Miten IFn maksimikellot voi testata, mietin jos hakisi sen ensin mahdollisimman korkeaksi, sitten muistien kellotaajuus samaksi, ja sitten latenssit kiinni. En vain tiedä miten tuo IFn epävakaus ilmenee, eli miten sen vakauden voisi todentaa?
Tekisin ite seuraavanlaisesti:
- alkuun muistit 2133mhz ja ajoitukset autolle. Testataan FCLK:ia, ei muisteja, ja mahdollisesti epävakaat muistikellot ovat vain ylimääräinen riesa tässä kohtaa. JEDEC-speksatut muistit eivät aiheuta ongelmia elleivät ne ole vialliset. Vanhat muistiviritykset saa kuitenkin otettua talteen monella eri tapaa (profiilin voi tallentaa usein myös USB-tikulle jolloin esim. Gigabyten DualBIOSin tripatessa vanhaan profiiliin pääsee silti käsiksi)
FCLK-kulkuihin vaikuttaa seuraavat asiat:
- Prossu, eli piilotosta on kyse. Tällä on tietty loppupelissä suurin vaikutus.
- Emo, parempi emo hoitaa signaloinnin paremmin ja jännitteet ovat vakaammat paremman VRM:n myötä. Tässä on hyvä muistaa että i/o-piirillä on muistiohjaimen lisäksi linkit SB chipsettiin, joka taas kommunikoi esim PCI-En, USBien ja SATA porttien kanssa, joten epävakaa IF voi näkyä esim hiiren lagittamisena tai SATA-laitteiden katoamisena yms.
- BIOS-versiolla on iso vaikutus. AGESA 1.1.0.0 B-pohjaiset BIOSit ovat kirjoitushetkellä vakaat, mutta eivät toimi 1933+ FCLK. AGESA 1.1.0.0 C saattaa hyvinkin antaa POSTata ihan 2100 asti, mutta nämä pukkaavat lähtökohtaisesti aina WHEA erroreita. Koska lankkuja on sen verran paljon markkinoilla, paras tapa löytää omalle lankulle sopiva BIOS on mennä esim. emolevy-valmistajien omille foorumeille lukemaan keskusteluita asiasta. Oma suositukseni on käyttää 1.1.0.0 B-pohjaista BIOSia kunnes vakaa 1.1.8.0 julkaistaan myöhemmin joulukuussa.
------------------------------
Sitten jännitteisiin. Näistä tärkeimmät ovat vSOC, vDDG:t (IOD ja CCD), VDDP sekä SB voltage. Suosittelen itse alkuun seuraavia:
-
vSOC = 1100mV (haarukkana 1000-1200mV, lisäjännite ei välttämättä korreloi parempien kulkujen kanssa)
-
VDDG_CCD = 950mV (maksimissaan
vSOC-50mV. Lisäjännite saattaa auttaa vakauden kanssa, mutta ei aina, joten siksi alkuun 950mV
)
-
VDDG_IOD = 950mV (800-1000mV on toiminut mulla parhaiten). Mitään yksiselitteistä suositusta mulla ei ole tälle, jotkut sanovat että tämä kannattaa laittaa alemmaksi kuin VDDG_CCD, toiset laittavat samat arvot molemmille.
-
(CLDO) VDDP = 900mV (en ole koskaan nähnyt syytä nostaa tai laskea tätä). BIOSista löytyy myös toinen ja varsinaiselta nimeltään VDDP oleva jännite joka on yleensä samassa kohtaa missä säädät vSOCia, SB chipset voltagea sun muita.
Nyrkkisäätönä säädä VDDG:t ja VDDP aina AMD Overclocking valikon kautta, niin ei käy hassusti.
-
SB chipset voltage (aka. PM1VSOC Gigabytella, tai Promontory 1.05v voltage) = 1050mV. Piirisarjan jännite (X570 on rakennettu Zen 2/Zen 3 I/O piiriä käyttäen). Tää on usein vakiona 1000mV, lisävakautta voi löytää nostamalla tämän esim. 1050mV. Mun vanhan 3900X:n 1900 FCLK vakaantui vasta kun nostin tämän 1060mV:iin.
Mutta kuten aina, YMMV.
--------------------------------------
Kun jännitteet on asetettu paikalleen ja muistit laitettu ihan vakioasetuksille, nosta FCLK:ia pykälä kerrallaan kunnes kone ei buuttaa windowsiin tai POSTaa enää. Kun olet löytänyt maksimit ja päässyt windowsiin, FCLK:n vakautta voi testata seuraavin menetelmin:
1. Ensin HWinfo taustalle jotta näkee WHEA errorit. Niitä voi tulla käyttäjän huomaamatta, joten sen takia näitä pitää seurata. HWinfon voi asettaa hälyttämään (right-click -> alert settings -> play sound) jolloin HWinfo hälyttää heti WHEA errorin tapahduttua.
2.
Prime95 large FFTs (rasittaa muistia ja muistiohjainta rankalla kädellä), ja tätä vähintään tunnin verran.
- Jotkut taas tykkää Prime95 large + Unigine Heaven combosta. Heavenin aiheuttama PCI-E trafiikki rasittaa prossun I/O piiriä erittäin rankasti. Jotkut muistiheebot käyttää folding&homea Heavenin sijaan, joka sekin toiminnee.
3.
Ja tietty vielä perus työpöytäkäyttö, mulla on 3900X:lla pyörinyt Prime95 large ongelmitta mutta kone buuttaili silti työpöydällä aivan randomisti, ja tähän auttoi vSOCin nosto 1100mV -> 1125mV. Työpöytäkäytöstä voi myös ilmetä näitä epävakaan FCLK:n tyypillisiä oireita, eli sitä että hiiren kursori skippailee, äänet pätkii etc (liittyy tietty siihen että I/O piirin kautta mennään chipsettiin ja sieltä USB-laitteisiin).
- Viimeisenä vinkkejä on hyvä ajaa 'sfc /scannow' ennen ja jälkeen FCLK-virittelyn jotta tietää onko salaa rikkomassa omaa windows asennustaan kellotteluiden ohella. Epävakaat muistikellot ja epävakaa IF korruptoivat dataa herkästi.