Tämä ei pidä paikkaansa ainakaan Powerilla. Yksi kalibroitu Q8FN on tullut heiltä hankittua (nimeltä mainitsematon Tampereen liike) ja siinä kyllä oli mukana yksilökohtaiset säädöt ja raportit. Kalibrointilaitteena käytössä Spectracal C6 HDR 2000. Sekä SDR että HDR kalibroinnit oli tehty, tosin pelkästään 2-point säädöillä. 20-point säädöillä olisi saanut vielä paremman lopputuloksen. Raporttien perusteella ja käytännössä värit näyttivät olevan kohdillaan.
Kalliimmassa telkussa hyvään kalibrointiin kannattaa sijoittaa ja silloin kannattaa ehdottomasti varmistaa että a) ammattimaiset raportit ovat mukana laitteen sarjanumeron kera ja b) laite on oikeasti uusi eikä demo-/asiakaspalautuslaite. Omassa tapauksessa laite palautui välittömästi takaisin jälkimmäisestä syystä reklamaation kera. Jos ostaa valmiiksi kalibroidun laitteen, käyttötunnit on syytä tarkistaa.
Joo Powerin kalibroiduista tulee raportti mukana. Tosin se oli (vuonna 2016, eli ehkä muuttunut) tehty ihan päin helvettiä väärään kuvatilaan Samsungin televisiossa. Ainoa, jossa taustavalo ei pumppaa väkisin on tuossa mallissa "Elokuva", kalibrointi oli tallennettu presettiin "Vakio" ja käytännössä se television sekoilu taustavalon kanssa tekee gammakäyrän kalibroimisen kunnolla melkoisen vaikeaksi, kun sama väriläiskä on eri kirkkaudella riippuen siitä mitä sen ympärillä on.
Tuosta on sen verran aikaa, etten ihan varmaksi vanno, mutta olisiko se televisio peräti kalibroitu kaiken lisäksi rec. 601 mukaisesti, mikä nyt ei sinänsä ole väärin, kun sitähän sitä antennipiuhaa pitkin suurimmilta osin tulee, mutta omaan käyttöön vähän turha, kun en taida antennijohtoa edes omistaa ja dvd:täkään ei ole tullut tällä vuosikymmenellä enää nähtyä.
Kätevästi myös raportin "ennen" mittaukset oli otettu joko tuosta vakiosta tai myymäläasetuksista, jotta se näyttäisi paperilla mahdollisimman suurelta parannukselta, eli ihan vähän nihkeä maku tuosta palvelusta jäi. (Mitään siitä en onneksi maksanut, myymälässä ei vaan ollut kalibroimattomia jäljellä.)
Itse pidän talouden jokaisen ruudun enemmän tai vähemmän kalibroituna, mutta nykypäivän televisiot on suurimmassa osassa tapauksia tehtaalla kalibroitu jo melko hyvin, kun sinne laittaa juurikin ne "netistä kopsatut" arvot (eli suurimmassa osassa tapauksia elokuva-presetin päälle, turhat kuvanhuononnukset pois ja valkotasapaino lämpimimmäksi vaihtoehdoksi).
Noissa ei yleensä mitään kovin isoja paneelikohtaisia eroja ole tullut vastaan. Toki harmaasävyskaalaan ja väriavaruuteen ei kannata lähteä kajoamaan, koska siitä ei oikein silmämääräisesti pysty tekemään. (Varsinkaan jos se dE on suuruusluokkaa 2-3 niin kuin monesti suoraan paketista otettuna tuppaa olemaan. Tuon kokoinen ero menisi todennäköisesti ainakin minulle läpi kalibroidusta, ellei samaa videota olisi joko juuri katsonut tarkemmalla ruudulla tai vieressä olisi samaa videota pyörittävä tarkempi ruutu. )
Käytännössä ne on todennäköisesti ne "kiinanpommiGrundigit" yms., jotka kalibroinnista hyötyisi suhteessa eniten, koska mutuna sanottuna niissä lähtötilanne on todennäköisesti huonompi kuin high-end - malleissa.
Oma suositus on melkeinpä ostaa suoraan oma kolorimetri (perus Spyder 5 Express liikkunee samassa hintahaarukassa kuin nuo kalibrointipalvelut) ja kalibroida itse. ( Ja jos toistolaitteena on tietokone niin madVR+3Dlut on melkoisen lyömätön kombo kaikelle sdr-materiaalille.)
Toisaalta taasen mikäli varsinaista kiinnostusta tuohon säätämiseen ei ole niin onko silloin yleensäkään niin nirso näyttöjen suhteen, että se kalibrointi ylipäätään tuo mitään lisäarvoa, jos se ruutu on edes suht. koht. sinne päin?
Ainoa hyvä puoli tuossa palvelussa saattaa olla se, että niissä televisioissa on yleensä jonkinlainen pikselitakuu, kun sen ottaa paketista ja mahdollisesti muutenkin valikoitu parhaimmat yksilöt.
Ps. On noita poikkeuksiakin toki. Oma Philipsin Pus8102 oli silminnähden vinksallaan ja valkotasapainoasetuksella lämmin, valkoinen taittuu rankasti violettiin. Myöskin tämä malli on melko huonosti kalibroitavissa pelkällä 2 point - säädöllä, joka tästä löytyy joutuu jossain kohtaa harmaasävyskaalaa tekemään kompromissin.
Omassa yksilössäni se on, että haluaako korjata lähellä mustaa olevan rämeenvihreän/ulosteenruskean, mutta sotkea loput tummasta päästä vai pitää tummat muuten kunnossa tuota (muistaakseni) 2% kohdalla olevaa virhettä lukuunottamatta.
Vieläkään en ole löytänyt parasta mahdollista kompromissia noiden kahden vaihtoehdon väliltä, joten se reilu 100€ tuon ongelman ulkoistamisesta ei oikeastaan olisi edes järin paha, kun tuo on erityisen häiritsevä HDR-tilassa, johon en ole ainakaan vielä saanut 3DLuttia tehtyä. Nopealla Googlauksella näyttäisi olevan 400€ paukku (+kilometrit) isf-sertifioitu kalibrointi tosin.