Lyhyesti totean, että eri tiloja/tasoja tuli testattua täysin vakiosäädöillä ja kaikkea ihan laidasta laitaan, jotta saisin kaikki vaikutukset esiin. Vanhempia ajureita en ole testannut.
Tässä tapauksessa ole vakaudesta ja asetusten palautumisesta kiinni. Kaikki säädöt muistin ja coren kellotukset mukaan lukien pysyy ja toimii. Ainoastaan jännitteen "pohjataso" nousee vakiosta 0,85 -> 1,05V (työpöydällä tyhjäkäynnillä oleva jännitetaso).
Tähän riittää että jännitteen säädön vaihtaa automaatilta manuaalitilaan ilman, että edes koskee vakiosäätöihin tai mihinkään muuhunkaan. Sitten vaihtaa esim. väriprofiilia työpöydällä mikä katkaisee ja kytkee takaisin kuvasignaalin. Silloin pohjajännitetaso on noussut 0,85V -> 1,05V, vaikka kaikki on täysin vakiosäädöillä poislukien jännitesäädön manuaalitila.
Se on totta, jos epävakailla asetuksilla kaataa koneen, niin silloin asetukset pitää palauttaa ja säätää uudelleen.
Ensimmäisestä havainnosta poiketen tuo 1,05V ei ole täysin lukittu, vaan ikäänkuin pohjataso, eli säätö tuosta korkeammilla jännitetasoilla kyllä toimii. Gpu-z näyttämä 1,05V jännite on vajaa 1,1V wattmanista säädettynä, joten säätämällä 1,1-1,2V alueella se kyllä reagoi muutoksiin. Tämä kävi paremmin ilmi etenkin 1080p 60hz näyttötilassa, kun alivoltitettuna pohjajännite on vain 0,85V jolloin säätövaraa jännitteessä riittää 0,9-1,2V ja homma toimii täysin ongelmitta.
Koitin konetta eri näytöissä ja siitä huomasin, että resoluutio ja virkistystaajuus vaikuttaa pohjajännitteeseen merkittävästi, josta parit esimerkit:
Tietokoneen monitori: 1440p 165hz vakiojännite automaattitilassa 0,78V ja manuaalitilassa 0,9V. 1080p 60hz automaatti 0,78V ja manuaali 0,85V.
Televisio: 4k 60hz automaatti 0,85V ja manuaali 1,05V. 1080p 60hz automaatti 0,78V ja manuaali 0,85V.
Veikkaisin näiden perusteella, että kyseessä taitaakin olla ominaisuus. Moni ei ehkä tule edes huomanneeksi manuaalisäädöllä hieman kohonnutta pohjajännitetasoa? Etenkin kun 1080p 60hz ja 1440p 165hz välillä pohjajännite on omissa testeissä 0,85-0,9V, johon asti aika harva varmaan tulee alivoltittaneeksi, eikä sen puoleen haittaa tai näy käytännössä. 4k 60hz 1,05V pohjataso taas sen verran huomattava, että se estää parhaan alivoltituksen.
Tuohon lukittuun pohjajännitteen tasoon ei pysty vaikuttamaan millään säädöllä, vaikka miten kiusoittelin (tai itseasiassa nousemaan saa, mutta se on eri asia...). Jotekin tulee mieleen olisiko tämä alin jännitetaso jotekin lukittu biossiin, mutta se sitten reagoi resoluutioon ja virkistystaajuuteen?
Olisi mielenkiintoista kuulla mitä jännitettä muilla näyttää työpöydällä tyhjäkäynnillä vakiona ja sitten alivoltitettuna? Huomiona vielä, että pohjajännitetason muuttuminen vaatii koneen uudelleenkäynnistyksen tai muun kuvasignaalin uudelleenkytkeytymisen, johon resoluution tai väriprofiilin vaihto on melkein nopein tapa (pelkkä näytön sammutus ei siis auta).
Täytyy katsoa, jos jaksaisi testata näyttistä vielä ihan eri koneessa ja/tai vanhemmilla ajureilla. Kovasti kutkuttelisi laittaa rx vega 64 bios sisään. Onkohan väliä minkä merkin tai mallin bios -tiedoston valitsee, kun en ole vielä ehtinyt tutustua aiheeseen?
TechPowerUp löytyy vinopino valikoimaa.