Nyt saapui Gigantista tuo QN85A tilalle vaihdettu QN85B, VA-paneelilla varustettu 85 tuuman malli. Viime vuoden QN85A 85 tuuman malliin verrattuna rainbow-efektiä ei ruudulle synny, joskin kännykän taskulampun kaltaiset pistemäiset valonlähteet saavat aikaan 4 pientä heijastusta valonlähteen ympärille ruudussa. Parempi kuin rainbow-efekti. Yleisesti ottaen hienoa kuvaahan tämä tuottaa. Vaikkei edes ole sarjan kirkkain malli niin HDR-highlightit tuovat mukavaa lisäpotkua kuvaan. Bloomingista sen verran että LD high-asetuksella suoraan edestä sohvalta katsoessa blooming on normaalilla materiaalilla täysin huomaamatonta. Kuitenkin kun siirtyy hieman sivullepäin tai nousee seisomaan, niin taustavaloalueet alkavat näkyä sitä paremmin mitä kauempana parhaasta katselupaikasta ollaan. Myös työpöytäkäytössä hiirtä seuraava LD-alueiden aktivaatio on näkyvää ellei kyseessä ole hyvin kirkas tausta.
Telkkarin säätäminen pelikelpoiseksi PC:n kanssa (4k 120hz RGB HDR) aiheutti harmaita hiuksia ja ärräpäitä kun input signal plus -asetus ei tahtonut millään tarttua ja mikä vain muutos Nvidian ohjauspaneelista joka meni ohi ei input signal plussan spekseistä (sillä sai max 4k 60Hz 4:2:0 SDR) aiheutti telkkarin yhteyden menetyksen johon ei auttanut mikään muu kuin kaapelin irrotus ja uudelleen kiinnitys. Jossain vaiheessa kesken räpellyksen lopulta sain tuon asetuksen tarttumaan ja sen jälkeen on toiminut kunnolla joskin mielestäni kyllä varsin kankeasti, sillä aina kun kuvatiloihin tekee mitään muutoksia, joutuu asettamaan kaikki TV:n asetukset uudelleen jokaiselle kuvatilalle erikseen.
Windows 10:n HDR-ratkaisu on myös turhauttava, kun isossa osassa peleistä joutuu erikseen käymään windowsin valikossa laittamassa HDR:n päälle, ja tuo puolestaan saa työpöydän näyttämään kököltä riippumatta siitä miten sitä SDR-HDR-slideria vääntää. Sama koskee myös sitä, jos haluaa koneelta käsin eikä telkkarin apista katsoa youtubea HDR:nä, taas mennään kilttinä poikana laittamaan HDR päälle Windowsin näyttöasetuksista. Pitää mahdollisesti ostaa kevyt bluetooth-näppis tuohon sohvapöydälle jotta kehtaa telkkarin apin kautta katsella.
Kysymysmerkkejä vielä aiheutti TV:n ja samalta valmistajalta olevan soundbarin liittäminen Q-Symphony-tilaan, jossa pitäisi soida samanaikaisesti TV:n kajarit, soundbar ja subbari. Mielestäni eron tuolla asetuksella kuulee vain juuri ja juuri, mikä tuntuu johtuvan siitä että tässä tilassa TV:n omat kajarit menevät volyymiltaan hyvin lähelle nollaa. Eri musiikilla testatessa en suoraan sanottuna edes ollut joka biisin kohdalla varma siitä, soiko TV:n omat kajarit ollenkaan (joskin sinfoniaorkesteria kuunnellessa eron huomasi riittävän luotettavasti). Googlatessa muilla ollut samaa, tai asetus ei edes toimi. Äänen balanssia soundbarin ja TV:n kajareiden välillä ei voi säätää, joten mielestäni loppupeleissä turha ominaisuus, jota ei kannata miettiä muiden jotka harkitsevat Samsungin TV/soundbar -comboa.
Tulipa pitkä juttu
pistetään lopuksi vielä pakolliset DSE-kuvat, jotka tietenkin näyttävät pahalta harmaan sävyillä. Kynnys lähteä palauttamaan tämänkokoista TV:tä on itselleni aika iso, etenkin kun asetusten säätämisessä on melkoinen homma. Videomateriaalissa en tuota DSE:tä pahemmin huomannut paitsi videossa, jossa kamera liikkuu tasaisesti halki taivaan edestakaisin. Nuo tummemmat pystysuorat alueet siinä osuvat silmään. Miltäs näyttää foorumilaisten silmiin? Paneeliloton häviäjä vaiko vain keskitasoa? (kuvat ovat hiukan kännykän ylivalottamia, mutta kyllä nuo alueet näkee paljaalla silmälläkin aika hyvin etenkin noissa tummissa harmaissa)