Kuulostaa osakkeenomistajan puheilta
Kyllä, olen AMDn osakkeenomistaja ehkä pyri mitenkään piilottelemaan sitä.
Olen myös Intelin ja Nokian osakkeenomistaja.
Olen käyttänyt omia omalla työlläni tienaamiani rahoja AMDn, Intelin ja Nokian rahoittamiseen.
Pörssiyrityksen tehtävä on tehdä voittoa ja jakaa se osinkoina osakkeenomistajilleen, jotka ovat sitä rahoittaneet. (Mutta ennen kuin yritys voi maksella osinkoa, sen pitää myös huolehtia mm. velkojensa maksusta)
Pörssiyrityksellä sen sijaan ei ole
mitään velvollisuuksia miellyttää fanipoikiaan.
Disruptive technology ei ole vain insinööritason taidonnäyttö, vaan nimenomaan loistava tuote tuotteistettuna niin valloittavaan pakettiin, että aiempaan paradigmaan pohjautuvilla kilpailijoilla ei ole enää argumentteja puolellaan.
Se, että kasvatetaan ydinmäärää tai poljetaan hiukan hintoja tuotteesta, joka ei ole kilpailijan tuotteita merkittävästi halvempi valmistaa ei ole mitään "disruptive technology"ä. "Disruptive technology"ä on esimerkiksi se, että kännyköissä on on (riittävän hyvä) kamera jolloin kenenkään ei tarvi enää ostaa pokkarikameraa.
Olet ilmeisesti tajunnut tuon käsitteen pahasti väärin.
Joissakin tapauksissa se on mahdollista tehdä myös entistä paremmalla katteella, mutta kun puhutaan kuluttajapuolen prossuista, niin se valloittavuus syntyy hinnoilla. AMD asetti itse argumentit nimenomaan Inteliin nähden, ts. perustuen vakiintuneeseen markkina-asetelmaan. Se on lyhyttä optimointia, ilman mitään epäilystä. Pitkä optimointi tuottaa parhaat tulokset pitkässä juoksussa, ja kyllä: se todellakin tarkoittaa sitä, että alemmat katteet tuovat lopulta paremman tuoton. Katteen optimointi on lähes aina sen status quoa säilyttämään pyrkivän go to -strategia. Jos haluat muuttaa status quon, niin et optimoi katetta vaan markkinavaikutusta.
Jos firma ei saa tuotteistaan kunnollista katetta se on hyvin nopeasti entinen, konkurssissa oleva firma. Ja pelkkä katteen tekeminen ei riitä, koska sillä katteella pitää myös kattaa tuotekehityskustannukset.
AMD teki monta vuotta suurta tappiota, ja velkaantui suuresti. Nyt AMD on kohta pari vuotta tehnyt hiuksenhienoa voittoa (voittoa, joka on ollut luokkaa sadasosa intelin voitosta). AMDllä ei ole taloudellisesti mitään edellytyksiä alkaa polkemaan hintojaan, koska velanmaksudeadlinet aiemmin otetuista veloista lähestyvät. Jos niitä velkoja ei makseta takaisin, firma haetaan konkurssiin.
Se sinun polkumyyntisi jota kutsut "pitkän tähtäimen optimoinniksi" tarkoittaisi vain firman menemistä nurin kun voittoa ei tehtäisi.
Intelillä on aivan älyttömän paljon parempi taloudellinen asema kuin AMDllä; Intel voisi aivan hyvin vastata AMDn hinnanalennuksiin ja tehdä pienempää voittoa, ilman mitään riskiä yrityksen olemassaololle, ja parin vuoden jälkeen AMD olisi konkurssissa jonka jälkeen intel voisi nostaa hinnat pilviin.
Ja sillä, julkaiseeko AMD nyt heti 12- vai 16-ytimisen version ryzenista ei ole mitään merkitystä siihen, että
1) Kummalla on tehokkaampi peliprosessori, intelillä vai AMDllä.
2) Kummalla on työpöytäkannalla tehokkaampi prosessori monisäikeisten softien ajamiseen. (AMD on edellä jo 12 ytimellä)
AMDlle on ihan kannattavaa myydä kalliilla hinnalla piirejä, joista osa ytimistä on särki, ja odotella Intelin 10- tai 12-ytimisiä kuluttajapiirejä ja tuoda vasta sitten markkinoille omat 16-ytimisensä.
Ja siihen, millaisilla kellotaajuuksilla tuotteet julkaistaan taas vaikuttaa se,
millaisiin kellotaajuuksiin ne kykenevät.
Fanipojat toki on odottaneet niitä 5 GHz ja yli meneviä piirejä, totuus on että
A) TSMCn "7nm" prosessi ei ole maksimikellojen suhteen sellainen ihmeprosessori kuin mitä on odotettu ja
B) Nämä nyt julkaistut on piirin ekat massatuotantorevisiot. Kelloa voidaan saada myöhemmillä pikkuviilauksilla lisää joskus puolen vuoden päästä.
Itse odotin oikeasti rohkeita peliliikkeitä tukemaan selvästikin erittäin hyvien tuotteiden markkinoille tuontia. Tässä presentaatiossa ja siinä julkaistuissa tiedoissa ei ole mitään sellaista. Ostan silti, 3700X vaikuttaa parhaalta peliprossulta (per $, future proofing huomioituna), mitä tarjolla tänä kesänä on.
Jälleen kerran, otetaan typeriä odotuksia ja sitten petytään kun todellisuus iskee naamalle. Kasvakaa aikuisiksi.