Alla on muutama linkki koskien alkoholin etämyynnin oikeudellisia ongelmia:
Mitä alkoholin etämyynnistä on keskusteltu Suomessa viime vuosina? Kokosimme listan lukemisen ja katsomisen arvoisista jutuista ja kannanotoista.
viinilehti.fi
Sosiaali- ja terveysministeriö ei vastaa EU-komissiolle alkoholin etämyyntikysymyksissä olennaisiin asioihin, katsoo eurooppaoikeuden professori.
www.iltalehti.fi
Mikäli viinakset jumittuvat tulliin tai tulee lasku itselle viina- ja juomapakkausveroista, niin itse yhtänä osana oikaisuvaatimusta ja myöhemmin hallinto-oikeuteen valituksessa perustelisin sitä valitusta sillä, että "erityisesti kyse on tavaroiden vapaan liikkuvuuden periaatteesta, sellaisena kuin se on vahvistettu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 34 ja 36 artiklassa, ja sähköistä kaupankäyntiä koskevan direktiivin säännöksistä."
Sitten perustelisin valitusta sillä, että Suomen tasavalta on estänyt tavaroiden vapaata liikkuvuutta ja estää tilaamasta etämyynnillä viinaa Suomeen, koska Suomi ei myönnä kenellekkään ulkomaiselle nettikaupan myyjälle vähittäismyyntilupaa alkoholin myyntiin Suomeen. Tämän vuoksi rangaistusluonteista juomapakkaus- ja valmisteveroa niistä ei saa periä, koska se tosiasiallisesti aiheuttaa kaksinkertaisen verotuksen ja estää tavaroiden vapaan liikkuvuuden yhteisön alueella.
Hallinto-oikeudessa sitten esittää vaatimuksen siitä, että asiasta ja muista eurooppaoikeudellisesti epäselvistä kysymyksistä pitää tuomioistuimen kysyä tulkintaratkaisua EU-tuomioistuimesta. Hallinto-oikeus ei ikinä suostu käytännössä kysymään EU-tuomioistuimesta mitään, mutta sitä kannattaa vaatia jo tässä vaiheessa. Sitten toistaa se vaatimus Korkeimmassa hallinto-oikeudessa.
Mahdollisesti jo tuossa vaiheessa kun asiasta on tekemässä oikaisupyyntöä tulliin, niin kannattaa kannella asiasta Euroopan komissiolle.
Tuolta löytyy kanteluohjeet:
Do you have a complaint? Find out how to submit it to the European institutions (online, by email or post) and how to track the actions they take on it.
ec.europa.eu
Kantelun voi hyvin kirjoittaa suomeksi. Komission palkkalistoilla on suomen kielen taitoisia lakimies-tulkkeja, jotka kääntää ne kantelut komission työkielelle.
Kanteluun voi liittää lyhyen tekstin englanniksi tai ranskaksi, jossa kertoo lyhyesti mistä asiassa on kysymys. Samoin liittää ehkä myös tuo viite, niin osaavat yhdistää heti asiat "THEMIS/EU PILOT EUP(2021)9837".
Suomen valtion ja tullin idiootit ovat kyllä nyt hyvässä vauhdissa matkalla EU-tuomioistuimeen ja Alkon monopolin kaatumiseen. En tiedä ymmärtävätkö vielä edes itse sitä, että miten se tullin tehovalvonta on perusteellista kusemista omiin muroihin.