Ylikellotustesti ilmalla: Ryzen 7 1800X & 1700X

Viestiketju alueella 'io-tech.fi artikkelit' , aloittaja Sampsa, 03.03.2017.

 1. Sampsa

  Sampsa Sysop Ylläpidon jäsen Team PUBG Team Stream Team H2O

  Viestejä:
  7 788
  Rekisteröitynyt:
  13.10.2016
  [​IMG]


  Sisällysluettelo...
  Ryzenin ylikellotusominaisuudet
  Testikokoonpano
  Prosessoreiden ylikellotustestit
  DDR4-muistien ylikellotustestit
  Suorituskyky ylikellotettuna
  Yhteenveto  AMD:n lupasi jo hyvissä ajoin, että kaikki Ryzen-prosessorit tulisivat olemaan tehokäyttäjille suunnattuja ja kerroinlukottomia. Yritys pyrkii avoimesti hyödyntämään Ryzenin markkinoinnissa yli 10 vuoden takaisia Athlon- ja Duron-prosessoreiden kulta-aikoja, jolloin harrastajat pääsivät käsiksi prosessoreiden ylikellotusominaisuuksiin kunnon tee-se-itse-meiningillä.  Esimerkiksi Slot A -kantaisten Athlon-prosessoreiden kerrointa ja käyttöjännitettä sai nostettua juottamalla prosessorin piirilevyltä pintaliitosvastuksia eri paikkoihin. Lisäksi prosessorin piirilevyn ylänurkasta löytyi liitin, johon oli mahdollista kytkeä erillinen kytkimillä tai jumppereilla varustettu ylikellotuspalikka, jonka avulla pystyi vaihtamaan kerrointa ja käyttöjännitettä helposti ilman vastusten juottamista.

  Myöhemmin Socket A -kantaisissa prosessoreissa kerroinlukko saatiin avattua yhdistämällä keraamisen koteloinnin päältä löytyneitä kullattuja pisteitä sähköä vähän johtavalla lyijykynällä. Orgaanisiin kotelointeihin siirryttäessä sama temppu täytyi toteuttaa esimerkiksi hopealakalla.  Sen lisäksi, että kaikki Ryzen-mallit ovat kerroinlukottomia, ylikellottaminen onnistuu suurimmalla osalla emolevyjä eli kaikilla X370-, X300- ja B350-piirisarjaan perustuvilla emolevymalleilla. Kyseessä on hyvä markkinointikikka, sillä Intel on viime vuosina rajoittanut ylikellottamisen ainoastaan mallistojen suorituskykyisimpiin ja kalleimpiin K- ja X-malleihin, joten edullisemmista prosessoreista ei ole pystynyt enää pitkään aikaan repimään irti lippulaivamallien tehoja ja säästämään kukkaroa.

  [​IMG]

  Ryzen-prosessoreissa lämmönlevittäjä on juotettu piisiruun eli käyttäjien ei tarvitse huolehtia heikkolaatuisesta tahnasta tai kontaktista, kuten Intelin kuluttajaluokan prosessoreilla. Lämmönlevittäjän juottamisessa ei kuitenkaan ole kyse harrastajien miellyttämisestä, vaan AMD on joutunut ottamaan kaikki keinot käyttöön saadakseen Ryzenin lämpötilan kuriin ja prosessorin kellotaajuuden mahdollisimman ylös paremman kilpailukyvyn saavuttamiseksi.

  Ryzenin ylikellotusominaisuudet
  Ryzen-prosessorin kokonaiskellotaajuus muodostetaan kertoimella ja 100 MHz:n Ref_clk-taajuudella, johon ovat sidoksissa myös muistitaajuus, muistiohjain ja prosessorin sisäisestä tiedonsiirrosta CPU-kompleksien välillä huolehtiva Infinity Fabric -yhteysväylä. Ref_clk-taajuutta pystyy säätämään noin 85-145 MHz:n välillä, jota korkeammalle PCI Express -väylät ja X370-piirisarja eivät enää taivu. Prosessorin kerrointa on mahdollista vaihtaa 0,25x askelin, joka tarkoittaa 25 MHz:n muutosta kellotaajuuteen. Suurin mahdollinen käyttäjän säädettävissä oleva kerroin on 63,5x ja pienin 30x.

  CPU-Z-kuvankaappauksessa näkyvä Northbridge tarkoittaa käytännössä DDR4-muistiohjainta (UMC, Unified Memory Controller), joka toimii samalla kellotaajuudella kuin muistit. Muistiohjaimen kellotaajuutta ei pysty erikseen säätämään, vaan se kulkee käsi kädessä muistien kellotaajuuden kanssa.  Ryzenissa korkein muistikerroin mahdollistaa DDR4-3200-nopeuden ja korkeampien muistinopeuksien saavuttamiseksi on nostettava Ref_clk-taajuutta. Teoriassa maksimi muistitaajuus Ryzen-alustalla on noin 2300 MHz eli DDR4-4600-nopeus (32x muistikerroin x 145 MHz Ref_clk). Toistaiseksi Ryzenin muistiohjaimen latensseja ja asetuksia on säädettävissä vain viisi kappaletta (TCL, TRCRDD, TRCWRD, TRPT ja TRAS) ja Command Rate -arvo on aina 1T. Loput muistien asetuksista avautuvat säädettäväksi mahdollisesti myöhemmin emolevyjen BIOS-päivitysten myötä.

  Prosessoreilla ei ole varsinaisesti tiettyä kiinteää vakiokäyttöjännitettä, vaan käyttöjännite elää prosessorin kuormasta riippuen 1,2-1,3625 voltin välimaastossa. Poikkeustapauksia ovat lepotila, jolloin käyttöjännite laskee noin 0,85 volttiin ja XFR-tila, jolloin käyttöjännite voi nousta yli 1,4 volttiin. CPU-Z-ohjelmalla prosessorin käyttöjännite näyttäisi heittelevän runsaasti rasituksessa, mutta tarkan käyttöjännitteen mittaamiseksi suositellaan yleismittaria.

  AMD:n oman yleisen suosituksen mukaan 1,35 voltin käyttöjännite on hyväksyttävä jokapäiväiseen käyttöön. 1,45 voltin käyttöjännite on AMD:n mukaan myös käyttökelpoinen, mutta mallinnusten mukaan voi vaikuttaa prosessorin elinikään.

  [​IMG]

  Ryzen-prosessoreiden yhteydessä AMD julkaisi uuden Ryzen Master -ylikellotusohjelman, jonka avulla pystyy säätämään muun muassa ytimien kerrointa, väylätaajuutta ja muistien kellotaajuutta, käyttöjännitteitä, muistiasetuksia ja kytkemään ytimiä pois käytöstä. Lisäksi mukana on alkeellinen monitorointityökalu, jolla pystyy seuraamaan ytimien kellotaajuuksia ja lämpötilaa.

  [​IMG]

  Kun Ryzen Master -ohjelmalla nostetaan prosessorin kerrointa, alusta siirtyy automaattisesti manuaaliseen ylikellotustilaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, ettei XFR- ja virransäästöominaisuudet eivät ole enää käytössä ja prosessorin käyttöjännite nousee automaattisesti 1,3625 volttiin. Tämän jälkeen käyttöjännitettä voi säätää manuaalisesti haluamalleen tasolle. Asuksen Crosshair VI Hero -emolevyllä debug-ledeihin ilmestyy OC, kun järjestelmä siirtyy ylikellotustilaan.

  Testikokoonpano
  Testasimme 8-ytimisten Ryzen 7 -sarjan 1800X- ja 1700X-mallien ylikellotuspotentiaalin, kun prosessoreita jäähdytettiin kahdella 140 mm:n tuulettimella varustetulla Noctuan NH-D15-coolerilla. Kokoonpano oli asennettuna NZXT:n S340-kotelon sisuksiin ja kylkipaneeli oli testien ajan kiinni.

  [​IMG]

  Alustana testeissä oli käytössä Asuksen X370-piirisarjaan perustuva ROG Crosshair VI Hero -emolevy ja 16 gigatavua Corsairin DDR4-muistia, jotka jätettiin toimimaan prosessorien ylikellotustesteissä DDR4-2667-nopeudella.  Noin 300 euron hintaisen emolevyn UEFI BIOSista löytyy kattavat ylikellotusominaisuudet, kuten jännitteiden sekä Digi+-virransyötön parametrien säädöt.
  • AMD Ryzen 7 1800X (8/16 ydintä/säiettä, Boost 4,0 GHz)
  • AMD Ryzen 7 1700X (8/16 ydintä/säiettä, Boost 3,8 GHz)
  • Asus Crosshair VI Hero (X370)
  • 16 Gt Corsair Vengeance LPX DDR4-3000 & DDR4-3600
  • NVIDIA GeForce GTX 1080 Founders Edition (378.49-ajurit)
  • Kingston 480 Gt HyperX Predator PCIe
  • Corsair HX1000 (1000W)
  • Microsoft Windows 10 Pro 64-bit


  Ylikellotustestit


  Ryzen 7 1800X

  [​IMG]

  Vakiona Ryzen 7 1800X toimii kaikkien 8 ytimen rasituksessa 3,7 GHz:n kellotaajuudella ja XFR-ominaisuuden avulla 1-2 ytimen rasituksessa kellotaajuus vaihtelee lämpötilasta ja tehonkulutuksesta riippuen 4,0-4,1 GHz:n välimaastossa.

  [​IMG]

  Kun vakautta haettiin HandBrake-ohjelmalla noin 10 minuutin 4k-videon H.264-enkoodauksella ja muilla testiohjelmilla, saatiin kokoonpano ilman suurempia ongelmia toimimaan 4000 MHz:n kellotaajuudella, kun käyttöjännitettä syötettiin 1,4 volttia. Prosessorin lämpötila nousi ylikellotettuna 80 asteeseen.

  Tämän jälkeen edessä oli täydellinen seinä.

  Kerrointa ei saatu nostettua edes yhdellä 0,25x askeleella 4025 MHz:iin, vaikka käyttöjännitettä kokeiltiin nostaa 1,45 volttiin asti. Samalla havaittiin, että yli 1,4 voltin käyttöjännitteillä prosessorin lämpötila nousi herkästi yli 80 asteeseen ja 1,45 voltin käyttöjännitteellä 95 asteeseen.

  Ryzen 1800X:n tapauksessa 4 GHz:n ylikellotustulos tarkoittaa samalla sitä, että kun XFR-ominaisuus kytkeytyy automaattisesti ylikellottaessa pois päältä, ei 1-2-ytimen rasituksessa kellotaajuus nouse enää rasituksessa 4,1 GHz:iin.

  [​IMG]

  Liukulukulaskentaa nopeuttavia Advanced Vector Extensions 2- eli AVX2-käskyjä käyttävä Prime95-testi saatiin rullaamaan vakaasti 50 MHz alhaisemmalla 3950 MHz:n kellotaajuudella samalla 1,4 voltin käyttöjännitteellä, jolloin prosessorin lämpötilaksi mitattiin 92 astetta.

  Huom! Nykyiset versiot Prime95-ohjelmasta eivät vielä tue kunnolla Ryzen-prosessoreita, joten lämpötila ja tehonkulutus edusta pahinta mahdollista skenaariota. Kunhan Prime95-ohjelma päivitetään ja optimoidaan Zen-arkkitehtuurille kunnolla, testaamme vakauden uudelleen.  Ryzen 1700X

  [​IMG]

  Vakiona Ryzen 7 1700X toimii kaikkien 8 ytimen rasituksessa 3,5 GHz:n kellotaajuudella ja XFR-ominaisuuden avulla 1-2 ytimen rasituksessa kellotaajuus vaihtelee lämpötilasta ja tehonkulutuksesta riippuen 3,8-3,9 GHz:n välimaastossa.

  [​IMG]

  Kun vakautta testattiin HandBrake-ohjelmalla noin 10 minuutin 4k-videon H.264-enkoodauksella ja muilla testiohjelmilla, saatiin kokoonpano ilman suurempia ongelmia vakaaksi 3950 MHz:n kellotaajuudella, kun käyttöjännitettä syötettiin 1,425 volttia. Prosessorin lämpötila nousi ylikellotettuna 86 asteeseen.

  4000 MHz:n kellotaajuutta ei saatu vakaaksi, vaikka käyttöjännitettä kokeiltiin nostaa 1,45 volttiin asti. Käytännössä siis 599 euron hintaisen Ryzen 7 1800 X:n saavuttamasta 50 MHz korkeammasta 4000 MHz:n kellotaajuudesta täytyy maksaa kaupassa noin 150 euroa enemmän.

  [​IMG]

  Kuten 1800X:llä myös 1700X:llä Prime95-testi saatiin rullaamaan vakaasti 50 MHz alhaisemmalla kellotaajuudella. 3900 MHz:n kellotaajuudella prosessorin lämpötilaksi mitattiin 89 astetta.

  DDR4-muistien ylikellotus  Testasimme Ryzen 7 -prosessorin muistiohjaimen toimintaa Corsairin 16 gigatavun Vengeance LPX DDR4-3000- ja DDR-3600-muistiseteillä. Kunhan muistit ovat speksattu riittävän korkealle, ei Asuksen Crosshair VI Hero -emolevyllä ilmennyt ongelmia millään muistikertoimella. Testasimme muistitaajuuden vaikutusta suorituskykyyn AIDA64:n muistitestillä ja 3D-suorituskykyyn ARMA 3-pelitesteillä.  Kun Ryzen 7 -prosessorilla muistien kellotaajuus nostettiin 1200 MHz:stä eli DDR4-2400-nopeudesta 1600 MHz:iin eli DDR4-3200-nopeudelle, luku-, kirjoitus- ja kopiointinopeus parani noin 33 %.

  [​IMG]

  DDR4-3200-nopeudella ruudunpäivitysnopeus parani ARMA 3 -testissä 3 FPS:llä eli noin 8 % verrattuna DDR4-2400-nopeuteen.  Lopuksi kokeilimme Crosshair VI Hero -emolevyn UEFI BIOSista löytyvää DDR4-3600-profiilia, joka nostaa Ref_clk-taajuuden 135,2 MHz:iin. Saimme kokoonpanon toimimaan DDR4-3600-nopeudella Windowsissa ja AIDA64:n muistitestissä, mutta 3D-rasituksessa kokoonpano kaatui mahdollisesti liian korkean PCI Express -väylän takia. Suorituskyky AIDA64:n muistitestissä DDR4-3600-muistinopeudella jäi kuitenkin heikommaksi kuin DDR4-3200-nopeudella johtuen löysemmistä muistiasetuksista (CAS 16 vs 18).


  Suorituskyky ylikellotettuna


  Testeissä Ryzen 7 -prosessoreilla muistit toimivat DDR4-2667-nopeudella.

  [​IMG]

  Cinebench R15:ssä 1700X:n suorituskyky parani ylikellotettuna 11 % ja 1800X:n 7 %.

  [​IMG]

  Blenderissä 1700X:n suorituskyky parani ylikellotettuna 11 % ja 1800X:n 9 %.

  [​IMG]

  ARMA 3 -testissä 1700X:n suorituskyky parani ylikellotettuna 9 % ja 1800X:n 7 %.

  [​IMG]

  GTA V -testissä 1700X:n suorituskyky parani ylikellotettuna 8 % ja 1800X:n vain yhden prosentin.


  Yhteenveto
  AMD:n uusien Ryzen-prosessoreiden ylikellotuspotentiaali on suoraan sanottuna pienoinen pettymys. On kuitenkin muistettava, että kyseessä on täysin uuteen arkkitehtuuriin perustuva prosessori, joka valmistetaan ensimmäistä kertaa Globalfoundriesin 14 nanometrin prosessilla. Vertailun vuoksi Intelin Kaby Lake -prosessoreissa on käytössä jo kolmeen kertaan optimoitu vastaavan viivanleveyden prosessi.

  Molemmilla 1800X- ja 1700X-prosessoreilla ytimien kellotaajuus saatiin nostettua helposti 4 GHz:n tuntumaan, jonka jälkeen edessä oli pystysuora seinä, jonka yli ei päästy edes käyttöjännitettä reilusti nostamalla. Kellotaajuus ei käytännössä skaalaudu tietyn pisteen jälkeen lainkaan, eikä ilmeisesti nestejäähdytyskään auta asiaan kuin marginaalisesti. Ilmajäähdytyksellä 1,4 voltin käyttöjännitteellä lämpötila pysyi vielä kurissa reilun 80 asteen tuntumassa, mutta 1,45 voltilla lämpötila karkasi käsistä yli 90 asteeseen.

  Cinebenchissä 1700X:n suorituskyky parani ylikellotettuna 11 % ja 1800X:n 9 %. ARMA 3 -testissä 1700X:n suorituskyky parani ylikellotettuna 9 % ja 1800X:n 7 %.

  Alustana Asuksen Crosshair VI Hero -emolevy ja UEFI BIOS tuntuivat yllättävän valmiilta, eikä mihinkään kummallisuuksiin törmätty. Emolevyn kattavista ylikellotusominaisuuksista ei ollut juurikaan hyötyä, sillä maksimitaajuudet saavutettiin Auto-asetuksilla. Korkeammalle ei päästy, vaikka mitä virransyötön asetuksia kokeiltiin säätää. Uusi Ryzen Master -sovellus hoiti hommansa hyvin ja ylikellottaminen sujui Windowsista käsin näppärästi, mutta monitorointityökalu on ainakin toistaiseksi varsin alkeellinen.

  Kunhan Ryzenin kellotaajuus on saatu nostettua ilmalla tai vedellä 4 GHz:iin, lisää suorituskykyä kannattaa lähteä hakemaan vielä muistitaajuutta nostamalla. Kun DDR4-muistien kellotaajuus nostettiin 1200 MHz:stä 1600 MHz:iin eli DDR4-3200-nopeuteen, luku-, kirjoitus- ja kopiointinopeus parani AIDA64:n muistitestissä noin 33 % ja ARMA 3 -testissä ruudunpäivitysnopeus parani 3 FPS:llä eli noin 8 %.

  [​IMG]

  Kun jäähdytys vaihdetaan ilmasta ja vedestä -196-asteiseen nestemäiseen typpeen ja lämpöongelmista päästään kokonaan eroon, Ryzen 7 1800X ylikellottuu 5,3-5,4 GHz:iin noin 1,8 voltin käyttöjännitteellä. Prosessorin ytimissä ei ole kylmäbugia eli ne toimivat ongelmitta täydellä LN2-kulholla tai jopa nestemäisellä heliumilla jäähdytettynä, mutta prosessorin muisti- ja PCI Express -ohjaimien kanssa kylmissä lämpötiloissa saattaa törmätä vakaus- ja boottausvaikeuksiin korkeilla Ref_clk-taajuuksilla.

  Seuraavaksi io-techin testiin saapuu Ryzen 7 -sarjan edullisin 1700-malli ja testaamme myös sen ylikellotuspotentiaalin. Jos noin 380 euron hintainen 1700-malli ylikellottuu samalle noin 4 GHz:n kellotaajuudelle kuin 1800X- ja 1700X-mallit, se on ainoa Ryzen 7 -prosessori, joka kannattaa ostaa, koska kaikkien Ryzen 7 -prosessoreiden ominaisuudet ovat muuten vastaavat.


  Hinta.fi hintavertailu

  Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.

  Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)
   
  Viimeksi muokattu: 12.03.2017
  TAspect, M4kke, AHx3 ja 16 muuta tykkäävät tästä.
 2. laamanaator

  laamanaator

  Viestejä:
  305
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Taas taattua io-tech -laatua :kippis: Kuten arvelin, käyttäytyy Ryzen lähes identtisesti Polari 10 -piirin kanssa. Tietyssä pisteessä kellotaajuutta ei saada millään edes etäisesti järkevillä volteilla ylöspäin.
   
  Digimonkey ja Sampsa tykkäävät tästä.
 3. Divi

  Divi

  Viestejä:
  767
  Rekisteröitynyt:
  18.02.2017
  Vähän sääli tuo kellottuvuus mut pirun kova prossu joka tapauksessa. Hyvää tekstiä jälleen kerran. :tup:
   
  mRkukov ja Sampsa tykkäävät tästä.
 4. The Stilt

  The Stilt

  Viestejä:
  1 015
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  @Sampsa

  Suosittelen testaamaan Ryzenin tehonkulutusta ja vakautta jollain muulla kuin Prime95:llä.
  Nykyiset versiot ohjelmasta eivät toimi kunnolla Ryzenilla ja rasitustasot jää melko alhaiseksi. Luonnollisesti tehonkulutus ja lämpötilat on jotain muuta kuin maksimit.
  Suosittelen tilalle uusinta patchattyä Linpackia (jonka postasin aiemmin), koska parasta rasitussoftaa (Firestarter) ei ole saatavilla Windowsille julkisesti.
   
  erihyva, El-Reino69, Juha Kokkonen ja 2 muuta tykkäävät tästä.
 5. V3lzu

  V3lzu

  Viestejä:
  102
  Rekisteröitynyt:
  08.11.2016
  Onko kukaan testannut, että auttaako corejen disabloiminen kellottuvuuteen ollenkaan?
   
 6. Keketin

  Keketin

  Viestejä:
  1 194
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Hyvä artikkeli. Hienoinen pettymys itsellekin tuo, ettei nämä juuri näytä missään taipuvan yli 4ghz nopeuksiin. Tästä tulikin mieleen että varsinkin tuon 1800X:n kohdalla olisi varmaan hyvä mainita myös artikkelissa, että kun XFR menee pois päältä ylikellottaessa manuaalisesti, menettää tuossa yhden/kahden ytimen suorituskykyä jos ei saavuteta sitä 4,1ghz taajuutta kaikille ytimille, kun ei XFR aktivoidu edes 1-2 ytimen rasituksessa ja nosta kellotaajuuta sinne 4,1ghz:n.

  Eikö se näin mennyt? @The Stilt
   
  Juha Kokkonen ja Sampsa tykkäävät tästä.
 7. JayJay

  JayJay

  Viestejä:
  51
  Rekisteröitynyt:
  01.12.2016
  Mielenkiintoista nähdä tuon 1700:n meno. Jotenkin tuntuu, etteivät x-mallit ole järkevä hankinta euro/suorituskyky akselilla :think:
   
 8. Kautium

  Kautium IOdootti

  Viestejä:
  6 955
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Hieno juttu käyttäjien kannalta että Intel saa vähän edes kilpailua rinnalleen, mutta ei ole Ryzenistä ikävä kyllä edelleenkään todelliseksi vastukseksi pelikäytössä (eikä oikeastaan muutenkaan, olettaen että vaivautuu edes vähän kellottamaan sitä Kaby Lakea).

  Mutta kuten sanottua, kilpailu on aina hyvästä ja kun ei AMD ole siihen viimeiseen 15 vuoteen käytännössä kyennyt millään saralla, niin onhan tämä siinä mielessä iso plussa heille. Toivottavasti kykenevät petraamaan tästä juoksuaan jatkossa ja ennen kaikkea myös pitämään siinä samalla laatua yllä.
   
 9. barkhorn

  barkhorn

  Viestejä:
  680
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kiitos loistavasta artikkelista (jälleen kerran).
  Hyvä että tuo halvin 1700 on tulossa testiin, tietää ostaako äksällä vai ilman.
   
  erihyva ja Sampsa tykkäävät tästä.
 10. Koodi-Keijo

  Koodi-Keijo

  Viestejä:
  31
  Rekisteröitynyt:
  04.02.2017
  Jos kuitenkin Crosshair?

  Muuten kyllä nappiartikkeli :tup:
   
  debuggeri tykkää tästä.
 11. The Stilt

  The Stilt

  Viestejä:
  1 015
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Menee.
  Turbo ja XFR kytkeytyvät välittömästi pois käytöstä, kun SMU aktivoi "OC-Moodin". Erittäin valitettavaa ja olen toivonut tähän asiaan muutosta, monen muun jutun ohella.
  Suorituskykyä saataisiin melkoisesti lisää tehonkulutuksen pysyessä ennallaan tai jopa pienentyessä.
   
  Urpola77 ja Mechanical Man tykkäävät tästä.
 12. Kuningashillo^2

  Kuningashillo^2

  Viestejä:
  283
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  1700:n kellotustestiä täälläkin odotellaan suurella mielenkiinnolla. Kiitokset Sampsalle hyvästä artikkelista jälleen kerran! :tup:
   
 13. Keketin

  Keketin

  Viestejä:
  1 194
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Onkohan tuo periaatteessa mahdollista kuitenkin toteuttaa nykyisellä alustalla vastaavaksi kuin esim kilpailijalla on? Niin että manual oc modessa pystyisi erikseen määrittelemään kertoimet eri määrälle rasitettavia ytimiä? Jos on, niin kyllähän se hassulta tuntuu ettei sitä ominaisuutta ainakaan näin julkaisun nurkille ole saatu, vaikka kiire tulikin.
   
 14. paukka

  paukka

  Viestejä:
  174
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  apoiuyt ja Sampsa tykkäävät tästä.
 15. Corex

  Corex

  Viestejä:
  764
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Hyvä artikkeli, iso plussa muistin nopeuden testaamisesta. Eilen selasin jo hyvän tovin eri arvosteluja josko joku olisi testannut miten muistien kellot vaikuttaa. Näppärästi testi löytyikin ensin iotechistä :)

  Oikeastaan yllättävänkin paljon nopeushyötyä peleissä jos vaan saa 3200MHz toimimaan. Jotain hämminkiä eri kampojen kanssa ilmeisesti on...
   
  Sampsa tykkää tästä.
 16. _j03_

  _j03_

  Viestejä:
  1 611
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Eli kalliimmat emot voi suoraan unohtaa kellotusmielessä, ellei halua jotain muita niiden tarjoamia ominaisuuksia. Varmaan myös emovalmistajille tässä mielessä pettymys.
   
  paukka tykkää tästä.
 17. Frezeh

  Frezeh

  Viestejä:
  341
  Rekisteröitynyt:
  20.11.2016
  Mikä on muuten TjMax Ryzenillä? Onko se siellä 100 celcius asteen hujakoilla kuten intelillä?

  Olisi kyllä tosi kiva jos näkisi tuloksia kun 2 tai 4 ydintä laitettu pois päältä, jotta pystyisi katsomaan kuinka paljon tarvitaan jäähdytystä kun Ryzen 5 saapuu. Myöhemmin myös olisi kiva tietää että onko Ryzenin kellottumisen katto siellä 4,2/4,1 GHz paikkeilla vai onko huonot biossit yms pitämässä suorituskykyä jumissa kuten on muistin kohdalla tällä hetkellä.

  Jos kellottuminen ei onnistu tästä kovemmille tasoille edes 6 tai 4 ytimisissä niin jää kyllä hiukan harmittavaksi tilanne. Omasta ivy bridgestä on jo puhti loppumassa kesken ja ryzen ei oikein onnistu kellotaajuuksien takia vielä päihittämään sitä muuten kuin monen ytimen taakassa.

  Pitää toivoa että jos sattuu tulemaan vielä tämän vuoden puolella jonkinnäköinen "Zen Refresh" jossa pararnneltun tuotantoprosessin avulla saataisiin kovempia kellotaajuuksia, eikä jäätäisi tähän 4GHz kynnykselle.
   
 18. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  3 881
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Meinaat vähän kellotetun 4-ytimisen Kaby Laken pärjäävän "muussakin" 8 ytimiselle Ryzenille? Kaipa jos saat kellotettua Kabyn johonkin 7 GHz:n tietämille...
   
 19. malandio

  malandio

  Viestejä:
  103
  Rekisteröitynyt:
  13.12.2016
  Hmm, jos disabloi pari corea tai 4kpl niin saa käytännössä testattua suoraan tulevien ryzen5 ja 3 mallien suorituskyvyn ja oletettavan kellottuvuuden.(nehän perustuu tähän samaan kiveen)
  Toinen mitä olisi varmaan kiva kokeilla on suora kompurajäähy... ;)
   
 20. Augmented Mutation

  Augmented Mutation

  Viestejä:
  290
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Aika alhaalle on taidettu tuo TjMax laittaa: 75c

  "Tj Max for ryzen is 75°C according to Asus"
   
 21. aop

  aop

  Viestejä:
  321
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ois mukava nähdä useampi (3-5) R7 1700 yksilö testissä, että näkee onko paljon yksilökohtaisia eroja. Taitaa tosin tuollaisen prossumäärän järjestäminen testiin hieman haastavaa.
   
 22. Tuuhea kasetti

  Tuuhea kasetti Tuuhea Jäsen

  Viestejä:
  202
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  @Sampsa ARMA 3 -testissä 1700X:n suorituskyky parani ylikellotettuna 8 % ja 1800X:n vain prosentin.

  Pitäisi vissiin lukea GTA v pelissä. Molempien peligraafien alla lukee meinaan arma3
   
 23. Jahve3

  Jahve3

  Viestejä:
  1 192
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Luulen kyllä, että hierovat vielä R5 ja R3 malleja, kun myyntiin tulokin on vasta Q1 lopulla.
   
 24. Nerkoon

  Nerkoon Se ainoa oikea Platinum-jäsen

  Viestejä:
  3 671
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Alkuun nuo R5 ja R3 ovat varmaan R7 raakattuja versioita, mutta niistä varmaan tulee oma tuotantosarja myöhemmin ja olettaisin sen kulkevan paremmin kun AMD:llä on jo opittu tuotantoprosessia paremmin.
   
 25. Tup3x

  Tup3x

  Viestejä:
  1 324
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Noh, sinänsä hyvä että eivät jätä turhaa ilmaa mutta... Mutta näyttää siltä, että perus 1700 saa toimimaan samoilla nopeuksilla kuin perus 1800X, ehkä ylikin. Tämänkin testin perusteella ei ole oikein mitään järkeä hommata 1800X:ää 1700X:n sijaan.

  Onko tuo 4 GHz seinä valmistusprosessin, arkkitehtuurin vai molempien vika? Onkos kellään arvauksia?
   
 26. Sampsa

  Sampsa Sysop Ylläpidon jäsen Team PUBG Team Stream Team H2O

  Viestejä:
  7 788
  Rekisteröitynyt:
  13.10.2016
  Kyllä, kiitos huomioista, korjattu :tup:
   
  Tuuhea kasetti tykkää tästä.
 27. Frezeh

  Frezeh

  Viestejä:
  341
  Rekisteröitynyt:
  20.11.2016
  Uskoisin enneminkin että 4 ytimiset ovat ihan samoja piirejä mistä 8 ytimiset ovat tehty, mutta niistä on leikattu toinen puolisko irti koska kysyntä noille 8 ytimisille varmasti kerkee vähentyä ennen kuin 4/6 ytimiset keretään saamaan markkinoille. Piin kanssa lottoaminen on varmaankin tässä alkupuolella kärjistetympää, mutta kunhan kysyntä saadaan tyydytettyä niin aletaan laseroimaan piirejä siten että saadaan mahdollisimman paljon volyymia liikkeelle ja silloin uskoisin että Ryzen 7 eri mallien väliset erot pienenee ja hinta on vain valmiisiin kelloihin suhteutettuna.
   
 28. Sampsa

  Sampsa Sysop Ylläpidon jäsen Team PUBG Team Stream Team H2O

  Viestejä:
  7 788
  Rekisteröitynyt:
  13.10.2016
  Totta, lisäsin artikkeliin maininnan tästä ilmiöstä :tup:
   
  Juha Kokkonen, Hydra ja Keketin tykkäävät tästä.
 29. Sampsa

  Sampsa Sysop Ylläpidon jäsen Team PUBG Team Stream Team H2O

  Viestejä:
  7 788
  Rekisteröitynyt:
  13.10.2016
  Joo hyvä pointti, aikataulu oli mikä oli, niin tämänkin testin valmistumista voi verrata maailman 8. ihmeeseen :D

  Mutta tosiaan, jatkossa optimoidaan testirutiinia. Lisäsin artikkeliin maininnan:

  Huom! Nykyiset versiot Prime95-ohjelmasta eivät vielä tue kunnolla Ryzen-prosessoreita, joten lämpötila ja tehonkulutus edusta pahinta mahdollista skenaariota. Kunhan Prime95-ohjelma päivitetään ja optimoidaan Zen-arkkitehtuurille kunnolla, testaamme vakauden uudelleen.
   
  AHx3 ja Juha Kokkonen tykkäävät tästä.
 30. Rabbitman

  Rabbitman

  Viestejä:
  66
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Ottaako Sampsa 1700 testaukseen mukaan B350-piirin emolevyn? Olisi hyvä tietää budjettiratkaisustakin.
   
  erihyva tykkää tästä.
 31. Sampsa

  Sampsa Sysop Ylläpidon jäsen Team PUBG Team Stream Team H2O

  Viestejä:
  7 788
  Rekisteröitynyt:
  13.10.2016
  Varmasti tulee silläkin jossain vaiheessa kokeiltua.
   
  erihyva, barkhorn, Hydra ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 32. -is2-

  -is2- ╭∩╮ʕ•ᴥ•ʔ╭∩╮

  Viestejä:
  231
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Saako näistä kytkettyä SMT ominaisuutta pois päältä ja vaikuttaako se mitenkään kellottuvuuteen?
   
 33. zepi

  zepi

  Viestejä:
  5 185
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mites joku vähän vähemmän rajoille vedettu kellotus? Onko @3800 jos hitaampi joissain testeissä kuin vakio X1800, koska parhaat turbot lähtevät pois käytöstä?
   
 34. Teuras

  Teuras

  Viestejä:
  169
  Rekisteröitynyt:
  28.10.2016
  No joka tapauksessa hienoa nähdä, että AMD pistää ulos kiviä mitkä kelpaa muuksikin kuin verkonpainoiksi.
  Saadaan edes vähän I leiriin vauhtia, kun tuntuu ettei vuosiin tik-tok ole ollut kuin rahastusta.
   
 35. Primusol

  Primusol

  Viestejä:
  442
  Rekisteröitynyt:
  01.11.2016
  Ihan hyvä prossu mutta eipä tästä itselle kyllä konetta saa ahtaaseen m-itx:ään noilla lämmöillä. Eri asia jos tulisi ATX koppaan isolla jäähyllä. Ootellaan nyt kuitenkin vielä miten markkinat kehittyy...
   
 36. Kautium

  Kautium IOdootti

  Viestejä:
  6 955
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  No ei siinä, onhan Ryzen ihan ok prossu jos ei ole pelikonetta kasaamassa. Jossakin pakkaustesteissä ja renderöinnissä Ryzen on kieltämättä kova, mutta muuten en siinä paljon järkeä näe varsinkaan kellotettuun Kaby Lakeen verrattuna. Jälkimmäinen tarjoaa kuitenkin ns. "best of both worlds" jne.
   
 37. juggis_

  juggis_

  Viestejä:
  110
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Pystyisikö yhtä tai kahta corea luukuttamaan yli 4.1GHz samanaikaisesti eli saisiko pelituloksiin boostia käyttämällä Ryzen Masteria tällä tavalla?
   
 38. faior

  faior

  Viestejä:
  104
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Kyllähän tämä on iso hyppäys AMD:n entisiin nähden toki ja varmasti vaan paranee kunhan valmistusprosessi kehittyy jne. Mutta pakko se on vaan myöntää, että onhan tämä Intelinkin arkkitehtuuri melkoinen suorittamaan, ei siitä vaan pääse mihinkään.
   
 39. Sampsa

  Sampsa Sysop Ylläpidon jäsen Team PUBG Team Stream Team H2O

  Viestejä:
  7 788
  Rekisteröitynyt:
  13.10.2016
  Sehän näissä Ryzeneissä onkin hauskaa, että nuo kellotaajuudet ei ole mitenkään "rajoille" vedetty, vaan ne saavutetaan tosi helposti ja ovat vakaat. Mutta kun yrität pykälänkin ylemmäs niin on seinä vastassa.
   
 40. Sampsa

  Sampsa Sysop Ylläpidon jäsen Team PUBG Team Stream Team H2O

  Viestejä:
  7 788
  Rekisteröitynyt:
  13.10.2016
  Meinaat, että kytkisi 6 ydintä pois käytöstä ja käyttäisi vain 2 ydintä? o_O
   
 41. Sampsa

  Sampsa Sysop Ylläpidon jäsen Team PUBG Team Stream Team H2O

  Viestejä:
  7 788
  Rekisteröitynyt:
  13.10.2016
  Miksi vertaat AMD:n 8-ytimistä "prosumer"-prosessoria Intelin kuluttajaluokan 4-ytimiseen prosessoriin?

  Ryzen 7 1800X suora vertailukohta on +1200 euron Core i7-6900K.

  Nuo Kaby Lake vastineet ovat Ryzen 5 -sarjalaisia.
   
  #Carpo#, joonabbi, abish ja 2 muuta tykkäävät tästä.
 42. Sampsa

  Sampsa Sysop Ylläpidon jäsen Team PUBG Team Stream Team H2O

  Viestejä:
  7 788
  Rekisteröitynyt:
  13.10.2016
  Saa kytkettyä pois päältä, en ole vielä ehtinyt testata vaikutusta ylikellottuvuuteen.
   
  barkhorn tykkää tästä.
 43. Sampsa

  Sampsa Sysop Ylläpidon jäsen Team PUBG Team Stream Team H2O

  Viestejä:
  7 788
  Rekisteröitynyt:
  13.10.2016
  Monen tekijän summa, mutta valmistusprosessia veikkaisin ensisijaisesti.
   
 44. pq

  pq

  Viestejä:
  341
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Lappeen Rannan nipotusosastosta terveisiä:
  pysty suora seinä -> pystysuora seinä

  Muuten hienoa artikkelia kyllä pukkaa :tup:
   
 45. faior

  faior

  Viestejä:
  104
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Sama juttu "Ylikellotus vastuksia juottamalla"
   
 46. juggis_

  juggis_

  Viestejä:
  110
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Ei vaan tarkoitin että kokeilisi antaa kahdelle corelle enemmän kelloja Ryzen Masterilla kuin mitä oli maksimikellot kaikilla kahdeksalla, jos siitä kikkulasta pystyy myös määrittämään, että ajetaan tiettyjä appeja vain tietyillä coreilla. Oma sotaratsu 1090T Phenom II sallii kovemmat käyttökellot yhdelle-kahdelle corelle kuin vastaavasti samaan aikaan kaikille coreille.
  Esimerkkinä saan kovemmat singlecore kellot yhdelle corelle CPU-Z:lla/SuperPi:ssä kuin kaikille kuudelle samaan aikaan AOD:llä.
   
 47. pq

  pq

  Viestejä:
  341
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Tuo on tulkinanvarainen:
  Ylikellotus suoritettiin vastuksia juottamalla
  vrt
  Ylikellotusvastukset juotettiin
   
  mRkukov ja faior tykkäävät tästä.
 48. Sampsa

  Sampsa Sysop Ylläpidon jäsen Team PUBG Team Stream Team H2O

  Viestejä:
  7 788
  Rekisteröitynyt:
  13.10.2016
  Kiitti, korjattu.

  Siinä tarkoitetaan siis: ylikellottaminen vastuksia juottamalla :comp:
   
  mRkukov ja faior tykkäävät tästä.
 49. The Stilt

  The Stilt

  Viestejä:
  1 015
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Kaikesta tehonhallinnasta vastaava SMU on LM32 prosessori, joten se voidaan käytännössä ohjelmoida tekemään mitä vaan.
  Laajempi, kuormasta riippuva kellotaajuussäätö olisi mahdollista toteuttaa mutta Zen yksiköiden rakenne rajoittaa sitä hieman.
  Kaikkia CCX:n ytimiä on "pakko" ajaa samalla kellotaajuudella, tai vaihtoehtoisesti ne on pistettävä nukkumaan.

  Em. muutokset olisivat kuitenkin niin radikaaleja, että en usko niitä ikinä tällä arkkitehtuuriversiolla nähtävän.
   
  AHx3, barkhorn, Keketin ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 50. Sampsa

  Sampsa Sysop Ylläpidon jäsen Team PUBG Team Stream Team H2O

  Viestejä:
  7 788
  Rekisteröitynyt:
  13.10.2016
  Ei pysty kuin nostamaan KAIKKIEN ytimien kerrointa kerralla, ei erikseen.