Digian ja Hätäkeskuslaitoksen yhteistyössä kehittämä 112 Suomi –sovellus olisi viimeistään nyt syytä löytyä jokaisen suomalaisen kännykästä.
Älypuhelimeen ladattavan 112-sovelluksen kautta tehty hätäpuhelu lähettää soittajan sijaintitiedot automaattisesti hätäkeskukselle, jolloin apu löytää mahdollisimman nopeasti oikeaan paikkaan.
Pari vuotta sitten käyttöönotetulla sovelluksella on jo lähes miljoona latausta ja sen kautta on soitettu lähes 40 000 hätäpuhelua.
112 Suomi –sovelluksen käyttö on erityisen tarpeen tilanteissa, joissa tarkan osoitteen tai sijainnin ilmoittaminen muilla keinoin on hankalaa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi pitkät maantietaipaleet, vuokramökit, retkeily- ja vesistöalueet, joiden karttatietoja ei kunnolla tunneta.
Esimerkiksi liikenneonnettomuustilanteessa soittaja ei välttämättä edes tiedä, minkä kunnan alueella on, jolloin tapahtumapaikan selvittämiseen tuhraantuu paljon aikaa ja kalliita minuutteja.
Helppokäyttöisen sovelluksen avulla hätäilmoituksen tekeminen on mahdollista myös esimerkiksi lapsille tai henkilöille, jotka eivät esimerkiksi oman loukkaantumisen takia enää pysty kertomaan sijaintiaan suullisesti. Jo pelkkä sovelluksen kautta tehty soitto 112-hätänumeroon käynnistää paikannuksen.
Paikantaminen perustuu gps-satelliittipaikannus- ja tukiasematietoihin. Sovellus käyttää sijaintitietojen välittämiseen puhelimen dataverkkoyhteyttä. Mikäli verkkoyhteyttä ei ole, pulassa oleva voi ilmoittaa sijaintinsa hätäkeskukseen jotain muuta kautta lukemalla koordinaatit puhelimen ruudulta.
Paikannusominaisuutta voidaan käyttää hyväksi myös henkilöiden etsinnässä. Hätäkeskus paikantaa puhelimen vaikka siitä ei olisi soitettu, jos päivystäjälle tulee vain perusteltu käsitys siitä, että matkapuhelimen haltija on ilmeisessä hädässä tai muuten vaarassa. Riittää, kun puhelimessa on virta päällä.
Mikäli puhelin on suljettu, hätäkeskus saa teleoperaattorin kautta selville, mihin tukiasemaan laite on ollut viimeksi liittyneenä. Taajamissa etsittävän henkilön paikannustarkkuus on muutamia kymmeniä metrejä, kun taas haja-asutusalueella se voi heittää useita kilometrejä.
Vähemmän kiirettä vaativissa tilanteissa 112-sovelluksen kautta voi soittaa myös muihin päivystysnumeroihin, kuten Kansalaisneuvonnan numeroon, Myrkytystietokeskukseen ja Lasten ja nuorten puhelimeen. Samaten sen kautta on mahdollista ottaa yhteyttä myös suoraan Meripelastuskeskukseen.
112 Suomi on ladattavissa ilmaiseksi puhelimen käyttöjärjestelmää (
Android,
iOS ja
Microsoft Store) tukevasta nettikaupasta.