- Liittynyt
- 07.11.2016
- Viestejä
- 1 863
... Edge-selainta. En edes tiennyt, että se on saatavilla Macille.
Vielä enemmän ihmetytti WinZip ja Acrobat Reader ..
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
... Edge-selainta. En edes tiennyt, että se on saatavilla Macille.
Jep, kas ku ei shockwave X:n toimimattomuutta alkanu ihmettelemään.Vielä enemmän ihmetytti WinZip ja Acrobat Reader ..
Toimii yhtä nopeasti kuin Chrome, mutta huomattavasti pienemmällä muistinkäytöllä ja paremmalla akunkestolla. Macbook Pro 16 ja edge käytössä.Joku arvostelija oli törmännyt ongelmiin useiden x86-softien kanssa. Ihmetyttää kyllä, että miksi kukaan käyttäisi Macin kanssa jotain Edge-selainta. En edes tiennyt, että se on saatavilla Macille.
Apple MacBook Pro 13” M1 Review- Why You Might Want To Pass
#1-ranked tech analyst Patrick Moorhead reviews the new Apple MacBook Pro 13" M1 processor.www.forbes.com
Sama softa se on, käännetty vaan eri alustalle. Ja joo, huomaa hyvin että ollaan appleketjussa ku ihmiset massoittain esittää että kaikki nopeutuminen johtuu (epäreilusta) softaoptimoinnista, koska sehän on aivan mahdoton ajatus että apple osaisi suunnitella prosessorin.
Toivottavasti io-tech ottaisi äkkiä testiin yhden M1 laitteen niin saataisiin tähän keskusteluun vähän näkökulmaa.
Sitten pari sanaa yleisesti. Mistä ihmeestä tämä Apple kielteisyys johtuu? Olen käsittänyt että yleinen mantra on, koska se on suljettu järjestelmä? Mitä haittaa siitä on? Sekö että piraattisoftia ei ole niin paljoa?
MacOS ei ole varsinaisesti suljettu järjestelmä - Kuka tahansa voi koodata sille ohjelmia, kääntää ne konekielelle ja ajaa miten lystää.
Prossut, muistit ja SSD:t ovat tietty Mac-tietokoneissa emolle juotettuna, mutta niinhän ne ovat monissa Windows-läppäreissäkin. Ei esim. MS Surfaceihin voi mitään vaihtaa ostamisen jälkeen. Silti jengi ei valita läheskään samalla tavalla noista, joten lievää kaksinaismoralismia on kyllä paikoin ilmassa.
Miksi ei sallisi. Tietävät itsekin että se viimeistään tappaa alustan, etenkin App storen säännöt on sellaiset että se tiputtaa monet sovellukset sieltä veks.Tuskin Apple enää kauaa sallii sovelluksia kaupan ulkopuolelta. 5 vuoden päästä lukossa koko alusta.
Tuo vie sit aivan kaikkia mobiilipiirejä, ja suurinta osaa työpöytäprossujakin, kuin litran mittaa. Ainoastaan AMD:n useamman chipletin prossut on relevantteja tuon jälkeen, jos tekee jotain mitä voi applen ympäristössäkin tehdä ja ei karsasta kyseistä ympäristöä jostain syystä.Nyt tuli huhuja M1X:stä (ei välttämättä lopullinen nimi), jossa olisi 8+4 ydintä ja joka tulisi ensin 16" Macbook Pro:hon. Tosin samantapaisia huhuja on pyörinyt aiemminkin.
Apple M1 successor tipped to bring significant gains to the MacBook Pro 16-inch (2021)
Get ready for Apple M1Xwww.techradar.com
Tässä kun olen jonkun aikaa höpissyt mahdollisesta L1-cachen virtuaalisesta accessoinnnista niin tässä on itseasiassa todiste, ei satavarma kun en tiedä käytettyä TLB-trash algoritmiä. Mutta sekä L1 että TLB ovat erillisiä cacheja ja L1 TLB:n koko ei riitä kattamaan koko L1-cachea TLB-trashissä, eli jossa joka L1-linja varataan eri TLB-sivulta. TLB ei missaa L1:ssä -> L1 accessoidaan virtuaalisesti ja mahdollinen TLB-tarkistus tehdään vaiheessa jossa sen käännös ehtii tulla myös L2-tlb:stä. Tai koko TLB-käännöstä ei tehdä L1-accessissa.
No, katsotaan nyt - ei M1:nen ainakaan Macbook Pro 13:sessa niin totaalisen suvereeni ole verrattuna 4800u:hun, etteikö tuosta jotain kilpailua saataisi aikaan. Intelillähän ei ole mitään kilpailukykyistä 8-core-mallia tarjolla, kun nuo 14nm kiukaat hörppivät energiaa aivan tolkuttomasti.Tuo vie sit aivan kaikkia mobiilipiirejä, ja suurinta osaa työpöytäprossujakin, kuin litran mittaa. Ainoastaan AMD:n useamman chipletin prossut on relevantteja tuon jälkeen, jos tekee jotain mitä voi applen ympäristössäkin tehdä ja ei karsasta kyseistä ympäristöä jostain syystä.
MacOS ei ole varsinaisesti suljettu järjestelmä - Kuka tahansa voi koodata sille ohjelmia, kääntää ne konekielelle ja ajaa miten lystää.
Prossut, muistit ja SSD:t ovat tietty Mac-tietokoneissa emolle juotettuna, mutta niinhän ne ovat monissa Windows-läppäreissäkin. Ei esim. MS Surfaceihin voi mitään vaihtaa ostamisen jälkeen. Silti jengi ei valita läheskään samalla tavalla noista, joten lievää kaksinaismoralismia on kyllä paikoin ilmassa.
Onhan sieltä tulossa 8-ytiminen Tiger Lake-H, mutta saa nähdä että milloin ja mihin hintaan. M1 lienee todennäköisesti joka tapauksessa energiatehokkaampi.No, katsotaan nyt - ei M1:nen ainakaan Macbook Pro 13:sessa niin totaalisen suvereeni ole verrattuna 4800u:hun, etteikö tuosta jotain kilpailua saataisi aikaan. Intelillähän ei ole mitään kilpailukykyistä 8-core-mallia tarjolla, kun nuo 14nm kiukaat hörppivät energiaa aivan tolkuttomasti.
Ainoat asiat joissa 4800u tuottaa isommat lukemat on virrankulutus ja yli neljälle säikeelle jakautuvat kuormat.No, katsotaan nyt - ei M1:nen ainakaan Macbook Pro 13:sessa niin totaalisen suvereeni ole verrattuna 4800u:hun, etteikö tuosta jotain kilpailua saataisi aikaan. Intelillähän ei ole mitään kilpailukykyistä 8-core-mallia tarjolla, kun nuo 14nm kiukaat hörppivät energiaa aivan tolkuttomasti.
Kun kerran palstalta löytyy mikroprosessoriarkkitehtuurin ammattilaisia ja tietäjiä, mitä arvelette tämän M1-prossun skaalautuvuuden suhteen? High-perf ytimiä lienee melko yksinkertainen kasvattaa nykyisestä neljästä vaikka kuutentoista, kun nykyisissä x86:ssa löytyy 32 threadia SMT:n kanssa ja niille on kuormia jotka hyötyy tästä säiemäärästä. Samaten GPU:ta voi kaiketi leventää vielä reilusti tätä enemmänkin ennen kuin ongelmia skaalautuvuudessa tulee vastaan, vrt. vaikka AMD:n 80CU. Korjatkaa jos olen väärässä.
Entä kuinka helppoa tai vaikeaa Applen olisi kasvattaa single core perfiä nostamalla TDP:tä järeämmille macbookeille tai desktopille? Onnistuuko tämä missä määrin tai ollenkaan, ilman että ARM julkaisee tälläisen korkeamman TDP:n coren?
A13sta lähtien Applella on ollut ytimissään hiukan lyhyempi liukuhihna(pidemmät liukuhihnanvaiheet, lyhyemmät viiveet kellojaksoissa mitattuna) kuin Intelillä ja AMDllä, joten ihan saman luokan kellotaajuuksia ei ole odotettavissa mikäli mikroarkkitehtuuri on sama. Mutta kyllä siinä kellotaajudessa on silti selvästi varaa nostaa. Nyt nyt käy ilmeisesti lähempänä kolmea kuin neljää gigahertsiä, ainakin jonnekin neljään gigahertsiin pitäisi kyllä tuonkin taipua.
M1:sessä on 3 kellosyklin 128kB L1d. En oikeen usko että niitä taajuuksia voi siihen kovin paljon lisää repiä, ainakaan ilman että tuohon laitetaan sykli lisää viivettä.
Tuli tilattua tällainen Macbook Air 16GB 8 coren GPU:lla.
Voin ajella testejä ja katsella jos jotakuta kiinnostaa miten tässä joku pyörii kyllä. Akku tässä kestää ihan naurettavan hyvin näin muutaman päivän kokemuksella.
On mulla juu intelmäkkejä useampi tässä. Air on siis oma koneeni, töistä on tuollainen 16" 8-core MBP ja työpöydällä istuu iMac. Ja on vielä 13" 2-core MBP tuossa myös pyörimässä nurkissa.Hieman harmaalla alueella, mut minkälaista sun käyttö on? Miten siis eri softat toimii? Onko vertauspohjaa intel-mäkkeihin?
Renderöintituloksia verrattaessa olisi hyvä verrata uusimpaan rautaan, missä molemmissa raudassa tuki käytetylle codecille. Eli Iris Xe, RX6000- tai RTX3000 -sarjaa sisältäviin kokoonpainoihin tässä tapauksessa. Tietysti validi vertailu vanhaan miniin verrattuna, mutta ei kerro ihan täyttä kuvaa suhteesta nykyisiin vaihtoehtoihin(tietty Applen tapauksessa ei ole muuta uutta vaihtoehtoa).On toi M1 uskomaton kapistus.
Huvittavinta tuossa videossa oli kohta jossa saatiin Intel Mac mini renderöimään ulkoisen näytönohjaimen kanssa samalla nopeudella kuin M1. Tehoa Intel combo otti yli 200W kun M1 mini otti vain tuon 5.6W. Ei voi käsittää näitä eroja. On tainnut Apple on lähtenyt oikealle tielle. Vanhalla polulla saa vain maapallon lämpenemään. Herää ihmetys että miten Apple on suostunut hinnoittelemaan nämä prossut näinkin edullisiksi. Veikkaan että jollain olisi voinut olla kiusaus hinnoitella noi tehojen mukaan hintavammiksi.
Pitää muistaa se verrokkilaitteen sähköteho rajoittaa sinne 12 wattiin...Renderöintituloksia verrattaessa olisi hyvä verrata uusimpaan rautaan, missä molemmissa raudassa tuki käytetylle codecille. Eli Iris Xe, RX6000- tai RTX3000 -sarjaa sisältäviin kokoonpainoihin tässä tapauksessa. Tietysti validi vertailu vanhaan miniin verrattuna, mutta ei kerro ihan täyttä kuvaa suhteesta nykyisiin vaihtoehtoihin(tietty Applen tapauksessa ei ole muuta uutta vaihtoehtoa).
Kaikkiaan kyllä kovaa rautaa saaneet ulos ja jos tuo aiheuttaisi painetta Intelin ja AMD:n suuntaan.
Pitää muistaa se verrokkilaitteen sähköteho rajoittaa sinne 12 wattiin...
Omituisia nuo M1 scoret. Hirveä Cinebench singlecore tulos, multicore taas aivan onneton. Ja kun sitä vääntöä tarvittaisiin oikeasti videon muuntamiseen, niin sitä ei tuosta M1:stä juuri löydy. Noiden perusteella aika kehno prosessori. Tuolla ei Inteliä ja AMD:tä korvata vielä aikoihin.
Riippuu mitä Inteliä tai AMD:tä sillä olisi tarve korvata. ei tuossa ultrabook kastissa ole tällä hetkellä Intelillä tai AMD:llä oikein tarjota mitään. Pöytäkoneet sitten ihan eriasia ja niihin Applella ei toistaiseksi olekaan mitään tarjolla, ne tulevat myöhemmin. Mutta jos katsoo että tuo M1 vie sen max 10W ja tarjoaa tuollaista.Omituisia nuo M1 scoret. Hirveä Cinebench singlecore tulos, multicore taas aivan onneton. Ja kun sitä vääntöä tarvittaisiin oikeasti videon muuntamiseen, niin sitä ei tuosta M1:stä juuri löydy. Noiden perusteella aika kehno prosessori. Tuolla ei Inteliä ja AMD:tä korvata vielä aikoihin.
Omituisia nuo M1 scoret. Hirveä Cinebench singlecore tulos, multicore taas aivan onneton. Ja kun sitä vääntöä tarvittaisiin oikeasti videon muuntamiseen, niin sitä ei tuosta M1:stä juuri löydy. Noiden perusteella aika kehno prosessori. Tuolla ei Inteliä ja AMD:tä korvata vielä aikoihin.
Kellotaajuus:
A13sta lähtien Applella on ollut ytimissään hiukan lyhyempi liukuhihna(pidemmät liukuhihnanvaiheet, lyhyemmät viiveet kellojaksoissa mitattuna) kuin Intelillä ja AMDllä, joten ihan saman luokan kellotaajuuksia ei ole odotettavissa mikäli mikroarkkitehtuuri on sama. [...]
Tosin käynyt mielessä myös sellainen villi spekulaatio, että entäs jos Apple lyhensikin liukuhihnaansa A13ssa sen takia, että sitä tarkoituksella optimoitiin pois maksimisuorituskyvystä hiukan energiatehokkuuden suuntaan, ja eriytettiin sitten se kaikkein tehokkain mikroarkkitehtuuri vielä erikseen.
Kova analyysi. M1 on kova läppäreihin ja tabletteihin, pöytäkoneena kova, jos on tottunut maksamaan maksimit Applesta.Analyysiä ja vertailua Intelin sekä AMD:n tuotoksiin:
What Makes Apple Silicon So Fast?
Real world experience with the new Macs has sunk in. They are fast. Real fast. But why? What is the magic?erik-engheim.medium.com
Pöytäkoneet tuleekin vasta myöhemminKova analyysi. M1 on kova läppäreihin ja tabletteihin, pöytäkoneena kova, jos on tottunut maksamaan maksimit Applesta.
Toivotaan. Ja toivotaan, että hieno analyysi on oikeassa siinä ettei kellotaajuutta ole nostettu 5GHz:iin m1:ssä, jotta käyttäjä ei hämmentyisi jäähdytystä vaativasta laitteesta.Pöytäkoneet tuleekin vasta myöhemmin
Analyysiä ja vertailua Intelin sekä AMD:n tuotoksiin:
What Makes Apple Silicon So Fast?
Real world experience with the new Macs has sunk in. They are fast. Real fast. But why? What is the magic?erik-engheim.medium.com
Vaikka prossu pystyisi suorittamaan kuinka monta käskyä kellojaksossa, ja kävisi kuinka suurella kellotaajuudella, ei nämä lohduta, jos sen teoreettiseta leveydestä saadaan vaan murto-osa hyödynnettyä, käskyillä on monen kellojakson viive ja muististakin dataa odotellaan usein pitkään.
Tärkein syy, miksi M1 pystyy hurjaan suorituskykyyn kellojaksoa kohden on, että siinä on jättimäinen 128 kiB L1D-välimuisti, jolla vielä hyvin nopea 3 kellojakson viive, jonka ansiosta dataa ei tarvitse odotella niin paljoa. ja en taas mahdollistaa
A) Ne matalat kellotaajuudet
B) Se, että ei tarvi tukea 4 kiB virtuaalimuistisivuja.
Väitttää että käy matalammilla kelloilla jotta peinempi virrankulutus, mutta todellisuduessatuo käy matalammilla kelloilla, koska siellä on lyhyempi liukuhihna joka mahdollistaa sen 3 kellojakson L3-viiveen ja muillekin asioille viiveitä, jotka ei pidemmällä, suurempiin kelloihin kykenevällä liukuhihnalla olisi mahdollisia.
Wccftechin jutussa valitetaan että yhden ytimen tulokset ovat väärin testattuja, kun Intelin ja AMD:n arkkitehtuurit on optimoitu SMT-koodia varten, kun taas M1 suorittaa vain yhtä säiettä per ydin. Siksi pitäisi testata kahdella säikeellä, mutta yhdellä ytimellä, jotta tulisi vertailukelpoinen tulos. Sitten on pläjäytetty Cinebench-testit päälle.
Minusta kyllä pöljä ajattelutapa. Ideahan on se, että kaikkea koodia ei pysty säikeistämään, jolloin yhden ytimen suorituskyky on tärkeä yksittäinen mittari. Sinänsä tuo kyllä osittain selittää sitä, että miksi monisäikeisissä testeissä M1 ei veny niin pitkälle kuin mitä yhden säikeen suorituskyvyn perusteella voisi odottaa.
Exclusive: Why Apple M1 Single "Core" Comparisons Are Fundamentally Flawed (With Benchmarks)
I have something pretty exciting for our readers today; something that almost everyone appears to have missed in the clamor for Apple M1 benchmark comparisons. What if I told you that pretty much all of the single-core benchmark comparisons between the Apple M1 and modern x86 processors you see...wccftech.com
Mun ymmärtääkseni ne 4 virransäästöydintä eivät kuitenkaan ole ihan mopoja. Itse olen olettanut, että tehobudjetti on merkittävä rajoittava tekijä.Mitä tulee M1:n huonompiin tuloksiin multicorella kuin mitä yhdellä coren tuloksista voisi olettaa, otitko huomioon että M1 on lähempänä 4-, kuin 8-ydin prosessoria, koska 4 ydintä on energiatehokkuutta varten?
Mun ymmärtääkseni ne 4 virransäästöydintä eivät kuitenkaan ole ihan mopoja. Itse olen olettanut, että tehobudjetti on merkittävä rajoittava tekijä.