Yhteenveto on tuollaisenaan täyttä roskaa ja sopisi paremmin vaikka tämän foorumin kaatopaikalle.
Käsitellään kaksi ensimmäistä kohtaa yhteenvedosta:
- Zen 2 oli alunperin tarkoitus tuoda vain palvelimiin (koska kellotaajuuden odotettiin laskevan)
Tilanne 2015:
Zen valmistetaan GlobalFoundriesin eikun Samsungin 14LPP prosessilla, tarkoitettu lääppimisvehkeisiin, kellotaajuustavoite noin 3 GHz tai vähän päälle.
Zen2 tullaan valmistamaan GlobalFoundriesin 7nm HP prosessilla, jonka kellotaajuustavoite on luokkaa 5 GHz. Perustelut 5 GHz:lle: IBM myi tuotannnon GF:lle ja aikoi valmistaa GF:lla tulevia PowerPC prosessoreita 5 GHz kelloilla tai niillä main. GF:n pomon sanomiset joiden perusteella prosessi on "5 GHz". Noin 5 GHz:n yltävälle prosessille ainoa kilpailija Intel joka ei paljoa tarjoa prosessiaan muille.
"Odotamme 3,jotain GHz kellotaajuuteen tähtäävän prosessin kellottuvan korkeammalle kuin 5 GHz kellotaajuuteen tähtäävän prosessin." Huutonaurua
Ja sitten seuraava:
- Alunperin tarkoitus oli vain prosessipäivitys
Vai niin. Huomioiden edellisen, tässä tapauksessa AMD suunnitteli oikeasti pärjäävänsä Inteliä vastaan "40% parempi kuin Excavator" eli noin Ivy Bridge tasoisella arkkitehtuurilla, Inteliä huonommalla valmistusprosessilla kun Intelillä on arkkitehtuurina vähintään Skylaken seuraaja. Ei hyvää päivää
Eli keskustelut taisivat mennä tasolle jossa kukaan ei tajua mistä prosessista milloinkin puhuttiin ja Clarkin sanomisia tulkittiin miten sattuu.
Palataan vuoteen 2015 niin saadaan yhteenvetoon jotain järkeä. Aikataulu mallia 2015, vuosiluvut noin:
2017: Zen tulee ulos, 14LPP
2018: Zen2 tulee ulos, GF 7nm, ei arkkitehtuurimuutoksia
2019: Zen3 tulee ulos, GF7nm+, arkkitehtuuriparannukset
Tämä ei toteutunut vaan kävi näin:
2017: Zen tulee ulos, 14LPP
2018: Zen
+ tulee ulos, GF
12nm, ei arkkitehtuurimuutoksia
2019: Zen
2 tulee ulos,
TSMC 7nm, arkkitehtuuriparannukset
Ja nyt korjataan yhteenvetoon jotain järjellistä:
- Zen2:n chiplet versio oli alunperin tarkoitus tuoda vain palvelimiin (koska TSMC:n prosessi kellottuu huonommin kuin TSMC:n prosessi)
- 2018 julkaistun Zenin oli tarkoitus olla vain prosessipäivitys ja se olikin
- 2019 julkaistuun Zeniin päätettiin toteuttaa IPC-parannuksia (piti olla Zen3, oli Zen2 koska Zen+ korvasi Zen2:n)
Viimeisessä lausessa ei taas olekaan järkeä.
Skaalautui odotettua paremmin mihin nähden? Jo TSMC:n 10nm prosessin piti kellottua paremmin kuin 14LPP:n tai 12nm:n ja TSMC:n 7nm:n paremmin kuin TSMC 10:nm:n. Myös GF:n 7nm HP:n piti kellottua paremmin. Kaikkien mahdollisten käytössä olevien prosessien (GF ja TSMC) piti kellottua paremmin kuin 14LPP:n tai 12nm:n joten tuohon ei järkeä mitenkään saa.
AMD olisi joutunut maksamaan sakkoja jos käytti muuta kuin GloFoa. Eli kyllä se rajoitti koska AMD:lla oli rahapulaa. AMD käytti TSMC:ta 7nm valmistuksessa koska 1. GF:lla ei vielä ollut tarjolla 7nm tekniikkaa 2. GF sanoi suoraan ettei heitä haittaa (WSA:sta huolimatta tai sen takia) koska heillä ei riitä kapasiteetti kaikkeen mitä AMD tarvitsee.
Ai jaa. Eli SIMD datapolun ja laskentayksiköiden leveyden tuplaaminen, L1 välimuistin pienennys puoleen (ja samalla micro op cachen koon tuplaus) sekä yhden AGU:n lisääminen + kaikki muut parannukset tehdään "pienellä vaivalla"
Koska Zenin AVX yksikkö oli lähes täysin sama kuin Excavatorissa oli, se todennäköisesti suunniteltiin kokonaan uusiksi. "Pikkujuttu"
Herää tietenkin kysymys miksi tällaista pikkujuttua ei tehty jo Zeniin.
Kyllä minuun kannattaa luottaa enemmän kuin Mike Clarkiin. Jos oikeasti kertoi tuollaista soopaa. Jota kyllä epäilen todella paljon.
2015 tuollaiset asiat olivat vielä suunnittelupöydällä.