontti on myös tulossa tähän kerrostaloon lähivuosina, mikä myös hieman askarrutta.
   
 10. JHMK

  JHMK -

  Viestejä:
  620
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Kannattaa varmaan kysästä pankista ensin että saatteko niin paljon lainaa että olisi tuo 95k ja okt-talon laina yhtäaikaa. Jos ei ole isot tulot niin aika rajoille menee jo.
   
 11. teho75

  teho75

  Viestejä:
  376
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
  Tässä vastauksessa oletan että pankki myöntää niin ison lainan että pidät tuon kaksion ja rakennutat myös ok-talon.
  Tässä tulee muutamia juttuja vuokrauksesta.
  Kun alkaa vuokranantajaksi, on suositeltavaa että vuosittainen vuokratuotto pitäisi olla vähintään 5%. Muuten homma ei ole oikein kannattavaa. Tämän laskemiseksi netistä löytyy ilmaisia laskureita joita kannattaa käyttää. Tässä yksi sellainen:
  Vuokra-asunto tuottamaan - Tuottolaskuri - Vuokra-asuntomarkkinat - Vuokraovi.com  Oletetaan että saat 900€/kk kaksiosta bruttovuokratuloa.
  -hoitovastike on vähennyskelpoinen 250€
  -pääomatuloveroprosentti 30%
  (900-250)*0,7=455€
  Saat siis puhdasta nettovuokratuloa 455€/kk ja se juuri ja juuri riittää lainan maksuun tämän hetkisillä koroilla.
  Tuossa laskelmassa en ole voinut ottaa huomioon maksamiasi lainan korkoja jotka nekin ovat vähennyskelpoisia.
  Alla linkki jossa ohje vähennyksiin vuokratulosta.
  Kulujen vähentäminen | Suomen vuokranantajat
   
 12. Kaali

  Kaali

  Viestejä:
  104
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Kiitos kovasti Teho75 asian selventämisestä! ;) Juurikin näin olen laskenut, että tilanne olisi plus miinus nolla, jos asunnon velallisena laitan vuokralle ennen kuin asunto on kokonaan maksettu pois. Tuohon 450 euroon itseasiassa sisälsin jo korot mitä tällä hetkellä maksan kokonaisuudessaan asuntolainan lyhennystä kuukaudessa.

  Eri asia tosiaan on, että suostuuko pankki myöntämään lainaa. Laina tosin on omissa nimissäni ainoastaan eikä puolison nimissä tällä hetkellä.

  Edit: Saako muuten yhtiövastikkeen lisäksi myös verotuksessa vähentää kokonaisuudessaan hoitovastikkeen, joka koostuisi esim. putkiremontista?
   
 13. zepi

  zepi

  Viestejä:
  4 844
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuo riippuu siitä, että miten taloyhtiön kirjanpidossa se yhtiölainaosuus merkitään. En tiedä miten homma pitää tehdä että tuo on vähennettävissä, mutta tiedän että se riippuu noista kirjanpitotermeistä millä laina ja sen lyhennykset on taloyhtiön taseeseen merkattu.
   
 14. teho75

  teho75

  Viestejä:
  376
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
  Jos asunto-osakeyhtiö ottaa lainaa putkiremonttia varten, riippuu vuokranantajan pääomavastikkeen verovähennysoikeus seuraavanlaisesta olennaisesta seikasta: Jos taloyhtiö tulouttaa pääomavastikkeen kirjanpidossaan, on se tällöin verovähennyskelpoinen. Jos taas pääomavastikkeet on rahastoitu, se ei ole verovähennyskelpoinen vuokratulosta. Rahastoidut pääomavastikkeet lisätään asuntoa myytäessä hankintamenoon ja ne otetaan huomioon luovutusvoittoa laskettaessa.

  Tässä lisää juttua vastikkeiden verovähennysoikeudesta verottajan sivulta:
  Asunto-osake – mitkä kulut voi vähentää

  Tuloutettu pääomavastike: Näkyy kirjanpidon tuloslaskelma-sivulla.
  Rahastoitu pääomavastike: Näkyy kirjanpidon tase-sivulla.

  Nykyään monet asunto-osakeyhtiöt ovat tulouttaneet pääomavastikkeet kirjanpidossaan ja tämä on yksi erittäin merkittävä seikka mikä lisää vuokratuottoa.
   
 15. Kaali

  Kaali

  Viestejä:
  104
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Selvä homma! Kiitos kovasti. Eiköhän asia ole nyt itselleni varsin selkeä :)
   
 16. hati-

  hati-

  Viestejä:
  12
  Rekisteröitynyt:
  30.01.2018
  Löytyykö kommentteja (selvästikin huonosti tarkastettuun) vuokrasopimukseen liittyen. Eli vuokrasin asuntoni yritykselle, toimin henkilön kanssa, joka asuu asunnossa ja "edusti" yritystä. Vuokrasoppariin vuokralaiseksi merkittiin yritys sekä ko. henkilön yhteystiedot. Minimi vuokra-aika on 12kk. Tämä tapahtui viime syksynä.

  Nyt sain tietooni (en tältä henkilöltä), että ko. henkilö ei ole tiedottanut asiasta yritykselle ja lisäksi henkilö ei enää liity yritykseen millään tapaa.

  Mikä tässä voi mennä pahimmillaan pieleen? Itse ajattelen lähinnä sitä, että maksuissa ongelmia tms. ja rahojen perintä menee hyvin vaikeaksi.

  Lähden nyt toki tekemään muutosta vuokrasopimukseen (oikeat osapuolet), tuleeko tähän liittyen jotain mieleen? Toivottavasti tämä menee sulassa sovussa, mutta mitä jos ei mene?

  Pääasiassa asiat ovat sujuneet ok, mutta vuokra on aina myöhässä pari viikkoa ja saa muistutella.
   
 17. pähk1nä

  pähk1nä

  Viestejä:
  526
  Rekisteröitynyt:
  15.11.2016
  En toki ole vuokranantaja, mutta mielestäni täyspäinen ihminen maksaa kyllä vuokran aina ajallaan, ihan ilman mitään muistutteluja. Vähän haiskahtaa koko kuvio.
   
  kusiainen tykkää tästä.
 18. hati-

  hati-

  Viestejä:
  12
  Rekisteröitynyt:
  30.01.2018
  En pysty kanssa käsittämään mikä sen maksamisen kanssa on niin vaikeaa, mutta syitä voi olla lopulta monia ja homma toistaiseksi ok, kun rahat ovat kuitenkin tulleet saman kuun aikana. Ei tuo tietenkään hyvä merkki ole, mutta koitan olla näissä ymmärtäväinen...
   
 19. teho75

  teho75

  Viestejä:
  376
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
  Pahasti haiskahtaa tuo kuvio. Kusetuksen makua vahvasti. Tuolla asukkaalla voi olla maksuhäiriömerkintöjä, ulosotossa, rikollinen tai muu koijari.
  Onko tuo asukas todistanut henkilöllisyytensä ja sinulla on asukkaan oikeat tiedot?
   
 20. hati-

  hati-

  Viestejä:
  12
  Rekisteröitynyt:
  30.01.2018
  Tietysti mahdollista, mutta en ole tästä kovin huolissani, vähän toki ja sen takia täällä kyselen (henkilötiedot ok).
  Kommentteja tuohon sopimuksen muuttamiseen liittyen? Entä mitä ongelmia esim. perinnän suhteen voi tulla tässä tapauksessa, oman järkeilyn mukaan ko. henkilö tässä kuitenkin nyt vastuussa maksuista?

  Entä jos henkilö rupeaa hankalaksi, niin miten on sopimuksen purkamisen laita?
   
 21. teho75

  teho75

  Viestejä:
  376
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
  Jos vuokrasopimuksessa on selkeästi mainittu asukkaan henkilötunnus, nimi, allekirjoitus ja muut tiedot niin olettaisin että tämä henkilö on niistä vastuussa.
  Jos 2 kuun vuokrat jäävät maksamatta niin se on purkuperuste. Purkaminen täytyy tehdä lain määräämällä tavalla. Jos asukas ei lähde vapaaehtoisesti asunnosta niin purkamisen jälkeen haet häätöä käräjäoikeudelta.
  Jos asia askarruttaa, liity Suomen Vuokranantajat ry:n ja sieltä saat lakineuvontaa tässä asiassa.
  Tämän enempää en osaa auttaa.
   
  Seppo77 ja Musashi tykkäävät tästä.
 22. Lucas

  Lucas

  Viestejä:
  3 052
  Rekisteröitynyt:
  27.05.2017
  Se yritys jonka nimissä sopimus on vastaa niistä vuokrista sinne saakka kun sopimus on voimassa.

  Jos teet sopimuksen yksityishenkilön kanssa niin sen jälkeen kyseinen yksityishenkilö vastaa niistä vuokrista.

  Kannattanee tsekata luottotiedot vuokralaiselta ennen sopimuksen tekemistä. Jos luottotiedot ovat punaisella niin sitten vaatia ainakin riittävä vakuus ennen sen sopimuksen tekemistä. Usein vaatimuksena on myös voimassa oleva kotivakuutus. Sitä on usein lähes mahdoton saada jos luottotietoja ei ole.

  Vuokrasuhteen voi sanoa irti 3 tai 6 kuukauden irtisanomisjalla:

  Huoneenvuokralaki | Vuokrasopimuksen irtisanominen

  Purkaminen on sitten eri prosessi eikä siinä taida olla järkeä tässä tapauksessa.
   
 23. hati-

  hati-

  Viestejä:
  12
  Rekisteröitynyt:
  30.01.2018
  Koitan vielä tarkistaa onko ko. henkilöllä ollut sopimuksen tekohetkellä nimenkirjoitusoikeus yrityksen puolesta. Jos ei, tai yritys ei ole hyväksynyt sopimusta, on ko. henkilö vastuussa sopimuksesta.
  Eiköhän tämän kanssa maalin päästä.
   
 24. JHMK

  JHMK -

  Viestejä:
  620
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Tähän aiheeseen liittyen, miten jos soppari olisikin oikeasti yrityksen kanssa, ja kuvitellaan että yritys tekisi konkan. Niin miten homma menee?

  Katsotaanko että vuokrasopimus irtisanoutuu automaattisesti ja tappiot jää vuokranantajalle vai?
   
 25. Melbac

  Melbac

  Viestejä:
  3 005
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Eikös toi ole petos ja eikös toi meinaa ettei koko vuokrasopimusta edes ole jos se yritys on paperien mukaan vuokrannut sen kämpän?.

  /offtopic
  Joku poliisi jo pyytelee sampsalta hatin:n ip:tä että voi kysyä kenelle se kuuluu ja tarkistaa sen jälkeen että onko sillä omistuksessa kämppä joka on vuokrattu jollekkin firmalle ja tarkistelee että onko kyseessä joku petosvyyhti jos äijä on vuokranut kämpän firman nimellä joka ei tiedä hyypiöstä mitään.:rofl::kahvi:
   
  Viimeksi muokattu: 06.03.2018
 26. hati-

  hati-

  Viestejä:
  12
  Rekisteröitynyt:
  30.01.2018
  Tämä voi olla ollut tuon henkilönkin master plan :D, mutta ei tuo ihan noin helposti mene. Jos henkilö on tosiasiassa vuokralainen, eikä yritys ole hyväksynyt tai ollut tietoinen sopimuksesta, on henkilö vastuussa vuokrasopimuksesta. Tarkistin tämän vielä asian paremmin tuntevalta taholta.

  Koitan vielä hoitaa nimet papereihin oikein ja toivon parasta. Sellaista turhaa säätämistä kyllä, että eiköhän tässä jotain oikeita ongelmia tule ennen pitkää.
   
 27. jarp

  jarp

  Viestejä:
  550
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2016
  En minäkään ymmärtänyt, ennen kuin ryhdyin vuokranantajaksi, ettei täysin täyspäisiltä vaikuttavat ja luottotiedolliset ihmiset kertakaikkisesti vain maksa vuokraa niin kuin on sovittu. Viiden vuoden aikana on ollut nuoria, vanhoja, perheellisiä jne. vuokralla mun luukussa ja aina vuokrat myöhässä ja ihme selittelyä jne.

  Viimein löytyi hyvä vuokralainen, joka on maksanut vuokran täsmälleen eräpäivänä ja sen kerran kun ei maksanut, pyysi tähän luvan etukäteen. Kiitokseksi en ole viitsinyt edes nostaa vuokraa vaikka olisi mahdollisuus.
   
  Viimeksi muokattu: 06.03.2018
  Seppo77, Cardinal ja pähk1nä tykkäävät tästä.
 28. Cardinal

  Cardinal

  Viestejä:
  129
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tämä viimein kappale oli oiva velikulta. Tässä vuokralainen näkee, kuinka vuokranantaja arvostaa hyvää vuokralaista ja sitä että paljon kaikenkarvaista hiihtäjää yrittää samaa loossia. Eli aina kannattaa olla ns. väleissä, vaikka yleensä se suhde vuokralaiseen onkin näkymätöntä muuten.
   
 29. Melbac

  Melbac

  Viestejä:
  3 005
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Sitä vuokraa voi olla vähän vaikea maksaa ajallaan jos siellä tilillä ei ole ollut eräpäivänä rahaa ja palkka tullut vasta esim 15pv eli ei toi nyt omasta mielestä ole mitenkään ihmeellistä.Kuinkas monta kertaa noi on maksaneet etukäteen sen vuokran?.Se takuuvuokrahan on sitä varten ettei se vuokralainen jätä vuokraa maksamatta ja käytännössä sä olet jo saanut 3kk ajalta siitä kämpästä sen vuokran.Nostat vuokraa liikaa niin se "hyvä vuokralainen" vain vaihtaa kämppää halvempaan eli ei kannatta pitää itseään minään "hyväntekijänä" ton takia.:rofl::kahvi:

  /offtopic
  Omasta mielestä vuokranantajat voisivat kyllä alkaa maksamaan korkoa jos maksaa etukäteen vuokran.:think::rofl::kahvi:

  /offtopic2
  Töölöläistalon kellarista paljastui luvaton majapaikka - Taloyhtiön puheenjohtajakin hämmästyi: ”Anteeksi mihin hotelliin? ”

  Toi juttu kertoo aika hyvin miten osa porukasta alkaa käyttäytymään kun ne ostaa velalla kämpän jostain.Joku ulkomaalainen? tehnyt "hotellin" talon kellariin jonka on vuokrannut ja rakennuttanut luvattomasti vielä wc:t ja saunan sinne ja pistänyt vielä patterit kiinni keskuslämmitykseen(olisi kiva tietää että mitenköhän sähköt on tehty :D).Porukka vielä valittaa kun vuokralaiset aina perseilee.:rofl::kahvi:
   
  Viimeksi muokattu: 07.03.2018
  Kolossaali tykkää tästä.
 30. Alias Hoboimp

  Alias Hoboimp

  Viestejä:
  482
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Tässä puhuttiinkin nyt täysipäisistä vastuullisista aikuisista ihmisistä. Sinä et ilmeisesti sellainen ole jos ymmärrystä riittää kuukausi toisensa jälkeen? Miten siellä tilillä ei voi olla rahaa, jos ja kun vuokra kuitenkin maksetaan joka kuukausi ihan samana päivänä? Silloin se raha jää täysipäisillä sinne tilille säästöön kunnes se vuokranamaksu koittaa. Vuoka on mielestäni yksi tärkeimpiä elinkustannuksia, joka on yksinkertaisesti hoidettava vaikka muuhun ei olisikaan varaa. Jos taas ei vain yksinkertaisesti ole rahaa siihen vuokraan muiden oikeasti tärkeiden menojen (kuten ruoka) jälkeen, niin silloin pitää varmaan vaihtaa halvempaan vuokra-asuntoon.

  Olen siis tässä täysin samoilla linjoilla @jarp ja @pähk1nä kanssa. En itse ole edes vuokranantaja, enkä ole koskaan ollutkaan, mutta vuokralaisena olen aina maksanut ajallaan. Kerran tai pari on viivästynyt maksu päivän tai kaksi esimerkiksi oman ulkomaanreissun takia, jonka aikana olen ollut internetin ulottumattomissa enkä ole päässyt verkkopankkiin vuokraa maksamaan oikeana päivänä. Näistä olen aina ilmoittanut vuokraisännälle etukäteen ja saanut siunauksen myöhästymiselle. Enää en asu vuokralla, joten aihe ei enää nykyään minua edes kosketa.

  Kuulun kuitenkin ehdottomasti siihen ryhmään joka pitää naurettavana ja vastuuttomana vuokran jatkuvaa myöhästelyä. Ei sille mitään järkeviä selityksiä voi olla, kun onnistuu kaikilta meiltä muiltakin täysipäisiltä. Samaa sarjaa niiden kanssa, jotka tulee aina ja kaikkialle myöhässä muiden aikatauluista välittämättä.
   
  drealz, Zacksa, nestori ja 3 muuta tykkäävät tästä.
 31. Melbac

  Melbac

  Viestejä:
  3 005
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Kauan porukka on asunut omassa kämpässä eli asuttu vasta 1-3v ajan vai puhutaanko vuosikymmenistä ja monesko kämppä menossa?.Vaikutatte juuri ekaan kämppään muuttaneilta kun jutut on tollaisia että vuokra pitää aina maksaa ajallaan oli tilanne mikä tahansa ja rahaa on aina yms.:think::kahvi:

  /offtopic
  Kyllä itsekkin pidän omituisena sitä että jos vuokra on aina myöhässä,tosin jos saat epäsäännöllisesti rahaa niin en ihmettele asiaa ollenkaan.

  /edit
  unohdin että siellä landella ne vuokrat onkin jotain <>450€/kk kun taas täällä helsingissä ne voi olla se <>1000€/kk.Sama juttu vastikkeiden kanssa ja lainojen kanssa.
   
  Viimeksi muokattu: 08.03.2018
 32. Alias Hoboimp

  Alias Hoboimp

  Viestejä:
  482
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Ketkä te, vai teititteletkö sinä minua? Lainasit ainakin vain minun viestiäni. Itse muutin kotoa pois 17-vuotiaana ja nyt olen 30-vuotias. Aika monta vuotta on siis tullut asuttua vuokra-asunnoissa, mutta viime vuoden lopulla ostin vihdoin ihan oman asunnon. En siis enää asu vuokralla, mutta en myöskään todellakaan ole juuri ensimmäiseen kämppään muuttanut. En ole laskenut monessako vuokrakämpässä olen yhteensä asunut tässä vuosien varrella, mutta monta niitä joka tapauksessa on. Joku 5-10? Miksi sitä on jotenkin vaikea käsittää, että jotkut näkevät ja kokevat sen vuokranmaksun tärkeänä asiana ja hoitavat sen aina ajallaan? Minä edelleen ihmettelen koko juttua täysin päin vastoin - en todellakaan ole tajunnut aiemmin, että on ihan oikeasti olemassa ihmisiä jotka kokevat sen olevan täysin fine, että maksaa vuokran viikon tai pari myöhässä. Aivan vitun käsittämätöntä. Tämä tieto vähentää omia haaveitani vuokraisännäksi ryhtymisestä.

  EDIT: Niin, ja viimeinen vuokra jota maksoin oli 1300e/kk. Ei ollut mitään ongelmaa maksaa sitäkään, kuten ei mitään muutakaan aiempaa vuokraa. Olen aina budjetoinut palkkani tarkasti, huolellisesti ja pitänyt sitten niistä budjeteista kiinni. Ei se sen vaikeampaa ole. Ja ei, minullekkaan ei palkka tule tilille juuri samana päivänä kuin olisi vuokranmaksupäivä. Minä vain vittu säästän sen osan, joka menee niinkin tärkeään asiaan kuin vuokraan. Ja siis nyt nimenomaan on kyse siitä, että se palkka kuitenkin riittää vuokranmaksuun. Saan rahaa töistä ja pidän huolen, että tilillä on vähintään siihen vuokranmaksuun tarvittavat rahat oikeana vuokranmaksupäivänä. Eikö muut aikuiset muka ihan oikeasti käyttäydy näin? Pelottavaa.
   
  Viimeksi muokattu: 08.03.2018
  drealz, Juha Kokkonen, Roth ja 4 muuta tykkäävät tästä.
 33. JeppeJKL

  JeppeJKL

  Viestejä:
  89
  Rekisteröitynyt:
  11.10.2017
  Täsmälleen samaa mieltä kanssasi vuokranmaksun hoitamisesta. Mainit myös hankkineesi hiljattain ensi-asunnon. Tämä kertoo, että olet onnistunut järjestämään raha-asiasi hyvin, jolloin maalaisjärkinen priorisointikin onnistuu.

  Huomioitavaa on kuitenkin, ettei kaikilla ole samanlaista väljyyttä tulojen ja menojen kanssa. Jos elää ns. kädestä suuhun pienituloisena, on menojen (kuten vuokranmaksu) hoitaminen mahdollista aikaisintaan sinä päivänä kun palkka/korvaus on saajalle maksussa. Ja säästöön harvoin jää puskuria, jos kaikki menee elämiseen. Kyse ei siis aina ole tahallisesta toiminnasta, vaan "henkiinjäämiskarusellista", joka voi toistua tunnollisellakin vuokralaisella jos tilanteeseen ajautuu.

  Toki hälläväli-tyyppejä ja tahallisestikin raha-asiansa sössiviä löytyy, ei sillä.
   
 34. elmo

  elmo

  Viestejä:
  672
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Oli tai ei väljyyttä. Niin asuminen on se mikä ensin maksetaan. Hengissä selviää tarvittaessa halvallakin. Liian kallis kämppä jos pitää kikkailla joka kuukausi vuokransa eteen. Sen ymmärtää jos elämän tilanteet muuttuu ja sitä kautta tulee jotain mutkia matkaan. Mutta jos on normi settiä maksaa vuokra millon sattuu niin ei pysty näkemään kestävää kehitystä sellaisen yksilön kohdalla. Luulisi että moni muu asia on vielä enemmän perseellään.
   
  Juha Kokkonen ja JeppeJKL tykkäävät tästä.
 35. jarp

  jarp

  Viestejä:
  550
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2016
  Sitten sovitaan vuokranmaksupäivä palkkapäiväksi, jolloin vuokraan on aina rahaa. Tässä ei pitäisi olla kenellekään normaalille ihmiselle minkäänlaista ongelmaa, tuottamuksellista asioiden sössimistä, jos jatkuvasti on ongelmia maksaa sovittu vuokra. Yksittäisistä poikkeamista voi aina sopia, tuskin kukaan vuokranantaja kieltäytyy siirtämästä eräpäivää tiukan paikan tullen.

  Jostain syystä kukaan tuntemani pienituloinen, jotka ihan oikeasti elävät kädestä suuhun, eivät koskaan ole laiminlyöneet vuokraansa. Halvempaan luukkuun ovat kyllä muuttaneet, kun ovat havainneet, ettei tulot riitä nykyiseen + ihmisarvoiseen elämään.
   
  Zacksa ja JeppeJKL tykkäävät tästä.
 36. demas

  demas

  Viestejä:
  757
  Rekisteröitynyt:
  12.01.2017
  Juuri näin. Eihän tuo ole muuta kuin sopia päivä joka (myös) vuokralaiselle sopii.
   
 37. kusiainen

  kusiainen

  Viestejä:
  1 353
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tämä. Itse olen nyt asunut 23 vuotta vuokralla ja koko aikana on vuokra ollut 2-3 kertaa 1-2 päivää myöhässä, koska olen joko unohtanut tai en ole ollut netin äärellä.
   
 38. Melbac

  Melbac

  Viestejä:
  3 005
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  alkaa jo vähän naurattaa nämä jutut että porukalla ei ole ikinä muka ikinä ollut kuin 1-2pv vuokra myöhässä.Itse muistelisin että parin lakon ja pankin järjestelmien takia olisi nyt 2000 luvulla myöhästynyt parikin vuokraa.Palkatkin on aina tulleet ajallaan yms.:think::D:kahvi:
   
  Viimeksi muokattu: 02.05.2018
 39. Melbac

  Melbac

  Viestejä:
  3 005
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Taitaisi olla sellainen vuokraisäntä jolta ei saisi niitä takuuvuokria takaisin ollenkaan koska ne kuuluisi sulle jonkun verukkeen mukaan tyyliin kämppä likainen/kulunut yms.:think::kahvi:
   
 40. demas

  demas

  Viestejä:
  757
  Rekisteröitynyt:
  12.01.2017
  Sillon kun asuin vuokralla niin mulla meni vuokra automaattisesti maksuun heti kun palkka tuli (duunista ja asunnosta riippuen mutta yleensä 1-2vko etuajassa). Kyllä se lähinnä laiskuudelta tai sitten rahankäytön hallinnan ongelmalta kuullostaa jos vuokra on jatkuvasti myöhässä. En muista että itselläni olisi ikinä ollut tuon suhteen ongelmia.
   
 41. Nomber

  Nomber

  Viestejä:
  1 692
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
 42. demas

  demas

  Viestejä:
  757
  Rekisteröitynyt:
  12.01.2017
 43. Markqq

  Markqq

  Viestejä:
  514
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Laitan nyt sittenkin, mielipiteitä kaipaan!

  29.6.2018 kirjoitettu:

  Heips. Uusi tällä palstalla, mutta laitan ajattelin heti laittaa vähän kyssäriä.

  Vuokralaispariskunta on tähän asti maksanut vuokrat parin vuoden ajalta, välillä myöhässä eräpäivästä (15. päivä), mutta kuitenkin.

  Kyseessä ainakin osittain kelan asiakaskuntaa ja viime viikon lopussa pistin jo muistutusta asiasta (saanut aikasemminkin pariin kertaan laittaa). Tän kuun vuokra siis edelleen maksamatta. Kuulemma kelan kanssa taistelleet ja sieltä odottavat päätöksiä, ja laittavat heti tulemaan kun saavat sieltä rahaa. Aikasemminkin ollut juttua, mutta rahat aina tulleet.

  Mitäs tässä nyt voisi tehdä? Vuokralaispariskunnasta toinen on kaveri, ei nyt ihan läheinen, mutta kuitenkin, niin en ole vielä hampaat irvessä laittanut juttua. Ja se vuokra varmasti tuleekin. Ongelma ehkä lienee siinä, että jos näin paljo alkaa viivästymään edelliskuun vuokra, ne alkaa kohta kasaantumaan.

  Heinäkuu jo häämöttää ja seuraavat laskut alkaa puskemaan. Säästöjä kyllä on, mutta jos vuokrat jää tulematta, siinä kyllä nopeasti on pakko tehdä päätöksiä vuokra-asunnon suhteen.

  Kiitos etukäteen :)

  -------------

  Päivitän tilannetta (14.8.2018):

  Olin yhteydessä alkuperäisen viestin jälkeen vuokralaiseen ja kyselin tarkempaa selvitystä. Kuulemma sairauksen (en tarkemmin mainitse) hoidon vuoksi heillä on ilmeisesti menny paljon rahaa ja odottivat kelalta päätöksiä. Täten sovin heidän kanssaan alustavasti, että maksavat kesäkuun vuokran heinäkuussa, ja heinäkuun vuokraa pikkuhiljaa (näin ihan viestillä, ei tehty mitään maksusopimuksia vielä). Mainitsin samalla, että olisivat edelleen heti yhteydessä jos tulee vuokranmaksun kanssa ongelmia, niin tiedän asiasta ja voidaan mahdollisesti tehdä maksusuunnitelma, yms.. Olen samasta aikaisemminkin sanonut. Heinäkuussa tuli siis kesäkuun vuokra ja osa heinäkuun vuokrasta. Tämä siis meni vielä ihan sovitusti.

  No nyt ollaan elokuussa, huomenna eräpäivä, vuokraa ei näy. Toki voihan se tuosta vielä tulla, mutta olen hieman skeptinen ja siksi nyt ennakoin mahdollisia toimenpiteitä varten.

  En koe olevani velvollinen jatkuvasti kyselemään vuokran perään, kun yleensä se vastaus sitten on että "unohtui maksaa/mainita asiasta", "kelan kanssa tapellut" tai "odotetaan kelan päätöksiä". Ja niinkuin aikaisemmin mainitsin, että olisivat yhteydessä jos vuokra myöhästyy, en vain ymmärrä miten se on niin vaikeaa.

  Ensinnäkin mitään kirjallisia muistutuksia tai sopimuksia ei ole vielä tehty, kaikki mennyt viestillä/suullisesti, paitsi toki vuokrasopimus on mustaa valkoisella.

  Jos nyt jää vuokra(t) tulematta, siinä on melkein 2kk vuokrat rästissä. Voinko tässä vaiheessa kelalta vaatia, että asumis- ja toimeentulotuesta tulisi vuokran osuus suoraan mun tilille? Mites tässä vaiheessa sitten rästissä oleville vuokrille tapahtuu? Kela ei vissiin ole mitenkään vastuussa tästä. Ensinnäkin voin laittaa maksumuistutuksen elokuun vuokrasta, mutta voinko laittaa tuosta heinäkuun jäljellä olevasta vuokrasta myös maksumuistutuksen, vaikka viesteissä alustavasti sovimme, että maksaavat sen pikkuhiljaa? Vai onko tästä oikea tapa sopia maksusopimus? Olisi kuitenkin jotenkin hölmöä laittaa elokuun vuokrasta maksumuistutus ja heinäkuun jäljellä olevasta vuokrasta maksusopimus.

  Osa vuokrista tullut myöhässä (tämä ei sinällään haittaa kunhan on tullut) ja jos nyt jää käteen lisää vuokrarästiä, onko parempi ihan eka mainita, että pakko ruveta toimenpiteisiin, koska ei tää näin vaan toimi. Ja postia perään (kenties kirjallinen varoitus? periaatteessa maksumuistutuksia olen laittanut viestillä) jos ei muuten lähde toimii.

  Jotenkin tuntuu oudolta pyytää siinä vaiheessa kelalta asumis- ja toimeentulotukea itselleni kun vuokrarästissä on jo sievä summa. Miten ne pitäisi siinä vaiheessa saada itselleni? Vai onko idea siinä, että kelalta saa tässä vaiheessa vuokrat ja vuokralainen maksaa rästissä olevat maksusopimuksella? Ja jos vuokralainen ei tähän kykene, niin sopimuksen purku?

  Ehkä kyselen liikaa, mutta parempi näin eka kun rupean säätämään sen enempää asian kanssa.

  Kiitos etukäteen!
   
  Viimeksi muokattu: 14.08.2018
 44. ZZRX

  ZZRX

  Viestejä:
  615
  Rekisteröitynyt:
  16.05.2018
  Pakko kommentoida tuohon vuokran myöhästymiseen, että ymmärrän itse kyllä henkilöt joilla on säännölliset tulot niin on hyvin helppo maksaa vuokrat ajallaan ja jopa etuajassa kunhan vuokran suuruus on oikealla tasolla. Mutta sitten kun siirrytäänkin yrittäjiin tai freelancer duunareihin niin tilanne onkin toinen kun kaikki raha tulee hyvinkin epäsäännöllisesti niin joskus tulee auttamatta tilanne ettei palkka osu kohdalleen juuri vuokrapäivälle. Pahimmillaan jos vielä tulee päällekkäin 2-3 isohkoa kustannusta niin on ylipäätään työn ja tuskan takana että edes pystyy koko vuokran maksamaan. Lisäksi kun sotketaan mukaan vielä kunnan konttorit joiden välillä pitää veivata ees sun taas ja joissa voi olla viikkojen odotusajat niin tilanne mutkistuu entisestään.

  Itse pidän paljon olennaisempana asiana henkilön asennetta vuokranmaksuun kuin että onko se tilillä juuri kyseisenä päivänä (kunhan on 1-2viikon sisällä eräpäivästä ilman erillistä muistutusta). Muutaman kerran olen aikoinaan itsekkin jopa kirjaimellisesti unohtanut vuokran jolloin olen havahtunut että hei hetkinen, tämän kuun vuokrahan on vielä maksamatta. (nykyään asioin pankin kanssa)
   
 45. Nomber

  Nomber

  Viestejä:
  1 692
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Itse kun asuin viimeksi vuokralla niin maksoin vuokran aina n. kuukauden etukäteen niin oli sitten varmasti maksettu eikä ollut rahatilanteella niin väliä juuri vuokranmaksu päivänä. Tosin vuokranantaja sotki homman sitten ja pois muuton aikana sanoi, että olen yhden vuokran pystyssä että hän pitää vuokravakuuden, tiliotteista sitten selviteltiin niin hän oli toki väärässä, mutta oli luullut jo päälle vuoden että maksan vuokran aina myöhässä. Ei tosin koskaan puuttunut asiaan mitenkään. Kai se oletti että kun olen ennenkin maksanut aina niin maksan vaikka myöhässä, vaikka todellisuudessa maksoinkin lähes kuukauden etukäteen.

  Olisi tietysti pitänyt sanoa asiasta, mutta alusta alkaen kirjoitin kaikkiin maksuihin viestikenttään minkä kuukauden vuokra se on niin ajattelin sen riittävän.
   
 46. teho75

  teho75

  Viestejä:
  376
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
 47. ZZRX

  ZZRX

  Viestejä:
  615
  Rekisteröitynyt:
  16.05.2018
  Joo, aika noloo kyllä vuokranantajalle. Kyllä itteeni ainakin hävettäis jos noin alkais syyllistämään. Kyllä kävisin kaikki tiliotteet läpi ennenkuin alkaisin moisia syyttelee
   
 48. demas

  demas

  Viestejä:
  757
  Rekisteröitynyt:
  12.01.2017
  En usko että onnistuisi noin helposti saada Kelalta näitä rahoja..kai tuohon joku kunnon päätös pitää saada, ei varmasti onnistu jos kahden kuukauden vuokrat on myöhässä. Mut jos välit on hyvät vuokralaiseen niin tämmöistähän kannattaa ehdottaa,voisi olla kaikille helpoin noin.
   
 49. jarp

  jarp

  Viestejä:
  550
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2016
  Laittaa yhteisymmärryksessä vuokralaisen kanssa vuokralaiselle karhun, jossa eritellään maksamattomat vuokat ja uhataan vuokrasuhteen purkamisella ja tämä paperi Kelalle ja ei minkään asumistuen nönnönnöö kautta, vaan suoraan kiireellisenä toimeentulotuen kautta? Tietenkin Kela on systemaattisesti rikkonut lakia sen jälkeen kun heille toimeentulotukiasiat siirrettiin, mutta teoriassa kai homman pitäisi edetä noin jos joku sairauspäivärahan tms. käsittely ei etene?
   
 50. RDennis

  RDennis

  Viestejä:
  85
  Rekisteröitynyt:
  27.10.2016
  Pakko ihmetellä tätä vuokranmaksu keskustelua lukiessa että kuka hitto jaksaa näpytellä vuokran manuaalisesti, kun se kerran on pääsääntöisesti sama veloitus kuukaudesta toiseen? Eikö paljon helpommalla pääse, kun määrittelee maksut lähtemään kerran kuukaudessa tiettynä päivänä. Sama tietysti omistusasunnossa yhtiövastikkeiden kanssa, kun ne yhtiökokouksessa vuodeksi kerrallaan vahvistetaan. Ei tartte murehtia muistamisia tai netin ääreen pääsemisiä ja ainoat myöhästymiset tulevat pankkien järjestelmävioista.
   
  plati, JHMK ja Zyrppa tykkäävät tästä.