Yrittäjyys ja oma firma

Liittynyt
23.02.2017
Viestejä
1 035
Kokemusta abaxista, logmydrivesta ja maxtechista.

Abax vaikutti jotenkin huijauksesta, en osaa edes perustella miten mutta hinnoittelu oli sekavaa eikä toiminta herättänyt luottamusta.

Logmydrive ei ilmeisesti ole suomalainen(?), hinnasta plussaa mutta kun ongelmia ilmaantui, apu oli todella onnetonta.

Maxtech ollut näistä paras, aloituskulu tietysti isompi kun piti tuo laite ostaa mutta "kaupanpäälle" tuli 12kk käyttöä joten ei tuolle laitteelle paljoa jäänyt hintaa. Ehdottomasti helppokäyttöisin ja kattavin käyttöliittymä. Isona plussana että ajot saa haluamine tietoineen ulos .xls muodossa niin kohteiden muokkaus/lisäys on näin todella paljon nopeampaa mitä tuolla selainversiolla.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
799
Tulin vain jakamaan kun itsellä niin hyvä fiilis: Tänään allekirjoitettiin kahden partnerin kanssa osakassopimus ja lähetettiin paperit uudesta yrityksestä vetämään. Ensimmäisten asiakkaidenkin kanssa on jo alustavat suunnitelmat valmiina.

Hommat oman toiminimen kanssa jatkuvat kuitenkin edelleen rinnalla, ja molemmat hommat tukevat itse asiassa toisiaan varsin mukavasti.

Muutenkin lähitulevaisuudessa eletään kiinnostavia aikoja, kun eräällä toisella porukalla hitaasti mutta varmasti työstetty vielä kolmatta projektia, jonka pitäisi myöskin realisoitua yritykseksi hyvinkin pian.

Jos ja toivottavasti kun nämä uudet projektit pääsevät kunnolla vauhtiin niin tarkoituksena olisi jättää lopullisesti hyvästit palkkatyölle. Sitä odotellessa :kippis:
 
Liittynyt
17.06.2019
Viestejä
780
Hyi, 1 lasku per kk ja voisit maksaa tonnin siitä, että joku tekee tuon sinun puolestasi?
No tietysti tapahtumia voi olla vaikka kuinka paljon, mutta ei se minusta kovin paljoa rasita kun alkuun laittaa hommat kuntoon.

Itse voisin maksaa siitä vaikka 100-300e, että kirjanpitäjän kanssa käytäisiin yrityksen kulurakenne ja toimiala läpi, kirjanpitäjä auttaa tekemään ensimmäiset kirjaukset ja neuvoo, miten ne pitää kohdentaa, että ovat oikein.

Sitten sen jälkeen tekee itse ja konsultointi vaikka tuntihinnalla puhelimitse, jos tarvitsee enää apua.
Mulla on 1-2 laskua kuussa ja jokunen kymppi liikevaihtoa, maksan ilomielin tuon 600-700e laskun vuosittain siitä kaikesta puljaamisesta mikä muiden tapahtumien takia tulee :)
 
Liittynyt
10.07.2017
Viestejä
974
Mulla on 1-2 laskua kuussa ja jokunen kymppi liikevaihtoa, maksan ilomielin tuon 600-700e laskun vuosittain siitä kaikesta puljaamisesta mikä muiden tapahtumien takia tulee :)
Mulle 700e on rahaa. Sitäpaitsi kirjanpito on minusta mukavaa.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 136
Pienessä harkinnassa olisi lopettaa palkkatyöt ja alkaa tekemään samaa työtä oman yrityksen kautta. Koodiorja hommaa eli käytännössä jatkaisin tismalleen saman työn tekemistä samalle asiakkaalle kuin tähänkin asti käytännössä asiakkaan tiloissa ja asiakkaan vehkeillä.

Yritysmuodoksi oy nähdäkseni ainoa järkeä erityisesti kun mikään tarve ei olisi nostaa koko "palkkaa" ulos firmasta vaan sen voisi sijoittaa firman kautta.

Kysymys1: alvista ei tarvinne sen suuremmin huolehtia jos miettii kaikki hinnat alv0:lla, muutakuin että alv pitää laskuttaa ja tilittää eteenpäin?

Oletus1: rahaa tarvitaan käteen 24ke/vuosi. Jos nostaa palkkana 25ke, niin veroprosenttilaskurin mukaan vero% 9,5% ja eläkevak,työtvak palkansaajalle 8,4% eli käteen jää 20,5ke.

Kysymys1: 3,5ke pitäisi nostaa huojennettuna osinkona eli bruttona ~4ke joka vaatisi 50ke tasetta? Ts. ekana vuonna laskutusta pitäisi olla (x-25ke)*0,8 = 50ke => 50ke/0,8+25ke == 87,5ke jos ajatellaan että yelliä maksasi tuon ~8,4% palkasta jotta yritysverojen jälkeen rahaa jää 50ke...

Kysymys2: Jos arvataan että töitä olisi 10kk ja 150h/kk niin laskutus pitäisi olla 58,3e/h alv0 jotta käteen jää 2ke/kk ja firman kassaan tuo 50ke?
- jos tuon koko 87,5ke ottaisi käten ~40% vero lienee hyvä hihavakio eli ~30ke saisi käteen, tällöin käteen jäisi kokonaisuudessaan 52ke ja tase olisi 0 (edit: ja myös yritysvero olisi 0, koska kaikki tulot maksetaan ulos palkkana)?

Kysymys3: jos kaiken ylimääräisen rahan oy sijoittaa osakkeisiin, niin taseen arvo == osakkeiden arvo eikä verojen jälkeen jäänyt netto. ts. jos osakkeet nousee niin 50ke netolla voi maksaa enemmän kuin 4ke huojennettua osinko ja osakkeiden laskiessa päin vastoin... Toisena vuonna huojennettua voisi maksaa sitten jo 8ke (osakekehitys +-0%)...

Kysymys4: Miten laskea/arvioida paljonko tuntilaskutuksen pitäisi olla jos nyt sanotaan että nykyinen bruttopalkka on 5ke/kk ja oletuksena on 1500 laskutettavaa tuntia että hommassa on mitään järkeä?
- palkkatyö on noin 39ke netto ja yltä saatiin alle 60e/h laskutuksella netoksi 52ke jos ottaisi kaiken ulos...
a) yelliä on paha arvioida, jos sen vetää ihan minimiin niin joku arvo eläkekertymän erotuksellekin pitää laskea
b) (työ)terveydenhuolto, periaatteessa voisi ottaa itselle sairauskuluvakuutuksen ~300e/vuosi ja laskuttaa sen oy:ltä ns. työsuhdeetuna?
c) kilometrikorvaukset asiakkaalle kotoa (~500-600km/kk) jotka voinee nostaa oy:sta verottomana vs. että matkustat tuon palkkatöihin omasta pussista
d) miten arvoittaa riskiä, palkkatyöt vs. yritys, töitä uskoisin olevan muuallakin tarvittaessa vaikka sitten palkkatöinä, tuntilaskutuksen tasosta ei mitään hajua (käsittääkseni alihankintaa tekevät firmat veloittavat mm. "asiakasyritystä" noin 80-90e/h, mutta yksityisyrittäjänä ko. hintoihin ei päässe mitenkään)...
e) palkkatyön brutto on vaatii sen 12kk-5vko lomat 37,5h/vko tekemistä nyt tuntilaskutuksessa olisi suoraan 3vko enemmän "lomaa" ja 7,5h/kk "paperinpyörittelyyn" varattuna..

Kysymys5: yelliä saanee maksaa sen mitä haluaa, mutta sen kertymä on huonompi kuin saman suuruisen palkkaeläkkeen, toisin sanoen sitä kannattaa melkein maksaa minimi jos perse kestää jonkun 1kk saikun ja jos jätetään joku pysyvä invaliditeetti skenaatio kokonaan tarkastelun ulkopuolelle.

Kysymys6: Voiko firman perustaa esim. viroon? Meneekö tällöin kiinteän kotipaikkatulkinnan mukaan yhteisöveroa juuri ollenkaan vuosittain vai tulkitaanko tuo niin että koko yritys olisi Suomessa ja yhteisöverot ihan samoin kuin Suomessa? Palkasta 25ke ja osingoista pitää toki maksaa verot suomeen mutta meneekö yhteisöveroa sen enempää kuin tuon osinkon ottamisen verran ja tulkitaanko ko. osinko nyt listaamattomaksi yritykseksi edelleen ts. yrityksestä pitäisi ottaa ulos 5ke jotta 20% yhteisöveron jälkeen jäisi 4ke osinkoa josta sitten 7,5% verottajalle henkilökohtaisena verona jolloin jää se 3,5ke tassuun. Näin ollen koko loppupotti 87,5ke-25ke-5ke=>57,5ke jäisi virolaisen yrityksen taseeseen josta yritysveroa ei ole vielä maksettu euroakaan kun suomalaisen yrityksen tasessa olisi osingon maksun jälkeen 50-4=46ke, eli se olisi 11,5ke/vuosi enemmän sijoituksiin -> enemmän sijoitustuottoa...

Kysymys7: jos joutuu tekemään jonkun "konsulttivälitysyrityksen" läpi töitä ts. loppuasiakas ei osta 1 miehen firmoilta mitään niin paljonko tuollainen välitysyritys ottaa välistä jos arvataan että se laskuttaa loppuasiakasta 85e/h...

Kysymys8: missä kaikissa asioissa meni vihkoon ja kuinka pahasti :)?

edit: yel-maksun arvaus meni varmaan ainakin perseelleen, se näyttäisi olevan 24% luokkaa työtulosta eli 25ke "palkasta" 6ke ja valtio ottaisi 9,5% eli käteen saisi ~23ke, mutta yritys joutuisi maksamaan 31ke... 21,5k brutto riittäisi jotta saa 20ke käteen josta yel olisi 5ke, eli yritykseltä 26,5ke... eli ~1,5ke enemmän kuin yllä arvattu - mennee pyöristysvirheen piikkiin :)...
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
641
Pitää muistaa, että YEL:stä saa aloittavan yrittäjän alennusta 4 ensimmäiselle vuodelle, siis mikäli on oikeutettu alennukseen. Lisäksi maksu on täysimääräisesti verovähennyskelpoinen, joka hieman vähentää maksun kirpaisua.

5. kohtaan sen verran, että sekä YEL- että TyEL-vakuutuksessa eläkekertymä on täsmälleen sama eli 1,5% alle 53-vuotiaalle.
 
Liittynyt
23.02.2017
Viestejä
1 035
kysymys1: juurikin näin, omat ostot saa vähennellä noista maksettavista mutta paras kun ajattelee suoraan että ne ei omia rahoja edes ole vaan ainoastaan säilytyksessä ennen tilitystä eteenpäin.

kysymys2: palkansaajalle kyllä, mutta yritys eli periaatteessa sinä itse maksat tuosta kuitenkin myös sen lopun 18(?)%. Yrittäjänä saat tosin määritellä tämän ihan itse eli voit maksaa nuo maksut vaikka 7000€ vuositulon mukaan vaikka tulosi olisivat 100 000€. Ei kerrytä tietysti eläkettä/oikeuta sairauspäivärahaan mutta jos pyöreästi 25% maksulla kertyy eläkettä 1,5% niin suhde ei kovin hyvä ole.

kysymys3: Huojennettu osinko kuten sen perusteena oleva liikeVOITTO on jo verotettua rahaa. Jos meinaat nostaa tuosta 50t summasta osinkoa niin siitä pitää ensin maksaa yhteisövero 20% jonka jälkeen voit nostaa tilille jäävästä 40t sitten osinkoa, osan verovapaasti ja osan huojennettuna.

kysymys4: Karkeasti 1,7xnykyinen bruttopalkka = saman verran jää käteen. Tuosta on sitten tosiaan yrittäjänä mahdollista säästää tinkimällä yel-maksuista ja kikkailemalla 20-30% vs. palkansaaja jolla ei kikkailumahdollisuutta ole. Käytännössä jos laskutus on 2x samasta työstä maksettava brutto niin pitäisi kattaa riskit yms kevyesti.

kysymys5: Juurikin näin. Maksat yeliä minimin ja laitat sen säästyvän 20% vaikka sijoituksiin. Lisäksi voit tosiaan yritykselle ottaa sairaskulu/tapaturma/työttömuusvakuutuksen, ainakaan op:n ja lähitapiolan vakuutus ei ole sidottuna yeliin kuten joillain yhtiöillä.

kysymys6: voi, mutta jos et oikeasti ajatellut muuttaa viroon asumaan niin niiden rahojen kikkailu sieltä ou:n tililtä omalle suomalaiselle tilille laillisesti ei ole sitten ihan helppo homma. Jos muutat viroon vaikka 5v päästä ja nostat rahat sitten niin ongelmaa ei pitäisi olla. Alasta riippuen sitten se työn tilaaja haluaa sulta varmaan virolaiset vakuutus, yel yms todistukset ja suomesta et mitään vakuutuksia itsellesi saa joten en ihan heti lähtisi tätä miettimään.

Käytännössä siis pidät yelin miniminä, otat vakuutukset itsellesi osakeyhtiön kautta ja nostat vuosittain palkkaa niin että veroprosentti on 25-28%. Päälle tietysti päivärahat kilometrit yms. Loput rahat jätät yhtiöön, maksat tuon 20% yhteisöveron aina vuoden lopuksi "voitosta" ja sijoitat loput. Tuosta voitosta voit sitten nostaa seuraavana vuonna osinkoa. Jos voittoa on syntynyt esimerkiksi 100 000e, nostat siitä osinkoa 8% eli 8000€. Siitä 25% on veronalaista tuloa ja 75% verovapaata eli käteen tuosta 8000€ jää 7400€ (8000*0,25=2000*0,3=600€ veroa). Jatkat vuosi toisensa jälkeen samalla kaavalla. Jos taseessa on 1 000 000, nostat osinkoa 80 000€ josta käteen jää 74 000€.

Kokonaisveroaste jää siis alle 28%. Alle tämänkin pääsee ja kaikkea voi kikkailla taseen summasta noiden voittojen sijoittamiseen niin kiinteistöihin kuin vaikka itselle lainaamiseen "markkinakorkoon" eli 12kk euriboriin mutta jokainen saa sitten itse googletella mitä voi tehdä ja punnita riskejä haluaako/kannattaako se.
 
  • Tykkää
Reactions: hmb
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
641
Tässäkin kommentoitavaa 5 kohtaan. Sekä OP:n että LähiTapiolan vakuutusehdoissa lukee että yrittäjän tapaturmavakuutuksen hinnan perusteena on vahvistettu YEL-työtulo. Kuten kaikilla yhtiöillä on.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
23.02.2017
Viestejä
1 035
En tuossa tarkoittanutkaan lakisääteistä tapaturmavakuutusta (joka ei ole yrittäjälle pakollinen, työntekijälle on) vaan yritysturva-vakuutusta jota monet yhtiöt tarjoavat. Se ei ole sidottu yel-maksuun vaan saat ihan itse määrittää siihen vaikka 500€/pvä korvauksen ja vakuutusmaksut määräytyvät sen mukaan.
Rajoituksia noissakin on, ja korvaavat yleensä Max 360/720 päivää mutta jokainen voi itse punnita mitä haluaa turvata.

Edit: Tuo pakollinen tapaturmavakuutus siis kannattaa ottaa vaikka yel olisi matala. Se korvaa kaikki sairaanhoitokulut työ/vapaa-ajalla ilman urheilurajoituksia vaikka päivärahakorvaus työkyvyttömyydestä jää mitättömäksi. Myös haittakorvaukset yms ovat samat yelistä riippumatta.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 136
kysymys3: Huojennettu osinko kuten sen perusteena oleva liikeVOITTO on jo verotettua rahaa. Jos meinaat nostaa tuosta 50t summasta osinkoa niin siitä pitää ensin maksaa yhteisövero 20% jonka jälkeen voit nostaa tilille jäävästä 40t sitten osinkoa, osan verovapaasti ja osan huojennettuna.
Eikös esimerkissäni yhteisövero ollut maksettu? Laskutusta 87,5k-palkkaa yelleineen 25k = voittoa 62,5k * 0,8 = 50k verotmaksettuna. Tuosta jos jakaa sen 4k huojennettua osinkoa niin sijoituksiin jää 46k. Tällöin omien laskujeni mukaan saisin käteeni ~24k joka olisi siis 2k/kk jonka olen haarukoinut riittävän omaan leveään elämäntyyliini. Sit jos tarttee tehdä joku 5k remppa tai päivittää autoa 10k:lla niin tuo pitää pitää nostaa ylimääräisenä.
kysymys4: Karkeasti 1,7xnykyinen bruttopalkka = saman verran jää käteen. Tuosta on sitten tosiaan yrittäjänä mahdollista säästää tinkimällä yel-maksuista ja kikkailemalla 20-30% vs. palkansaaja jolla ei kikkailumahdollisuutta ole. Käytännössä jos laskutus on 2x samasta työstä maksettava brutto niin pitäisi kattaa riskit yms kevyesti.
Avaatko vähän että mistä tuo 1,7x syntyy. Laskin tuossa että palkkatyöstä jää joku 39k käteen 5k/kk eli 60k tuloilla (lomarahat vapaaksi, niin työaikaa tulee 10kk+1vko). Samoin laskin että jos tuon 87,5k liikevaihdon (~60e/h) nostaa kokonaan palkkana (laitetaan vaikka tuo palkkatulon 60k yellin perusteeksi niin yelliä menisi 14,5, jolloin palkkaa tulisi 73k, tästä valtio haluaa 27,5% ansiotuloverona, käteen 53k. Eli tuolla 1,45x brutolla käteen jäisi jo ~15k enemmän ja yelliä on maksettu kertymältään sama kuin palkkatyöstä eläkettä. Tuossahan yritys maksaa koko liikevaihdon yellinä ja palkkana joten yhteisövero on 0e kun voittoa ei syntynyt.
- Tämä jo näyttäisi olevan "selvästi kannattavampaa" kuin palkkatyö...

2x bruttoa en usko että on mahdollista saada ellei tee viikonloppuja/iltoja jollekin muulle asiakkaalle tai muuten vain uhraa vapaa-aikaansa. Tarkoitus olisi siis jatkaa nykyistä 7,5h päivätyötä mutta oman firman kautta... Tuo vaatisi 80e/h tuntilaskutusta jota en pidä realistisena jos iso useampia kymmeniä tekijöitä diilaava pulju saa laskutettua samalta asiakkaalta 85e/h luokkaa. 70e/h tarkoittaisi 1,75x bruttoa tuolla "hihastaravistetulla" 150hx10kk laskutuksella.
 
Liittynyt
19.12.2016
Viestejä
28
Kysymys4: Miten laskea/arvioida paljonko tuntilaskutuksen pitäisi olla jos nyt sanotaan että nykyinen bruttopalkka on 5ke/kk ja oletuksena on 1500 laskutettavaa tuntia että hommassa on mitään järkeä?
- palkkatyö on noin 39ke netto ja yltä saatiin alle 60e/h laskutuksella netoksi 52ke jos ottaisi kaiken ulos...
a) yelliä on paha arvioida, jos sen vetää ihan minimiin niin joku arvo eläkekertymän erotuksellekin pitää laskea
b) (työ)terveydenhuolto, periaatteessa voisi ottaa itselle sairauskuluvakuutuksen ~300e/vuosi ja laskuttaa sen oy:ltä ns. työsuhdeetuna?

Kysymys5: yelliä saanee maksaa sen mitä haluaa, mutta sen kertymä on huonompi kuin saman suuruisen palkkaeläkkeen, toisin sanoen sitä kannattaa melkein maksaa minimi jos perse kestää jonkun 1kk saikun ja jos jätetään joku pysyvä invaliditeetti skenaatio kokonaan tarkastelun ulkopuolelle.
4: Yleinen tuntihinta tavalliselle java-koodarille on 60 €/h freelancer-piireissä. Siitä sitten ylöspäin osaamisen/asiakkaan maksuhalukkuuden mukaan. Tuolla summalla saanee noin 3000 €/kk netto, mutta siihen vaikuttaa moni muukin asia, joten varianssiksi voinee laskea +- 20%. Viittaamani "moni muukin asia" on sulla jo mukana laskuissa, joten olet asioista perillä. :tup:

5: Itse päädyin tekemään niin, että maksan YELiä minimin ja säästyvät rahat sijoitan. Se on lähes kaikissa skenaariossa (taloudellisesti) fiksuin ratkaisu. YELissä on mielestäni pari isoa ongelmaa: 1) Pidän koko eläkevakuutussysteemiä riskinä. Onko sitä käytännössä olemassa kun jään eläkkeelle tai ainakin onko ehdot kuinka paljon huonontuneet nykyisestä ja 2) paljon parempi tuotto kun itse sijoittaa.

Vielä yleishuomio: Kun siirryt työntekijästä yrittäjäksi niin sinulla on niin sanottu "18 kuukauden jälkisuoja", eli jos jäät 18 kk kuluessa yrittäjäksi ryhtymisestä työttömäksi, niin voit saada ansiosidonnaista sen mukaan laskettuna mikä oli palkkasi työntekijänä eikä sen mukaan mitä olet maksanut työtuloa. Googlaa detaljit.
 
  • Tykkää
Reactions: hmb
Liittynyt
23.02.2017
Viestejä
1 035
Eikös esimerkissäni yhteisövero ollut maksettu? Laskutusta 87,5k-palkkaa yelleineen 25k = voittoa 62,5k * 0,8 = 50k verotmaksettuna. Tuosta jos jakaa sen 4k huojennettua osinkoa niin sijoituksiin jää 46k. Tällöin omien laskujeni mukaan saisin käteeni ~24k joka olisi siis 2k/kk jonka olen haarukoinut riittävän omaan leveään elämäntyyliini. Sit jos tarttee tehdä joku 5k remppa tai päivittää autoa 10k:lla niin tuo pitää pitää nostaa ylimääräisenä.
Avaatko vähän että mistä tuo 1,7x syntyy.
En tuota laskelmaasi tarkemmin katsonut joten en huomannut. Tosin en myöskään ymmärrä miksi maksat 20% yhteisöveroa ja nostat palkkaa vain 9,5% veroasteella? Jos et sitä yritystä meinannut pitää kuolemaasi asti/kasvattaa äärettömiin niin tuo vero kannattaa kyllä optimoida heti alkuun.

Tuo 1,7x oli karkea arvio kokonaisuudesta. Tuo laskelmasi ei käsitä vakuutuksia, sairaslomapäiviä vuosialomia, työvaatteita, koneita, laitteita, liikkumista, työsuhde-etuja mitä ikinä alallasi onkaan joihin olet palkollisena oikeutettu. Lauseeseen "Tuosta on sitten tosiaan yrittäjänä mahdollista säästää tinkimällä yel-maksuista ja kikkailemalla 20-30% vs. palkansaaja jolla ei kikkailumahdollisuutta ole." sisällytin ikäänkuin tämän eli kun jätät kaikki "edut" pois, on totta että käteen jää juurikin tuo laskelmasi mukainen summa.

Tulevaisuutta huomioiden kannattaa miettiä myös kaiken maailman perhevapaat, lasten sairauspoissaolot, tulevat mahdollisesti tarjottavat auto yms edut. Jos oikeasti nämä huomioidaan niin ollaan tuolla 1,7x kertoimen luokassa.
 
Liittynyt
29.01.2017
Viestejä
41
Onko täällä kokemuksia muuttaa oma ansiotyönsä -> toiminimelle tms.? Omalle osaamiselle olisi todennäköisesti kysyntää IT-puolelta (kyberturvallisuus, IT konsultointi, integrointi) mutta ei senkummemmin vielä ole ideaa mistä saisin asiakkaita. Varmaankin työelämässä hankittujen suhteiden kautta saisi myyntiä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 136
En tuota laskelmaasi tarkemmin katsonut joten en huomannut. Tosin en myöskään ymmärrä miksi maksat 20% yhteisöveroa ja nostat palkkaa vain 9,5% veroasteella? Jos et sitä yritystä meinannut pitää kuolemaasi asti/kasvattaa äärettömiin niin tuo vero kannattaa kyllä optimoida heti alkuun.
Aivan joo, huojennettu osinko menee oikeasti 20+7,5 verolla, joten palkkaa kannattaa tosiaan nostaa kunnes valtion ansiotulovero% tulee tuolle tasolle. 60k ilman vähennyksiä näyttäisi olevan 25%, 70k on 27%. Eipä sinne oy:hyn paljoa jää hillottavaksi...
Tuo 1,7x oli karkea arvio kokonaisuudesta. Tuo laskelmasi ei käsitä vakuutuksia, sairaslomapäiviä vuosialomia, työvaatteita, koneita, laitteita, liikkumista, työsuhde-etuja mitä ikinä alallasi onkaan joihin olet palkollisena oikeutettu.
Tarkoitus ei missään nimessä ollut kyseenalaistaa tuota 1,7x:ää vaan juurikin selvittää juttuja siellä takana. Kuten alussa mainitsin niin työ on koodausta, asiakkaan vehkeitä ja tiloja käytetään, ainoa oikea työsuhde etu on "lounari" ja pahimmillaan se etu on ~1,1e/päivä ja parhaimmillaan 4e/päivä, itselle lähempänä tuota euroa -> 40e/kk*11kk->.450e/vuosi Jos otan sairauskulu vakuutuksen yksityisesti se on ~300e/vuosi -> tämän voinee laskuttaa firmalta ns. työterveyspalveluna? Puhuit jostain yrityksen tapaturma vakuutuuksesta joka kannattaa ottaa (yeltulo ei vaikuttanut korvauksiin), yksityishenkilön vakuutukset on muutama kymppi niin tuskin tuo tonneja on vaan satku/kaks? Nyt on kasassa tonnin verran/vuosi.

Vuosilomat käsittääkseni olin laskenut mukaan, laskutettavaa oli 10kk ja "vain" 150h/kk (itselläni 10 vuoden "laskutusaste" on jotain 95+%, pikkujoulut ja saikut on oikeastaan ainoat jota ei laskuteta), tuosta jää joka kuukausi 1päivä ja jos palkollinen vaihtaa lomarahat vapaaksi niin jää vielä siihen verrattuna 1 viikko ylimääräistä eli yhteensä ~15 kokonaista päivää "saikkua" varten...

Jäljelle jäänee liikkuminen, mutta eipä siitä nytkään oikeastaan mitään makseta, karkeasti arvioiden 20km/päivä tulisi "lisää" eli ~500km/kk, 20c/km on todelliset kulut joten tuo on 100e tai jos lasketaan km-korvauksella niin 200e -> 1000-2000/vuosi, josta siis itse saa käpälään about puolet. Parkkipaikka varmaan 50e/kk -> 700e. Eli koko potti lienee 1500-3000 haarukassa laskutavasta riippuen. Toisaalta tuonkin matkan voisi halutessaan taittaa hösselin 50e/kk kortilla, jos ottaa matka-ajassa joku 30min/päivä turpaan...

Kuluja on nyt kasassa max 4000e/vuosi edestä ja tästäkin 500-1000e jää km-korvauksia nettona käteen. Tohon pistetään 20% virhemarginaali niin se on 5k ja jätetään lisäksi tuo km-korvauksen cashback kokonaan huomiotta.
Tulevaisuutta huomioiden kannattaa miettiä myös kaiken maailman perhevapaat, lasten sairauspoissaolot, tulevat mahdollisesti tarjottavat auto yms edut. Jos oikeasti nämä huomioidaan niin ollaan tuolla 1,7x kertoimen luokassa.
Lapset on tehty ja vanhin on jo iän puolesta putoamassa jo palkalliselta saikkuhoidoltakin eli "perhavapaa"sektori alkaa kumisemaan tyhjyyttään. Autoetujakaan ei ole tarjolla (eikä oikein kiinnostakaan) ja ikinä ei tule täysautoetua saamaan. Joten tästä sektorista en ainakaan itse voi laskea kuin korkeintaan 5päivää lasten saikkua varten (ja omiin) johon yllä oli jo tehty 15 päivän varaus.

Vuorotteluvapaa on ainoa mikä tulee mieleen, mutta tuskin tuollaista tulee pidettyä kun lapset on jo koulussa niin aavistuksen hankalaa molempien ottaa tuollainen ja lähteä vaikkapa kiertämään maailmaa puoleksi vuodeksi. Periaatteessa jos rakentaisi taloa niin vuorotteluvapaa olisi ihan rahan arvoinen etu...


Eli jos nyt lasketaan uudelleen 60e/h*1500h/vuosi=90k (aikas tarkaan 1,5x) -5k kuluja = 85k, yelliä menee 8k tulolla 2k = 83k. Maksetaan 70k palkkana 27% verolla, käteen 51k. Firmaan jäi 13k josta yhteisöveron jälkeen 10k, ei paljoa sijoitustuottoja tule eikä huojennettua osinkoakaan maksella.
- tämäkin näyttää mielestäni jo ihan hyvältä. Voisi myös ajatella että tuon ylijääneen 13k voisi maksaa yelliä eli 15k jolloin se vastaisi 60k työtuloa eli täysin palkansaajan eläkettä jolloi vertailu olisi ns. "täysin" vertailukelpoinen (vaikka tämä ei siis kannatakaan).

70e/h ==105k (tämä on aikas tarkaan se 1,7x) (+15k) joten firmaan jäisi verojen jälkeen 12k enemmän yli ollen yhteensä 22k.

Nämä laskut nyt siis ilman päiväraha ja km yms. kikkailuja eli ne parantavat vielä "lukemia"...

Jos verrataan palkansaajan 39k:hon niin 12k saisi työtulosta kadottaa eli ~16k (12/0,73) laskutuksesta eli 220h-260h tuntiveloituksesta riippuen eli luokkaa 1,5kk:n työpanos ja siltikin firman tilille jäisi vielä 10-20k rahaa tuntilaskutuksesta riippuen. Toisin sanoen palkansaajaan vuosiansioon pääsee jo 7-8kk:n työllä tekemilläni oletuksilla...


Onko tuo nyt "hehtaarilla" kun laskelmissa on vähän se että erityisesti kun tietää mitä laskea niin lopputuloksen saa aina haluamaksi, toisaalta jos ei tiedä mitä laskea niin lopputulos voi ihan vahingossa mennä täysin perseelleenkin...

Työttömyyttä en näe itse ongelmaksi varsinkaan oman firman kautta operoiden, vahva käsitys on että parilla puhelulla löytyy heti "oman alan" koodattavaa kun ei tartte mitään rekryprosessia kenenkään pyörittää. Itse näen suurimmaksi ongelmaksi sen että moneen paikkaan joutuu tekemään hommia isomman firman läpi, joka tietysti käärii välistä rahaa, mutta minulla ei ole hajuakaan että paljonko tuo välistä veto on, lopullisen asiakaslaskutuksen suuruudesta minulla on hyvä käsitys että paljonko tuollainen isompi korporaatio pystyy nyhtämään, mutta ei mitään käsitystä että paljon yhden miehen firmoille maksetaan kun kukaan ei asiasta jostain syystä pysty suoraan puhumaan...
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
275
Kuten alussa mainitsin niin työ on koodausta, asiakkaan vehkeitä ja tiloja käytetään, ainoa oikea työsuhde etu on "lounari" ja pahimmillaan se etu on ~1,1e/päivä ja parhaimmillaan 4e/päivä, itselle lähempänä tuota euroa -> 40e/kk*11kk->.450e/vuosi Jos otan sairauskulu vakuutuksen yksityisesti se on ~300e/vuosi -> tämän voinee laskuttaa firmalta ns. työterveyspalveluna? Puhuit jostain yrityksen tapaturma vakuutuuksesta joka kannattaa ottaa (yeltulo ei vaikuttanut korvauksiin), yksityishenkilön vakuutukset on muutama kymppi niin tuskin tuo tonneja on vaan satku/kaks? Nyt on kasassa tonnin verran/vuosi.
Ottamatta kantaa näihin taloudellisiin mietintöihin, on tuolla boldatulla lauseella kyllä helposti ongelmissa, sillä tällainen työ yksiselitteisesti rinnastetaan työsuhteeseen.

Tällaiseen järjestelyyn tuskin enää kovinkaan monessa paikassa suostutaan juurikin siitä syystä, että jos verottaja pitää työtä työsuhteisena, lankeaa osa maksettavasta myös työn tilaajalle.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 136
Ottamatta kantaa näihin taloudellisiin mietintöihin, on tuolla boldatulla lauseella kyllä helposti ongelmissa, sillä tällainen työ yksiselitteisesti rinnastetaan työsuhteeseen.

Tällaiseen järjestelyyn tuskin enää kovinkaan monessa paikassa suostutaan juurikin siitä syystä, että jos verottaja pitää työtä työsuhteisena, lankeaa osa maksettavasta myös työn tilaajalle.
No näin näitä ainakin tehdään, meidän firmassa on töissä useampi alkihankkija jotka olleet vuosia talossa. Ja vastaavasti asiakkaalle jolle teen töitä on vastavasti omien firmojen kautta jamppoja istumassa. En tiedä sitten taas sitä että onko esim. meillä olevat kaverit suoraan oman firman kautta vai onko siinä välissä taas joku muu firma ja käytetäänkö tuollaista "konsultteja välittävää" välifirmaa juurikin peittämään asioita sillä tiedän että tiettyihin paikkoihin ei oman firman kautta suoraan pääse, mutta välifirman kautta kylläkin. Meillä yhden istuvan tyypin kanssa juuri tästä asiasta puhuin vuosia sitten ja hän sanoi että ei ole ollut mikään ongelma pariin vuosikymmeneen ja sanoi että varmaan yli 90% laskutuksesta tulee yhdestä tuubista.

Ilmeisesti homma pyörii ok, koska mistä sitä kukaan tietää että mitä kaksi osakeyhtiötä on keskenään sopineet ts. mikä on rahaliikeen peruste ts. kukaan ei tiedä että siellä joku tekee "palkkasuhteeseen" rinnastettavaa työtä. Ja toisaalta jos väkerrät kahta eri projektia asiakkeelle niin kaipa tuossa voi perustella asiaa myös niinkin että 1 "pieneen" projektiin ei voi palkata vakituista tekijää kun töitä ei riitä, en tiedä...
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 292
Aivan joo, huojennettu osinko menee oikeasti 20+7,5 verolla, joten palkkaa kannattaa tosiaan nostaa kunnes valtion ansiotulovero% tulee tuolle tasolle. 60k ilman vähennyksiä näyttäisi olevan 25%, 70k on 27%. Eipä sinne oy:hyn paljoa jää hillottavaksi...
Miksi lasket pelkällä valtion ansiotuloveroprosentilla? Pitäähän kunnallisverot, yleverot yms. kaikki maksaa.

Jos haet oikeasti vero-optimia, niin sinun pitää käyttää marginaaliveroprosenttia. Jokaiseen firmaan jätetystä tonnista menee vain 200 euroa veroa. Jollain 60ke palkoilla jokaisesta firmasta nostetusta tonnista menee ~500e veroa. Noilla palkoilla maksat siis oikeasti yli tuplat veroa jos nostat rahat palkkana ulos vs. että jättäisit ne firmaan sisään.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 136
Miksi lasket pelkällä valtion ansiotuloveroprosentilla? Pitäähän kunnallisverot, yleverot yms. kaikki maksaa.
No tuo oli siis vero.fi veroprosenttilaskurilla laskettu, pitää sisällään kaiken muun paitsi eläke- ja sairauskulumaksut (8,4%) eli on kunnallisverot ylet mukana.
Jos haet oikeasti vero-optimia, niin sinun pitää käyttää marginaaliveroprosenttia. Jokaiseen firmaan jätetystä tonnista menee vain 200 euroa veroa. Jollain 60ke palkoilla jokaisesta firmasta nostetusta tonnista menee ~500e veroa. Noilla palkoilla maksat siis oikeasti yli tuplat veroa jos nostat rahat palkkana ulos vs. että jättäisit ne firmaan sisään.
Firmasta nostaessa menee minimissään 27,5% veroa (yhteisövero ja huojennettu osinko) eli käsittääkseni niin kauan kun tuo "valtion vero%" ansiotulosta on alle tuon niin "kannattaa ottaa palkkkana" kuten @Jebaus käsittäkseni yritti opastaa/ohjeistaa. Ja tuo raja on tuossa 70k paikkeilla. Marginaalivero on käytännössä lähes alusta asti min. 40% Palkansaajan veroprosentit 2020
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 292
Firmasta nostaessa menee minimissään 27,5% veroa (yhteisövero ja huojennettu osinko)
Millä matematiikalla (1 - 0.8 * 0.925) * 100 % on 27,5%?
Firmasta nostaessa menee minimissään 27,5% veroa (yhteisövero ja huojennettu osinko) eli käsittääkseni niin kauan kun tuo "valtion vero% ansiotulosta on alle tuon niin "kannattaa ottaa palkkkana" kuten @Jebaus käsittäkseni yritti opastaa/ohjeistaa. Ja tuo raja on tuossa 70k paikkeilla.
Kyllä se sweet spot pitää marginaaliveroprosentista laskea jos haluat oikeasti vero-optimoida. Kuten yllä kirjoitin, jos maksat 59ke palkan päälle tonnin lisää, menee tuosta tonnista veroa noin 500e. Kerro nyt millä logiikalla tuo tonni kannattaa maksaa palkkana eikä jättää firmaan?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 136
Millä matematiikalla (1 - 0.8 * 0.925) * 100 % on 27,5%?
no 26%, prosentti sinne/tänne. Mä arvaan että näissä mun laskelmissa on paljon isompia ongelmia jossain muualla. 65k ansioilla se on aikas tarkkaan tuo prosentti.
Kyllä se sweet spot pitää marginaaliveroprosentista laskea jos haluat oikeasti vero-optimoida. Kuten yllä kirjoitin, jos maksat 59ke palkan päälle tonnin lisää, menee tuosta tonnista veroa noin 500e. Kerro nyt millä logiikalla tuo tonni kannattaa maksaa palkkana eikä jättää firmaan?
Liitin marginaaverokäyrän edelliseen postiin, se on käytännössä alusta alkaen min 40%, joten sinun logiikalla palkkaa ei kannattaisi nostaa oikeastaan ollenkaan kun taas jebaus mainitsi että sitä kannattaa nostaa tuonne ansiotulon 25-27% paikkeille asti niin rahat on omassa kädessä eikä firmassa.

Threadiin en liittynyt itseasiassa veroptimointi mielessä vaan saadakseni käytännössä tietoa että paljon tuntilaskutuksen pitää olla jota 60k brutto ansiotulolle kannattaa sanoa hyvästi ja tehdä samaa työtä firman kautta. Tämän tiedon uskoakseni olen nyt about hehtaarilla saanut.

Kerropa sinä puolestasi että miten kannattaa toimia jos oletuksena on 90k-105k vuosilaskutus ja tuolle on arvattu 5k luokassa olevat kulut. Ja rahaa tarvitsen näppiin nettona 25k/vuosi elämiseen.

Jos nyt 1 laskelma ilman optimointeja ja toinen seuraavilla oletuksilla: Ajamista töihin pystynen keksimään 6000-7000km/vuosi (30min-1h/päivä) ajan tuhlauksella voin myös käyttää 50e/kk HSL-korttia ja silti kaiketi laskuttaa omalta firman yksityisauton kilsat kun ei sitä kukaan tiedä olenko liikkunut sillä vai bussilla) ja jos päivärahalle raja on 15km kotoa niin sekin ylittynee pääsääntöisesti.

Lisäksi toivottavasti ~10v päästä ei ole enää pakko tehdä töitä (ei liity yrityksen perustamiseen mitenkään, tavoite on sama vaikka palkkatöissä jatkaisikin, yrityksen kautta olisi vaan helpompaa tehdä vaikka sitten joskus ja jouluna 10k/vuosi lomailun ohessa) eli jos rahantulo yritykseen ei lopu niin toivottavasti ainakin vähenee merkittävästi (ts. saan tuon "pakollisen" 25k raavittua "tyhjästä" aka. sijoitustuotoista) eli rajataan yritykseen sisääntuleva raha max. miljoonaan sen elinaikana ja tuo tulee siis sisään 10v aikana.

Kaikki ylimääräiset rahat sijoitetaan eli ei ole sinänsä väliä tuleeko ne tuon 25k päälle itselle vai jääkö ne firmaan. Sijoitustuottona 7%/vuosi joka sisältää osinkoja 3% eli arvonnousua 4% ja kaikki osingotkin uudelleen sijoitetaan ekan 10v aikana eli yksinkertaistaen 7% ekat 10v kun jätetään osinkoveron marginaalinen vaikutus tarkastelun ulkopuolelle.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
275
No näin näitä ainakin tehdään, meidän firmassa on töissä useampi alkihankkija jotka olleet vuosia talossa. Ja vastaavasti asiakkaalle jolle teen töitä on vastavasti omien firmojen kautta jamppoja istumassa. En tiedä sitten taas sitä että onko esim. meillä olevat kaverit suoraan oman firman kautta vai onko siinä välissä taas joku muu firma ja käytetäänkö tuollaista "konsultteja välittävää" välifirmaa juurikin peittämään asioita sillä tiedän että tiettyihin paikkoihin ei oman firman kautta suoraan pääse, mutta välifirman kautta kylläkin. Meillä yhden istuvan tyypin kanssa juuri tästä asiasta puhuin vuosia sitten ja hän sanoi että ei ole ollut mikään ongelma pariin vuosikymmeneen ja sanoi että varmaan yli 90% laskutuksesta tulee yhdestä tuubista.

Ilmeisesti homma pyörii ok, koska mistä sitä kukaan tietää että mitä kaksi osakeyhtiötä on keskenään sopineet ts. mikä on rahaliikeen peruste ts. kukaan ei tiedä että siellä joku tekee "palkkasuhteeseen" rinnastettavaa työtä. Ja toisaalta jos väkerrät kahta eri projektia asiakkeelle niin kaipa tuossa voi perustella asiaa myös niinkin että 1 "pieneen" projektiin ei voi palkata vakituista tekijää kun töitä ei riitä, en tiedä...
Ei kyse siis ole siitä, etteikö voisi olla vähän - tai jopa vain yksi asiakas - vaan siitä että kun tehdään tilaajan laitteilla, tilaajan tiloissa, ja todennäköisesti vielä noudetaan tilaajan määrittelemiä työaikoja, rinnastetaan tällainen työ aina työsuhteeseen.

Se, että sitä tehdään laajasti ei oikein poista sen heikkoa asemaa, sillä jos asiaa aletaan viranomaisten kannalta tarkastella ja päädytään siihen että kyseessä on työsuhteen rinnastus, siirtyvät kaikki tänä aikana tehdyt työt uudelleen verotettavaksi niin tilaajan kuin tekijänkin osalta.

Kannattaa vähintään pitää huoli siitä, että laitteet on omia, samoin ettei ainakaan missään virallisissa sopimuksissa mainita työajasta mitään, jos tällaista kuviota miettii.

Olenko palkansaaja vai yrittäjä?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 136
Ei kyse siis ole siitä, etteikö voisi olla vähän - tai jopa vain yksi asiakas - vaan siitä että kun tehdään tilaajan laitteilla, tilaajan tiloissa, ja todennäköisesti vielä noudetaan tilaajan määrittelemiä työaikoja, rinnastetaan tällainen työ aina työsuhteeseen.

Se, että sitä tehdään laajasti ei oikein poista sen heikkoa asemaa, sillä jos asiaa aletaan viranomaisten kannalta tarkastella ja päädytään siihen että kyseessä on työsuhteen rinnastus, siirtyvät kaikki tänä aikana tehdyt työt uudelleen verotettavaksi niin tilaajan kuin tekijänkin osalta.

Kannattaa vähintään pitää huoli siitä, että laitteet on omia, samoin ettei ainakaan missään virallisissa sopimuksissa mainita työajasta mitään, jos tällaista kuviota miettii.

Olenko palkansaaja vai yrittäjä?
Ei näitä hommia ainakaan omilla vehkeillä voi tehdä, pitää olla pääsy asiakkaan infraan ja se ei IT-syistä omalla koneella onnistu. Lisäksi jokaiselle prosessorille on omat kehitystyökalunsa, tämän lisäksi on vielä kasa kaikkia muita laitteita joita tarvitaan työn tekemiseen joista iso osa vaatii jonkinlaista yleensä helvetin kallista vuosilisenssiä tai muuten vain laitteiden hankinta 1 viikon bug-fiksiä varten olisi täysin järjetöntä. Samasta syystä työntekemispaikka on asiakkaalla, koska tarvittavaa infraa kaikkine himmeleineen ei ole rahallisesti mitään järkeä alkaa monistamaan ja valitettavasti "laitteiden" lähellä on pakko istua työn tekemiseksi (kysymys ei siis ole nyt mistään java-koodauksesta).

Minun käsittääkseni tämän kaltaisissa hommissa myydään sellaista aineetonta pääomaa joka on oman pään sisällä, nuo työkalut/laitteet on ikäänkuin vain "pisara meressä/pakollisena pahana" sen aineettoman pääoman jatkeena. Käsittääkseni "projektit" myydään tai siis asiakas ostaa osaamista tyyliin kuukauden, ½ vuotta tai vuoden kerrallaan ja tekee sitten hankkimallaan osaamisella mitä lystää (esimerkiksi ei meidän firmassa kukaan tiedä mitä minä teen, lähettävät vain merkkaamani tuntimäärän pohjalta laskun kerran kuukaudessa, asiakas on ostanut mun työtuntini kahvitunteja myöden (siis laskutan asiakasta kun juon kahvia eli merkkaan ilman poikkeuksia 7,5h/päivä laskutettavaa) ja käyttää mun tekemiä tunteja miten haluaa).

Se lienee selvä että työaikaa ei papereissa ole, vaikka oletus onkin että olet sen ~150h/kk käytettävissä ja vieläpä toimistoaikaan (ei kait kukaan nyt osta/sovi mitään jos ei tiedä onko ko. resurssi käytettävissä todellisuudessa vai eikö ole)... Ostosopparit on käsittäkseni luokkaa "maaliskuu: henkilön y työaikaa, max 10000e" ja tuntihinta työlle on sovittu toisaalla.
 
  • Tykkää
Reactions: hmb
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 292
Kerropa sinä puolestasi että miten kannattaa toimia jos oletuksena on 90k-105k vuosilaskutus ja tuolle on arvattu 5k luokassa olevat kulut. Ja rahaa tarvitsen näppiin nettona 25k/vuosi elämiseen.
Silloin maksat ensimmäisena vuonna palkkaa juuri sen verran kuin tarvitset. Loput jää firmaan. Seuraavina vuosina nostat maksimimäärän verohuojennettua osinkoa ja maksat palkkaa päälle sen verran että saat tuon elämiseen tarvitsemasi summan käteen. Joku 20ke bruttopalkka on sellainen, joka aina kannattaa nostaa, tuota enemmän vain sitten jos on pakko.
Jos nyt 1 laskelma ilman optimointeja ja toinen seuraavilla oletuksilla: Ajamista töihin pystynen keksimään 6000-7000km/vuosi (30min-1h/päivä) ajan tuhlauksella voin myös käyttää 50e/kk HSL-korttia ja silti kaiketi laskuttaa omalta firman yksityisauton kilsat kun ei sitä kukaan tiedä olenko liikkunut sillä vai bussilla) ja jos päivärahalle raja on 15km kotoa niin sekin ylittynee pääsääntöisesti.
Jos verotarkastus napsahtaa, niin olet aika heikoilla näiden kikkailujen kanssa. Keskity työn tekemiseen ja unohda kikkailut.

Yllä hyvä kommentti siitä, että helposti tilanne rinnastetaan työsuhteeseen. Kannatta ainakin aktiivisesti hakea muita asiakkaita ja tehdä vaikka ihan minimaalisen pieniä keikkoja näille. Minimissään pitäisi pystyä edes osoittamaan yrittäneesi hankkia muita asiakkaita (esim. nettisivut pystyyn ja niiden markkinointi).
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
226
Kysytäämpä nyt vähän tyhmiä kun tuli tilanne eteen, että mahdollisesti kannattaisi perustaa toiminimi. Mikäli olen siis ymmärtänyt asian oikein, eikä helpompaa ja halvempaa tietä ole.

Taustaa:
Olen opiskelija, joka tekee parityönä opinnäytetyön toimeksiantona yhdistykseltä ja tästä on luvassa rahallinen korvaus. Yhdistys ei varsinaisesti halua ottaa meitä projektin takia töihin, vaan maksaa muulla tavoin.
Rahallinen korvaus on ~4000€, ja tämä siis kahdelle, eli ~2000€/pää. Tämä on ympäristöalan suunnittelutyö, johon kaikki aineisto on olemassa. Tehtävänä on hoitaa vain kirjallinen osuus, eli mitään rahallisia hankintoja ei varsinaisesti ole/tule.

Eräs tuttu tekee samankaltaisen homman ja hän hoitaa asian ukko.fi:n kautta.
Tämä olisi toki yksinkertaisinta, mutta tästä menee alv. 24% ja prosentit vielä ukko.fi:lle.

Kysymys 1: Mikäli olen nyt äkkiseltään ymmärtänyt oikein ja perustaisin tmi:n, jonka liikevaihto jää alle 10k€:n, en olisi alv velvollinen?

Näppiin jäisi täten enemmän rahaa, toki menee se 60€ yrityksen perustamiseen, mutta se on pientä.

Tämä olisi todennäköisesti yritykseni ainoa homma, ainakin tänä vuonna, joskus ehkä jotain lisää, saa nähdä.

Kysymys 2: Jos kierrättän myös kaverin korvauksen yritykseni kautta, niin olisin alv. velvollinen, eli tämä säästö toimii vain, jos minulla ei ole itseni lisäksi muita työntekijöitä?

Kaveri saisi itse sitten päättää, miten tuon korvauksen ottaa.

Viimeiset kysymykset 3, 4 ja 5: Onko mitään järkeä perustaa yritystä tämmöisen yhden työn takia? Onnistuisiko tämmöinen kertakorvaus jotenkin helpommin ilman, että pitäisi tuo 24% alv. maksaa? Esim. marjoja saan myydä torilla muutamalla tonnilla/vuosi ilman veroja. Saako mahdollisesti tälläisen työn tehdä samalla tavalla?
 
Liittynyt
23.02.2017
Viestejä
1 035
1) kyllä
2) ei se alv velvolliseksi sinua tee, mutta se rahan maksu toiminimeltä yksityishenkilölle tekee sinusta työnantajan ja mutkistaa hommaa kyllä. Kaverisi voi myös laskuttaa sinua sen ukko.fi kautta jolloin näin ei käy
3)ei
4)ei
5)ei

Tuo alvien kikkailu "omaan taskuun" on ehkä yleisin tilanne jossa yrittäjille kertyy ongelmia ja myös se yleisin mikä verottajaa kiinnostaa mahdollisen tarkastuksen yhteydessä. En voi suositella. Kuten aiemmin sanoin, arvonlisäveroon kannattaa suhtautua niin että se ei edes omaa rahaa ole vaan sinulla säilytyksessä.
Mites muuten tuo tuon palkkion maksaja, onko se alv-verovelvollinen? Jos on, niin tuo toiminimelle tulee palkkiota silloin 2000€+alv.
 

janne

Team R&T
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
77
Kysytäämpä nyt vähän tyhmiä kun tuli tilanne eteen, että mahdollisesti kannattaisi perustaa toiminimi. Mikäli olen siis ymmärtänyt asian oikein, eikä helpompaa ja halvempaa tietä ole.

Taustaa:
Olen opiskelija, joka tekee parityönä opinnäytetyön toimeksiantona yhdistykseltä ja tästä on luvassa rahallinen korvaus. Yhdistys ei varsinaisesti halua ottaa meitä projektin takia töihin, vaan maksaa muulla tavoin.
Rahallinen korvaus on ~4000€, ja tämä siis kahdelle, eli ~2000€/pää. Tämä on ympäristöalan suunnittelutyö, johon kaikki aineisto on olemassa. Tehtävänä on hoitaa vain kirjallinen osuus, eli mitään rahallisia hankintoja ei varsinaisesti ole/tule.

Eräs tuttu tekee samankaltaisen homman ja hän hoitaa asian ukko.fi:n kautta.
Tämä olisi toki yksinkertaisinta, mutta tästä menee alv. 24% ja prosentit vielä ukko.fi:lle.

Kysymys 1: Mikäli olen nyt äkkiseltään ymmärtänyt oikein ja perustaisin tmi:n, jonka liikevaihto jää alle 10k€:n, en olisi alv velvollinen?

Näppiin jäisi täten enemmän rahaa, toki menee se 60€ yrityksen perustamiseen, mutta se on pientä.

Tämä olisi todennäköisesti yritykseni ainoa homma, ainakin tänä vuonna, joskus ehkä jotain lisää, saa nähdä.

Kysymys 2: Jos kierrättän myös kaverin korvauksen yritykseni kautta, niin olisin alv. velvollinen, eli tämä säästö toimii vain, jos minulla ei ole itseni lisäksi muita työntekijöitä?

Kaveri saisi itse sitten päättää, miten tuon korvauksen ottaa.

Viimeiset kysymykset 3, 4 ja 5: Onko mitään järkeä perustaa yritystä tämmöisen yhden työn takia? Onnistuisiko tämmöinen kertakorvaus jotenkin helpommin ilman, että pitäisi tuo 24% alv. maksaa? Esim. marjoja saan myydä torilla muutamalla tonnilla/vuosi ilman veroja. Saako mahdollisesti tälläisen työn tehdä samalla tavalla?
Tuo toiminimi taitaa olla ainut tapa jolla tuon alvin voit välttää, mutta jos muuta toimintaa yrityksellä ei ole, niin ehkä vähän turhaa muutaman satkun takia. Nuo eri laskutuspalvelut joutuu alvit lisäämään kun lasku kiertää niiden liikevaihdon kautta, mutta voithan laskuttaa yhdistystä 2000e+alv jos se sille käy.

1) kyllä
2) ei se alv velvolliseksi sinua tee, mutta se rahan maksu toiminimeltä yksityishenkilölle tekee sinusta työnantajan ja mutkistaa hommaa kyllä. Kaverisi voi myös laskuttaa sinua sen ukko.fi kautta jolloin näin ei käy
3)ei
4)ei
5)ei

Tuo alvien kikkailu "omaan taskuun" on ehkä yleisin tilanne jossa yrittäjille kertyy ongelmia ja myös se yleisin mikä verottajaa kiinnostaa mahdollisen tarkastuksen yhteydessä. En voi suositella. Kuten aiemmin sanoin, arvonlisäveroon kannattaa suhtautua niin että se ei edes omaa rahaa ole vaan sinulla säilytyksessä.
Mites muuten tuo tuon palkkion maksaja, onko se alv-verovelvollinen? Jos on, niin tuo toiminimelle tulee palkkiota silloin 2000€+alv.
Jos toiminimi ei ole alv velvollinen ja laskuttaa alv 0, niin ei tuon yhdistyksen tarvi siihen laskuun enää mitään alvia itse lisätä. Vai mitä oikein tarkoitit tällä?
 
Liittynyt
23.02.2017
Viestejä
1 035
.
Jos toiminimi ei ole alv velvollinen ja laskuttaa alv 0, niin ei tuon yhdistyksen tarvi siihen laskuun enää mitään alvia itse lisätä. Vai mitä oikein tarkoitit tällä?
Yritinkin tässä optimoida "oman taskun osuuden" eli jos maksaja on alv-velvollinen, hakeutuu tämä toiminimi tietysti alv velvolliseksi myös ja laskuttaa hommasta 2000€+alv=2480€ sis alv. Sitten toiminimi hakee alv ilmoituksella alv alarajahuojennusta (jos liikevaihto alle 10t) ja näin tuota alvia ei tarvitsekkaan tilittää eli "taskuun" jää koko summa 2480€.

Tarjoan kolmea helppoa vaihtoehtoa:

Helpoin: Laskuta esim ukon kautta ja menetä alv
Toisiksi helpoin: Kysy jos laskutat saatko laskuttaa 2000e+alv, jos saat laskuta ukon kautta ja saa koko 2000e
Kolmanneksi helpoin: Kysy voivatko maksaa tuon palkkiona jolloin sosiaalikuluja yms ei mene, he ilmoittavat tuon 2000€ maksetuksi esim palkka.fi, maksavat sulle 2000€ ja sitten se näkyy palkkiona tulevalla veroilmoituksella ja huomioidaan vuoden kokonaisansioissasi.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
226
1) kyllä
2) ei se alv velvolliseksi sinua tee, mutta se rahan maksu toiminimeltä yksityishenkilölle tekee sinusta työnantajan ja mutkistaa hommaa kyllä. Kaverisi voi myös laskuttaa sinua sen ukko.fi kautta jolloin näin ei käy
3)ei
4)ei
5)ei

Tuo alvien kikkailu "omaan taskuun" on ehkä yleisin tilanne jossa yrittäjille kertyy ongelmia ja myös se yleisin mikä verottajaa kiinnostaa mahdollisen tarkastuksen yhteydessä. En voi suositella. Kuten aiemmin sanoin, arvonlisäveroon kannattaa suhtautua niin että se ei edes omaa rahaa ole vaan sinulla säilytyksessä.
Mites muuten tuo tuon palkkion maksaja, onko se alv-verovelvollinen? Jos on, niin tuo toiminimelle tulee palkkiota silloin 2000€+alv.
Joo olen kyllä ymmärtänyt, että tuolla ei kannata kikkailla, ellei ongelmia halua! Mutta nyt kun tiedän, että tälle vuodelle yrityksellä ei käytännössä muuta toimintaa olisi, koska on tässä vielä muutakin tehtävää, niin tuskin kerkeän ongelmia aiheuttaa. Kesällä toivon mukaan olen ihan palkkatöissä jne.

Mutta tulevina vuosina, kunhan koulusta päästy pihalle, niin tuolle toiminimelle voisi ollakkin käyttöä, vähintäänkin sivutoimena. Mikäli olen ymmärtänyt oikein myös sen, että toiminimi ei itsessään aiheuta juurikaan kustannuksia. Työttömyystukiin ja sellaisiin tuo vissiin vaikuttaa, mutta niitä ei ole tarkoitus nostella.

Yritinkin tässä optimoida "oman taskun osuuden" eli jos maksaja on alv-velvollinen, hakeutuu tämä toiminimi tietysti alv velvolliseksi myös ja laskuttaa hommasta 2000€+alv=2480€ sis alv. Sitten toiminimi hakee alv ilmoituksella alv alarajahuojennusta (jos liikevaihto alle 10t) ja näin tuota alvia ei tarvitsekkaan tilittää eli "taskuun" jää koko summa 2480€.

Tarjoan kolmea helppoa vaihtoehtoa:

Helpoin: Laskuta esim ukon kautta ja menetä alv
Toisiksi helpoin: Kysy jos laskutat saatko laskuttaa 2000e+alv, jos saat laskuta ukon kautta ja saa koko 2000e
Kolmanneksi helpoin: Kysy voivatko maksaa tuon palkkiona jolloin sosiaalikuluja yms ei mene, he ilmoittavat tuon 2000€ maksetuksi esim palkka.fi, maksavat sulle 2000€ ja sitten se näkyy palkkiona tulevalla veroilmoituksella ja huomioidaan vuoden kokonaisansioissasi.
Yhdistys on alv velvollinen joo! Ja näköjään kikkailla voisi enemmänkin...

Nämä kolme vaihtoehtoa ovatkin ihan tarkastelun arvoisia, kiitos :tup:
Koittanut tutkia näitä mahdollisia vaihtoehtoja, mutta vähän hankalasti on löytynyt, joten tätä toiminimeä aloinkin sitten ajatella.

Toiminimen meinasin perustaa jo pari vuotta sitten, mutta olisi ollut vain yksi (varma) asiakas, se missä olin palkkatöissä=se luetaan työsuhteeksi, joten turhaa olisi ollut.

Tuo toiminimi taitaa olla ainut tapa jolla tuon alvin voit välttää, mutta jos muuta toimintaa yrityksellä ei ole, niin ehkä vähän turhaa muutaman satkun takia. Nuo eri laskutuspalvelut joutuu alvit lisäämään kun lasku kiertää niiden liikevaihdon kautta, mutta voithan laskuttaa yhdistystä 2000e+alv jos se sille käy.
Joo näinhän se vissiin on. Tuo muutama satanenkin tuntuu opiskelijalla ihan hyvin :btooth: Ei sillä muuten niin merkitystä olisikaan!
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
2 679
Ei näitä hommia ainakaan omilla vehkeillä voi tehdä, pitää olla pääsy asiakkaan infraan ja se ei IT-syistä omalla koneella onnistu. Lisäksi jokaiselle prosessorille on omat kehitystyökalunsa, tämän lisäksi on vielä kasa kaikkia muita laitteita joita tarvitaan työn tekemiseen joista iso osa vaatii jonkinlaista yleensä helvetin kallista vuosilisenssiä tai muuten vain laitteiden hankinta 1 viikon bug-fiksiä varten olisi täysin järjetöntä. Samasta syystä työntekemispaikka on asiakkaalla, koska tarvittavaa infraa kaikkine himmeleineen ei ole rahallisesti mitään järkeä alkaa monistamaan ja valitettavasti "laitteiden" lähellä on pakko istua työn tekemiseksi (kysymys ei siis ole nyt mistään java-koodauksesta).
Eikös tämä jo summaa sen, että kyseessä ei ole oikeasti yrittäminen vaan työsuhde, joka tehdään näennäisjärjestelyllä juuri siksi, että päästään "kikkailemaan" niillä muuttujilla joita palkansaaja ei voi ruuvailla? Toisin sanoen "yrittäjä" eli työntekijä välttelee veroja ja veronluontoisia maksuja, "työnantaja" eli asiakas taas välttää työsuhteeseen liittyviä ikäviä velvoitteita.

En minä tuomitse tai mitään sinnepäinkään; oikeastaan päinvastoin koska nykyinen sääntelytilanne on mitä on enkä tykkää siitä. Tarkoitan vain sitä, että tällaiseen järjestelyyn ryhtyvän kannattaa olla kivuliaan tietoinen siitä, että toiminta on ehkä laillista tai sitten ei. Eikä se laillisuus ole polttavin kysymys vaan virastokäytäntö. Rahan takia töitä tehdään ja riski realisoituessaan tarkoittaa rahaa. Se raha voi mennä vessasta alas. Toisin sanoen kannattaa olla sen verran vakavarainen, että voi maksaa erotuksen siihen oikeaan veroon joka olisi pitänyt maksaa. Lisäksi ehkä vähän päälle lisäveroa, jos uhkapeli epäonnistuu ja verottaja on häijy.

Ei työnantajankaan kannattaisi tähän lähteä, ja sitä oikeastaan enemmän ihmettelen kuin työntekijän osallistumista. Tai kai se, joka näitä laskee on päätynyt tarkempaan arvioon kuin minun mutuni, eikä maineelle anneta mitään arvoa. Muuten en voi ymmärtää.
 
Liittynyt
24.04.2018
Viestejä
45
Allekirjoittanut vajaan vuoden pienyrittäjänä ollut. Jännittäviä aikoja elän koska verotus, ensi viikolla tarkoitus hoitaa maksut valtiolle. Vaihdoin alaa it-alalta metsäalalle ja näin parempia mahdollisuuksia. Tienestit on pienetyny reilusti mutta vapaa-aika lisääntyny samassa mitassa. Vuoden pystyy jatkamaan vaikka tappiolla, nähtäväksi jää.
 
Liittynyt
24.12.2016
Viestejä
175
Onko porukka liittynyt Suomen yrittäjiin? 166 eurolla per vuosi saisi jäsenyyden yhden miehen firmalle. Itse en näe, että saisin merkittävää hyötyä. Ehkä siellä voisi verkostoitua, mutta toisaalta joukko on niin heterogeeninen, että en tiedä mitä tuosta saisi irti.
 
Liittynyt
14.07.2019
Viestejä
29
Kolmanneksi helpoin: Kysy voivatko maksaa tuon palkkiona jolloin sosiaalikuluja yms ei mene, he ilmoittavat tuon 2000€ maksetuksi esim palkka.fi, maksavat sulle 2000€ ja sitten se näkyy palkkiona tulevalla veroilmoituksella ja huomioidaan vuoden kokonaisansioissasi.
Mitä mahdat tarkoittaa tässä palkkiolla, ja sillä että siitä ei menisi sivukuluja? Palkkiota ei verotuksellisesti ole olemassakaan minään itsenäisenä korvauksena tehdystä työstä, vaan se on aina joko palkkaa tai työkorvausta.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
226
Mitä mahdat tarkoittaa tässä palkkiolla, ja sillä että siitä ei menisi sivukuluja? Palkkiota ei verotuksellisesti ole olemassakaan minään itsenäisenä korvauksena tehdystä työstä, vaan se on aina joko palkkaa tai työkorvausta.
Mitenkäs tämä työkorvaus toimii? Mitä kuluja siitä menee, ja mitä kautta tämmöinen korvaus tulee minun tililleni?
Ja mitenkä se eroaa palkasta, noin niinkuin maksajan roolin kannalta?

Koska olen nyt siinä luulossa, että yhdistyksellä ei ole varsinaista liiketoimintaa ja täten eivät halua luoda lisää töitä itse yhdistykselle. Samasta syystä eivät halua ottaa suoraan palkattuja työntekijöitä.

Voi kuulostaa tyhmiltä kysymyksiltä, sen myönnän. Mutta googlettelukaan ei kovin selkeää vastausta antanut näille asioille. Siksi täälä kyselen viisaammilta.
 
Liittynyt
17.06.2019
Viestejä
780
Sillon kun minä olin nuori, niin koulun kanssa sovittiin että työntantaja haluaa sponssata palkan kokoisen stipendin ja sitten mmst1 16v sai reilun 2000 euron stipendin keväällä. Joko tuokin on laitonta?
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
226
Sillon kun minä olin nuori, niin koulun kanssa sovittiin että työntantaja haluaa sponssata palkan kokoisen stipendin ja sitten mmst1 16v sai reilun 2000 euron stipendin keväällä. Joko tuokin on laitonta?
Tätä stipendihommaa mietin kanssa ja kävinkin kysymässä lehtorilta. Hän myös sanoi, että näin on toimittu joissain tilanteissa, summat olleet kylläkin huomattavasti pienempiä. Niistä oli sitten joku tilintarkastaja(tai muu vastaava) alkanut vähän nillittämään, että haiskahtaa veronkierrolta...

Ja nyt pitänee mainita, että tämä toimeksianto ei ole tullut suoraan koululle. Vaan tämä on yhdistykseltä tekijälle toimeksianto, koulu ei sinänsä liity tähän mitenkään. Lehtori vain välitti viestin, että tälläisen tekijälle on tarvetta.

Edit. Lehtori on siis alan ammattilainen ollut jo monta vuosikymmentä, niin opetuksen kuin myös omien hommiensa kautta. Suhteita löytyy joka suuntaan ja tämän takia häneltä kysytään tekijöitä.
 
Liittynyt
14.07.2019
Viestejä
29
Liittynyt
14.07.2019
Viestejä
29
Mitenkäs tämä työkorvaus toimii? Mitä kuluja siitä menee, ja mitä kautta tämmöinen korvaus tulee minun tililleni?
Ja mitenkä se eroaa palkasta, noin niinkuin maksajan roolin kannalta?

Koska olen nyt siinä luulossa, että yhdistyksellä ei ole varsinaista liiketoimintaa ja täten eivät halua luoda lisää töitä itse yhdistykselle. Samasta syystä eivät halua ottaa suoraan palkattuja työntekijöitä.

Voi kuulostaa tyhmiltä kysymyksiltä, sen myönnän. Mutta googlettelukaan ei kovin selkeää vastausta antanut näille asioille. Siksi täälä kyselen viisaammilta.
Lyhyesti palkka verotetaan tuloverolain mukaan, ja työkorvaus lain elinkeinotulon verottamisesta mukaan. Onko jokin työstä maksettu korvaus palkkaa vai työkorvausta ei ole transaktion osapuolten päätettävissä, vaan se perustuu transaktion muodollisiin ja tosiasiallisiin piirteisiin.

Lähtökohtaisesti se on palkkaa, kun esimerkiksi työtä tehdään maksajan välineillä, ohjauksessa ja siinä on henkilökohtainen läsnäolopakko. Työkorvaus on kyseessä kun työntekijän tulkitaan toimivan elinkeinonharjoittajan roolissa. Tämä koko aihe on aina hankala ja tästä tulee tapeltua aina silloin tällöin. Viime vuosikymmeninä verottaja on kylläkin muuttunut aika paljon sallivammaksi työkorvauksen suhteen.

Ero maksajan osalta: palkasta pidätetään ennakonpidätys sekä työntekijän osuus TyEListä ja TVR:n maksusta, ja tilitetään loput palkansaajalle (=nettopalkka). Sen lisäksi työnantaja maksaa bruttopalkan lisäksi oman osuutensa TyEListä ja TVR:n maksusta, ja lisäksi SaVa-maksun, työtapaturmavakuutuksen, ryhmähenkivakuutuksen ja työterveyshuollon järjestämisen. Jos summat ovat tarpeeksi pieniä tästä on poikkeuksia (ja ei nyt kiitos mitään näsäviisasteluja ulkomaalaisen osa-aikaeläkkeellä olevan merimiehen kohdalla sovellettavista poikkeuksista).

Työkorvauksen osalta, jos työn tehnyt taho on ennakorekisterissä, työn tehnyt huolehtii veroista, muuten työnantaja hoitaa sen.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
226
Lyhyesti palkka verotetaan tuloverolain mukaan, ja työkorvaus lain elinkeinotulon verottamisesta mukaan. Onko jokin työstä maksettu korvaus palkkaa vai työkorvausta ei ole transaktion osapuolten päätettävissä, vaan se perustuu transaktion muodollisiin ja tosiasiallisiin piirteisiin.

Lähtökohtaisesti se on palkkaa, kun esimerkiksi työtä tehdään maksajan välineillä, ohjauksessa ja siinä on henkilökohtainen läsnäolopakko. Työkorvaus on kyseessä kun työntekijän tulkitaan toimivan elinkeinonharjoittajan roolissa. Tämä koko aihe on aina hankala ja tästä tulee tapeltua aina silloin tällöin. Viime vuosikymmeninä verottaja on kylläkin muuttunut aika paljon sallivammaksi työkorvauksen suhteen.

Ero maksajan osalta: palkasta pidätetään ennakonpidätys sekä työntekijän osuus TyEListä ja TVR:n maksusta, ja tilitetään loput palkansaajalle (=nettopalkka). Sen lisäksi työnantaja maksaa bruttopalkan lisäksi oman osuutensa TyEListä ja TVR:n maksusta, ja lisäksi SaVa-maksun, työtapaturmavakuutuksen, ryhmähenkivakuutuksen ja työterveyshuollon järjestämisen. Jos summat ovat tarpeeksi pieniä tästä on poikkeuksia (ja ei nyt kiitos mitään näsäviisasteluja ulkomaalaisen osa-aikaeläkkeellä olevan merimiehen kohdalla sovellettavista poikkeuksista).

Työkorvauksen osalta, jos työn tehnyt taho on ennakorekisterissä, työn tehnyt huolehtii veroista, muuten työnantaja hoitaa sen.
Kiitos!

Mikäli ymmärsin oikein viestistä ja parin minuutin googlen perusteella niin. Jos/kun tämä hoidetaan työkorvauksena, minulla tulisi olla toiminimi tai tehdä homma esim. ukko.fi:n kautta.

Palkan piiriin tämä ei kuulu ilmeisesti missään nimessä, koska työsuhdetta ei ole. Työ hoidetaan etänä, lukuunottamatta muutamaa tapaamista, joka tapauksessa omalla tai koulun tietokoneella.

Aineisto on pääasiassa julkista, joista me keräämme oleelliset asiat. Osa tarvittavasta aineistosta on vain toimeksiantajan hallussa, ei siis julkista, ja sitä saamme käyttöön pyydettäessä ja tarvittaessa.

Ohjaajamme on amkin lehtori, kuin myös opinnäytetyön tarkastaja. Toimeksiantaja sen sijaan tekee työn suunnitelmalle hyväksynnän -> jonka jälkeen varsinainen työ voi alkaa. Valmis työ menee toimeksiantajalle käyttöön ja sitä kautta myös elylle lain vaatimalla tavalla. Eli ei ole senkään puolesta työsuhde.

Elikkäs, toiminimi tai ukko.fi lienevät nyt ne vaihtoehdot. Näistä valitsen toiminimen suuremmalla todennäköisyydellä, pitää nyt vähän pohtia kuitenkin vielä, ennen lopullista päätöstä.
Mikäli hoidan parini korvauksen mahdollisen toiminimeni kautta, joudun ottamaan mainitut TyEL, TVR ja SaVa maksut huomioon. Sitä en ole tekemässä nyt kuitenkaan.
 
Liittynyt
14.07.2019
Viestejä
29
En suosittele parisi palkkaamista, tai oikeastaan kenenkään palkkaamista ennen kuin on vähän kokemusta miten homma pyörii. Tosin esim. palkka.fi -palvelun kautta voi hoitaa noita sivukuluja hankkimatta erikseen vakuutuksia. Noissa useimmissa on tietyt alarajat, muistaakseni työtapaturmavakuutus taisi olla pakollinen 1500€ vuosipalkan myötä.

Ja koska tämä aihe on niin hienostunut ja hauska, kerron vielä yhden asian: palkkalla ja työsuhteella ei ole juurikaan tekemistä toistensa kanssa. Luento- ja esitelmäpalkkiot ovat pitäjän palkkatuloa, mutta ei hänellä silti (välttämättä) ole työsuhdetta maksajaan.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
226
En suosittele parisi palkkaamista, tai oikeastaan kenenkään palkkaamista ennen kuin on vähän kokemusta miten homma pyörii. Tosin esim. palkka.fi -palvelun kautta voi hoitaa noita sivukuluja hankkimatta erikseen vakuutuksia. Noissa useimmissa on tietyt alarajat, muistaakseni työtapaturmavakuutus taisi olla pakollinen 1500€ vuosipalkan myötä.

Ja koska tämä aihe on niin hienostunut ja hauska, kerron vielä yhden asian: palkkalla ja työsuhteella ei ole juurikaan tekemistä toistensa kanssa. Luento- ja esitelmäpalkkiot ovat pitäjän palkkatuloa, mutta ei hänellä silti (välttämättä) ole työsuhdetta maksajaan.
Joo sellainen kutina itselläkin on, että jos tmi tulee, niin ketään en palkkaa ennekuin kaikki asiat on täysin selvänä itselle. Turhaa vaivaa vain loisin tähän kaiken muunkin pakollisen tekemisen ympärille mitä tänä vuonna vielä on. Pari saa hoitaa oman osutensa miten haluaa.

On minulla tässä kaikkea pientä muutakin mitä voisin hoitaa tuon tmi:n kautta, kuten vanhat metallialan työt ja sen sellaista. Tmi ei tietääkseni sido minua mihinkään tiettyn työhön/alaan, vaan voin käydä hitsaamassa joskus ja tehdä esim tällaisia ympäristöalan insinöörihommia ja olla vaikka palkkatöissä vielä jossakin ihan muualla. Kunhan en ole kilpailija työnantajalle. Siinäkin varmaan miljoona kiemuraa...

Yksi yritystoiminta kurssi on takana, eli jotain pientä on ehkä takaraivossa, mutta tmi jäi kurssilla aika vajavaiseksi, tai en siihen itse ainakaan perehtynyt.

Joo ei nämä yrittäjyyshommat taida olla millään mittarilla yksinkertaisia! Päinvastoin, opeteltavaa olisi varmaan vaikka millä mitalla. Sinänsä tämmöinen kevyt startti olisi helppo, kun säästyy ainakin osalta kaikesta byrokratiasta mitä mukana tulee homman kasvaessa.

Isä on ollut yrittäjä kohta 20 vuotta, joten sieltä saa varmasti tukea kanssa jos niikseen tulee. Eli ei tässä ihan omillaan joudu heti olemaan, jos esim. jotain ongelmia tulee.
Lisäksi löytyy näinkin loistava ja monipuolinen foorumi, jossa on auttavaa väkeä :tup:

Suuret kiitokset!
 
Liittynyt
14.07.2019
Viestejä
29
Pienyrittäjän jujuhan on siinä että vaihdetaan tyhmät pomot tyhmiin asiakkaisiin ;).

Tekemällä oppii, ja annan pari vinkkiä:

1.) Älä kikkaile, äläkä yritä olla verottajaa viisaampi lakien tulkinnassa. Kikkailu vie enemmän aikaa/rahaa kuin mitä saa ihan vaan tekemällä sitä mitä osaa.

2.) Säilytä kaikki dokumentit mitä saat: kirjanpitoaineisto, asiakassopimukset jne. Mitä ei ole kirjoitettu sitä ei ole olemassakaan. Keksi ajoissa miten järjestät kirjanpidon (itse, softan kautta tai tilitoimisto).

3.) Älä myy halvalla, maksat itse kaikki kulunkisi ja lomasi. Ja kun koitat kilpailla hinnalla saat asiakkaaksi kaikki rasittavat kitupiikit jotka tahtovat bemarin mutta rahaa riittäisi Fiatiin.
 
Liittynyt
21.11.2016
Viestejä
2 568
On minulla tässä kaikkea pientä muutakin mitä voisin hoitaa tuon tmi:n kautta, kuten vanhat metallialan työt ja sen sellaista. Tmi ei tietääkseni sido minua mihinkään tiettyn työhön/alaan, vaan voin käydä hitsaamassa joskus ja tehdä esim tällaisia ympäristöalan insinöörihommia ja olla vaikka palkkatöissä vielä jossakin ihan muualla. Kunhan en ole kilpailija työnantajalle. Siinäkin varmaan miljoona kiemuraa...
Sinuna katsoisin tässä tilanteessa tuonne OP Kevytyrittäjän suuntaan. Ottavat 5% välistä, mutta sieltä tulee aikalailla kaikki valmiina kuin manulle illallinen, sinun tarvitsee vain lähettää lasku asiakkaalle ja asiakkaan maksaa se, OP hoita loput, mm. kirjanpidon ja veroilmoituksen vuoden lopuksi. Tuon helpommin tuskin voit tätä projektia hoitaa.

Toiminimellä voit tosiaan harjoittaa sivutoimista yrittäjyyttä palkkatyön ohella, jos sellaiseen mahdollisuuksia ja halukkuutta on, niin saat samalla toiminimellä hoidettua sen kaiken.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 292
Näppiin jäisi täten enemmän rahaa, toki menee se 60€ yrityksen perustamiseen, mutta se on pientä.
Ennakkoperintärekisteriin ilmoittautuminen ei maksa mitään. Kaupparekisteriin ei ole mikään pakko ilmoittautua, joten ei tuota 60e tarvitse maksaa.

Mutta ehkä tällaiseen yksittäiseen keikkaan harkitsisin silti jonkun kevytyrittäjäpalvelun käyttöä.
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
106
Kysytäämpä nyt vähän tyhmiä kun tuli tilanne eteen, että mahdollisesti kannattaisi perustaa toiminimi. Mikäli olen siis ymmärtänyt asian oikein, eikä helpompaa ja halvempaa tietä ole.

Taustaa:
Olen opiskelija, joka tekee parityönä opinnäytetyön toimeksiantona yhdistykseltä ja tästä on luvassa rahallinen korvaus. Yhdistys ei varsinaisesti halua ottaa meitä projektin takia töihin, vaan maksaa muulla tavoin.
Rahallinen korvaus on ~4000€, ja tämä siis kahdelle, eli ~2000€/pää. Tämä on ympäristöalan suunnittelutyö, johon kaikki aineisto on olemassa. Tehtävänä on hoitaa vain kirjallinen osuus, eli mitään rahallisia hankintoja ei varsinaisesti ole/tule.

Eräs tuttu tekee samankaltaisen homman ja hän hoitaa asian ukko.fi:n kautta.
Tämä olisi toki yksinkertaisinta, mutta tästä menee alv. 24% ja prosentit vielä ukko.fi:lle.

Kysymys 1: Mikäli olen nyt äkkiseltään ymmärtänyt oikein ja perustaisin tmi:n, jonka liikevaihto jää alle 10k€:n, en olisi alv velvollinen?

Näppiin jäisi täten enemmän rahaa, toki menee se 60€ yrityksen perustamiseen, mutta se on pientä.

Tämä olisi todennäköisesti yritykseni ainoa homma, ainakin tänä vuonna, joskus ehkä jotain lisää, saa nähdä.

Kysymys 2: Jos kierrättän myös kaverin korvauksen yritykseni kautta, niin olisin alv. velvollinen, eli tämä säästö toimii vain, jos minulla ei ole itseni lisäksi muita työntekijöitä?

Kaveri saisi itse sitten päättää, miten tuon korvauksen ottaa.

Viimeiset kysymykset 3, 4 ja 5: Onko mitään järkeä perustaa yritystä tämmöisen yhden työn takia? Onnistuisiko tämmöinen kertakorvaus jotenkin helpommin ilman, että pitäisi tuo 24% alv. maksaa? Esim. marjoja saan myydä torilla muutamalla tonnilla/vuosi ilman veroja. Saako mahdollisesti tälläisen työn tehdä samalla tavalla?
Stipendit/apurahat on verottomia noin 20k € asti esim opinnäytetöiden tekoon. Näin ne yleensä yliopistolla tehdään, jos tekijä ei ole työsuhteessa.

Apurahojen, stipendien ja tunnustuspalkintojen verotus
 
Liittynyt
10.07.2017
Viestejä
974
Yritinkin tässä optimoida "oman taskun osuuden" eli jos maksaja on alv-velvollinen, hakeutuu tämä toiminimi tietysti alv velvolliseksi myös ja laskuttaa hommasta 2000€+alv=2480€ sis alv. Sitten toiminimi hakee alv ilmoituksella alv alarajahuojennusta (jos liikevaihto alle 10t) ja näin tuota alvia ei tarvitsekkaan tilittää eli "taskuun" jää koko summa 2480€.
Ei se ALV jää kokonaisuudessaan taskuun, vaan se on tuloa toiminimelle, josta maksat sitten verot.

ts. Kun verottaja palauttaa alarajahuojennuksena maksetun ALVn, niin se kirjataan yrityksen tuloksi.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 136
Eikös tämä jo summaa sen, että kyseessä ei ole oikeasti yrittäminen vaan työsuhde, joka tehdään näennäisjärjestelyllä juuri siksi, että päästään "kikkailemaan" niillä muuttujilla joita palkansaaja ei voi ruuvailla? Toisin sanoen "yrittäjä" eli työntekijä välttelee veroja ja veronluontoisia maksuja, "työnantaja" eli asiakas taas välttää työsuhteeseen liittyviä ikäviä velvoitteita.
Ei tämä eroa mielestäni mitenkään esim. lääkäreistä, menet terveystaloon, mehiläiseen, jne. niin talon tarjoamassa huoneessa istuu lääkäri joka tekee duunia oman firmansa kautta talon tarjoamilla työvälineillä ja tiloilla. Työaikakin on jollain tasolla ”lukittu” eikä lekurin vapaasti päätettävissä kun saman huoneen yleensä jakaa 2-3 lääkäriä, lisäksi lääkärin pitää etukäteen sitoutua vuoro tekemään koska talon tarjoamassa nettivaraus-systeemissä on lääkärin tarkkuudella aika varattavissa. Se että lääkäri saattaa heittää samanlaista keikkaa useammassa yrityksessä ei mielestäni muuta asiaa miksikään kun ihan sama kuvio on jokaisessa.

Mutta ei tuota pysty työsuhteenakaan tekemään kuin korkeintaan jollain nolla-tunti-sopimuksilla. Jos arvata saa niin verottajalla on tuollainen mahtipykälä jotta voidaan estää selkeät väärinkäytökset ts. jos yritys pakottaisi heikommassa asemassa olevat väkisin yrittäjiksi (esim. vaikka joku liukuhihnatyötä tekevä duunari).
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
488
Ymmärrys yrittäjyydestä tässä kohtaa aika nollassa. Harkinnassa kuitenkin ruveta palkkatöiden ohessa tekemään pientä sivubisnestä ja tuo OP kevytyrittäjyys kuulostaa ihan lupaavalta. Laskutus olisi ehkä korkeintaan joitakin tonneja vuodessa. Olenko ymmärtänyt oikein, että jos tuolla laskutustulolla hankin "yrityksen" toimintaan liittyviä työkaluja, on hinnat käytännössä alv0%. Jos käytän kaiken tulon uusien työkalujen hankintaan, niin en maksa kevytyrittäjyyden tuloista lainkaan tuloveroa?

Ajatuksissa olisi siis tehdä tietokoneella iltaisin pieniä projekteja ja niistä saaduilla tuloilla sitten päivittää tietokonetta ja toimistokalustoa. Kuulostaako pähkähullulta?
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjuja
80 795
Viestejä
1 646 619
Jäsenet
36 251
Uusin jäsen
iVaselin

Hinta.fi

Ylös Bottom