Mun kommentit aiheesta on ketjussa moneen kertaan, mutta laitetaan nyt vielä uudestaan, jos niistä on jollekin koneen ostajalle hyötyä. Vastailen hsalosen kommentteihin vähän niinkuin paholaisen asianajajana tuomaan vastakkaisen näkökannan.
Hiljaisemmat tuulettimet.. Tämä pitää hirveää melua, kun tulostelee.. Myös silloin, kun ei tulostele, joku tuuletin siellä humisee (on kuitenkin tasainen humina)
Tästä kommentista olen yllättynyt. Ender 3v2 on yksi hiljaisimmista tulostimista mitä tiedän. Ehkä kommenttiin vaikuttaa ettei ole vertailupohjaa, mutta vaikkapa nyt Ender 3v1 on noin 20 kertaa melukkaampi kuin v2 -malli. Tässä meluasiassa tulee vastaan semmoinen valitettava tosiasia kuin fysiikka. Jos halutaan siirtää x määrä ilmaa, siitä syntyy ääntä ja ääntä voi hiljentaa joko siirtämällä vähemmän ilmaa tai isommilla tuulettimen lavoilla. Noctua on hiljaisempi tuuletin kuin Enderissä alkuperäisenä oleva, mutta se myös siirtää vähemmän ilmaa, joten se ei ole yhtä tehokas jäähdyttäjä ja siten voi aiheuttaa muita ongelmia. Tulostuspäässä on hankala lähteä tuulettimen lapoja suurentaan, koska samalla nousee paino ja se vaikuttaa tulostuslaatuun.
Mä olen miettinyt että miksi ihmiset haluaa tulostimestaan kuiskauksen hiljaisen ja yleisen syy taitaa olla että samassa tilassa nukutaan. En suosittele tulostinta nukkumistilaan, riippumatta mitä materiaalia tulostaa. Tässä mennään perse edellä puuhun ja puututaan aivan vääriin asioihin.
Huomio! Yksinkertaisin tapa hiljentää tulostin on koteloida se! Vaikkapa Ikean Lack pöydillä ja pleksinpalasilla tehtynä kotelointi maksaa muutaman kymmenen euroa ja on riittävän näyttävä että voi olla jopa vieraiden nähtävillä olohuoneessa.
Isompi tulostusala olisi kiva, mutta en siitä hirveästi olisi valmis maksamaan, kun näitäkin voi liimailla
4 vuotta tulostaneena, olen huomannut että olen tarvinnut CR-10:n täyttä tulostusaluetta (30x30x40cm) tasan 2 kertaa ja erilaisia tulostuksia on varmaankin jo tuhansia. Liimauksen lisäksi kappaleeseen voi myös suunnitella palapelimäisen liitoskohdan. Tärkein asia itselle tässä on ollut, että vaikka Ender 3:n tulostusalue (23x23x30) on vain vähän pienempi, koko koneen ulkomitat on niin rajusti pienempi, että sen sijoittaminen asuntoon/työpajaan on lastenleikkiä isompaan tulostimeen verrattuna. Koteloinnin tekeminen Ender 3:een on helppoa, nopeaa ja halpaa, kun taas isompaan tulostimeen tarvitaan jo raskaan sarjan työskentelyä.
Autolevelling olisi todella kova sana. Kuukausi sitten en tiennyt, mitä tuo sana tarkoittaa.. Käytännössä sen pinnan tasaisuudella on kuitenkin niin suuri merkitys tulostuksen onnistumiseen ja laatuun
Tämä jakaa ihmisiä hyvin paljon. Itselle autolevelling on epämieluinen ominaisuus. Manuaalinen pedin säätö on niin paljon nopeampi tehdä ja itsellä siinä ei ole ollut mitään haasteita ihan tulostusharrastuksen alkua lukuunottamatta. 3D tulostaminen ei ole plug'n'play (ja siksi sitä ei voi kaikille ehdoitta suositellakaan) ja alussa oppimiseen menee aikaa, ymmärrän että joillakin menee hermot ja kaikessa yritetään oikoa jos vain voi. Samaa voisi sanoa kappaleiden suunnittelusta. Toki Tinkercadillä pystyy suunnittelemaan kaikenlaista, mutta silti esimerkiksi Fusion360:n opettelu vie sinut paljon pitemmälle. Jos kone on kunnossa (peti on suora ja säätöruuvien jouset riittävän kireällä) ja tekniikan on oppinut, pedin käsisäätö ei ole mikään ongelma ja siihen ei kulu yhtään aikaa vaan pedin saa hienosäädettyä skirtin tulostuksen aikana ja hyvin säädetty kone myös pysyy säädöissä satojen tulostuksien ajan ilman mitään lisäsäätöä.
Olisi kiva, jos nuo bedit ja nozzle menisivät kuumemmaksi , mutta tämä olisi vaan semmoisia eksoottisia materiaaleja varten, joita minulla ei vielä ole
Tämä on itselläkin työn alla. Tulostin joka tekee tämän ilman modaamista, tuppaa maksamaan päälle tonnin, modattuna Ender 3 tekee saman muutamalla satasella. Itselle riittäisi joku 280 astetta suuttimeen, mutta PEEK tarttis 350 ja kyllä semmosiakin tulostimia myydään. Kannattaa toki huomioida, että vaikka PEEK on kovempaa kuin metalli, niin se maksaa noin 750 euroa kilolta.
Halvempia mutta silti suurempaa kuumuutta vaativia materiaaleja on mm Nylon ja erilaiset hiilikuituvahvisteiset filamentit. Nuo ovat silti paljon vaativampia tulostaa kuin PLA tai PETG, että ihan heti alkuun ei kannata moisia suunnitella.
Järkevämpi filamentin annostelija, joka olisi omassa kotelossaan (taas "kiva olla"-ominaisuus, josta en maksaisi hirveästi).
Paljon puhutaan kosteusongelmista kun foorumeita lukee, mutta Suomessa yleinen kostaus on aivan eri tasolla kuin jossain tropiikissa. Jos kodissasi PLA ei voi olla avoimena rullana, sun kodissa on vakava kosteusongelma, johon pitäisi puuttua ilman 3D tulostintakin! Voi olla että rintamamiestalo painovoimaisella ilmastoinnilla ehkä voi olla liian kostea Nylonille tulostaa ilman suljettua ja kuivaavaa annostelijakoteloa, muissa tapauksissa tätä ei tarvita. Jos extruderilla on vaikeuksia repiä rullasta materiaalia, kannattaa katsoa mistä ostaa filamenttinsa! Toki voit laakeroida rullapidikkeen, mutta silloin vain kierretään se fakta että ostamasi filamentti ei vastaa alhaisimpia laatuvaatimuksia.
Vielä voisi miettiä sitä extruderia, jos olisi pienempi nozzle-koko, olisiko parempi? Ei ainakaan tulostusnopeuden kannalta. Mutta tuota voisi parannella ja ehkä voin jopa modata itse, kun tästä kehityn
Siihen halpaan Enderiinkin voi pistää pienemmän tai isomman suuttimen. Isommalla suuttimella tuloste on nopeammin valmis, mutta jälki on sitten vähän karkeampi. Toki jossakin kohtaa tulee tulostuspään volumeerinen nopeus vastaan, eli muovia liikkuu niin ripeästi ettei se ehdi sulamaan. On mahdollista ostaa vaikkapa E3D:ltä suurempiin nopeuksiin kykenevä ja massivisempi hot end, mutta monesti melkein samalla rahalla ostaa toisen Enderin viereen. 2 Enderiä tuplaa tulostusnopeutesi.
Pienempi suutin tekee tarkempaa jälkeä, mutta sitten myös vaatii filamentin laadultakin enemmän, sillä entistä pienempi partikkeli tukkii suuttimen. 0.4mm suuttimellakin tekee uskomatonta jälkeä, kunhan slicerin asetukset ovat kohdillaan! Jos tarvii sitten suurennuslasin kestävää laatua, halvimmat resin-tulostimet ovat vain vähän päälle satasen.
Joku johto PC:hen tai Wifi + app olisi taas kiva ominaisuus olla, mutta sitä pitäisi voida käyttää sellaisella app:illa, joka ei ole kiinalaisten tekemä ja tuettuna vaan vuoden 2021.
Tähän olikin jo vastausta aiemmin. Ensinnäkin johto PC:hen kannattaa unohtaa, sillä automaattinen päivitys PC:n käyttöjärjestelmään katkaisee myös printterin buutatessaan. Octoprint on näistä paras, riippumatta missä laitteessa pyörii (rasbi tai puhelin esmes).
Usko pois, tuulettimet on pahin huolenaiheeni tällä hetkellä. Ja jos joku tarvitsee modausta, se on kokonaan uusi extruder / nozzle, niin en heti ainakaan Ender v2:een lähtisi modaustarpeita ostamaan.
Extruder on Enderissä muovia, se kyllä kuluu jossakin vaiheessa ja jos tulostelee pimeässä hohtavaa matskua, hyvinkin nopeasti. Normi PLA:n kanssa sen pitäisi kestää vuosia, mutta tosiaan siihen on parempiakin vaihtoehtoja olemassa. Suuttimet (nozzle) ovat kulutustavaraa missä tahansa tulostinmerkissä, aktiivisesti tulostavan kannattaa vaihtaa muutaman kerran vuodessa. Hiovat materiaalit vaativat jotain vahvempaa suutinta kuin vakio messinkiset. Nämä maksaa muutamia euroja ja vaihto on muutaman minuutin juttu. Nämä ei varsinaisesti ole modausjuttuja, vaan kuluvien osien vaihtamista uusiin.