Miten minusta tuntuu että suurin osa kutankin valmistajaa vastaan olevista henkilöistä, ei ole koskaan omistanut yhtään kyseisen valmistajan laitetta?"
Noin se taitaa olla paljonkin. Muistan itsekin nuorempana kuinka olin yhdelle "kaverille" että: sulla on ooppeli, mikset osta autoa, jne. muuta ilkeilyä siitä kuinka paska auto B-Vectra täytyy olla. Sitten uskaltauduin itse testaamaan sitä ja olin aika otettu miten hyvät kyydit sillä sai. Sen jälkeen onkin ollut meidän taloudessa useampiakin Opeleita. Hintaansa nähden loistavat kyydit, saksalaista kansanautonlaatua, ilman VW:n vikoja.
Opel-vertaus ei vaan toimi Applen kanssa, koska Apple edustaa sitä ylihinnoittelua. Kovin moni ei sitä tavis 1.6-litraista Astraa ostaisi jos se olisi samoissa hinnoissa jokin V8-Bentleyn kanssa.
Takaisin tietokoneisiin. Applea en ole ikinä omistanut. Monesti olen harkinnut, mutta se on kaatunut erinäisiin syihin:
Miksi ei Mac-tietokonetta:
Ennen OSX aikaa Apple oli oikeasti mätä omena, Mac OS oli yksi kaatuileva romu ja ainoastaan sateenkaariporukan ja muiden erilaisuutta tavoittelevien hippien lelu jolle ei ollut paljoa ohjelmia. UNIX pohjainen OSX ja Intelin prossut teki Applen koneista taas kelvollisia. Silti jotenkin olen aina onnistunut ne skippaamaan.
Aina ekana kun kaupassa tökkii Makkia niin totean etten pidä käyttöliittymästä. Se tyhmä jokaisen ohjelman yhteinen valikkorivi ruudun ylälaidalla. Jokainen kaverini toteaa saman. Tämän on varmasti tottumis kysymys, joten Windows käyttäjä varmasti pienten vieroitusoireiden jälkeen siihen oppisi.
Suurempi ongelma on se hinta vastaan rauta, aina saa latoa vähintään tuplahinnan vertaa vastaava PC. Aina välillä on Giganteissa näkynyt oikein hyviä Macbook tarjouksia, mutta ne ovat niitä neekerivarusteltuja koneita, ei ole kuin 128GB SSD, vain 4GB muistia ja Macbookin huono TN-näyttö jollakin aivan paskalla resoluutiolla. Kun on tottunut loistavaan IPS tekniikkaan halvoissakin PC-läppäreissä, niin ei voi edes harkita muita kuin parempia retina näytöllisiä Appleja ja sitten hinta karkaa huomattavasti perusmallien yli.
Tietokoneen näyttö ja kuvanlaatu on minulle se tärkein ominaisuus koneessa, sitä näyttöä kuitenkin katsotaan koko ajan, sen täytyy olla hyvä. Se on aivan sama mitä koneella tekee, pelaa, surffaa, facebookia, kuvia, leffaa, näyttö on AINA tärkeä. Uskomatonta että Apple viivytteli niin pitkään Retina-IPS tekniikan tuomisessa läppäreihinsä, eikä se edelleenkään ole vakiovaruste vaan hinnat-alkaen MacBookit on aivan katselukelvotonta kuraa.
Rautapuoli on tietty aivan onnetonta halvoissa Appleissa, kaikkea on vähän ja se on useita sukupolvia vanhaa arkkitehtuuria. Benchmarkkeja en katso kuin pelikoneissa, mutta jos haluaisin ajaa vaikka virtuaalimasiinassa Linuxia/Windowsia, niin siitä vaan ei tule mitään 4GB rammilla. Hyvä kun 8GB riittää. Samoin 128GB SSD ei mahdollista kovin kummoisia asennuksia.
Nyt kun kosketusnäyttöön Windowsissa tottunut, niin en voisi enää siirtyä siitä pois. Kosketusnäyttö ei korvaa kosketustasoa, mutta tietyissä tilanteissa se on mukava ja hyödyllinen lisä, siihen kun tottuu niin ei halua pois vaihtaa.
Viimeinen niitti Mac-käyttäjäksi siirtymisessä taitaa olla tämä niiden trendi jättää kaikki liitännät pois. Aivan järjetöntä kantaa mukana repullista erilaisia piuhoja, adaptereita, USB-hubeja ja SD-lukioita.
Ainii, iskepä jokin USB-tallennusväline Mäkkiin kiinni, niin se tekee automaattisesti USB-median jokaiseen hakemistoon omat indeksointi tiedostonsa. Voi hitto niitä on kiva sieltä jälkeenpäin poistaa
Windows ja Linux eivät onneksi tuollaista paskaa suolla vierasta tallennusmediaa täyteen.
Miksi ei iPhonea:
Voisi sanoa että iPhone on kallis, mutta ei tuo ole sen kalliimpi kuin esim. Googlen Pixel. Silti moninverroin kalliimpi kuin monet muut huippuluurit, kuten Oneplus3. Android on kuitenkin avoin käyttis ja muokattavissa oman maun mukaan. Sitä joko arvostaa tai sitten ei. Siinävaiheessa kun viralliset päivitystiet on loppu, niin suosittuu Android puhelimeen saa edelleen custom rommeja. Aivan kuten se iPhonekin kyykkää uusilla käyttöjärjestelmillä ja on mahdottoman hidas, niin samoin ne Androiditkin hidastuu uusilla päivityksillä. Eka Nexus 7 on hyvä esimerkki tuosta, se ehti saada monta virallista käyttispäivitystä ja lopulta Lollipopin kanssa oli aivan mahdoton käyttää. Ainahan sinne pystyi laittamaan jonkin ikivanhan Jelly Beanin tai KitKatin, mutta niiden tietoturva-aukot voi olla melkoinen riski. Avoin Android tekniikka tarjosi tuohon apua kun harrastelijat tekevät niihin Rommeja, sillä ko. laitteeseen on paljon "vanhoja" Android 4 ROM:meja joihin oli patchattu uusimmat tietoturvapäivitykset kuten esim. surullisen kuuluisa Stagefright aukko. Minäkin nautin edelleen ikivanhasta Nexus 7 (2012) tabletista päivitetyllä Android KitKatilla eikä hidastele.
En ole iPhonea omistanut mutta suurin syy iPhonen haukkumiselle on kokemukset kavereiden puhelimista. Akkukesto on näköjään kaikin puolin paska. Kokoajan on kavereiden luurit piuhanpäässä. Kun lähdemme talvella ulos pakkaseen kuvaamaan, niin ylläripylläri iPhone ei ota kovinkaan monta kuvaa niin jo laite sammuu. Sitten ihmetellään suureen ääneen että miten se nyt noin teki, ja ostetaan seuraavana keväänä uusi iPhone, joka jälleen sammuu pakkasessa. Ei ole ikinä minun Android ja WP luurit pakkasessa temppuilleet.
Sitten se iOS käyttis, ihme rajoituksia täynnä. Kerran muistan kun yritettiin bluetooth tiedonsiirtoa, niin kaverin iPhone ilmoitti että tätä toimintoa ei tueta. Androidiin ja Lumiaan bluetooth tiedostot siirtyivät ongelmitta.
Sama liitännöistä luopuminen iPhonen kanssa tekee siitä hyvin vastenmielisen tuoteen. Täytyy olla oudot prioriteetit kännykän valinnalle jos tuosta saa esim. Oneplussaa houkuttelevamman.