3D-tulostaminen

Viestiketju alueella 'Elektroniikka, rakentelu ja muut DIY-projektit' , aloittaja micko, 17.10.2016.

 1. Potti5

  Potti5

  Viestejä:
  126
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  Curaa ei tarvii päivittää vaan vanhakin versio riittää hyvin ja S3D:ssä ärsyttää hidas päivitystahti :) Joo hidastahan tuo S3D päivitys on, se on totta ja muutenkin todella ylimielistä toimintaa. Foorumilta poistetaan viestit mitkä ei heitä miellytä ja turhia lupauksia päivityksistä lupaillaan ja mikään ei pidä paikkaansa. Parhaillaan luvattu päivitys tulee puoli vuotta myöhässä. Ja jos ohjelmaa ei osaa käyttää niin se on käyttäjän vika ei ohjelman.

  Itsellä oli alkuaikoina cura käytössä ja tykkäsin kyllä. Helppo käyttää ja kaikki niin että ne ymmärtää helposti mitä tapahtuu mistäkin. Sittemin jouduin vaihtamaan S3D:hen kun tuo cura ei oikein taipunu kahden eri materiaalien tulostukseen idex tulostimella. En oo nyt uusimmilla versioilla kokeillu miten hyvin onnistuisi.

  Mutta kyllähän toi S3D on osaltaan ihan ihme viritys. Perus toiminnot toimii ihan ok, mutta muuten ohjelman logiikka on ihan kummallinen. Eri profiilien ja materiaalien tallennus on todella mielenkiintoinen. Joskus meinasin että tekisi kaikille tulostusmateriaaleille valmiit tulostus profiilit että sit kun tarttee jotain tulostaa niin pari klikkausta ja tulostin päälle. Lopputulos oli se että selasin s3d profiilin koodia ja yritin selvittää että mitkä asetukset edes tallentuu materiaalin mukana. Ei juuri mitkään. Kaikki asetukset on lähes sama kirjottaa paperille tai sit muokata ne profiilin koodit haluamillaan asetuksilla. Graafisen puolen kautta se ei onnistu. Noh ei jaksanu alkaa virittelemään.

  Monikin slicerin toimii ihan ok perus tulostukseen, mutta sitten kun tartteis vähän erikoisempaa niin ei vielä ominaisuudet riitä. Esimerkiksi juuri tuo että tulostaa kahdella erimateriaalilla kuten co-polyester ja flexifill joihin tarvitsee mm. täysin eri tulostusnopeudet.
   
 2. Kvli

  Kvli

  Viestejä:
  149
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
  iplo: En itse väittänyt S3D parhaaksi, sanoin vaan että homma toimii :)

  S3Dssä ttulee arvostettua tuota että tulostuksen voi jakaa osiin ja jokaiselle määritellä omat asetukset. Osoitautunut usein käteväksi jos tulostaa samalla kertaa erilaisia kappeleita niin jokaiselle voi määritellä omat asetukset tai jos tulostaa sellaisia kappaleita jossa välillä on suoraa/yksinkertaista muotoa niin voi ne vetää paksummalla kerroksella tai nopeammin.

  S3D profiilit on kyllä huonot, vain muutama parametri vaihtuu profiilien vaihtamisella. Tuon vuoksi on erikseen tullut kirjoiteltua asetuksia ylös eri matskuille/tilanteisiin. Käyttöliittymä/logiikka on paikoin välillä aika erikoinen mutta sitten kun siihen tottuu niin aika sujuvaa ja nopeaa tuon kanssa työskentely on. Simulointi kyykyttää isojen kappaleiden kohdalla oman koneen (vanhempi dualcore) mutta muutoin ei omalla käytöllä ole ollut moitittavaa. Miinusta täytyy antaa siitä ettei S3Dllä ole kunnollista käyttöopasta vaan dokumentaatio on vähän hujanhajan heidän sivuillaan jos ylipäätään on. Muutaman kerran joutunut hakemaan selitystä harvemmin käytetylle asetukselle niin saanut vähän aikaa googletella jotta löytyy.

  Curaankin tulee koko ajan uusia ominaisuuksia mutta kun ne uudemmat versiot on rikki milloin mistäkin kohtaa niin ei sekään houkuttele. Pidin myös Curan vanhemmista versioista, eikä itseäni haitannut se että säätöjä on joka lähtöön kun tarpeettomat sai piiloon. Ehkä se on osittain Curan akilleen kantapää kun muuttujia on julmetusti niin kunnolliseen testaukseen menee enemmän aikaa mitä nykyinen julkaisutahti antaa myöten. Uusimmissa versiossa tullut niin paljon uusia ominaisuuksia ja käyttöliittymäkin pistetty osittain uusiksi niin saisivat kyllä nyt jarrutella ja korjata viat ennenkuin lisäävät uutta.

  Slic3r PE tai siis joka on PrusaSlicer nykyään ei omaan käyttöön ole oikein taipunut vaikka usein olen sitä kokeillut. Asetukset on jotenkin levälllään ja/tai käyttöliittymä on sellainen joka ei nappaa.

  Mielenkiinnolla seuraan PathIOn kehitystä, edelleen vaikuttaa lupaavalta ja toisi kyllä tervetullutta kilpailua slicer-rintamalle jos malttavat kehittää loppuun asti kunnolla ja hinnoitella järkevästi.

  Tämänhetkisistä slicereistä S3D hoitaa siis homman vähimmällä vaivalla omassa käytössä.
   
 3. iplo

  iplo

  Viestejä:
  260
  Rekisteröitynyt:
  17.11.2017
  Hehe, hyvin osunut piikki! :D
  Toki mä Curaa päivittelen useamman kerran vuodessa, mutta tosiaan vähän jäljessä kun käyttäjien betatestaus on suoritettu, enkä ihan jokaista versiota.

  Paras mahdollinen slicer ottaisi ominaisuuksia 5:stä eri nyky-slicerista, eli sikälikin ei voi sanoa absoluuttisesti mikä on paras slicer, vaan paras on kullekin eri, riippuen mitä ominaisuuksia tarvitsee. Tavalliselle käyttäjälle tilanne on otollinen, kun markkinoilla on kilpailua ja kilpailu on se joka ajaa kehitystä parhaiten eteenpäin.
   
 4. Rensu

  Rensu

  Viestejä:
  396
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ite olen käyttänyt Slic3r PE:tä tai nykyisin PrusaSliceria. Omat outoutensa sen käyttöliittymässä on, mutta pikkuhiljaa sekin on parantunut ja uusia ominaisuuksia tulee mukavaa tahtia. Uudessa käyttöliittymässä on "helppokäyttötila", eli osa asetuksista on piilotettu, mikä helpottaa ohjelmaan tutustumista ja napin takaa saa kaikki asetukset sotkettavaksi.
   
 5. Hcmake87

  Hcmake87

  Viestejä:
  17
  Rekisteröitynyt:
  27.12.2017
  Ärsyttävintä Prusaslicerissa on että vähän koodaus jäänyt kesken osan asetusten kohdalla. Esimerkiksi jos säädät oman "line width" ja tooltip väittää että muut asetukset käyttävät tuolloin tuota asetusta. Mutta näin ei ole. Jokainen viivanpaksuus pitää säätää erikseen haluamaasi leveyteen. Meni 3 päivää saada kalibroitua uusi extruder gear setti kun en tuota ymmärtänyt...
   
 6. letomps

  letomps

  Viestejä:
  247
  Rekisteröitynyt:
  12.03.2017
  Hei! On vähän päässyt kertymään tuota ylimääräistä valuuttaa ja 3d-tulostus kiinnostaisi ihan hirveästi.

  Nyt olisi mukava kuulla täältä alaa harrastavilta vähän vinkkejä, että minkälainen tulostin kannattaa hankkia? Mitä ominaisuuksia siltä kannattaa hakea, ja mistä saa parhaan hinta/laatu-suhteen? Budjetti ei ole oikeastaan millään lailla kiveen hakattu. Tonnin alapuolella kuitenkin olisi kiva pysyä, mutta mielummin 1500e premiumia kuin 400e roskaa jolla ei tee juurikaan mitään.

  Entä ohjelmat? Itse pyöritellyt koulun puolesta jonkin verran AutoDeskin inventoria 3d-mallinnukseen. Onko ilmaiset ohjelmat millään tavalla kykeneviä maksullisia vastaan?

  Mistä porukka tilaa tarvikkeet, kuten filamentit yms.? Mitkä ovat suositeltuja valmistajia ja mitä tulisi kiertää kaukaa?

  Tarkoituksena tehdä sopivia palasia ihan omaan/lähipiirin käyttöön. Ei periaatteessa ole tarvetta laitteelle, vaan ihan harrastusmielessä tulisi laitteella pelleiltyä.
   
 7. Jokeri

  Jokeri

  Viestejä:
  86
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Prusa i3 ja autodeskin fusion 360 , filamenteistä en osaa sanoa.
   
 8. letomps

  letomps

  Viestejä:
  247
  Rekisteröitynyt:
  12.03.2017
  Anet A8 DIY 3D-tulostin

  Olisiko esimerkiksi kuvan printteri hyvä vaihtoehto? Pidän itseäni suht kätevänä joten en usko kasaamisen koituvan ongelmaksi. Ilmeisesti tuotteen saa jenkkilästä vielä tuotakin halvemmalla.

  Fusion360 porukka käyttää tuota "hobbyist"-versiota joka ainakin otsikon mukaan tuntuisi olevan ilmainen?
   
 9. DaKyy

  DaKyy

  Viestejä:
  454
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jos budjettiversiota mietit, niin Crealityn Ender- tai CR-sarja on laajasti käytettyä. Mutta se on nyt siitä kiinni mitä 3d-tulostukselta haluat? Puuhata ja viritellä tulostinta, vai mallintaa ja tulostella asioita? Ensin mainittuun sopii mainiosti nuo Crealityn tulostimet, jälkimmäiseen valitsisin aidon Prusan. Crealitylläkin pääsee kyllä tuohon jälkimmäiseen, jos vaan vehkeen kokoaa huolella - mutta se hinta näkyy väkisinkin jossain.
   
 10. letomps

  letomps

  Viestejä:
  247
  Rekisteröitynyt:
  12.03.2017
  Onko nuo aidot prusat paljonkin kopioita parempia? Mitä nyt katselin, niin mk3s maksaa suoraan Prusan sivuilla melkein 800e. Mikäli se on toiminnaltaan hyvin samankaltainen ja kaikki osat ovat muutenkin tuossa i3-sarjassa päivitettäviä, niin onko ero tuohon 150e ANETiin niin huomattava?

  Ja siis pääasiassa kiinnostaisi tuo tulostaminen. Toki tulostimen tweakkaaminenkin kuulostaa mukavalta touhulta.
   
  Viimeksi muokattu: 17.07.2019
 11. tapiotaivainen

  tapiotaivainen

  Viestejä:
  127
  Rekisteröitynyt:
  13.12.2016
  Prusassa käsittääkseni olisi se ero että pääsisit suoraan tulostamaan ja välttämättömiä päivityksiä ei tarvitsisi tehdä. Driverit on parempia yms. Näitten halpojen kanssa tuntuu olevan enemmän säätämistä kuin tulostamista...
   
 12. jarp

  jarp

  Viestejä:
  549
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2016
  Kuten aiemmin kirjoitin, niin tuo on loistava kampe opetella 3d tulostuksen mekaniikkaa ja ultimatum vaihtaa siitä melkein joka osa parempaan oppimisen vuoksi (googlaa anet am8). Ei sillä juuri mitään tee, jos haluaa vain tulostaa.

  Käypä hinta olisi tuolle joku USD 120, tuo hinta on posketon mikä sinun linkissä on...
   
 13. Monologi

  Monologi

  Viestejä:
  2 954
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Se oli joskus halpa, sai pitkään kasata sitä:tdown: ja kookas tulostusaluekin. Creality Ender 3 taitaapi olla nyt se halpa ja hyvä. Nopeampi kasattava ja ehkä bowden mallisesta syötöstä ongelmia joustavan tulostaessa, mutta tulostaako sitten kukaan joustavaa..
   
 14. letomps

  letomps

  Viestejä:
  247
  Rekisteröitynyt:
  12.03.2017
  Se olisi toinen ääni enderille. Nopean vilkaisun jälkeen pyörii parissa sadassa nuo hinnat, joten ei olisi edes kovan luokan sijoitus.
   
 15. Kamsi

  Kamsi Team R&T

  Viestejä:
  190
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Onko tuo suuttimen kuluminen ongelmana myös PLA-muovia tulostaessa? Jaksoin pitkästä aikaa viritellä Tevo Tarantulan tulostuskuntoon mutta voisin samalla tilata tuohon uuden suuttimen jos sille tulee myöhemmin tarvetta. Ehdotuksia aliexpressistä?
   
 16. Hcmake87

  Hcmake87

  Viestejä:
  17
  Rekisteröitynyt:
  27.12.2017
  Filamenttejahan saa jo melkein mistä vaan. Itse tilaan amazon.de viimeksi eryonea prime päiviltä 16€ kilo.

  Tuolta ostin oman Cr-10s printterin. Creality 3D-tulostimet - AN-Cadsolutions

  Olisi pitänyt panostaa ja ostaa tuo pro malli (620€)

  Suosittelen ensin harjottelemaan halvalla "diy" kitillä. Tuossa cr-10 prossa on pelit ja vehkeet mukana (bed leveler jne)
  Vaikka sen tonnin-kahden vehkeen ostaa niin silti joutuu jonkun verran säätämään (suutinvaihtoa, heatblokin putsausta) ja kalibrointia suorittamaan aina silloin tällöin.

  Prusa klooni oli ensimmäisenä printterinä (200€, akryylisellä rungolla) sen saaminen oikeasti hyväksi vaati sen toisen 200€ panostamisen parempiin osiin kuin mukana tulleet...
   
 17. Hcmake87

  Hcmake87

  Viestejä:
  17
  Rekisteröitynyt:
  27.12.2017
  Itsellä ei oo ollut ainakaan huomattavaa kulumista suuttimien kanssa. 4 kiloa läpi enkä ole huomannut ainakaan omissa printeissä mitään ongelmaa.
  Paljon on muita osia tilailtu aliexpressistä. Varsinkin big tree tech storelta. Ollut aina hyvän laatusta ja hyvin pakattu. China registered airmaililla kahdessa viikossa perillä.
   
 18. iplo

  iplo

  Viestejä:
  260
  Rekisteröitynyt:
  17.11.2017
  Tuo tulostin yhdistetään jatkuvasti tulipaloihin. Ilmeisesti Anet on yrittänyt tehdä jotain päivityksiä, mutta itse en koskisi mihinkään Anetin tuotteisiin edes metrin tikulla. Jos muutaman kympin takia haluaa riskeerata kotinsa, siitä vaan. Googlaa "anet a8 fire" ja näet etten keksi näitä omasta päästäni :)

  Jos budjetti on alle 500e, sitten Creality Ender 3 (Et tarvitse pro-versiota, alkuperäinen on monen mielestä jopa parempi. Näitä saa noin 180 euroon ulkomailta 1-4 viikon toimituksella tai 220e suomesta heti mukaan)
  Jos tarvitset isompaa tulostinaluetta (yllättävän harvoin oikeasti tarvitsee), sitten Creality CR10s
  Jos budjetti on alle tonnin, sitten Prusa MK3S

  Tästä ketjusta löytyy paljon hyviä filamenttikauppoja, itse käytän eniten 3djake.fi ja marwiol.pl -onlinekauppoja, ensiksi mainittu sijaitsee Itävallassa (ilmaset postit yli 80e ostoksista, suomenkielinen asiakaspalvelu, bq merkkinen lanka on toiminut hyvin PLA:ssa) ja toinen Puolassa (halvemmat lankahinnat, mutta postikulut tuo loppusumman about samaan).
  Kannattaa lukea ketjua muutenkin taaksepäin, löytyy paljon hyviä vinkkejä sekä laitehankintoihin että itse tulostamiseen sekä softapuolelle. 3D tulostaminen ei ole plug&play, se vaatii harrastamista ja hieman syventymistä jotta se onnistuu, mutta parhaimmillaan se on tärkein työkalu moneen eri hommaan.
   
  Hcmake87 tykkää tästä.
 19. Hcmake87

  Hcmake87

  Viestejä:
  17
  Rekisteröitynyt:
  27.12.2017
  Printterin salojen lisäksi on tietenkin slicerin säätöjen kohdilleen saaminen. Filamenteissakin on eroja vaikka samaa pla seosta olisikin... Kuten iplo mainitsi niin 3d tulostaminen ei vielä ole saavuttanut plug n play tasoa. Tietysti valmiit 3d tulostimet (dremel)yms tyyppiset on säädetty niin että tulostaminen on helppoa ja melkein plug n play.
   
 20. Viliz03

  Viliz03

  Viestejä:
  410
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Ender 3 oon ollu tyytyväinen. Ei hirveästi ole tarvinnut 3D tulostinta harrastaa vaan on saanu tulostella. Z-akselin stepperin spacerin tulostus on ollu tarpeellisin muutos alkuperäiseen. Jäähdytyspuhaltimen suutin ja langan ohjuri on ollu semmoset että "tulipahan tulostettua" modit.
   
 21. iplo

  iplo

  Viestejä:
  260
  Rekisteröitynyt:
  17.11.2017
  Mäki tulostin paremman suuttimen puhaltimeen, mutta jäi asentamatta kun en ole huomannut mitään ongelmaa vakisuuttimellakaan ja vähän aikaa sitten CHEP teki mielenkiintoisen videon, jossa kokeilee onko puhallus ollenkaan tarpeellista PLA:lle kuten yleinen uskomus on ja lopputuloksena taisi olla että puhallinta varsinaisesti tarvitaan vain siltauksiin (=tulostaessa tyhjän päälle).
   
  jase tykkää tästä.
 22. hipsu

  hipsu

  Viestejä:
  29
  Rekisteröitynyt:
  12.11.2016
  Hyvä että sinä kerrot näistä uhkakuvista mitä liittyy 3d tulostamiseen. Kävin lukemassa vanhoja viestejä ja siellä sama laulu. Mikä siitä anetista tekee niin paloherkän? Itse en ole syventynyt asiaan se paremmin. Luulis kaikkien kiinan vehkeitten kanssa olevan sama homma.
  Itellä tosiaan tuo Anetti ja ei ole vielä palanut. Johtuu varmaan siitä että se kerää pölyä varastossa mutta voin suositella kyllä reilun satasen hintaan hyväksi laitteeksi perehtyä 3d tulostukseen. Hommaa sitten parempaa jos käyttöä ja intoa löytyy. Iteltä ei löytyny.

  Nyt jos sais halvalla jonkun CNC koneen ni ottasin heti testiin. Ja jykevä että sais ainakin alumiinia työstettyä. Saa ehdotella.
  Ja plussaa vaan jos joutuu ite kasaamaan ja näpertämään.

  Mut pointti nyt lähinnä oli se että : Osta Anet ni palaa koko talo Eihän se nyt niin mene.
  Itse olen niin varovainen että hyvä jos uskaltaa astianpesukonetta jättää päälle kun lähtee kauppaan..

  Terveellä maalaisjärjellä pärjää kyllä varmaan näitten vehkeitten kanssa mutta itse aina varaudun pahimpaan, varsinkin kiinan tavaran suhteen.
   
 23. Viliz03

  Viliz03

  Viestejä:
  410
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Mikä järki on ostaa se halvin ja tukea laaduttoman kuran tuotantoa?
   
 24. Monologi

  Monologi

  Viestejä:
  2 954
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  On mulla tuo myöskin, mutta esim. pedin liitäntä petti kuumuuden takia(liikaa virtaa 60 asteiselle pedille:btooth:) tuosta ja sitten sai juotella. Nettiä selatessa huomasin sen olleen hyvin yleinen vika tuossa. On noita muitakin 3d-tulostimia joista esim. muovinen liitäntä on sulanut, koska halpa ja huono liitäntä.
  Lusikallinen paskaa lipsahtanut vähän insinööreiltä, kun säästelty jotain senttiä.

  Jotkut vaan keskittyy tuossa A-8:ssa heppoiseen runkoon niin sillä ei ole juurikaan mitään merkitystä tulosteisiin, vaikka runko antaisi hieman periksi.
   
  Viimeksi muokattu: 20.07.2019
 25. hipsu

  hipsu

  Viestejä:
  29
  Rekisteröitynyt:
  12.11.2016
  No en tiedä onko siinä mitään järkeä.
  Eli ei ole. Itse en nähnyt järkeä ostaa mitään kallista vehettä että pääsis opettelemaan/tutkimaan 3D tulostusta.

  Jokainen ostaa niin kallista kuraa kun lompakko antaa myöten. Itse olen tyytyväinen tohon sijotukseen ja ei harmita vaikka menis SERriin koko laite.

  Tai sitten jos keksin jotain järkevää niin ostan paremman laitteen ja tiedän vähän mitä siltä odottaa.
   
 26. hipsu

  hipsu

  Viestejä:
  29
  Rekisteröitynyt:
  12.11.2016
  Juu kyllä minäkin sen ymmärrän että nää on sitä kuraa mutta halpoja aloittaa harrastus.
  Ja itellä ei ollu minkäänlaisia odotuksia tulostinta kohtaan.
   
 27. Hcmake87

  Hcmake87

  Viestejä:
  17
  Rekisteröitynyt:
  27.12.2017
  Välttämättä kaikki jotka haluavat 3D-tulostuksen aloittaa ei ole niin vakaassa taloudellisessa tilanteessa että voisi panostaa siihen parhaimpaan mitä kaupoista löytyy. Toisaalta järkevä kaveri ottaa selvää riskialttiista laitteista.

  Mutta eihän kukaan laadutonta kuraa halua ostaa. Ehkä parempi olisi syyttää yritystä joka niitä laadutonta kuraa myy että saisi mahdollisimman isot tuotot ;)
   
 28. iplo

  iplo

  Viestejä:
  260
  Rekisteröitynyt:
  17.11.2017
  No jos käytät hieman aikaa ja etsit googlella vaikkapa 10 tapausta joissa 3D tulostin on aiheuttanut tulipalon ja sitten teet tilaston kuinka monessa tapauksessa näistä koneena on ollut Anet A8, niin saattaisit ehkä harkita lausuntoasi uudestaan. Ja eihän nyt todellakaan joka ikinen A8 tulipaloa aiheuta, varsinkaan jos sitä ei käytä, kuten sinä.
  Mikä on paras tulostin aloittelijalle? Siihen on monta erillaista mielipidettä ja vaihtoehtoa, mutta siitä ei ole epäilystäkään että Anet A8 ei kuulu siihen joukkoon! Kätensä lyö paskaan.
   
 29. hipsu

  hipsu

  Viestejä:
  29
  Rekisteröitynyt:
  12.11.2016
  Joo olet oikeassa. Ehkä ne palaa herkemmin kun muut. En jaksa tutkia tarkemmin. Kuinka monta tulipaloa viime vuonna on aiheutunut 3D tulostimen käytöstä? Siis Suomessa.

  Mitä tulostinta itse suosittelet ensimmäiseksi jos budjetti on max 200€ Tai minkä itse ostaisit?
   
 30. jarp

  jarp

  Viestejä:
  549
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2016
  Virtalähde on aivan käsittämätöntä kuraa ja jos ei paloriski, niin sähköturvallisuusriski sitten -> virtalähde vaihtoon, ihan jo oman mielenrauhan takia. Ilmeisestikin ainakin vanhoissa emolevyissä ei ole folioissa riittänyt paksuus toimittaa tarpeeksi virtaa lämpöpedille tms. ja tästä paloriski -> mosfet. Sitten noita lämpöpedin liittimiä on kärynnyt myös käsittääkseni kuten joku kirjoitti -> tinataan piuhat suoraan kiinni.

  Tarvittavien modien jälkeen Anetin hinta on siltikin ihan maltillinen ja kuten täälläkin aiemmin suosittelin, niin opiskeluprojektina aivan lyömätön pelihän tuo on. Kunhan tiedostaa riskit ja tekee tarvittavat varotoimenpiteet.

  En itse kyllä jättäisi mitään 3D-tulostinta, halpaa tai kallista, palavalle alustalle yksin, kyllä siellä kuitenkin sellaisia virtoja liikutellaan johtimissa...

  Tämä on toimiva asenne. Nuo palaneet talot ovat tainneet olla tyyliin jätetään Anet A8 printtaamaan yksin kun löhdetään töihin. Tai joku pahimmillaan jättää yöksi kun kaikki nukkuvat. Jos valvoo laitetta, kuten pitäisi, niin tuskinpa tapahtuu mitään tällaista.
   
 31. Viliz03

  Viliz03

  Viestejä:
  410
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Ender 3:seen ite päädyin koska halusin halvan. Parempi runko ja ei aivan niin paha palopommi vaikka joillakin on xt60 liitin vähä sulanu.
   
  Hcmake87 tykkää tästä.
 32. iplo

  iplo

  Viestejä:
  260
  Rekisteröitynyt:
  17.11.2017
  En tiedä Suomesta, en ole kiinnittänyt huomiota mistä maasta ilmoitukset kuvineen ovat tulleet. Lähteenä itsellä useat keskusteluryhmät, foorumit, alan julkaisut ja youtube-kanavat.
  Max 200€ budjettiin suosittelen Crealityn Ender 3:sta. Printteri vaan toimii paremmin kuin hintansa antaisi olettaa ja 36k käyttäjän keskusteluryhmistä saa apua mihin tahansa ongelmaan minuuteissa.

  Isoja virtamääriä ei liiku, mutta suuttimessa on yli 200 asteen lämpötila. Jos virtalähde on laadukas, juotokset tehty hyvin ja tulostimen käyttöjärjestelmässä (mm Marlin) on asetettu thermal runaway protection päälle, riski tulipaloon on häviävän pieni.
  Ainakin vanhemmissa versioissa Ender 3:sta thermal runaway ei ollut vakiona päällä, mutta Creality oli ensimmäinen kiinalainen tulostinfirma joka painostuksen jälkeen nöyrtyi ja luovutti lähdekoodinsa avoimeen jakeluun Marlinin käyttöehtojen mukaisesti ja sitä kautta netistä löytyy modatut käyttöjärjestelmät asennusohjeineen, joissa turvallisuusaukot on peitetty.

  Jos haluaa tulostaa tarkalla laadulla mitään hiukankin isompaa, alkaa tulostusaika venähtää merkittävästi. Esimerkiksi 8 päivää kestävässä tulostuksessa tulostin nyt vain on jätettävä päälle yöksi ja työpäiväksi. Tuossa Anetin tapauksessa pitäisi joko rajoittaa tulostukset siihen kuinka kauan jaksaa istua tulostimen vieressä tai sitten käytännössä vaihtaa kaikki osat. Jääkaappikin voi olla paloriski, jos turvallisuudesta on tingitty.

  Mä ymmärrän kyllä että Anetin modaaminen turvalliseksi voi olla opettavainen projekti, kuten aiemmin hienosti raportoit, mutta mä veikkaan että suurimmalle osalle se ensimmäisenä tulostimena tappaa mielenkiinnon. Eikä mikään estä purkamasta tasokkaampaa tulostinta atomeiksi ja kasata uudelleen! Anetin ja Enderin välillä ei ole sellaista hintaeroa, että eteen tulisi mikään "köyhän valinta", eikä köyhän muutenkaan kannata ostaa halvinta, vaan siinä oikeasti säästää kun ostaa heti hyvän eikä vasta toisena laitteena.
  En ole Crealityn palkkalistoilla, enkä saa mitään rojalteja, itseasiassa mieluummin suosisin Prusan printtereitä, mutta ne nousevat sellaiselle hintatasolle, ettei niitä voi suositella ensimmäiseksi printteriksi.
   
  Hcmake87 tykkää tästä.
 33. Piilorasva

  Piilorasva

  Viestejä:
  56
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Alle 200€ tulostimista kannattaa myös harkita tätä: https://www.gearbest.com/3d-printers-3d-printer-kits/pp_009954647322.html
  Itse ostin tuon vuoden alussa ja en näin 3D-tulostus aloittelijana keksi tuosta hintaisekseen hirveästi moitittavaa. Kosketusnäyttö on kiva ja virtalähde on laitteen alla pois tieltä. Peti lämpiää myös mukavan nopeasti. Hieman äänekäshän tuo on ilman modailuja, mutta niin on varmaan muutkin tulostimet. Slicerina olen käyttänyt alusta asti Curaa.
   
 34. Monologi

  Monologi

  Viestejä:
  2 954
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tullut vähän modailtua tuota a8:sta. Kotelo suojaa noilta paljailta johdoilta, erillinen mosfet emolevyn palamiselta ja lämpöpedin juotokset pakollinen, jos meinasi jatkaa käyttöä. Powerin heikkouteen tulee vielä pedin alle folioeristemattoa, että jaksaa lämmittää nopeammin paksuhkoa lasia.
  Aika yleinen laite tuo a8, kun niin hyvin saa tietää sen heikkoudet, mutta aina parempi. :D
   
 35. Monologi

  Monologi

  Viestejä:
  2 954
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Näyttö tai sen ohjelmisto näyttää edistykselliseltä tuossa, että voi kalibroinnissa suoraan painella noita nuolia askelmoottoreille. Ei mitenkään vaikeasti monet valikon kautta kuten a8:ssa.
  Tuolla voisi varmaankin kikkailla monella eri värisellä filamentilla, kun on tuollainen filamentin lukija. Paitsi, että miten helposti noita filamentteja saa päikseen yhdisteltyä..on kyllä kalliita laitteita sellaiseen.
  Pikkasen outo merkki, mutta näyttää hyvin samalta kuin monet muutkin.
   
 36. Piilorasva

  Piilorasva

  Viestejä:
  56
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Filamentin loppumisen tunnistus ja tulostamisen jatkaminen virtojen sammutuksen jälkeen ovat kyllä käteviä ominaisuuksia. Tainnut kaksi kertaa tuloste pelastua tuon filmantti tunnistuksen takia ja ainakin 4 kertaa on saanut tulostetta jatkettua, kun jokin virtapiikki on sammuttanut tulostimen. Värien yhdistelystä ei ole kokemusta, mutta luulisi sen onnistuvan ja voisin tietysti kokeillakin. Tällaista pientä projektia olen tulostimella tämän vuoden pikkuhiljaa vääntänyt

  IMG_20190721_105539.jpg
   
  Vision, Kvli, iplo ja 2 muuta tykkäävät tästä.
 37. iplo

  iplo

  Viestejä:
  260
  Rekisteröitynyt:
  17.11.2017
  Alfawise ja myös Geeetech tekee päteviä Ender 3 ja CR-10 -klooneja, jotkut versiot jopa parempia kuin esikuvansa, mutta valtaosa rakenteista ja osista on täysin samoja.
   
 38. juuhokei

  juuhokei

  Viestejä:
  449
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  En nopealla hakemisella löytänyt ketjua, missä voisi muilta 3D-tulostimien omistajilta tilata pieniä tulostustöitä. Harrastaako tällaista kukaan? Tuli mieleen kun löysin tuollaisen pienen kiinnikkeen 3D-mallin ja laskin hintoja sille tulostuspalveluista ja vaikutti aika kovilta. Saisi mukavasti laitteen hintaa takaisin kun tekisi muille pieniä tulostustöitä. Ehkä vastaan tulee laatuvaatimukset kun tulostusjälkeä voi olla monen tasoista?
   
 39. nilikka

  nilikka

  Viestejä:
  15
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Onko kukaan kokeillut clas ohlsonin petg filamenttia? Suunnittelin hakevani rullan ensi viikolla testiin kun heidän pla on ainakin ollut ok tavaraa.
   
 40. noreth

  noreth

  Viestejä:
  96
  Rekisteröitynyt:
  04.02.2017
  Tätä voisit kokeilla 3D printers, CAD designers, CNC, and 3D scanners in your neighborhood

  Sitten monilla kirjastoilla on printtereitä, joilla voi tulostaa omia mallejaan. Samoin hacklab löytyy useammalta seudulta, esim. Helsinki Hacklab
   
 41. iplo

  iplo

  Viestejä:
  260
  Rekisteröitynyt:
  17.11.2017
  Mikä on mielestäsi kova hinta tuommoisesta tulosteesta?
  Materiaalikulut eivät ole isoja tuossa, mutta kun laskee vaikka yhden tunnin työaikaa (valmistelu, valmiin tulosteen loppukäsittely, pakkaaminen ja toimittaminen postiin) ja laitteen hankintahinnan kuoletukseen, ollaan jo päälle 30 eurossa eikä siinä ole vielä yhtään katetta. Mikä sitten on sopiva tuntipalkka? Vaihtelee aika paljon ihmisten välillä millä ovat halukkaita tekemään töitä ja pienetkin tulostustyöt on sitten veronalaista ansiota.
   
 42. juuhokei

  juuhokei

  Viestejä:
  449
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Nojuu kai se vähän kiinni siitä tulostettavan kappaleen käyttötarkoituksesta paljonko laskee arvoa, esim. korvaako jonkun auton osan mikä varaosana 100€ vai sitten tuo mitä itse katsoin eli polkupyörän lukon teline mihin ajaisi joku rautalangan pätkä asian, joskaan ei yhtä tyylikkäästi. Tulostuspalvelut antoivat sille hintaa 50-60€ sisältäen postit.
   
 43. iplo

  iplo

  Viestejä:
  260
  Rekisteröitynyt:
  17.11.2017
  Varsin kohtuullinen hinta! Postitus lienee kympin luokkaa ja siihen päälle sitten ihmisen palkka, firman kiinteät kulut, verot ja kate. Ei 3D tulostus ole massavalmistuksen vaihtoehto, tulostimilla tehdään joko prototyyppejä, osia joita ei muutoin mitenkään saa ostettua tai sitten harrastusjuttuja. Kun teet itsellesi tai ystävällesi jotain, käyttämäsi aika menee harrastuksen piikkiin, muille tehtäessä menetetystä vapaa-ajasta täytyy saada palkka. Toki olisin erittäin iloinen jos nokisutari kävisi meillä ihan vaan harrastusmielessä, ikkunamies vaihtaisi oven sisälasin materiaalikustannuksilla ja leipomo tekisi kakun jos vain vien heille vähän jauhoja ja mansikoita.

  Mä luulen että löydät tuon osan muutamalla eurolla selaamalla ebay, amazon ja aliexpress.
   
 44. Vision

  Vision

  Viestejä:
  530
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuli tässä luettua koko ketju ja huomattua sellainen seikka, ettei täällä oikein taideta arvostaa tyyppejä jotka haluaisivat 3D tulostamisen mahdollisuudet avaimet käteen periaatteella, joten 3D tulostus gurut, pyydän silti ettet teilaisi postaustani ;)

  Olen harkinnut aloittavani projektin (SFX-100) jota varten pitäisi hankkia 3D tulostin sekä 3-4 kg filamenttia.

  3D Printing – SFX-100 / SimFeedback

  Tulostamisen tarpeet olisivat noin 20 osalle ja mahdollisesti varaosille, noin 200h edestä tulostusta.

  Tällä hetkellä en näe mitään muuta käyttöä 3D tulostukselle mutta koska tästä ei ole vielä kertynyt kokemusta, ei sitä koskaan tiedä vaikka miten innostuisi :)

  Jos kuitenkin lähdetään siitä, että tulisin myymään tulostimen kunhan tarpeeni olen ensin saanut katettua.

  Itsellä tällä hetkellä harkinnassa Anycubic I3 Mega 3D tai paranneltu S versio, lähinnä Amazon & Youtube revikoidan myötä.

  Koska täältä löytyy valtavasti tietämystä sekä osaamista, mitä 3D tulostinta suosittelisitte allekirjoittaneelle ?

  - en halua koota tulostinta, saati modata eli mahdollisimman valmis, toimiva, helppo sekä avaimet käteen setti
  - tulostin olisi helppo tarvittaessa myydä eteenpäin

  STL-tiedostot kiinnostuneille löytyvät: SimFeedback/SimFeedback-AC-Servo

  printed parts.jpg
   
 45. iplo

  iplo

  Viestejä:
  260
  Rekisteröitynyt:
  17.11.2017
  Kyse ei ole siitä ettei arvostettaisi, mutta kun "avaimet käteen" tulostaminen ei toistaiseksi ole mahdollista, millään rahasummalla! Toki tulostimissa on eroja miten paljon niitä on koottu ennen toimitusta ja miten paljon niitä pitää modata ennenkuin niistä saa ulos laadukkaita tulosteita, mutta aina käyttäjän tulee perehtyä jonkin verran slicer -ohjelman toimintaan (toki niistäkin on olemassa ohjelmia jotka antavat vain muutamia asetuksia näpräiltäväksi ja siten vaikuttavat yksinkertaisemmilta), tulostimen pedin kalibrointiin ja tarttumisen kanssa taisteluun.

  Tuosta linkistä en saanut selville, mihin käyttötarkoitukseen nuo osat tulevat? Eli mitä ominaisuuksia osilta vaaditaan, sen mukaan valitaan muovilaatu ja sitten on erilaisia tulostimia jotka osaavat tulostaa tiettyjä laatuja paremmin. Entäs mikä on suurimman tulostettavan kappaleen ulkomitat?


  Valmistaudu siihen että kiinalaisten tulostimien hinta puolittuu kun myyt käytettynä. Original Prusan varmaankin saa helpommin myydyksi paremmalla hinnalla.
  Anycubic I3 Mega on hyvä tulostin, mutta se ei osu tuohon mainitsemaasi "avaimet käteen" vaatimukseen.


  Niin, tässä kohtaa tullaan siihen kohtaan, että voit tyystin unohtaa kaikki kiinalaiset tulostimet! Niissä on kaikissa vähintään jonkin verran kokoamista ja niissä toimivuus suoraan laatikosta on tuuripeliä (joskus joutuu vähän säätämään, joskus enemmän). Tämä tarkoittaa sitten sitä, että tulostimen hinta on välillä 1000-10 000 euroa, tai oikeastaan vain taivas on rajana.
  Paras tulostin riippuu tosiaan siitä mitä materiaalia haluat tulostaa (PLA, ABS, Nylon, Flex, polykarbonaatti, metalli jne jne) ja minkä kokoisia tulosteita tarvitset.
  Valmiiksi koottuja tulostimia Suomessa myy mm:
  Fenno3D: Osasto: 3D-tulostimet | Fenno3D
  An-CAD solutions: 3D-tulostimet ja filamentit verkkokaupasta - AN-Cadsolutions
  Prenta: https://www.prenta.fi/shop/29-3d-tulostimet
   
  Calden ja Vision tykkäävät tästä.
 46. iplo

  iplo

  Viestejä:
  260
  Rekisteröitynyt:
  17.11.2017
  Mä mietin tätä vähän lisää ja näistä lähtökohdista sulle tullee helpoimmaksi ja myös halvimmaksi tilata tulosteet jostakin tulostuspalvelusta!
  Mulla ei ole omakohtaisia kokemuksia noiden käyttämisestä, mutta tässä linkit muutamiin:
  3D Printing Service | Shapeways
  Deed3D | 3D printing companies - rapid prototype - on demand manufacturing
  PrintParts.com – Manufacturing Made Easy

  Ennen tulostimen ostamista, kysäise noilta ensin mitä nuo tulosteet heidän kauttaan maksaisivat! Voipi hyvinkin olla, että valmiiden osien hinta on halvempi kuin mitä on erotuksena tulostimen osto - tulostimen myynti.
  Jos noissa mainitsemissasi osissa on kyse 3DOF platform mover designista, en tekisi osia perus PLA:sta, vaan joko nylonista tai hiilikuidusta ja niitä en suosittele aloittelijan tulostamiseen.
   
  Vision tykkää tästä.
 47. Vision

  Vision

  Viestejä:
  530
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  @iplo Kiitos, Original Prusa on hinnan puolesta poissuljettu mahdollisuus, hinta max. siellä 400€ hujakoilla.

  Projektissahan tarvitaan diy henkisyyttä kuten myös 3D tulostamisen puolella mutta mitä vähempi olisi säätämistä, sitä parempi.

  Materiaalina projektissa on suurin osa käyttänyt pla:ta.

  Projektissa rakennetaan 4 aktuaattoria plus tarvittava elektroniikka ja tulevat siis simuilu käyttöön.

  [​IMG]

  Suurimman kappaleen mittoja ei ole antaa mutta alla oleva antaa vähän osviittaa.

  [​IMG]
   
 48. Vision

  Vision

  Viestejä:
  530
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ainakin jenkkilässä tulostuspalveluiden käyttö tulisi hyvin kalliiksi, tänään juuri törmäsin yhden harrastelijan myynti-ilmoon 400$ pyynnöllä, jota joku ehti jo kommentoida hyvin halvaksi.

  Tosiaan, ei ole mitenkään poissuljettu että pitäisin tulostimen jos omat kokemukset osoittautuisivat myönteisiksi ja näkisin tarvetta myös jatkossa.

  Projektin perustaja on todennut, että pla olisi riittävä, muutama rakentaja oli tarkistanut 3-6 kk käytön jälkeen tulostetut sisäosat ja niissä ei ollut minkäänlaisia kulumia.

  Muutama sata harrastelijaa on ainakin jo toteuttanut tämän joten kokemuksia tulostamisesta on jo aika paljon kertynyt.

  Toki nöyrin mielin otan kaikki vinkit vastaan :)
   
 49. iplo

  iplo

  Viestejä:
  260
  Rekisteröitynyt:
  17.11.2017
  Ainakin Shapewaysillä on Euroopassa valmistusta (ainakin Saksa, mutta luulisin että myös Suomessa).

  Oikea materiaali riippuu tietenkin siitä millainen kuorma noille muoviosille tulee, toi sun räjäytyskuva tosin antaisi vihjettä siitä ettei muovit joudu kovin kovalle kuormalle tuossa, vaan lähinna ohjaavat metalliosien liikettä, joten ehkä PLA toimii myös ja tietenkin jos jätät tulostimen itsellesi, voit aina tulostella uudet osat jos vanhat kuluvat!
  400 euron budjettiin...hmmm, tämän tuotekuvauksessa kyllä lukee kokoamisen kestävän 30-60min, mutta ehkä lisämaksusta kokoavat ja kalibroivat valmiiksi:
  Creality Ender-3 3D-tulostin 220x220x250mm tulostusala
  Tuo siis suoraan suomalaisesta kaupasta uloskannettuna 220 euroa ja tuo 3-4 kiloa PLA:ta tulee maksamaan noin 80-100 euroa riippuen mitä merkkiä ostaa.
  Valmiiksi koottua (ja hyvää) tulostinta ei kyllä tuohon budjettiin taida löytyä. Käytettynä ostettaessa kannattaa muistaa, että tulostimessa oli ehkä jo uutena jokin vika joka sai innostuksen laantumaan.
   
  Vision tykkää tästä.
 50. Vision

  Vision

  Viestejä:
  530
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  @iplo, kiitos vastauksistasi :)

  Tuo on yksi tulostimista joita olen myös katsellut.

  Pitää vielä jatkaa ylipäätänsä itse projektin tutkimista ja sitten kun mahdollisesti päätöksen saan aikaiseksi omaan projektiin lähtemisestä, tulee myös 3D tulostimen valinta ja hankinta eteen.