Monissa vanhoissa taloissa on ollut aikoinaan "kylmiö". Mitä ihmettä siellä säilytettiin ja miksi jääkaappi ei ole riittänyt kun nykyäänkin riittää?
Meillä oli vielä muutama vuosi sitten 80-luvun taloyhtiössämme kellarissa sellainen, jokaisella oma lukittava puuhäkki ja huoneessa oli suht viileää, mutta ei ihan jääkaappilämpötilaa. Varmaan jotain +5 +10 välillä, eli en olisi siellä maitoja, juustoja tai lihoja pitkiä aikoja säilyttänyt.
Monet vanhemman polven henkilöt tuntuivat siellä pitävän mitä lie itse tölkittämiään luonnonantimia, toivottavasti muistivat välillä käyttääkin. Meille sen tarve oli vain ajoittaista mutta joskus se tuli tarpeeseen, esim. kun meille oli kuumana kesänä tulossa jotkut isommat kutsut niin kun jääkaapistamme loppui tila (joka silloin oli sellainen puolijääkaappi eli alaosa oli pakastin ja yläosa jääkaappi eli aika pieni neljän hengen perheelle), vietiin sinnekin tavaraa viileään odottamaan juhlia. Taisi siellä olla jopa joku iso synttärikakku tms. kuvun alla, ja tietty jotain juomia.
Sen kompressori alkoi kuitenkin vedellä viimeisiään ja olisi tarvinnut ison huollon joten taloyhtiössä päätettiin luopua siitä koska käyttö oli kuitenkin suht vähäistä, ja purettiin puuhäkit sekä kylmälaitteet sieltä kellaritilasta pois. Nyt se huone on ollut vuosia käyttämättömänä, minä ja muutama muu toivoisi siitä jotain kerhohuonetta ja punttisalia mutta se ei ole edennyt koska joidenkin säädösten mukaan sellaiseen tilaan (jossa ihmiset viettävät aikaansa) pitää nykyisin olla kaksi sisäänkäyntiä, joten jouduttaisiin leikkaamaan johonkin seinään toinenkin ovi joka ei ihan halvimpia juttuja ole... Sääli, kävisin siellä mielelläni vähän nostelemassa kahvakuulia ja hikoilemassa aerobisen laitteeni ja hiekkasäkkini kanssa jotka olisin valmis lahjoittamaan sinne kaikkien käyttöön.
Kun tuosta luovuttiin niin luovuimme sitten jääkaappi-pakastinyhdistelmästämme ja ostimme erilliset täyskorkeat jääkaapin ja pakastimen vierekkäin. Viehän ne nyt enemmän tilaa ja pakastimen vieressä oleva jääkaappi on keittiön oven edessä estäen siitä kulun, mutta onneksi keittiöön pääsee toistakin kautta olohuoneen puolelta. Nyt riittää jääkaappitilaa ilman erillistä kylmähuonetta, tosin jotenkin vaimoni onnistuu välillä täyttämään tuon nykyisenkin ison jääkaapin...
Yksi täyskorkea pakastin ei sen sijaan itseasissa riittänytkään kun vaimo alkoi tehdä tiettyjä kokkailuja sivubisneksenä. Niihin tarvittavaa raaka-ainetta, jotka tuuppaamme pakastimeen odottamaan käyttöä, tulee kerralla niin paljon että jouduimme ostamaan toisenkin täyskorkean pakastimen. Vanhaa pakastinta käytetään niille raaka-aineille ja välillä kun on tyhjä, sulatan sen ja pidän virrattomana sen aikaa (vanhalla jääkaapilla kun on taipumus huurtua tosi nopeasti varsinkin kesällä, jos lapset hakevat jatkuvasti sieltä jäätelöitä jne.).
Uusi pakastin ruokahuoneessa sitten on noille jätskeille ja muille usein käytettäville pakasteille, on nofrost joten ei huurru kesälläkään vaikka availlaan useita kertoja päivässä (tykkään pakastaa ruokani töitäni varten jotta säilyy useampia päiviä tarvittaessa).
Raaka-aineita varten oli välillä pieni arkkupakastin mutta sen käyttäminen oli kyllä ihan arsesta. Sulana tuodut raaka-aineet pakkautuivat sinne herkästi niin että pakastuttuaan niitä ei saanut sieltä enää irti ja ulos muuten kuin sulattamalla koko pakastimen pari päivää, ja puhtaanapitokin oli erinomaisen hankalaa. Onneksi se kuitenkin alkoi rikkoutua (ei enää kylmentynyt kovin hyvin, ehkä kylmäainevuoto sitten) joten oli helppo päätös korvata se uudella täyskorkealla pystypakastimella (nofrost).