Olen siinä käsityksessä, että kokonaisen suorituskykyisen prosessoriarkkitehtuurin suunnittelu- ja tuotantokustannukset nollapisteestä siihen että eka piiri tulee linjalta ulos liikkuvat kanssa miljardiluokassa.
Lisäksi Applen pitää nyt sitten panostaa huomattavan paljon, että ohjemistotuki saadaan kuntoon. Ja tietysti vuositasolla investoida jatkuvasti satoja miljoonia uusiin arkkitehtuureihin, jos ei halua pysähtyä paikalleen suorituskyvyssä.
En sano, etteikö tämä olisi taloudellisesti kannattava veto (tätä ei oltaisi tehty, jos ei isossa kuvassa oltaisi nähty tämän olevan taloudellisesti järkevä ratkaisu), mutta mikään miljardien säästö tämä ei automaattisesti ole.
Muutenhan KAIKKI tietokoneiden kokoajat suunnittelisivat omat prossunsa, siis HP, Dell, Fujitsu jne...
Ei tässä ole kyse pääasiassa RAHASTA vaan OSAAMISESTA.
Monimutkaisten CPU-prosessoriytimien kehittäminen on todella vaikeaa, ja niitä erittäin osaavia prosessoriarkkitehteja ei vaan maailmassa ole paljoa. Jos firman sisältä ei löydy tietotaitoa, ei sitä tehokasta prosessoria saa vaikka sen tuotekehitykseen käytettäisiin kuinka paljon rahaa,
ellei saada rekryttyä niitä osaavia ihmisiä sitä kehittämään jostain. Ja niitä ei vaan riitä kaikille firmoille.
Apple aloitti omien ARM-ytimiensä kehityksen ostamalla P.A. Semin joka oli pikkufirma jossa oli töissä monia maailman huippua olevia CPU-suunnittelijoita jotka aikaisemmin olivat olleet suunnitelleet esim. Digitalin Alpha-prosessoreita.
Samsung käytännössä aloitti oman ARM-ytimiensä kehittämisen rekryämällä AMDltä käytännössä koko sen porukan, joka oli suunnitelut Bobcat, Puma- ja Jaguar-prosessorit. Tämä oli aikaa kun AMDllä meni oikein huonosti ja monet AMDn tyypeistä varmaan pelkäsivät että kohta tulee potkut säästösyistä, ja AMD ei ainakaan voinut maksaa heille suurta palkkaa. Samsungin oli helppo tulla juttelemaan että "meillä on turvattu tulevaisuus, saatte myös selvästi enemmän palkkaa ja pääsette tekemään mahdollisimman tehokkaita ARMv8-ytimiä, sen sijaan olette firman kakkostiimi".
Ja osaavia tyyppejä sisältäviä pikkufirmoja joita ostaa pois, josta voisi sen osaavan porukan ostaa ei tällä hetkellä oikein ole jäljellä. SiFive on kokoluokaltaan tällainen startuppi mutta mikään mitä olen sen tyypeiltä missään lukenut ei ole oikein vakuuttanut; SiFive lähinnä on saanut sijoittajarahaa koska RISC-V-hype, ja toisaalta se sijoittajaraha mitä ne on saanut tekee niistä vaikeamman ostaa pois, kun osa on siitä rahasta on tullut tahoilta joka ei halua myydä vaan pitää sitä strategisena sijoituksena.
Jos taas aletaan "tyhjästä opettelemaan" ilman että on ketään kokeneita mukana, siinä opettelemisessa menee
todella monta vuotta.
Jos joku satunnainen, vaikka jo SoC-piirejä tekevät firma yrittäisi vaan alkaa tuosta noin vaan kehittämään omaa ARM-ydintä, vaikka käyttäisi siihen miljardeja, lopputulos olisi ydin, joka olisi selvästi huonompi kuin ne ytimet, mitä ARMilta voi lisensoida, ja tuotekehityskustannukset silti kalliimmat kuin mitä ARMille maksettavat lisenssimaksut.
Jos taas joku satunnainen firma yrittäisi alkaa tuosta noin vaan kehittämään omaa x86-ydintä, vaikka käyttäisi siihen miljardeja, lopputuloksena olisi että siitä pitäisi jättää SSEkin lakiteknisistä (intelin patentit) pois jolloin se ei ajaisi edes mitään x86-64-softaa, ja vaikka inteliltä saisi lisenssin neuvoteltua, sen kaiken x86-yhteensopivuuden validoiminen olisi todella hankalaa, prossun tuotekehityksessä menisi kauan, ja lopputulos olisi silti todella paljon huonompi ja hitaampi kuin Intelin ja AMDn piirit.
Jos oman x86-piirin jostain syystä joku tietokonevalmistaja haluaisi tehdä(koska tarvii esim, järeämpää integroitua näyttistä, enemmän muistikaistaa kuin mitä nykyisissä prossuissa on tarjolla, tai haluaa sinen samalle piirille jonkun oman custom-rautakiihdyttimensä), järkevä ratkaisu olisi vaan tilata AMDltä custom-piiri jossa on AMDn prossu- ja näyttisytimet (sellainen määrä kuin niitä halutaan) ja sitten niin järeä muistiratkaisu kuin halutaan ja se valmistajan oma custom-rauta mitä sinne halutaan.
Itse asiassa tämä on hyvinkin modernin valtavirran talousviisautta vastaan, jossa kaikkien yritysten muka kannattaisi keskittyä erittäin ohuelle erityisosaamisalueelle ja hoitaa mahdollisimman paljon alihankintana. Toimii pienessä mittakaavassa, mutta tuo teoria on tuollainen "yhden totuuden viisaus", eikä sama ratkaisu sovi kaikille.
Kaikkein parhaiten pärjänneet firmat (Apple, SpaceX, Tesla) pyrkivät tekemään mahdollisimman paljon itse, etteivät ole riippuvaisua jostain toisesta firmasta, ja ettei muut voi rahastaa niillä osilla.