No kyllä iOS:n asetukset ovat ihan yhtä sekamelska kuin Androidinkin. Osin pahempikin. Muutama esimerkki:
- Gps löytyy
luonnollisesti "tietosuojan" alta.
- Useisiin kameran asetuksiin ei pääse mitenkään kamerasta vaan täytyy mennä Asetukset->Kamera, Androidissa ne löytyy kamerasta suoraan, "ratasvalikon" takaa.
- Asetukset valikossa on tuhoton lista jotakuinkin satunnaisessa järjestyksessä kun Androidissa on kohtuulooginen porautuva kansiorakenne - mikä ei kuitenkaan estä sitä, että osa asetuksista on iOS:ssäkin piilotettu epäloogisen porautumisen alle (ks. eka esimerkki).
Tottakai riippuu Androidista ja jotkut kiinalaiset ovat taatusti "hedelmäkoreja", mutta jos puhutaan nyt vaikka, että siirryt aina Samsungista Samsungiin tai Sonysta Sonyyn, niin valikot pysyvät lähes yhtä lailla "aina samanlaisina" kuin iPhonesta-iPhoneen siirtyvillä.
Ai niin ja en myöskään kaipaisi yhtään ylimääräistä latausjohtoa talouteen, kun kaikki kuulokkeista, hiireen ja jopa Applen omiin läppäreihin latautuu usb-c:llä. Näin
objektiivisesti lighting on surkea ratkaisu, jonka ainoa tarkoitus vuonna 2021 on tahkota Applelle rojalteja.
Sillä edellytyksellä, että
kaikki laitteesi ovat Applea. Äsken juuri huomasin, että esimerkiksi kuvien lähetys Bluetoothilla ei iPhonessa onnistu. Aivan perustehtävä, joka onnistuu kaikkien muitten laitteitten välillä. Jouduin lähettämään kuvan itselleni sähköpostilla - näppärää? Ja isompien videoiden kanssa mahdotonta. Harvoin sitä Androidia tuli käytettyä koneessa kiinni (ehkä kerran vuodessa), mutta olihan se aivan ylivoimaisen kätevää avata kansio kuten siirrettävässä kovalevyssä ja siitä vetää tiedostot koneelle - tai tarvittaessa vaikka kaverin koneelle.
Ihanko
objektiivinen olet
- Käytettävyys imo huonompi mm. ohjauskeskukseen pääsy (oikea yläkulma vs. mistä vaan), kuvakkeiden paikan päättäminen ei onnistu (saa isolla ruudulla siirrettyä kuvakkeet sormien ulottuville ja jätettyä muun tyhjäksi) ja sivujen vieritys on huomattavati hitaampaa/tahmeampaa.
- Tietoturva todennäköisesti on parempi, johtuen kovista rajoituksista. Kuitenkin jatkuvasti niitä haavoittuvuuksia iOS:kin ilmaantuu.
- Suorituskyky? Ensin saarnaat siitä, miten "Android-lähettiläät" keskittyvät epäolennaisuuksiin ja sitten iPhonessa on isona plussana suorituskyky, joka on peruskäytössä (eli niille mainitsemillesi 99% ihmisistä) käytännössä täysin sama iPhone vs high-end Android. Itse vaihdoin tässä keväällä SD835 Androidista A14 iPhoneen ja vierekkäin täytyy appeja availemaan, että huomaa
3 vuotta uudemman iPhonen olevan nopeampi.
- Softan laatu. En ole huomannut eroja. Joku on kivempi Androidilla toinen iOS:llä.
- Ekosysteemi. Luultavasti, jos menee "all-in" Apple, niin toimivat keskenään hyvin, mutta minkään muun kanssa toimivuus onkin sitten parhaimmillaankin so-so. Tämä tarkoittaa, että et voi valita parhaiten itsellesi sopivia vaihtoehtoja eri kategorioista vaan Apple tekee valinnan puolestasi. Ja lisäksi tulee kalliiksi "apple-veron" takia.
Rehellisesti en ole törmännyt iPhonessa vielä yhteenkään asiaan, jonka se tekisi selvästi vanhaa Android-Sonyani paremmin. Mutta on tuo minun iPhone 12 mini vaan niin mukavan pieni vs Android-puolen tarjonta, että kaikenlaista paskaa sitä sen koon vuoksi tulee kestettyä
iPhonella näitä tulee itse suljettua, koska appeihin jää "sijainti" muistiin jos jättää taustalle. Kun palaan appiin X vaikka huomenna, niin haluan apin etusivulle en paikkaan Y, jossa olin eilen.