- Liittynyt
- 12.12.2016
- Viestejä
- 3 930
Se, ettei m.2 NVMe -levy ole jossain käyttötarkoituksessa yhtään nopeampi kuin vanha mekaaninen limppu on sekin tarpeellinen testitulos. Se kertoo, ettei kannata hassata rahaa NVMe-levyyn, vaan ostaa kyseiseen käyttötarkoitukseen kustannustehokkaamman vaihtoehdon.
Et ilmeisesti halua testeistä reaalimaailman tuloksia, vaan tuloksia maailmasta, jossa kaikki toimii ideaalisti.
Mikäs siinä jos testataan kaikilla peleillä asiaa. Tuossa vaan käy hyvin nopeasti niin että testataan parilla pelillä ja sen jälkeen yleistetään ettei NVME:llä tee mitään yhdessäkään pelissä mitä koskaan tullaan julkaisemaan.
Hyvin pienen eron
Ja se NVME on ihan yhtä lailla NVME riippumatta siitä, lähteekö se suoraan prosessoripiiriltä vai vasta emolevyn piirisarjalta, ja millainen väylänopeus sen emolevyn piirisarjapiirin ja prosessoripiirn välillä.
Tämä koko keskustelu nimenomaan lähti siitä että puhuit mutupaskaa siitä kuinka prosessoripiirn ja emolevyn piirisarjan välinen väylä olisi joku pullonkaula massamuistin nopeudelle.
Vaikea keksiä syytä miksi se ei olisi. Väylä jota kuormittaa jatkuvasti usea laite ei todellakaan toimi yhtä hyvin kuin yhdelle laitteelle dedikoitu väylä.
Tässä ei tällöin ole kyse osaamisesta. Vaan tietoisesta valinnasta.
Ja tällaisten pelien kanssa on siis täysin turhaa maksaa yhtään euroa mistään niden latausruutujen nopeuttamiseksi, kun ne ei siitä nopeudu.
Tavallaan. Tietoinen valinta laittaa kaikki massamuistit samalle vivalle.
Tuollaisten pelien kanssa on turha maksaakin. Sitä tarkoitin kun sanoin etteivät kaikki pelit hyödynnä.
Kaikki NVME-väylään kytkettävät "levyt" on SSD-levyjä.
Mutta tosiaan NVMEllä jotkut jonot voi olla syvempiä kuin SATAlla, ja jotain eroa suuresti kuormitetussa tilanteessa voi tulla.
Sen sijaan eroa melko nopealla väylällä NVMEllä ja supernopeaväyläisellä NVMEllä ei käytännössä ole missään realistisessa tosimaailman yleisessä tilanteessa.
Viimeisen väitteen testaan myöhemmin. Melko nopea NVMe levy löytyy ja laitan myöhemmin "supernopean". Väittäisin jo nyt eron olevan huomattava.
Tuo nimenomaan kertoo erittäin hvyin sen, että pelien latausaikojen nopeuttamiseksi ei ole mitään syytä maksaa hunajaa kalliista NVME-väyläisestä SSDstä.
Ja se on nimenomaan se hyvin relevantti testi, siinä nimenomaan on paljon enemmän järkeä kuin siinä että tehdään ziljoona synteettistä testiä joiden merkityksiä ei misäsän selitetä. Ja sitten sinunkaltaisesi ihmiset tuijottelee niistä vaan niitä suurimpia gigatavuja sekunnissa-lukuja ymmärtämättä yhtään että niillä ei ole käytännössä mitään merkitystä.
Nopeata rautaa ostetaan sen takia, että joku asia mitä sillä koneella tehdään nopeutuu.
Sen sijaan se, millaiseen gigatavunmäärään sekunnissa se teoriassa pystyy on täysin EVVK asia, teoreettisesta tiedonsiirtonopeudesta ei ole kenellekään käyttäjälle mitään iloa.
Tuo kertoo ettei se kaikissa peleissä hyödytä.
Tuossa on se aiemmin mainitsemani ongelma että parin pelitestin perusteella yleistetään kovalevyn olevan yhtä nopea kuin SSD:n pelien lataamisessa. Joka ei päde läheskään jokaiseen peliin.
Kyllä se isojen tietomäärien siirrossa tuntuu.
Käyttöjärjestelmä asennetaan, ja sitten sitä käytetään vuosia. Käyttiksen uudelleenasentaminen ei ole mitään joka päivä tehtävä juttua.
Ja onko jotain numeroita näiden väitteiden tueksi?
Nyt jäi yksi ratkaiseva sana huomaamatta.
Numeroita voin jossain vaiheessa hankkia.
Yleensä ei nopeuta merkittävästi mitään normaalia käyttöä, koska pullonkaula on kovalevyllä vielä todella paljon pahemmin hakuajassa, ei missään tiedonsiirtonopeudessa.
Ideaalitilanteessa jokainen samaan aikaan käytettävä ohjelma on omalla kovalevyllään, koska kas pahusta, usean ohjelman lataaminen samaan aikaan on helkkaristi nopeampaa mikäli ne ohjelmat ovat eri kovalevyllä. Mielellään myös käyttöjärjestelmä eri levyllä kuin ohjelmat. Kahden kovalevyn tapauksessa: käyttöjärjestelmä yhdelle ja ohjelmat toiselle on todella paljon nopeampi kuin kaikki samalla levyllä.
Lisää nopeutta mihin
Niiden täysin merkityksettömien levybenchmarkkein pyörittelyyn? Tai käyttiksen uudelleenasenteluun parin päivän välein kun parissa päivässä saat systeemin solmuun tai täyteen haittaohjelmia?
No se tuli jo selväksi ettei sinulla ole kokemusta mistään vähänkään raskaammasta levynkäytöstä.
Siitä käyttiksen asentelusta jäi huomaamatta se yksi sana.
Jos oikeasti haluat sitä nopeutta lisää niissä tilanteissa, millä on väliä, hanki sellainen SSD joka on oikeasti nopea. ELi intelin Optane/xpoint, jonka muistisolut ei perustu nand-flashiin, vaan paljon nopeampaan tekniikkaan.
Silloin kun kone swappaa, kallis optane-levy tekee sen swappaamisen yli 3x nopeammin kuin normaali nopea flash-pohjainen ssd, ja halvimmatkin optane-levyt pieksee flash-pohjaiset SSDt selvästi.
Saisiko vielä tosielämän benchmarkkeja? Juurihan selitit kuinka synteettisillä ei tee mitään. Optane ei myöskään ole kovin halpaa vaikka pientä voisi ehkä harkitakin.