AMD Ryzen -prosessori (Summit Ridge)

Sampsa

Sysop
Ylläpidon jäsen
Team Tesla
Liittynyt
13.10.2016
Viestejä
12 659


AMD kertoi viime viikolla medialle lisää yksityiskohtia uudesta Zen-koodinimellisestä x86-arkkitehtuuristaan ja ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä eli tammi-maaliskuussa virallisesti julkaistavasta Summit Ridge -koodinimellisestä työpöytäprosessorista. io-tech.fi vieraili San Franciscon kupeessa järjestetyssä AMD Tech Summit -tapahtumassa ottamassa omin käsin ensituntumat uutuusprosessorista.Uusi kilpailukykyinen x86-arkkitehtuuri on ollut valtava neljän vuoden projekti AMD:lta ja projektin parissa on työskennellyt samanaikaisesti parhaimmillaan 300 insinööriä. Toimitusjohtaja Lisa Sun mukaan yrityksen oli pakko kehittää suorituskykyinen arkkitehtuuri, jotta sen heterogeeniseen laskentaan eli prosessori- ja grafiikkaytimien yhdistämiseen nojautuva strategia onnistuu kääntämään yrityksen kurssin voitolliseksi seuraavan viiden vuoden aikana.Suurin uutinen on, että AMD:n Summit Ridge -koodinimellisen työpöytäprosessorin virallinen nimi tulee olemaan Ryzen. Huhut nimen ympärillä alkoivat liikkua hiljattain, kun netissä paljastui yrityksen hakeneen 28. heinäkuuta Ryzen-tavaramerkkiä. Vaihtoehtoiseksi kirjoitusasuksi hakemukseen on merkitty ”Risen”. Ryzen on uutuusprosessoreiden brändinimi ja lopullisessa tuotenimessä on todennäköisesti lisäksi mukana tunniste ja mallinumero. AMD tulee käyttämään Ryzen-nimeä työpöytäprosessoreissaan ainakin seuraavan viiden vuoden ajan.

AMD on toistaiseksi kertonut yksityiskohtia vain 8-ytimisestä ja 16 säiettä tukevasta prosessorista, mutta kun aika koittaa, markkinoille julkaistaan todennäköisesti myös 4- ja 6-ytimisiä Ryzen-prosessoreita. Suorituskykyisin 8-ytiminen malli toimii 3,4 GHz:n perustaajuudella, mutta rasituksessa Boost-ominaisuus tulee nostamaan ytimien kellotaajuuden korkeammalle. AMD ei ole toistaiseksi paljastanut, kuinka korkealle se aikoo Boost-kellotaajuuden virittää.

Välimuistihierarkia on uudistettu Zenissä täysin ja 8-ytimisessä Ryzenissä sitä on yhteensä 20 megatavua, josta L3-välimuistia on 16 megatavua ja L2-välimuistia neljä megatavua. L3-välimuisti on jaettu kahdeksi kahdeksan megatavun lohkoksi, joihin kumpaankin on yhteydessä neljä ydintä. Jokaisella ytimellä on oma 512 kilotavun L2-välimuisti.

Päivitys: Lisa Su kertoi tiistaina järjestetyssä New Horizon -livestreamissa, että Globalfoundersin 14 nanometrin FinFet-prosessilla valmistettavan 8-ytimisen Ryzen-prosessorin TDP-arvo on 95 wattia.AMD SenseMI -tekniikka


"SenseMI, a set of sensing and adapting technologies, including an artificial network inside every “Zen” processor to anticipate future decision, preload instructions, and choose the best path through the CPU"

Uusien teknisten yksityiskohtien lisäksi AMD esitteli SenseMI-tekniikan, joka käsittää joukon prosessorin suorituskykyyn ja toimintaan liittyviä ominaisuuksia. Vähemmän yllättäen jokaisella SenseMI-tekniikan ominaisuudella on oma markkinointinimensä, joten uusista termeistä ei tule olemaan pulaa.

[gallery link="file" size="medium" ids="359,360,361,362,363,364"]

Virransäästöstä on vastuussa Pure Power -ominaisuus, joka tarkkailee prosessorin lämpötilaa, kellotaajuutta ja käyttöjännitettä. Jos mahdollista, Pure Power optimoi reaaliajassa prosessorin parametrejä alhaisemman virrankulutuksen saavuttamiseksi ylläpitäen tarvittavan suorituskyvyn.

Precision Boost on AMD:n uusi markkinointinimi perinteiselle Turbo-ominaisuudelle ja kellotaajuutta pystytään säätämään rasituksessa huomattavasti aiempaa tarkemmin. Precision Boost toimii rinnakkain Pure Power -ominaisuuden kanssa eli lämpötila, kellotaajuus ja käyttöjännite ovat jatkuvasti tarkkailtavana. Tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan prosessorin kellotaajuutta voidaan säätää 25 MHz:n askelin tuhat kertaa sekunnissa, kun perinteisesti prosessoreissa Turbo-tasot ovat olleet minimissään 100 MHz:n välein.

Extended Frequency Range eli XFR mahdollistaa prosessorin kellotaajuuden nostamisen automaattisesti yli maksimiksi määritellyn Precision Boost -taajuuden, jos prosessorin jäähdytys on kunnossa ja lämpötila riittävän alhainen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kellotaajuus skaalautuu korkeammalle, mitä parempaa jäähdytystä prosessorilla käytetään. Esimerkkigraafissa punainen viiva eli Precision Boost -maksimitaajuus on asetettu neljännelle tasolle, joka voidaan tulkita 4 GHz:ksi. XFR:n avulla ja hyvällä jäähdytyksellä kellotaajuus nousee graafissa hetkellisesti 4,5 GHz:iin.AMD Ryzen vs Intel Core i7-6900KAMD tarjoili median edustajille tuoreen katsauksen Zenin suorituskykyyn ja demossa vastakkain olivat 3,4 GHz:n kellotaajuudella toiminut Ryzen-prosessori ja Intelin vakiona toiminut Broadwell-E-koodinimellinen Core i7-6900K -prosessori. AMD:n Ryzen-prosessorissa ei ollut vielä Precision Boost -ominaisuus käytössä, vaan se toimi 3,4 GHz:n perustaajuudella. Intelin 6900K toimii vakiona 3,2 GHz:n perustaajuudella, mutta rasituksessa 3,7 GHz:n Turbo-taajuudella.

Molemmat prosessorit ovat 8-ytimisiä ja kykenevät käsittelemään samanaikaisesti 16 säiettä. AMD ei ole paljastanut 8-ytimisen Ryzenin TDP-arvoa, mutta Core i7-6900K:lla se on 140 wattia. Intelin Core i7-6900K julkaistiin toukokuun lopulla ja sen hintataso Suomessa on tällä hetkellä alkaen 1150 euroa.Ensimmäisenä ajettiin Handbrake-testi ja videon enkoodaus, jossa kokonaislukuyksiköt pääsevät tositoimiin. Ryzen-kokoonpano oli Handbrake-testissä noin 3-4 sekuntia suorituskykyisempi kuin Core i7-6900K-kokoonpano. Tehonkulutusmittauksissa Blender-renderöintiohjelmistolla mallinnettiin 3D-grafiikkaa ja Ryzen -kokoonpanolla tehonkulutus oli rasituksessa noin 5 wattia alhaisempi kuin 6900K-kokoonpanolla.

Lisa Su kertoi testien lopuksi, että Ryzeniä viilataan vielä kohti julkaisua ja suorituskyky paranee ainakin vielä, kun Precision Boost -ominaisuus kytketään käyttöön. Kannattaa kuitenkin huomioida, että lopullisia johtopäätöksiä AMD:n omista testeistä ei kannata vetää, vaan odottaa puoleettomia testejä. io-tech.fi tulee testaamaan ja ylikellottamaan Ryzen-prosessorin heti julkaisun yhteydessä, joten pysykää kanavalla.AM4-emolevytRyzen-prosessoreissa on 1331 liitäntäpinniä ja ne sopivat uuteen AM4-prosessorikantaan, joka on käytössä myös Bristol Ridge -koodinimellisissä 7. sukupolven APU-piireissä. Muistiohjain tukee DDR4-muisteja ja PCI Express -ohjain 3.0 -standardia.

Emolevyvalmistajilta on ensi vuonna luvassa runsaasti AM4-kantaisia emolevyjä, jotka pohjautuvat uuteen X370-piirisarjaan. Tuettuna ovat kaikki nykypäivän ominaisuudet, kuten USB 3.1 (Gen 2), M.2-formaatin SSD-asemat, NVMe-protokolla ja SATA Express -liitäntä.
Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)
 
Viimeksi muokattu:

Dudem

Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 879
Kuulostaa kiinnostavalta ja niitä testejä odotellessa. Niin ei tässä vaiheessa varmaan vielä ole minkäänlaista tietoa miten tuo uusi alusta tulee Linux puolella toimimaan? Entäs onko tämä sellainen alusta että vähintään Windows 10?
 

BryciFani

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
1 748
Voi juma! Kunnon jytky. :) AMD for the win. <3
 

CalEpitan

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
24.11.2016
Viestejä
1 702
Hyvältä kuulostaa.
Hinnasta ei tietoa? 500€ huhuiltu tuolle 8c/16t mallille. Ei voi pitää paikkaansa? :o
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
428
Ihan kuin tässä olisi syntymässä kunnon kilpailuasetelma taas pitkästä aikaa. :eek:
 

abish

Ryzen FTW
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
361
8c/16t, 95W. Ei paha. Toivottavasti hinta on siedettävä. Saa 3570K olla tarpeeksi vanha jo, jos tässä ei mitään suuria ikäviä yllätyksiä ole luvassa.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
95
Olisiko tuo oikeasti mahdollista että AMD pysyisi näinkin onnistuneesti hyökkäämään? Tällä hetkellä kaikki näyttää vaan liian hyvältä. Mutta yllätykseltä tämä vaikuttaa joka tapauksessa tähän mennessä :) Toki saatavuuden ja hinnan pitää asettua kohdalleen että näillä rahaa aletaan tekemään.
 
Liittynyt
13.12.2016
Viestejä
225
Taisin aavistksen pettyä tuosta esitettävien demojen määrästä, muuten ihan positiivinen uutinen.
 

tle88

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
31.10.2016
Viestejä
1 117
Veroton hinta (?) 350 kertaa 1.24 on 434 ja suomilisät vielä siihen päälle, niin 500:n pitäisi kuitenkin lähteä. Kyllähän tuo alkaa tietenkin houkuttelemaan, jos oikein hyvän emon tuohon päälle saa vielä alle 200 eurolla. Muisteihin sitten vähintään se 300... tonnin päivitys. Per kone. Pakko on seurailla tilannetta ensi alkuun ja toivoa, etteivät hinnat ala hiipimään ylöspäin. Minkälainen käskykantavalikoima tuollaisessa on, ja miten ne tulevat suhtautumaan Intelin vastaaviin ? Eivätköhän nuo tietty ajan kanssa selviä nuokin...
 
Liittynyt
30.10.2016
Viestejä
640
Kyllähän tuosta jo selviää, että jytky tulloo. Pakottaako ihan intelin reagoimaan?
 

CalEpitan

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
24.11.2016
Viestejä
1 702
Zen on rusina siis
toivottavasti hinnoitellaan agressiivisesti
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
6
Just kun siirryin intelin leiriin, tässähän pitää ilmeisesti hipsiä takaisin tuttuun ja turvalliseen
JOS testit pitää lähellekkään kutiansa puolueettomissa testeissä.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
11 352
Kyllähän tuosta jo selviää, että jytky tulloo. Pakottaako ihan intelin reagoimaan?
Kyllähän tämä laittaa intelille selvää painetta noiden >4-ytimisten e-mallien hinnanalennuksille. Tähän mennessä intel on voinut pyytää niistä ihan mitä tahansa kun kilpailua ei ole ollut.
 
Liittynyt
13.12.2016
Viestejä
200
Mikä on arvio siitä, että milloin näitä oikeita testejä sivustot pääsevät tekemään?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
233
:MAD: nousee kuolleista haastamaan Intelin, loistava uutinen. :tup:

Jos AMD ottaa selkeän kärkipaikan on Ryzenin hinnoittelu todennäköisesti sen mukainen. Odottelenkin mielenkiinnolla uutisia kuluttajaluokan budjettiversioista.
 

IcePen

Typo Generaatroti ;-)
Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
6 023
En tykkää

https://www.io-tech.fi/wp-content/uploads/2016/12/amd-ryzen-07.jpg

AMD vie haskuuden ylikellottamisesta, kun se tekee sen vakiona out of boxs ;-p
 
Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
2 135
Hyvältä näyttää mutta pakko tietenkin odotella ne puolueettomat testit ensin.
"Casual" ylikellottajan silmin nuo PP, PB ja XFR ominaisuudet näin niinkuin kokonaisuutena helvetin hieno jos toimivatkin niinkuin pitää. Varsinkin tuo kellotaajuuden hienosäätö: 25Mhz jaottelu 100Mhz sijaan sekä ät 1000Hz pollaus. Muy bueno.
Milläs tahdilla Intelin uusimmat harrastaa tuota?

Huhut nimen ympärillä alkoivat liikkua hiljattain, kun netissä paljastui yrityksen hakeneet 28. heinäkuuta Ryzen-tavaramerkkiä.
Hakeneen?
Uusien teknisten yksityiskohtien lisäksi AMD esitteli SensiMI-tekniikan
SenseMI
Intelin 6900K toimii vakiona 3,2 GHz:n perustaajuudella, mutta rasituksessa 3,7 GHz:n Turbo-taajuudella.
Tuossa nyt ei sinällään mitään vikaa ole mutta Turbo-kellotaajuuksista ja siitä miten se toimii tietävänä 3.7Ghz on tietenkin vain se maksimi ja kellotaajuus jolle prosessori boostaa riippuu siitä kuormasta, onko AVX vai ei jne. Asiasta vähemmän tietävä voisi helposti olettaa "okei missä tahansa rasituksessa kyseinen Intel kivi tikittää 3.7Ghz" tai että AMD:n 3.4Ghz 8C16T kivi on "parempi" kuin Intelin "3.7Ghz" 8C16T kivi kun suorittavat Blender kuorman suunnilleen yhtä nopeasti.
Lisa Sun mukaan AMD:n mukaan
Mukaan?
Olisko protokolla?

Pahoittelut nitsin nypläämisestä.

Psst, jos on oikolukijan paikka auki niin..
 
Viimeksi muokattu:

Shades

Soon™
Liittynyt
13.12.2016
Viestejä
19
Loistavaa! Viimeinki MAD pystyy kilpailemaan Intelin kanssa, jos se vaikka vaikuttas intelin hinnotteluun.
no saa nähdä miten tämä Ryzen kilpailee Kaby Laken kanssa
 

Sampsa

Sysop
Ylläpidon jäsen
Team Tesla
Liittynyt
13.10.2016
Viestejä
12 659
Hakeneen?

SenseMI

Tuossa nyt ei sinällään mitään vikaa ole mutta Turbo-kellotaajuuksista ja siitä miten se toimii tietävänä 3.7Ghz on tietenkin vain se maksimi ja kellotaajuus jolle prosessori boostaa riippuu siitä kuormasta, onko AVX vai ei jne. Asiasta vähemmän tietävä voisi helposti olettaa "okei missä tahansa rasituksessa kyseinen Intel kivi tikittää 3.7Ghz" tai että AMD:n 3.4Ghz 8C16T kivi on "parempi" kuin Intelin "3.7Ghz" 8C16T kivi kun suorittavat Blender kuorman suunnilleen yhtä nopeasti.

Mukaan?

Olisko protokolla?

Pahoittelut nitsin nypläämisestä.

Psst, jos on oikolukijan paikka auki niin..
Kiitos, korjattu.. nämä ovat enemmän kuin tervetulleita, kiiressä joutuu tämänkaltaisia katsauksia tekemään valmiiksi.
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
442
Alkaa tässä kyllä pikkuhiljaa oleen sellanen kutina, että mikäli hintataso prossuilla pysyy maltillisena, seuraavat palikat mitä koneeseen ostetaan tulee punasesta leiristä. Kiinnostais kyllä hieman tietää lisää tuosta automaattisesti ylikellotuksesta, onko käyttäjän ite mahdollista säätää raja-arvoja samaan tapaan ku näytönohjaimilla (power target, maks lämpötila, voltit jne). Presiksessä puhuttiin ainoostaan AIO-coolereista, mutta uskoisin et ns ihanvitunjäreellä ilmajäähyllä (ks sigu) vois olla melko hyviä tuloksia myös saatavissa. Mielenkiinnolla odotan varsinaisia testejä, toivotaan että saapuisivat hyvissä ajoin ennen kun kalikat eksyy kauppojen hyllyille.
 

Rantakemisti

Moderator
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
3 286
Oho, näyttää ihan siltä että voidaan saada todellista hintakilpailua pelikentälle.
 

Nerkoon

Se ainoa oikea
Platinum-jäsen
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
5 702
Jäähyn tehon mukaan itseään automaattisesti kellottava prosessori? Jäähyvalmistajat tulevat siunaamaan AMD:tä iltarukouksissaan ja julistamaan kilpaa AM4 yhteensopivuutta.

Noilla tiedoilla kuulostaa kovasti, että seuraava oma pelikone ei tule olemaan Intel pohjainen. Itse asiassa houkuttaisi heittää i7 5820k mäkeen ja ostaa Ryzen tilalle.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
838
Oli todellakin pitkässä juoksussa hyvä juttu että olen vuosien kuluessa satsannut vesijäähdytykseen. Voi olla että "maksaa" itsensä takaisin Zen:in kaverina. Saa nähdä tuleeko Ek:n blokkeihin jälkeenpäin saataville am4 kiinnikeet.
 

CalEpitan

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
24.11.2016
Viestejä
1 702
Kuulostaa kiinnostavalta ja niitä testejä odotellessa. Niin ei tässä vaiheessa varmaan vielä ole minkäänlaista tietoa miten tuo uusi alusta tulee Linux puolella toimimaan? Entäs onko tämä sellainen alusta että vähintään Windows 10?

Ei se kai vissiin toimi lainkaan Linuxissa toi prossu, valitettavasti :(

/s
 

jsa

Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
631
Mielenkiintoiselta näyttää, mutta ujosti kiinnostelee tietää tarkemmin mitä ja miten ennen kuin pukee ostohousut jalkaan.
 

CalEpitan

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
24.11.2016
Viestejä
1 702
monta kertaa demossa muistettiin mainita että Intel 6900K maksaa 1100 dollaria, mutta ei kerrottu sitten Rusinan hintaa kuitenkaan...
 
Liittynyt
13.12.2016
Viestejä
4 639
On kyllä hienoa nähdä, että AMD vihdoin saanut edes jossain määrin Intelin etumatkaa kiinni ja kenties päässyt ehkä hitusen edellekin. :kippis:

Noh odotellaan nyt kunnon pelitestejä ennen kun liikaa aletaan hehkutella, mutta itselläkin semmonen kutina, että vuoden sisällä saattaapi olla punaista aika lailla kopan sisuksissa, mikäli Vegakin osoittautuu hyväksi. :)
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 277
Hintaluokkaa ei mainittu... jos se tulisi olemaan paljon vähemmän kuin Intelin vastaava niin sitä olisi kyllä hehkutettu joka välissä, mikä taitaa tarkoittaa sitä, että Ryzen tulee maksamaan maltaita, mikä taas tarkoittaa sitä, että kyseessä ei ole jytky.
 
Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
564
2017 piti muutenkin olla päivitysvuosi. Nytpä on sitten vaihtoehtoja.
 

CalEpitan

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
24.11.2016
Viestejä
1 702
Jos ei ole mitään sanottavaa, niin eikö olisi parempi olla hiljaa?
laitoin sen sarkasmi /s siihen perään juuri sen vuoksi etten nyt ihan tosissaan ollut, vaan että tyhmään kysymykseen tyhmä vastaus.

mutta olihan tuo tyhmää, myönnän. Ei toistu!

kysymys oli nyt vaan mielestäni yhtä tyhmä että toimiikohan uusi Intel Kabylake prosessori linuxilla.
 

CalEpitan

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
24.11.2016
Viestejä
1 702
Hintaluokkaa ei mainittu... jos se tulisi olemaan paljon vähemmän kuin Intelin vastaava niin sitä olisi kyllä hehkutettu joka välissä, mikä taitaa tarkoittaa sitä, että Ryzen tulee maksamaan maltaita, mikä taas tarkoittaa sitä, että kyseessä ei ole jytky.

No "maltaita" todnäk tarkoittanee tässä tapauksessa jotain 699€ - 799€ hintaluokkaa.. Mikäli Rusina käy esim huomattavasti viileämpänä niin silloin jää kuitenkin vielä valttikortteja. 6900K maksaa sen 1150€

Enivei, tähän astiset vuodot/huhut vahvistettiin eilen aika pitkälti kaikinpuolin paitsi sen hinnan suhteen. Viimeisin vuoto/huhu on ollut että tehokkaimman 8-core Rusinan hinta on 500 dollaria.
 

DarkWing

12/99
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
244
Xeon E3-1230v2:n päivitys on tässä poltellut jo jonku aikaa, odotellaanpa tätäkin sitten. Toivottavasti AMD saa ihan oikeastikin kilpailukykyisen prosessorin maailmalle eikä toista Bulldozeria (suurehko ennakkohype, tulikin tuhnu), Intelillä kun tuntuvat hinnat karanneen kokonaan käsistä.
 

mRkukov

Hrrrr...
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
7 774
Jäähyn tehon mukaan itseään automaattisesti kellottava prosessori? Jäähyvalmistajat tulevat siunaamaan AMD:tä iltarukouksissaan ja julistamaan kilpaa AM4 yhteensopivuutta.
Tämä on kyllä hyvin mielenkiintoinen ratkaisu. Jos tulee oikeasti toimimaan kunnolla niin eiköhän jäähyvalmistajilta ala tulla jotain "up to x.xGHz" mainontaa. Sinänsä todella hauska kun suurin osa käyttäjistä ajelee prossuja vakiona. Nyt sitten kaikkien boostien yms. avulla saavat myös taviskäyttäjät piireistään hukkatehoja käyttöön. AMD ei siis turhaan joskus mainostanut että täysin uudenlainen tapa kellottaa.

Meille vanhoille kellottelijoille varmaan tulee lisäsäätöjä. Voltteja, temp target, power target (jne?) ja toki vesijäähyt. :D

Ihan mielenkiintoista kun nuo tulee arvostelijoille. Testataan "vakiona" avoimessa testipenkissä? Zen boostailee sitten ties mihin ja testitulokset sen mukaiset. :tup:
 
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
246 792
Viestejä
4 313 803
Jäsenet
71 909
Uusin jäsen
Reamer

Hinta.fi

Ylös Bottom