Yksityisen pysäköinninvalvonnan älyttömyydet.

Sattuisiko jollakin olemaan tallessa uutista viime vuodelta, jossa käsiteltiin tuomioistuimen päätöstä tapauksesta, jonka taustalla oli omassa ruudussa tullut parkkipaten tms. valvaontamaksu, kun tunnus oli unohtunut? Tapauksessa siis katsottiin virheen tapahtuneen, mutta valvontamaksu oli kohtuuton, koska pysäköintioikeus oli suoritettujen maksuvelvoitteiden myötä voimassa, eikä pysäköintitunnuksesta toisaalta ollut mainintaa vuokrasopimuksessa/yhtiöjärjestyksessä/tms.

Vastaavasta kuluttajariitalautakunnan päätöksestä on uutisoinut mm. Iltalehti
Näissähän voi myös palvelun tilaaja, eli taloyhtiö, pyytää mitätöimään maksun.
 
Näissähän voi myös palvelun tilaaja, eli taloyhtiö, pyytää mitätöimään maksun.

Näin voi, jos sellaisesta on sovittu. Todettakoon nyt, että on hyvä, että meillä valvontaa joku taho suorittaa. Antaisinko sen Parkkipaten tehtäväksi? En. Tosin vähänhän näitä eettisemmin toimivia firmoja on tarjolla. Meillä tuon parkkihalliyhtiön omistaa kannen ympärillä olevat taloyhtiöt, enkä viitsi edes lähteä isännöitsijää tavoittelemaan. Muistaakseni meillä ei ole soppariin edes lisätty tuota mitätöintimahdollisuutta parkkihalliyhtiön toimesta. Toisaalta osakasluettelostahan omistajuuden ja asian varmistaisi... :)

Itsellä oli ilmastointi jo ennen pysäköimistä tai sitten webasto tämän jälkeen heivannut lapun kojelaudan ja tuulilasin väliin. Kyllä sen sieltä jopa pysäköintiluvan numeroineen kaikkineen näki, jos kävi lasin päältä katsomassa, mutta eihän se etupuolelta tai Paten kuvissa näy. Ja virhehä on toki minun, mutta noin kohtuullisuuden nimissä kun voin pysäköintioikeuteni osoittaa, niin vähän pitää vääntää takaisin. Varsinkin kun ensimmäiseen reklamaatioon tuli geneerinen vastaus, jossa viitattiin tuohon kuuluisaan päätökseen S 17/2428. Hieman vähemminkin yksityisoikeutta opiskellut toki ymmärtää, että tuossa päätöksessä tilanne on aivan eri, kun pysäköijällä ei ole ollut mitään oikeutta pysäköintiin. Tapaukseeni sopivamman vastauksen kohdalla en olisi viitsinyt lähteä ehkä nillittämään asiasta, mutta nyt on sama riidellä, kun ratkasuja on jo olemassa ja on tuo oikeushallinnon toiminta itselle tuttua.

Tässähän tämä:
 
Viimeksi muokattu:
Noniin, kirjailenpa tämän oman keissin nyt vielä edellisetkin lähtötiedot tiivistäen:

Alueen taloyhtiöt omistavat yhdessä alueella olevan parkkipaikkayhtiön, josta taloyhtiöiden asukkailla on ollut oikeus joko ostaa pysäköintiin oikeuttava osake tai vuokrata oikeus parkkipaikkayhtiöltä/osakkeen omistavilta. Itse omistan osakkeen, josta maksan kuukausittaisen käyttövastikkeen.
Parkkipaikkayhtiö on tehnyt perinteiseen tyyliin sopimuksen Parkkipaten kanssa. Yhtiön puolelta mitätöintejä on ymmärtääkseni turha pyytää - valitettavasti isompien taloyhtiöiden osakkaiden edustajia (firmat) / isännöitsijöitä saati halliyhtiön isännöitsijää ei juuri asia kiinnosta. Meidän pienempi täysin yksityisomisteinen taloyhtiö olisi monesta asiasta eri mieltä, mutta meidän osakemäärällä ei asioissa juuri vaikuteta. Alueella on Parkkipaten perinteiset kyltit + opaste "Pysäköintitunnuksella".

Aiemmin kuvatusti omassa autossani ilmastointi/webasto oli jossain yhteydessä työntänyt n. 10 x 10 cm kokoisen pysäköintiluvan kojelaudan ja lasin väliin. Lupa oli luettavissa suoraan lasin päältä, edestäpäin se jäi lasin alareunan tummennuksen taakse. Kuten Parkkipate hienosti sen kuvillaan osoitti. Lupanumero oli kyllä nähtävissä lapun yläreunasta niin halutessaan. Päätin kokeilla reklamoida asiasta, sillä pysäköintioikeus kuitenkin oli olemassa ja lupakin oli nähtävissä.

Tässä kohtaa on syytä tuoda ilmi muutama Kilpailu- ja Kuluttajaviraston päätös KKV/319/14.08.01.05/2021 Reklamaatioiden käsittelyssä esiintyneet puutteet:
  • Kuluttajansuojalain 2 luvun 6 §:n mukaan asiakassuhteessa ei saa antaa totuudenvastaisia tai harhaanjohtavia tietoja, jos tiedot ovat omiaan johtamaan siihen, että kuluttaja tekee kulutushyödykkeeseen liittyvän päätöksen, jota hän ei ilman annettuja tietoja olisi tehnyt.
  • Kuluttaja-asiamies totesi, että asianmukaiseen reklamaatiokäsittelyyn kuuluu sekä tutustua kuluttajan esille tuomiin seikkoihin että ottaa huomioon näiden vaikutus valvontamaksun aiheellisuuteen. Kuluttajat saattavat esittää reklamaatiossa seikkoja, joiden johdosta valvontamaksu on peruutettava. Ellei yritys huomioi tällaisia reklamaatioita ja väittää valvontamaksun olevan edelleen aiheellinen, antaa se kuluttajalle totuudenvastaisia tietoja kuluttajan velvollisuuksista.
  • Kuluttajansuojalain 2 luvun 7 §:n mukaan asiakassuhteessa ei saa jättää antamatta olennaisia tietoja, jotka kuluttaja tarvitsee kulutushyödykkeeseen liittyvän päätöksen tekemiseksi ja joiden puuttuminen on omiaan johtamaan siihen, että kuluttaja tekee päätöksen, jota hän ei olisi riittävin tiedoin tehnyt.
  • Kuluttajansuojalain 2 luvun 9 §:n mukaan asiakassuhteessa ei saa käyttää aggressiivista menettelyä. Pykälän 2 momentin mukaan aggressiivisena menettelynä pidetään sellaista kuluttajan painostamista, joka on omiaan johtamaan siihen, että kuluttaja tekee kulutushyödykkeeseen liittyvän päätöksen, jota hän ei ilman painostamista olisi tehnyt.
  • Myös sopimaton vaikuttaminen on aggressiivista menettelyä. Sopimattomalla vaikuttamisella tarkoitetaan valta-aseman käyttämistä suhteessa kuluttajaan painostamistarkoituksessa tavalla, joka merkittävästi rajoittaa kuluttajan kykyä tehdä perusteltu ratkaisu.
  • ParkkiPaten edellytettiin sitoutuvan siihen, että se antaa kuluttajien reklamaatioihin yksilöllisen ja perustellun vastauksen. Kuluttaja-asiamies tarkensi, että yksilöllinen vastaus sisältää kuluttajakohtaiset ja kattavat perustelut sille, miksi kuluttajan reklamaatio hylätään huomioiden kuluttajan esille tuomat seikat, kysymykset ja väitteet.
  • Lisäksi yleisistä yksityistä pysäköinninvalvontaa koskevista ohjeista:
Jos olet tehnyt vain vähäisen virheen, esimerkiksi erehdyksessä maksanut pysäköintimaksun pysäköintisovelluksella käyttäen väärää aluenumeroa tai tehnyt pienen kirjoitusvirheen rekisterinumeron ilmoittamisessa, voi valvontamaksun määrääminen olla kohtuutonta. Jos virheestä huolimatta olet täyttänyt päävelvoitteesi eli maksanut pysäköinnistä oikealle pysäköintipalvelun tarjoajalle ja maksu voidaan myöhemmin yhdistää pysäköimääsi autoon, voit vaatia valvontamaksun perumista.​
Ilmoitin Parkkipatelle kuvan kanssa, että minulla tosiasiassa oli pysäköintilupa lasin välissä, ja numerokin oli luettavissa. Sain vähemmän yllättäen vakiovastauksen:
Olette reklamoinut ParkkiPate Oy:lle teille annetusta ajoneuvon yksityisoikeudellisesta pysäköintiä koskevasta valvontamaksusta. ParkkiPate Oy:n oikeus harjoittaa pysäköinninvalvontaa perustuu kiinteistönhaltijan ja valvontayrityksen väliseen toimeksiantosopimukseen valvonnasta.
Vakiintunut oikeustila pitää sisällään sen, että yksityiselle alueelle pysäköidessä tulee noudattaa alueella vallitsevia pysäköintiehtoja. Yksityiselle alueelle voidaan kiinteistön haltijan toimesta asettaa esimerkiksi kylttien muodossa myös pysäköintiä koskevia ehtoja, jotka sitovat alueelle pysäköiviä. Nyt kysymyksessä olevassa kiinteistössä on kiinteistön haltija ilmoittanut selkeästi sisäänmenoväylille asetetuilla kylteillä pysäköinnille asettamansa sopimusehdot, joissa on ilmoitettu ehtojen vastaiseen pysäköintiin liittyvästä valvontamaksusta. Korkein oikeus on 16.3.2010 antamallaan tuomiolla vahvistanut, että tällaisissa olosuhteissa ajoneuvon kuljettajalle syntyy sopimukseen perustuva velvollisuus valvontamaksun suorittamiseen.

Ratkaisu           

Olette kiistänyt valvontamaksun maksuvelvollisuuden. Pysäköinninvalvojan sekä hallussamme olevien valokuvien perusteella ajoneuvonne on ollut väärin pysäköitynä, valvontamaksussa yksilöidyin syin. Valvontamaksun kirjoitushetkellä ei ole voitu varmentaa, että ajoneuvolla olisi ollut voimassa oleva pysäköintioikeus kyseiselle paikalle. Pysäköintioikeus tulee olla aina tarkistettavissa, vain näin valvojamme voivat tunnistaa paikalle pysäköimään oikeutetut ajoneuvot. Näin asiaa on arvioinut myös Helsingin hovioikeus ratkaisullaan S 17/2428 (19.09.2018, Nro 1183). Mikäli pysäköintioikeus ei ole ollut tarkistettavissa, ei valvontamaksua voida perua. Ette ole esittänyt hyväksyttäviä perusteita, miksi ette olisi maksuvelvollinen. Näin ollen katsomme, että sopimus Teidän ja ParkkiPate Oy:n välillä on syntynyt ja valvontamaksu pidetään voimassa. 
       
Tavallaan toivoin jonkinlaista asiakaspalveluhenkistä vastausta, jossa reklamaationi olisi huomioitu ja Parkkipate olisi esittänyt ratkaisunsa edes oikein perustellen ja homma olisi ollut ehkä ok. Sen sijaan he viittasivat epäsopivaan Helsingin hovioikeuden ratkaisuun, jossa tosiasiallisesti on ollut kyse tilanteessa, jossa pysäköijä on pysäköinyt Parkkipaten valvomalle alueelle jättäen suorittamatta pysäköintiin oikeuttavan maksuvelvoitteen.

Parkkipaten käyttämän reklamaatiojärjestelmän vastauksen pituus on rajallinen ja siihen voi kirjoittaa vain yhden viestin. Seuraavan viestin voi lähettää vasta, kun Parkkipate on reagoinut edelliseen. Kommunikointi heille on siis (tarkoituksella?) haasteellista.

Tein Helsingin hovioikeudelle asiakirjapyynnön aiemmissa viesteissäni mainitun Iltalehden jutun perusteella, ja sain sieltä ko. päätöksen S 21/1266. APV hävisi kantamansa jutun. Päätöksessä todetaan mm. seuraavaa:
  • Maanvuokralain 3 §:n 1 momentin mukaan vuokrasopimus on tehtävä kirjallisesti ja sopijapuolten allekirjoitettava. Pykälän 2 momentin mukaan kirjallisesti tehtävään vuokrasopimukseen on otettava kaikki sopimusehdot. Ehto, jota ei ole sopimukseen otettu, on mitätön. Sopimusehdon muutos tai lisäys ja vuokraoikeuden siirto on myös tehtävä kirjallisesti.
  • Hovioikeus toteaa, ettei asumisoikeusyhtiön ja vastaajan välisen vuokrasopimuksen ehdoissa ole ollut mainintaa siitä, että Vastaaja olisi velvollinen vuokraamallaan pysäköintipaikalla pitämään pysäköintitunnusta esillä pysäköintioikeuden osoittamiseksi. Kun pysäköintitunnuksesta ja sen esillä pitämisestä ei ole heidän väliseensä vuokrasopimukseen otettu ehtoa, niin tätä koskeva ehto on maanvuokralain 3 §:n 2 momentin mukaan mitätön.
  • Hovioikeus toteaa lisäksi, ettei Vastaajan ja asumisoikeusyhtiön välisessä vuokrasopimuksessa ole ollut myöskään mitään mainintaa pysäköinninvalvonnasta alueella ja siihen liittyvistä pysäköintimääräyksistä. Se, että asumisoikeusyhtiö oli APV:n kanssa sopinut heidän välisessään sopimuksessa pysäköinninvalvonnasta alueella, ei tarkoita sitä, että Vastaaja olisi tullut velvoitetuksi tähän sopimukseen ja että kyseisessä sopimuksessa olisi voitu asettaa Vastaajaa sitovia velvoitteita, kun niitä ei ollut otettu Vastaajan ja asumisoikeusyhtiön väliseen sopimukseen. Vastaajan ja asumisoikeusyhtiön välisessä sopimuksessa ei myöskään ole ollut ehtoa, jonka mukaan sopimuksen osapuoli olisi yksipuolisesti voinut muuttaa sopimusta.
  • Hovioikeus toteaa asiassa myös olleen riidatonta, että Vastaaja oli pitänyt pysäköintitunnusta autonsa kojelaudalla siten, ettei se ollut ollut kokonaan luettavissa tuulilasin alareunassa olleen tummennuksen johdosta. Riidatonta on edelleen ollut, että Vastaaja oli tekemänsä vuokrasopimuksen perusteella ollut pysäköintioikeus tai -lupa pysäköidä alueella. Pysäköintialueella olleessa pysäköintiehtoja koskevassa kyltissä (V2) on todettu, että ”Pysäköinti sallittu ainoastaan merkityille paikoille pysäköintiluvan saaneilla. Tällä alueella tapahtuvasta ehtojen, opasteiden ja merkkien vastaisesta pysäköinnistä veloitetaan valvontamaksu 60 euroa. Pysäköimällä hyväksyt ehdot”. Hovioikeus toteaa tältä osin, ettei ehtokyltistäkään ole yksiselitteisesti ilmennyt, että pysäköintioikeuden osoittaminen olisi edellyttänyt pysäköintitunnuksen esillä pitämistä, eikä asiassa ole merkitystä sillä seikalla, että Vastaajan pysäköintitunnus ei ole ollut kokonaan luettavissa.
Kohdallani tulee kuitenkin huomioida, että esimerkiksi maanvuokralaki ei koske minua, sillä minulla on ostettu osake. Autopaikan vuokranneelle tässä esittämäni kohdat on sovellettavissa täysin sellaisenaan. Muutoin vuokrasopimuksen ehdot voitaneen rinnastaa osakkaita sitovaan yhtiöjärjestykseen.

Voidaan myös todeta, että Parkkipaten kyltissä viitataan vain alueen yleisiin ehtoihin. Yleiset ehdot ovat käytännössä opaste "Pysäköintitunnuksella". Lisäksi todettakoon, että parkkihalliyhtiön yhtiöjärjestyksessä ei mainita mitään valvonnasta, pysäköintiluvasta tai sen esilläpitämistä, saati sopimuksesta Parkkipaten kanssa.

Pyysin Parkkipatea em. kohdat huomioiden perustelemaan mm.:
  • Miksi Parkkipate on vastauksessaan perustelleet valvontamaksua sopimattomalla ja harhaanjohtavalla hovi-oikeuden päätöksellä, joka koskee maksuvelvoitteen suorittamatta jättämistä
  • Miksi minun edellä esittämäni vaihtoehtoinen hovi-oikeuden päätös ei heidä mielestään sovellu tässä tapauksessa heidän esittämänsä päätöksen sijaan. Ko. päätöksen osalta vastaaja oli maksanut pysäköintiin liittyvät velvoitteet asianmukaisesti.
  • Miksi Parkkipate katsoo, ettei minun tapauksessani - vastoin KKV:n yleistä ohjetta - valvontamaksun määrääminen ole kohtuutonta
  • Missä (em. oikeuden päätökseen viitaten) minua velvoitetaan käyttämään pysäköintitunnusta, ja missä määritellään, millä tavalla tunnuksen tulee olla esillä. Ilmoitin lisäksi kuvanneeni alueen opasteet löytämättä tätä tietoa.
  • Miksi Parkkipate ei edelleenkään toimi, kuten KKV on Parkkipaten toiminnan puutteita koskevassa päätöksessään edellyttänyt
Toin lisäksi ilmi, että Parkkipaten vastatessa em. kohtiin perustellusti, olen valmis tilanteesta riippuen hyväksymään asiassa huomautuksen tai jopa maksamaan valvontamaksun/alennetun maksun, jos vastoin edellä esitettyjä kohtia Parkkipate pystyy asian yksiselitteisesti perustelemaan. Tai edes yrittäisi.

Vähemmän yllättäen Parkkipate on vastannut joka kerta vakiovastauksella kutakuinkin näin:
Hei,
Alueen opasteissa on ilmoitettu, että alueella pysäköinti on sallittu pysäköintitunnuksella. Ajoneuvossanne ei ole ollut pysäköinnin aikana tarkastettavissa pysäköintioikeutta alueelle. Valvontamaksu pidetään voimassa saamanne reklamaatiopäätöksen mukaisesti.
Kehotamme Teitä suorittamaan valvontamaksun eräpäivän mukaisesti tai heti, mikäli eräpäivä on jo mennyt umpeen.
Hanna
Parkkipate Oy

Parkkipate siis tietoisesti kieltäytyy huomioimasta reklamaatiossani esitettyjä ja perusteltuja kohtia. Asia on enemmän periaatteellinen - olenhan myöntänyt, että pysäköintitunnus oli muualla kuin kojelaudalla. Toisaalta, missään ei oikeuskäytäntö huomioidenkaan edellytetä, että tunnusta tulisi pitää kojelaudalla tai edes näkyvissä. Olen ollut viesteissäni asiallinen ja tuonut ilmi perustelut, joihin vastoin KKV:n linjauksia ei viitsitä edes vastata. Asia jätetään auki mentaliteetillä "pelottelu", ja ilmoitetaan vain "Riitaiset asiat voidaan käsitellä paikkakuntanne käräjäoikeudessa. ParkkiPate Oy käy huolellisesti valvontamaksuasianne läpi ennen mahdollisen haasteen tekoa ja esittää käräjäoikeudessa oman todistusaineistonsa kuten valvontakuvat, aihetodisteet sekä muun todistusaineiston." Parkkipate siis käytännössä suostuu käymään reklamaatiossani esittämäni läpi asiat vasta, kun miettivät kanteen tekemistä. Ei reklamaation aikana.

Teen tästä viranomaisilmoituksen ainakin KKV:lle (sinne muiden joukkoon). Olen myös kertonut harkitsevani rikosilmoitusta joko petoksen yrityksestä tai kiristyksestä. Ko. rikoksiin voi syyllistyä vain luonnollinen henkilö, siis tässä tapauksessa käytännössä minulle vastanneet hannat ja millat, eli menestys on aika ohuilla kantimilla. Tässä on jälleen yksi tapaus, jossa toivoisin nohevaa tutkinnanjohtajaa, jolla riittää rohkeus kokeilla, kantaisiko syyte. Periaatteesta, jotta tähän villin lännen toimintaan tulisi selkeämpiä linjauksia ja oikeuskäytäntöjä.

Olisipa eettisesti toimiva asiallinen valvontafirma, myisin ajatuksen heti yhtiökokoukselle. Ennemmin jonkinlainen kk-maksu asiallisesta valvonnasta, kuin näitä painostukseen perustavia kusettajia.

Edit: Korjailtu kirjoitusvirheitä yms. häröjä
 
Viimeksi muokattu:
Noniin, kirjailenpa tämän oman keissin nyt vielä edellisetkin lähtötiedot tiivistäen:...

Tuossa vastaava tapaus kunnallisen pysäköinninvalvonnan puolelta, johon voisit myös vedota:


Pointti on tuossa lauseessa:

Pysäköintimaksua ei siten ole voinut määrätä sillä perusteella, että maksu on jäänyt suorittamatta, kuten alunperin maksukehotuksessa oli todettu. Pelkästään maksulipukkeen asettamisen huolehtimisvelvollisuuden laiminlyönnistä ei hallinto-oikeuden käsityksen mukaan voida vastoin pysäköinninvalvojan oikaisuvaatimuspäätöksessä ja lausunnossa ilmaisemaa käsitystä määrätä suoritettavaksi virhemaksua, koska maksun määräämistä tällaisen velvollisuuden laiminlyömisestä ei ole säädetty laissa.
 
Noniin, kirjailenpa tämän oman keissin nyt vielä edellisetkin lähtötiedot tiivistäen:

Alueen taloyhtiöt omistavat yhdessä alueella olevan parkkipaikkayhtiön, josta taloyhtiöiden asukkailla on ollut oikeus joko ostaa pysäköintiin oikeuttava osake tai vuokrata oikeus parkkipaikkayhtiöltä/osakkeen omistavilta. Itse omistan osakkeen, josta maksan kuukausittaisen käyttövastikkeen.
Parkkipaikkayhtiö on tehnyt perinteiseen tyyliin sopimuksen Parkkipaten kanssa. Yhtiön puolelta mitätöintejä on ymmärtääkseni turha pyytää - valitettavasti isompien taloyhtiöiden osakkaiden edustajia (firmat) / isännöitsijöitä saati halliyhtiön isännöitsijää ei juuri asia kiinnosta. Meidän pienempi täysin yksityisomisteinen taloyhtiö olisi monesta asiasta eri mieltä, mutta meidän osakemäärällä ei asioissa juuri vaikuteta. Alueella on Parkkipaten perinteiset kyltit + opaste "Pysäköintitunnuksella".

Aiemmin kuvatusti omassa autossani ilmastointi/webasto oli jossain yhteydessä työntänyt n. 10 x 10 cm kokoisen pysäköintiluvan kojelaudan ja lasin väliin. Lupa oli luettavissa suoraan lasin päältä, edestäpäin se jäi lasin alareunan tummennuksen taakse. Kuten Parkkipate hienosti sen kuvillaan osoitti. Lupanumero oli kyllä nähtävissä lapun yläreunasta niin halutessaan. Päätin kokeilla reklamoida asiasta, sillä pysäköintioikeus kuitenkin oli olemassa ja lupakin oli nähtävissä.

Tässä kohtaa on syytä tuoda ilmi muutama Kilpailu- ja Kuluttajaviraston päätös KKV/319/14.08.01.05/2021 Reklamaatioiden käsittelyssä esiintyneet puutteet:

Ilmoitin Parkkipatelle kuvan kanssa, että minulla tosiasiassa oli pysäköintilupa lasin välissä, ja numerokin oli luettavissa. Sain vähemmän yllättäen vakiovastauksen:
       
Tavallaan toivoin jonkinlaista asiakaspalveluhenkistä vastausta, jossa reklamaationi olisi huomioitu ja Parkkipate olisi esittänyt ratkaisunsa edes oikein perustellen ja homma olisi ollut ehkä ok. Sen sijaan he viittasivat epäsopivaan Helsingin hovioikeuden ratkaisuun, jossa tosiasiallisesti on ollut kyse tilanteessa, jossa pysäköijä on pysäköinyt Parkkipaten valvomalle alueelle jättäen suorittamatta pysäköintiin oikeuttavan maksuvelvoitteen.

Parkkipaten käyttämän reklamaatiojärjestelmän vastauksen pituus on rajallinen ja siihen voi kirjoittaa vain yhden viestin. Seuraavan viestin voi lähettää vasta, kun Parkkipate on reagoinut edelliseen. Kommunikointi heille on siis (tarkoituksella?) haasteellista.

Tein Helsingin hovioikeudelle asiakirjapyynnön aiemmissa viesteissäni mainitun Iltalehden jutun perusteella, ja sain sieltä ko. päätöksen S 21/1266. APV hävisi kantamansa jutun. Päätöksessä todetaan mm. seuraavaa:

Kohdallani tulee kuitenkin huomioida, että esimerkiksi maanvuokralaki ei koske minua, sillä minulla on ostettu osake. Autopaikan vuokranneelle tässä esittämäni kohdat on sovellettavissa täysin sellaisenaan. Muutoin vuokrasopimuksen ehdot voitaneen rinnastaa osakkaita sitovaan yhtiöjärjestykseen.

Voidaan myös todeta, että Parkkipaten kyltissä viitataan vain alueen yleisiin ehtoihin. Yleiset ehdot ovat käytännössä opaste "Pysäköintitunnuksella". Lisäksi todettakoon, että parkkihalliyhtiön yhtiöjärjestyksessä ei mainita mitään valvonnasta, pysäköintiluvasta tai sen esilläpitämistä, saati sopimuksesta Parkkipaten kanssa.

Pyysin Parkkipatea em. kohdat huomioiden perustelemaan mm.:
Toin lisäksi ilmi, että Parkkipaten vastatessa em. kohtiin perustellusti, olen valmis tilanteesta riippuen hyväksymään asiassa huomautuksen tai jopa maksamaan valvontamaksun/alennetun maksun, jos vastoin edellä esitettyjä kohtia Parkkipate pystyy asian yksiselitteisesti perustelemaan. Tai edes yrittäisi.

Vähemmän yllättäen Parkkipate on vastannut joka kerta vakiovastauksella kutakuinkin näin:


Parkkipate siis tietoisesti kieltäytyy huomioimasta reklamaatiossani esitettyjä ja perusteltuja kohtia. Asia on enemmän periaatteellinen - olenhan myöntänyt, että pysäköintitunnus oli muualla kuin kojelaudalla. Toisaalta, missään ei oikeuskäytäntö huomioidenkaan edellytetä, että tunnusta tulisi pitää kojelaudalla tai edes näkyvissä. Olen ollut viesteissäni asiallinen ja tuonut ilmi perustelut, joihin vastoin KKV:n linjauksia ei viitsitä edes vastata. Asia jätetään auki mentaliteetillä "pelottelu", ja ilmoitetaan vain "Riitaiset asiat voidaan käsitellä paikkakuntanne käräjäoikeudessa. ParkkiPate Oy käy huolellisesti valvontamaksuasianne läpi ennen mahdollisen haasteen tekoa ja esittää käräjäoikeudessa oman todistusaineistonsa kuten valvontakuvat, aihetodisteet sekä muun todistusaineiston." Parkkipate siis käytännössä suostuu käymään reklamaatiossani esittämäni läpi asiat vasta, kun miettivät kanteen tekemistä. Ei reklamaation aikana.

Teen tästä viranomaisilmoituksen ainakin KKV:lle (sinne muiden joukkoon). Olen myös kertonut harkitsevani rikosilmoitusta joko petoksen yrityksestä tai kiristyksestä. Ko. rikoksiin voi syyllistyä vain luonnollinen henkilö, siis tässä tapauksessa käytännössä minulle vastanneet hannat ja millat, eli menestys on aika ohuilla kantimilla. Tässä on jälleen yksi tapaus, jossa tutkinnanjohtajilla ei ole riittävästi kanttia kokeilla, kantaisiko syyte.

Olisipa eettisesti toimiva asiallinen valvontafirma, myisin ajatuksen heti yhtiökokoukselle. Ennemmin jonkinlainen kk-maksu asiallisesta valvonnasta, kuin näitä painostukseen perustavia kusettajia.

Edit: Korjailtu kirjoitusvirheitä yms. häröjä

Löysin 11 kk vanhan maikkarin artikkelin, joka liittyy tilanteeseesi siltä osin, että reklamaatioosi ei ole vastattu hyväksyttävällä tavalla, eli otettu kantaa nostamiisi asioihin. KKV siinä kommentoi ja vähemmän yllättäen vastapuolena on samainen ParkkiPate.

Tässä vielä KKV:n sivuilta (ilmeisesti) kyseinen ratkaisu. Ainakin detaljit täsmäävät. Ratkaisun päivämäärä on 29.11.2022 eli kohtuullisen tuore.
 
Noniin, kirjailenpa tämän oman keissin nyt vielä edellisetkin lähtötiedot tiivistäen:

Alueen taloyhtiöt omistavat yhdessä alueella olevan parkkipaikkayhtiön, josta taloyhtiöiden asukkailla on ollut oikeus joko ostaa pysäköintiin oikeuttava osake tai vuokrata oikeus parkkipaikkayhtiöltä/osakkeen omistavilta. Itse omistan osakkeen, josta maksan kuukausittaisen käyttövastikkeen.
Parkkipaikkayhtiö on tehnyt perinteiseen tyyliin sopimuksen Parkkipaten kanssa. Yhtiön puolelta mitätöintejä on ymmärtääkseni turha pyytää - valitettavasti isompien taloyhtiöiden osakkaiden edustajia (firmat) / isännöitsijöitä saati halliyhtiön isännöitsijää ei juuri asia kiinnosta. Meidän pienempi täysin yksityisomisteinen taloyhtiö olisi monesta asiasta eri mieltä, mutta meidän osakemäärällä ei asioissa juuri vaikuteta. Alueella on Parkkipaten perinteiset kyltit + opaste "Pysäköintitunnuksella".

Aiemmin kuvatusti omassa autossani ilmastointi/webasto oli jossain yhteydessä työntänyt n. 10 x 10 cm kokoisen pysäköintiluvan kojelaudan ja lasin väliin. Lupa oli luettavissa suoraan lasin päältä, edestäpäin se jäi lasin alareunan tummennuksen taakse. Kuten Parkkipate hienosti sen kuvillaan osoitti. Lupanumero oli kyllä nähtävissä lapun yläreunasta niin halutessaan. Päätin kokeilla reklamoida asiasta, sillä pysäköintioikeus kuitenkin oli olemassa ja lupakin oli nähtävissä.

Tässä kohtaa on syytä tuoda ilmi muutama Kilpailu- ja Kuluttajaviraston päätös KKV/319/14.08.01.05/2021 Reklamaatioiden käsittelyssä esiintyneet puutteet:

Ilmoitin Parkkipatelle kuvan kanssa, että minulla tosiasiassa oli pysäköintilupa lasin välissä, ja numerokin oli luettavissa. Sain vähemmän yllättäen vakiovastauksen:
       
Tavallaan toivoin jonkinlaista asiakaspalveluhenkistä vastausta, jossa reklamaationi olisi huomioitu ja Parkkipate olisi esittänyt ratkaisunsa edes oikein perustellen ja homma olisi ollut ehkä ok. Sen sijaan he viittasivat epäsopivaan Helsingin hovioikeuden ratkaisuun, jossa tosiasiallisesti on ollut kyse tilanteessa, jossa pysäköijä on pysäköinyt Parkkipaten valvomalle alueelle jättäen suorittamatta pysäköintiin oikeuttavan maksuvelvoitteen.

Parkkipaten käyttämän reklamaatiojärjestelmän vastauksen pituus on rajallinen ja siihen voi kirjoittaa vain yhden viestin. Seuraavan viestin voi lähettää vasta, kun Parkkipate on reagoinut edelliseen. Kommunikointi heille on siis (tarkoituksella?) haasteellista.

Tein Helsingin hovioikeudelle asiakirjapyynnön aiemmissa viesteissäni mainitun Iltalehden jutun perusteella, ja sain sieltä ko. päätöksen S 21/1266. APV hävisi kantamansa jutun. Päätöksessä todetaan mm. seuraavaa:

Kohdallani tulee kuitenkin huomioida, että esimerkiksi maanvuokralaki ei koske minua, sillä minulla on ostettu osake. Autopaikan vuokranneelle tässä esittämäni kohdat on sovellettavissa täysin sellaisenaan. Muutoin vuokrasopimuksen ehdot voitaneen rinnastaa osakkaita sitovaan yhtiöjärjestykseen.

Voidaan myös todeta, että Parkkipaten kyltissä viitataan vain alueen yleisiin ehtoihin. Yleiset ehdot ovat käytännössä opaste "Pysäköintitunnuksella". Lisäksi todettakoon, että parkkihalliyhtiön yhtiöjärjestyksessä ei mainita mitään valvonnasta, pysäköintiluvasta tai sen esilläpitämistä, saati sopimuksesta Parkkipaten kanssa.

Pyysin Parkkipatea em. kohdat huomioiden perustelemaan mm.:
Toin lisäksi ilmi, että Parkkipaten vastatessa em. kohtiin perustellusti, olen valmis tilanteesta riippuen hyväksymään asiassa huomautuksen tai jopa maksamaan valvontamaksun/alennetun maksun, jos vastoin edellä esitettyjä kohtia Parkkipate pystyy asian yksiselitteisesti perustelemaan. Tai edes yrittäisi.

Vähemmän yllättäen Parkkipate on vastannut joka kerta vakiovastauksella kutakuinkin näin:


Parkkipate siis tietoisesti kieltäytyy huomioimasta reklamaatiossani esitettyjä ja perusteltuja kohtia. Asia on enemmän periaatteellinen - olenhan myöntänyt, että pysäköintitunnus oli muualla kuin kojelaudalla. Toisaalta, missään ei oikeuskäytäntö huomioidenkaan edellytetä, että tunnusta tulisi pitää kojelaudalla tai edes näkyvissä. Olen ollut viesteissäni asiallinen ja tuonut ilmi perustelut, joihin vastoin KKV:n linjauksia ei viitsitä edes vastata. Asia jätetään auki mentaliteetillä "pelottelu", ja ilmoitetaan vain "Riitaiset asiat voidaan käsitellä paikkakuntanne käräjäoikeudessa. ParkkiPate Oy käy huolellisesti valvontamaksuasianne läpi ennen mahdollisen haasteen tekoa ja esittää käräjäoikeudessa oman todistusaineistonsa kuten valvontakuvat, aihetodisteet sekä muun todistusaineiston." Parkkipate siis käytännössä suostuu käymään reklamaatiossani esittämäni läpi asiat vasta, kun miettivät kanteen tekemistä. Ei reklamaation aikana.

Teen tästä viranomaisilmoituksen ainakin KKV:lle (sinne muiden joukkoon). Olen myös kertonut harkitsevani rikosilmoitusta joko petoksen yrityksestä tai kiristyksestä. Ko. rikoksiin voi syyllistyä vain luonnollinen henkilö, siis tässä tapauksessa käytännössä minulle vastanneet hannat ja millat, eli menestys on aika ohuilla kantimilla. Tässä on jälleen yksi tapaus, jossa tutkinnanjohtajilla ei ole riittävästi kanttia kokeilla, kantaisiko syyte.

Olisipa eettisesti toimiva asiallinen valvontafirma, myisin ajatuksen heti yhtiökokoukselle. Ennemmin jonkinlainen kk-maksu asiallisesta valvonnasta, kuin näitä painostukseen perustavia kusettajia.

Edit: Korjailtu kirjoitusvirheitä yms. häröjä
Minulta meni hieman ohi tuo, että miten nuo muut taloyhtiöt liittyvät asiaan?

Eikös teidän taloyhtiö ole se palvelun tilaaja?isännöitsijällä ei ole tuohon sanomista. Joten laita viesti teidän taloyhtiön hallituksen jäsenelle ja pyydä taloyhtiötä pyytämään maksun mitätöintiä. Jos eivät mitätöi, irtisanokaa sopimus ja ottakaa joltain paremmalta yhtiöltä palvelu.
 
Minulta meni hieman ohi tuo, että miten nuo muut taloyhtiöt liittyvät asiaan?

Eikös teidän taloyhtiö ole se palvelun tilaaja?isännöitsijällä ei ole tuohon sanomista. Joten laita viesti teidän taloyhtiön hallituksen jäsenelle ja pyydä taloyhtiötä pyytämään maksun mitätöintiä.

Useampi taloyhtiö omistaa pysäköintiä tarjoavan parkkihalliyhtiön. Näille taloyhtiöille on periaatteessa osoitettu tietty määrä oikeuksia parkkihalliyhtiön osakkeisiin, joihin taloyhtiön osakkailla on etuosto-oikeus. Pääosin osakkeet jakautuvat juuri tämän mukaan. Omistajuus on siis luonnollisesti suoraan osakasperusteista, mutta osakkeiden jakaume menee melko 1:1 taloyhtiöiden koon mukaan ja suurimmat taloyhtiöt ovat esimerkiksi sijoitusyhtiöiden/vuokrafirmojen omistuksessa, kuten näille jyvitetyt parkkihalliyhtiön osakkeetkin.
 
Samaan päätökseen viittaan omassa viestissänikin :) Juuri tuo on keskeinen asia, mikä tässä touhussa ottaa päähän. Pate viisveisaa viranomaisen nootista täysin.

Anteeksi. Luin ilmeisen huolimattomasti viestisi, kun tuo jäi huomaamatta. Ota yhteyttä maikkarin jutun toimittajaan ja kysy, kiinnostaisiko tieto, ettei ParkkiPate ole korjannut toimintatapojaan?

Erittäin ärsyttävä tilanne sinulla käsissäsi.
 
Anteeksi. Luin ilmeisen huolimattomasti viestisi, kun tuo jäi huomaamatta. Ota yhteyttä maikkarin jutun toimittajaan ja kysy, kiinnostaisiko tieto, ettei ParkkiPate ole korjannut toimintatapojaan?

Erittäin ärsyttävä tilanne sinulla käsissäsi.

Pistin vähän juttuvinkkiä muutamalle medialle eilen.

Edelleenkään ei ole kyse siitä, ettenkö näkisi hyvin hoidettua valvontaa meidän tapauksessa tarpeelliseksi ja etteikö pysäköintitunnuksen käyttäminen olisi kohtuullista - siltä osin tietysti, kuin "sopimuksessa velvoitetaan". Mutta oikeustajuun ei uppoa tuo harmaalla alueella toimiminen ja välitön "denial" kaikkeen. Lypsetään lehmää niin kauan kuin voidaan, ja dumpataan toiminta sitten, kun viranomainen vihdoin ottaa asiaan selkeän kannan. Minulle tuo maksu nyt on tätä nykyä jo muodollinen summa ja perusteltaessa hyväksyttävissä. Mahdolliset oikeuskulutkin uskaltaisin riskeerata, toki prosessin pituus ei kiinnostaisi. Asia on enemmän periaatteellinen. Ja toki näistä olisi toiminnan lopettamisen / vakinaistamisen vuoksi saada oikeuden päätöksiä, mutta eiköhän tässäkin tapauksessa ParkkiPate peruisi haasteensa, kun siihen laatisi itse juristin kanssa vastineen. Tai viimeistään päivää ennen käsittelyä, kun toteavat, ettei mennyt pelottelu läpi.
 
Viimeksi muokattu:
Teen tästä viranomaisilmoituksen ainakin KKV:lle (sinne muiden joukkoon). Olen myös kertonut harkitsevani rikosilmoitusta joko petoksen yrityksestä tai kiristyksestä. Ko. rikoksiin voi syyllistyä vain luonnollinen henkilö, siis tässä tapauksessa käytännössä minulle vastanneet hannat ja millat, eli menestys on aika ohuilla kantimilla. Tässä on jälleen yksi tapaus, jossa tutkinnanjohtajilla ei ole riittävästi kanttia kokeilla, kantaisiko syyte.

Tämä on valitettavasti yksittäiselle kansalaiselle todella raskas prosessi. Jos edes saataisiin jonkinlainen uhkasakko aikaiseksi näiden geneeristen vastausten tuottamiselle. Koko toimintahan perustuu enemmänkin uhkailuun ja kiristykseen kuin mihinkään muuhun. Tämän parkkiyhtiön perseilyn vuoksi tämän tyyppinen selvästi yksipuolinen sopiminen pitäisi tehdä lainvastaiseksi.
 
Tämä on valitettavasti yksittäiselle kansalaiselle todella raskas prosessi. Jos edes saataisiin jonkinlainen uhkasakko aikaiseksi näiden geneeristen vastausten tuottamiselle. Koko toimintahan perustuu enemmänkin uhkailuun ja kiristykseen kuin mihinkään muuhun. Tämän parkkiyhtiön perseilyn vuoksi tämän tyyppinen selvästi yksipuolinen sopiminen pitäisi tehdä lainvastaiseksi.
Hyvä bisnes perheellä. Poika pyörittää Parkkipatea ja isä perintäfirma Uuvaa. Rahaa tulee ovista ja auton ikkunoista.

 
Jos edes saataisiin jonkinlainen uhkasakko aikaiseksi näiden geneeristen vastausten tuottamiselle. Koko toimintahan perustuu enemmänkin uhkailuun ja kiristykseen kuin mihinkään muuhun. Tämän parkkiyhtiön perseilyn vuoksi tämän tyyppinen selvästi yksipuolinen sopiminen pitäisi tehdä lainvastaiseksi.

Ehdottelin täällä jo taannoin, että yhteisön voimin pyrittäisiin perustamaan jonkinlainen yhdistys taistelemaan näitä kusetuksia vastaan ja pyrkimään ajamaan lakimuutoksia. Mutta se tosiaan vaatisi massaa ja tukea taakse. Jo pelkästään tuon viittaamani hovioikeuden päätöksen kaltaiset ratkaisut voisivat viedä merkittävästi pohjaa toiminnalta. Varsinkin jos vastaava saataisiin KKO:lta. Massan kanssa voisi myös ajaa Patea näihin tilanteisiin tietoisesti ja viedä ne aina vähintään haastehakemukseen ja neuvotteluihin saakka, ja lypsää niistä rahaa toiseen suuntaan, kun tosiasiassa kantajan menestyminen olisi epätodennäköistä ja bluffi olisi katsottu.
 
Tällä on tarkoitus mennä, mutta onko niin simppeli homma, että pystyy hoitaan ite? vai tarviiko juristin
En kyl kauheasti näe häviämisen mahdollisuutta, mutta terve järki ja oikeuslaitos ei ole yhteensopivia.

Pate katsoi parhaaksi vetäytyä. Eli voitin.
 
Pate katsoi parhaaksi vetäytyä. Eli voitin.
Ja et sitten kuitenkaan nähnyt tarpeelliseksi kertoa että mitä teit sen eteen että pate vetääntyi? Nollapostausten aatelia :). Aiemmin sanoit (tuokaan selviä lainauksestasi vaan pitää penkoa käsin vielä taaksepäin) että auto sinun, mutta ei oikeasti sun käytössä siinä kaikki tiedot koko jutusta...
 
Ja et sitten kuitenkaan nähnyt tarpeelliseksi kertoa että mitä teit sen eteen että pate vetääntyi? Nollapostausten aatelia :). Aiemmin sanoit (tuokaan selviä lainauksestasi vaan pitää penkoa käsin vielä taaksepäin) että auto sinun, mutta ei oikeasti sun käytössä siinä kaikki tiedot koko jutusta...

No, ehkä ei näin kulmikkaasti asiaan kannata reagoida, mutta pointti kuitenkin. Asian voisi siis avata yksityiskohtaisemmin, eli miten Pate on alunperin perustellut, miten olet toiminut reklamaation kanssa ja osoittanut Paten väittämät vääräksi, teitkö viranomaisvalituksia, miten asia eteni haasteen ja käsittelyn osalta yms. Joku voi siitä tiedosta myöhemmin hyötyä.
 
Jossain vaiheessa työttömyyttä mietin mahdollisuutta mennä töihin yksityiseen parkkifirmaan mutta mitä enemmän näitä juttuja lukee, niin ei oikein oma etiikantaju kestäisi siinä hommassa.
 
Jossain vaiheessa työttömyyttä mietin mahdollisuutta mennä töihin yksityiseen parkkifirmaan mutta mitä enemmän näitä juttuja lukee, niin ei oikein oma etiikantaju kestäisi siinä hommassa.
Kattelen päivittäin ikkunasta noita Paten kätyreitä. Ainakin täällä helsingissä näyttäisi vähän siltä, että hommat on kelvanneet lähinnä maahanmuuttajille ja laitapuolenkulkijan näköisille reppanoille. Mieluummin rehellisesti työtön kun noille roistoille hommiin! Patehan ei ole edes mikään reilu työnantaja, vaan "parhaat alueet" jaetaan pärstän mukaan ja nokkimisjärjestyksen alatasolla vaihtuvuus on suurta. Väitteet perustan ihan puhtaasti vain mitä roskalehdistä on sattunut silmään...

e. tätä kirjoittaessani vilkaisin ulos. Siellä joku bengalin näköinen jantteri pitää röökitaukoa autojen välissä ja vilkuilee kelloaan. Jollain raukalla varmaan muutaman minuutin sisään parkkiaika lopussa :giggle:
 
Viimeksi muokattu:
Aiemmin sanoit (tuokaan selviä lainauksestasi vaan pitää penkoa käsin vielä taaksepäin) että auto sinun, mutta ei oikeasti sun käytössä siinä kaikki tiedot koko jutusta...
No siis siinä se pihvi aika lailla oli. Avaan lisää jahka ehdin.
 
Tuli mieleen että tarkastaako pate, tai muut yksityiset parkkifirmat millään tavalla että kenen kanssa ne tekee sopimuksen valvonnasta? Oma asunto on ison vuokrafirman talossa ja tänne tuli ykskaks paten kyltit pihoihin ja parkkipaikoille, ja lappuja pate jakeli huoletta niin huoltofirman autoihin kuin muuttoautoihin. Kyseltiin isännöitsijältä paten toiminnasta niin isännöitsijä oli ihmeissään ettei hän edes tiedä mistään parkkipatesta että hän ei ainakaan ole sopimusta tehnyt ja jos sellaisen joku firmassa olisi tehnyt niin hänelle siitä olisi tieto tullut. Tämän jälkeen paten kyltit hävisi piha-alueilta ja nyt pate valvoo ainoastaan vierasparkkien aikarajoituksia.
 
Milloin joku firma Suomessa lanseeraa tällaisen softan? Kätevä firmalle, ku maksaa jotain hiluja siitä, että pääsee suoraan "sakkopaikalle".

Uppsalassa on nyt mahdollista tienata rahaa ilmiantamalla virheellisesti pysäköityjä autoja. Ideana on, että käyttäjä ottaa sovelluksella kuvia autoista, joiden hän uskoo olevan virheellisesti pysäköityjä ja lähettää ne pysäköinninvalvonnalle sovelluksen kautta.

 
Milloin joku firma Suomessa lanseeraa tällaisen softan? Kätevä firmalle, ku maksaa jotain hiluja siitä, että pääsee suoraan "sakkopaikalle".



Suomessa tuo taitaa toimia ilmaiseksi. Mummot kiertävät vieraspaikat monta kertaa päivässä jne.
 
Onhan Suomessa monella kunnallisella pysäköinninvalvonnalla käytössä nettilomake johon voi ilmoittaa väärin pysäköidystä autosta. Tosin mitään muuta palkintoa tuosta ei saa kuin hyvän mielen
 
Meillä on työpaikalla 8 ruutua käytössä kaupungin valvomalla parkkiksella. Kerran unohtui pysäköintilupa hanskalokeroon loman päätteeksi ja työpäivän jälkeen pikavoitto tuulilasilla. Otin yhteyttä valvontaan ja heiltä tuli yhteydenotto pomolle, joka todisti mun olevan työntekijä ja sakko mitätöitiin. Voin vaan kuvitella millaista vääntöä olisi ollut yksityisen kanssa...
 
Onhan Suomessa monella kunnallisella pysäköinninvalvonnalla käytössä nettilomake johon voi ilmoittaa väärin pysäköidystä autosta. Tosin mitään muuta palkintoa tuosta ei saa kuin hyvän mielen
Juu. Sinänsähän tollainen softa olis iha positiivista eikä sinällään tän ketjun aihetta. Sivusi vain aihetta, nii linkkasin tänne. Itsekin kuite vastustan ihan periaatteesta noita yksipuolisia "sopimus-kylttejä" yleisellä tasolla, vaikka samaan aikaan ristiriitaisesti väärinpysäköintiä pitää mielestäni jotenki valvoa ja rangaista eikä ole antaa parempaa ideaa.
 
Hommaa helpottaa hieman, kun meilläkin on kolme autoa ja kaikki mun nimissä. Kortillisia on taloudessa 4kpl ja muutama tällainen pysäköintilappu meillekin on aikojen saatossa tullut. Onneksi talouden muiden kuljettajien toimesta, niin on helppo mun kiistää ja keskeyttää perintä joka kerta.
 
Onhan Suomessa monella kunnallisella pysäköinninvalvonnalla käytössä nettilomake johon voi ilmoittaa väärin pysäköidystä autosta. Tosin mitään muuta palkintoa tuosta ei saa kuin hyvän mielen
Onko kokemusta, siis tarkoitain sitä että tuleeko sieltä liisa laputtaa ja jos tulee niin kuinka ripeästi. ja mihin aikaa viikosta. Mikä kunta.

Otsikkoon liittyen, millainen soppari vaaditaan jos yksityisalueella, merkityllä parkkipaikalla. Pelastustiet ilmeisesti ilman sopparia, entäs sellaiset kohdat joissa ei pysäköintipaikkaa "kaavassa".

Yleinen kriittikki ollut se ettei kunnallinen pysäköintivalvonta toimi ja sen takia kiinteistöt joutuu tekemään soppareita yksityistenkanssa. Toki yksityisten kanssa voi sopia valvontakäynneistä ilman ilmoitusta.
 
Onko kokemusta, siis tarkoitain sitä että tuleeko sieltä liisa laputtaa ja jos tulee niin kuinka ripeästi. ja mihin aikaa viikosta. Mikä kunta

Pari kokemusta on Tampereen pysäköinninvalvonnasta. Talvella ilmoitin hylätystä ja osittain rikotusta autosta pysäköintikieltoalueella. Seuraava päivänä oli siirtokehoitus autossa ja ei montaa päivää mennyt niin auto vietiin pois.

Toisessa tapauksessa laitoin aamulla töihin lähtiessä kuvan ahtaalla asuntokadulla suojatien eteen pysäköidystä autosta pysäköinninvalvontaan. Töistä tullessa oli autossa lappu tuulilasissa. Tämäkin paikka sellainen jossa pysäköidään usein väärin suojatien eteen kun ei muka löydy laillista parkkipaikkaa. Muuta kun pelkkää ihmisten laiskuutta. Pari sataa metriä niin löytyisi laillista parkkipaikkaa kadun varresta satoja metrejä.
 
Onko kokemusta, siis tarkoitain sitä että tuleeko sieltä liisa laputtaa ja jos tulee niin kuinka ripeästi. ja mihin aikaa viikosta. Mikä kunta.
On kokemusta Turusta. Omalla kotikadulla oli ongelmia työmatka/tapahtumapysäköintiä harrastavien kanssa, ei niitä kiinnostanut pysäköintikieltoalueet tai aikarajat kun valvontaa ei käytännössä ollut. Jossain vaiheessa kyllästyin näihin ja ilmoitin parina peräkkäisenä päivänä, että täällä olis laputettavaa, ja molempina tulivat laputtamaan pitkän rivin autoja n. tunnin sisään. Varmaan syrjemmässä ei kovin nopeasti toimi, mut keskusta-alueella tuntuu toimivan. Tän jälkeen tajusivat ihan ite, että on hyvä tulonlähde ja nyt ajavat tästä 2-4 kertaa päivässä, aina saavat pari laputettua. Samaten joku naapureista piti käytöstä poistettua ja katsastamatonta autoa kadulla, verotkin oli rästissä. Käytössä oli ihan toimivakin samanlainen auto, eli lienee ollut varaosiksi. Paikkoja on kuitenkin ns. helvetin vähän, joten parin kuukauden jälkeen ilmoitin pysäköinninvalvontaan, jotka kävivät laputtamassa auton pari kertaa viikon aikana, sen jälkeen siirtokehotus ja n. viikko kehotuksesta hinasivat romun pois. Turussa ei siis saa tosiasiallisesti käyttämättömiä autoja tai romuautoja säilyttää kaupungin valvomassa katuparkissa.

E: Ajatusharha, ei tosiaan ole pelkätään Turussa, vaan romuautoja ei saa missään säilyttää tiellä ( TLL 42§ )
 
Viimeksi muokattu:
Pari kokemusta on Tampereen pysäköinninvalvonnasta. Talvella ilmoitin hylätystä ja osittain rikotusta autosta pysäköintikieltoalueella. Seuraava päivänä oli siirtokehoitus autossa ja ei montaa päivää mennyt niin auto vietiin pois.

Toisessa tapauksessa laitoin aamulla töihin lähtiessä kuvan ahtaalla asuntokadulla suojatien eteen pysäköidystä autosta pysäköinninvalvontaan. Töistä tullessa oli autossa lappu tuulilasissa. Tämäkin paikka sellainen jossa pysäköidään usein väärin suojatien eteen kun ei muka löydy laillista parkkipaikkaa. Muuta kun pelkkää ihmisten laiskuutta. Pari sataa metriä niin löytyisi laillista parkkipaikkaa kadun varresta satoja metrejä.
On kokemusta Turusta. Omalla kotikadulla oli ongelmia työmatka/tapahtumapysäköintiä harrastavien kanssa, ei niitä kiinnostanut pysäköintikieltoalueet tai aikarajat kun valvontaa ei käytännössä ollut. Jossain vaiheessa kyllästyin näihin ja ilmoitin parina peräkkäisenä päivänä, että täällä olis laputettavaa, ja molempina tulivat laputtamaan pitkän rivin autoja n. tunnin sisään. Varmaan syrjemmässä ei kovin nopeasti toimi, mut keskusta-alueella tuntuu toimivan. Tän jälkeen tajusivat ihan ite, että on hyvä tulonlähde ja nyt ajavat tästä 2-4 kertaa päivässä, aina saavat pari laputettua. Samaten joku naapureista piti käytöstä poistettua ja katsastamatonta autoa kadulla, verotkin oli rästissä. Käytössä oli ihan toimivakin samanlainen auto, eli lienee ollut varaosiksi. Paikkoja on kuitenkin ns. helvetin vähän, joten parin kuukauden jälkeen ilmoitin pysäköinninvalvontaan, jotka kävivät laputtamassa auton pari kertaa viikon aikana, sen jälkeen siirtokehotus ja n. viikko kehotuksesta hinasivat romun pois. Turussa ei siis saa tosiasiallisesti käyttämättömiä autoja tai romuautoja säilyttää kaupungin valvomassa katuparkissa.
Kiitos, nämä kohteet ilmeisesti kunnan/valtion kohteita, mutta hyvä että tehokasta, tunnin vasteaika kuullostaa jo ihan hyvältä. Spacmanilla ilmeisesti "virka-aikaan"/päiväaikaan tapahtuma juttu, oliko sekin myöhemmin / viikonloppuna. Turussa ja Tampereella taitaa se valvonta toimia myös viikonloppuisin, eikä lopu kello 16:00

Mutta otsikkoon liittyen, onko kenelläkään kokemusta yksityisiltä alueilta. Siis ihan sitä miettien jos kiinteistöt sopiikunnallisen kanssaa valvonansta, niin olisiko noissa isoissa kasvukeskuksissa mahdollinen vaihtoehto vs yksityinen.
 
Kiitos, nämä kohteet ilmeisesti kunnan/valtion kohteita, mutta hyvä että tehokasta, tunnin vasteaika kuullostaa jo ihan hyvältä. Spacmanilla ilmeisesti "virka-aikaan"/päiväaikaan tapahtuma juttu, oliko sekin myöhemmin / viikonloppuna. Turussa ja Tampereella taitaa se valvonta toimia myös viikonloppuisin, eikä lopu kello 16:00

Mutta otsikkoon liittyen, onko kenelläkään kokemusta yksityisiltä alueilta. Siis ihan sitä miettien jos kiinteistöt sopiikunnallisen kanssaa valvonansta, niin olisiko noissa isoissa kasvukeskuksissa mahdollinen vaihtoehto vs yksityinen.
Meillä on ihan kerrostalon pihassa vieraspaikkojen kohdalla ilmoitus liikennemerkki että kuuluu kunnallisen pysäköinninvalvonnan piiriin. Parkkeeraus ilman lupaa kielletty, tjs.

Oli siis yhdessä vaiheessa vähän ongelma kun naapuritalon vieraat valtasi meidän vieraspaikat. Ihan erilliset pihat että ei erehtymisen vaaraa siinä mielessä.
 
Hello,
I received a “fine” for "parking" from Parkipattie around the entrance to my building while I was loading my things into the car into moving process to the new house. Here is a no parking sign that allows stopping for loading/unloading. Since there was a trunk full of large and heavy things (some items are bulky or weigh more than 35 kg), this took some time. All the time he constantly transferred items between the apartment and the car without interruption.

During this, a man from Parkipatte came and for the first time took a photograph of the car from around the corner of the house with a huge zoom. It’s hard to see anything in this photo, but near the car I see a man who looks like me in the same clothes and I think that it's me.

The Parkipatte man then left and returned 5 minutes later. He got out of his car with a fine already printed and immediately put it down (as can be seen from the video recorder in the car, which reacts to close contact with the car).

I wrote an appeal to Parkipatte stating that I was moving and send text description, photos and videos of it. In response, I received a lie that the employee stood and watched and no loading took place. It is also clear from the video that the person did not make any effort to see that the trunk was full of things, etc., he immediately imposed a fine.
They do not respond to my requests to explain how they separate the parking and unloading stops. To all my messages I receive a standard response that the fine is correct without any explanation or evidence.

Now I have received a new message from them in which they are intimidating me that they will go to court and I will pay their legal fees. As I understand from the discussion, they will not go to any court. But I am extremely outraged by the behavior of this parking company, in a reliable country as Finland.

As I found on the KVV website - they do not handle complaints on private property. Should I file a police report for extortion? What should I do in this situation? Thank you for the suggestions.
 
Teen tästä viranomaisilmoituksen ainakin KKV:lle (sinne muiden joukkoon). Olen myös kertonut harkitsevani rikosilmoitusta joko petoksen yrityksestä tai kiristyksestä. Ko. rikoksiin voi syyllistyä vain luonnollinen henkilö, siis tässä tapauksessa käytännössä minulle vastanneet hannat ja millat, eli menestys on aika ohuilla kantimilla. Tässä on jälleen yksi tapaus, jossa toivoisin nohevaa tutkinnanjohtajaa, jolla riittää rohkeus kokeilla, kantaisiko syyte. Periaatteesta, jotta tähän villin lännen toimintaan tulisi selkeämpiä linjauksia ja oikeuskäytäntöjä.

Mielenkiintoinen aihe. Onko edistynyt mihinkään suuntaan?
 
As I found on the KVV website - they do not handle complaints on private property. Should I file a police report for extortion? What should I do in this situation? Thank you for the suggestions.

Police won't probably do anything, even in your case (as in mine..) that activity feels like extortion. Parkkipate operates in very grey area, and continues to do so until some authority gives some kind of sanction of doing so. But at least you can report that activity as a scam. KKV won't handle that report as a single case, but will use it more like to gather information about Parkkipates activity overall.

Yet Parkkipate writes on their own website that "it is not necessary for the driver to keep watch next to the vehicle; it is enough that there are clear signs of unloading and loading while the vehicle is parked. If there are signs of unloading or loading while the traffic warden is waiting, no control fee will be issued."
So maybe you could just clearly inform that you don't agree with reasons for the fine, and wait for their later contact? There's no good advice playing with these s**theads.

Mielenkiintoinen aihe. Onko edistynyt mihinkään suuntaan?

Eipä juuri. Poliisille en jaksanut vaivautua marmattamaan - ihan sitä työtä itsekin tehneenä tiedän, ettei noihin ole resursseja puuttua, eikä yleensä riittävän rohkeaa tutkinnanjohtajaakaan. KKV:lta tuoli pari kuittausta, että kiitos ja kiva kun ilmottelit, käytetään näitä tietoja kokonaisuutena ja harkitaan tarvittaessa toimenpiteitä. Mieli olisi tehnyt laatia asianajajan kanssa joku vastine jossa asianajajan kulut ja vähän omaa haittaa mielipahasta, mutta se mahdollinen kustannus kolahtaa kuitenkin enemmän minuun kuin kolahtaisi parkkipateen. Se on sitä valta-aseman väärinkäyttöä, johon viranomaisia ei kiinnosta puuttua.. :) Mutta kyllähän tämä ennemmin tai myöhemmin loppuu, se on selvää. Moraalittomat saastat nyhtävät siihen saakka irti kaiken, mitä pystyvät.
 
Hello,
I received a “fine” for "parking" from Parkipattie around the entrance to my building while I was loading my things into the car into moving process to the new house. Here is a no parking sign that allows stopping for loading/unloading. Since there was a trunk full of large and heavy things (some items are bulky or weigh more than 35 kg), this took some time. All the time he constantly transferred items between the apartment and the car without interruption.

During this, a man from Parkipatte came and for the first time took a photograph of the car from around the corner of the house with a huge zoom. It’s hard to see anything in this photo, but near the car I see a man who looks like me in the same clothes and I think that it's me.

The Parkipatte man then left and returned 5 minutes later. He got out of his car with a fine already printed and immediately put it down (as can be seen from the video recorder in the car, which reacts to close contact with the car).

I wrote an appeal to Parkipatte stating that I was moving and send text description, photos and videos of it. In response, I received a lie that the employee stood and watched and no loading took place. It is also clear from the video that the person did not make any effort to see that the trunk was full of things, etc., he immediately imposed a fine.
They do not respond to my requests to explain how they separate the parking and unloading stops. To all my messages I receive a standard response that the fine is correct without any explanation or evidence.

Now I have received a new message from them in which they are intimidating me that they will go to court and I will pay their legal fees. As I understand from the discussion, they will not go to any court. But I am extremely outraged by the behavior of this parking company, in a reliable country as Finland.

As I found on the KVV website - they do not handle complaints on private property. Should I file a police report for extortion? What should I do in this situation? Thank you for the suggestions.
Hi.

This is quite typical case for Parkkipate, they are just despicable scumbags. Moving is specifically considered as stopping - not parking - as per Finnish traffic laws. So in your case even though parking wasn't allowed, stopping (=moving) was.

Unfortunately this is a civil case, not a criminal case, so filing a police report won't help you as the police will not go forward with their investigation.

You have now reclamated the fee, that's fine. So what I suggest you to do is to stop communicating immediately with Parkkipate any further, but clearly state that the fee is now disputed and order them to stop sending any further invoices or communications. Do not share any further details with them whatsoever.

From there all the further questions, requests, reminders, threats etc. from Parkkipate can be thrown away. They will send you threats where they are pleading to some bullshit previous cases and twisted truths, just ignore them.

What will happen next is that a private collection agency will send you a letter for that disputed fee. (btw. the agency has close ties to Parkkipate). You must dispute the fee and order the agency to stop all the collection actions immediately. After which the agency is not allowed to try to collect the fee anymore as per the Finnish laws. If the agency persists to send you invoices, questions, threats, reminders etc. please reach out to Debt collection agencies - Wealth and assets - Enforcement and reporting violations - Businesses - Aluehallintovirasto and file a report for the agency's illegal activities.

Very likely Parkkipate will not pursuit from there as the only step is to go to the court. Which is a big and potentially expensive gamble for them. It might happen, though, for which you should receive a subpoena from official channels. Keep ignoring any PP or collection agency mails. Just in case I suggest you to start collecting evidence now to support the story of that moving process for yourself. Photos, your friends' statements, receipts etc. to support your story. But in no circumstances do not share any of the evidence with Parkkipate, to avoid conflicting details to what you've already shared with them. In case you really have to go to the court, the stronger story should prevail. And by not sharing further details with PP, they have less chances to counter your evidence beforehand.

In an unlikely event you do get subpoenaed, you should consult a lawyer and of course request PP to imburse all your costs in the court.

Good luck and don't give up.
 
Viimeksi muokattu:
Hello,
I received a “fine” for "parking" from Parkipattie around the entrance to my building while I was loading my things into the car into moving process to the new house. Here is a no parking sign that allows stopping for loading/unloading. Since there was a trunk full of large and heavy things (some items are bulky or weigh more than 35 kg), this took some time. All the time he constantly transferred items between the apartment and the car without interruption.

During this, a man from Parkipatte came and for the first time took a photograph of the car from around the corner of the house with a huge zoom. It’s hard to see anything in this photo, but near the car I see a man who looks like me in the same clothes and I think that it's me.

The Parkipatte man then left and returned 5 minutes later. He got out of his car with a fine already printed and immediately put it down (as can be seen from the video recorder in the car, which reacts to close contact with the car).

I wrote an appeal to Parkipatte stating that I was moving and send text description, photos and videos of it. In response, I received a lie that the employee stood and watched and no loading took place. It is also clear from the video that the person did not make any effort to see that the trunk was full of things, etc., he immediately imposed a fine.
They do not respond to my requests to explain how they separate the parking and unloading stops. To all my messages I receive a standard response that the fine is correct without any explanation or evidence.

Now I have received a new message from them in which they are intimidating me that they will go to court and I will pay their legal fees. As I understand from the discussion, they will not go to any court. But I am extremely outraged by the behavior of this parking company, in a reliable country as Finland.

As I found on the KVV website - they do not handle complaints on private property. Should I file a police report for extortion? What should I do in this situation? Thank you for the suggestions.
First contact local estate manager (Reim, Realia or whoever is the manager in your housing complex) and explain the situation to them. If they say "can't do won't do" when asked to contact ParkkiPate to drop the fee, then contact local lawyer company and explain the situation to them. And do as Yeenoghu said.

Fight that mafia.
 
Eipä juuri. Poliisille en jaksanut vaivautua marmattamaan - ihan sitä työtä itsekin tehneenä tiedän, ettei noihin ole resursseja puuttua, eikä yleensä riittävän rohkeaa tutkinnanjohtajaakaan. KKV:lta tuoli pari kuittausta, että kiitos ja kiva kun ilmottelit, käytetään näitä tietoja kokonaisuutena ja harkitaan tarvittaessa toimenpiteitä. Mieli olisi tehnyt laatia asianajajan kanssa joku vastine jossa asianajajan kulut ja vähän omaa haittaa mielipahasta, mutta se mahdollinen kustannus kolahtaa kuitenkin enemmän minuun kuin kolahtaisi parkkipateen. Se on sitä valta-aseman väärinkäyttöä, johon viranomaisia ei kiinnosta puuttua.. :) Mutta kyllähän tämä ennemmin tai myöhemmin loppuu, se on selvää. Moraalittomat saastat nyhtävät siihen saakka irti kaiken, mitä pystyvät.

Toivotaan tosiaan että ajan kanssa paranisi. Hyvin olit käyttänyt aikaa tuon tilanteen avaamiseen aiemmin ja vieläpä aika selkokielisesti - kiitos siitä, vaikkei varmaan kauheasti lämmitäkään :)
 
First contact local estate manager (Reim, Realia or whoever is the manager in your housing complex) and explain the situation to them. If they say "can't do won't do" when asked to contact ParkkiPate to drop the fee, then contact local lawyer company and explain the situation to them. And do as Yeenoghu said.

Fight that mafia.

Yes, I did it. But our management company not so good and simply ignored my email about this situation. No any answer.
 
On se kyllä kumma,että tätä puljua ei saada ruotuun. Kansalaisaloite?
Eipä noi oikee ole tuulta ottanu alleen. On noita varmaa enemmänki, mut tässä pari:



Taitaa olla loppupeleissä marginaalinen ongelma tai ei oo aiheuttanut tarpeeksi isoa kohua vielä? Ehkäpä aloitteeseen pitäis jotenki vetää ihmisoikeudet ja tasa-arvo mukaan, nii ei menis ku pari päivää.
 
Mitenkäs muuten kun oma auto on kuolinpesän nimissä ja traficomista saa auton omistajan tiedot luokkaa pappavainaa kuolinpesä. Eikös yksityinen pysäköinninvalvonta ole aika voimaton tuota vastaan jos alkaa pysäköimään minne sattuu?
 
Mitenkäs muuten kun oma auto on kuolinpesän nimissä ja traficomista saa auton omistajan tiedot luokkaa pappavainaa kuolinpesä. Eikös yksityinen pysäköinninvalvonta ole aika voimaton tuota vastaan jos alkaa pysäköimään minne sattuu?
No jos asiat menis oikein, niin parkkifirmat olisi voimattomia kaikkien kohdalla, koska eivät koskaan voi todistaa, että kenen kanssa ovat "sopimuksen" tehneet. Mut joo ois aika naurettavaa, jos kuolinpesä sais noilta laskun..

Tosta tuli mieleen, että miten yrityksen nimissä oleva auto sit? Kuolinpesähän on ehkä tavallaan siihen rinnastettavissa?
 
No jos asiat menis oikein, niin parkkifirmat olisi voimattomia kaikkien kohdalla, koska eivät koskaan voi todistaa, että kenen kanssa ovat "sopimuksen" tehneet. Mut joo ois aika naurettavaa, jos kuolinpesä sais noilta laskun..

Tosta tuli mieleen, että miten yrityksen nimissä oleva auto sit? Kuolinpesähän on ehkä tavallaan siihen rinnastettavissa?
Tuostahan oli jo korkeimman oikeuden päätös että auton omistaja/haltija katsotaan olevan auton pysäköijä tai ainakin tietoinen ketä autoa käyttää. Joten jos auto on omissa nimissä niin et ole ainakaan lähtökohtaisesti niin vahvoilla, kuin ne autot joilla ei ole merkitty omistajaksi oikeuskelpoista henkilöä.

Yritykset ja kuolinpesät tosiaan ovat tässä vahvoilla, kun ei ole suoraan osoittaa ketään henkilöä jolle uhkauskirjeitä lähetellä. Tuosta oli myös oikeuden päätös, että vuokrafirman ei tarvinnut vasikoida ketä autoa oli käyttänyt kun parkkipate oli lyönyt lapun ikkunaan.

En voi varmaksi sanoa, mutta uskoisin että näissä tapauksissa parkkifirmojen kynnys nousee varsin suureksi alkaa tekemään yhtään mitään kun ei ole sitä henkilöä mistä aloittaa.
 
Tuostahan oli jo korkeimman oikeuden päätös että auton omistaja/haltija katsotaan olevan auton pysäköijä tai ainakin tietoinen ketä autoa käyttää. Joten jos auto on omissa nimissä niin et ole ainakaan lähtökohtaisesti niin vahvoilla, kuin ne autot joilla ei ole merkitty omistajaksi oikeuskelpoista henkilöä.

Yritykset ja kuolinpesät tosiaan ovat tässä vahvoilla, kun ei ole suoraan osoittaa ketään henkilöä jolle uhkauskirjeitä lähetellä. Tuosta oli myös oikeuden päätös, että vuokrafirman ei tarvinnut vasikoida ketä autoa oli käyttänyt kun parkkipate oli lyönyt lapun ikkunaan.

En voi varmaksi sanoa, mutta uskoisin että näissä tapauksissa parkkifirmojen kynnys nousee varsin suureksi alkaa tekemään yhtään mitään kun ei ole sitä henkilöä mistä aloittaa.
Riippunee lähinnä yrityksestä. Osa ei jaksa lähteä reklamoimaan laskuja, yritysten välillä se on vähän toisenlaista kuin yksityisellä. Aika monella alalla työsopimuksessa mainitaan, että parkkisakot ja valvontamaksut vähennetään palkasta. Tiedä sitten miten työntekijän oikeusturva toteutuu tuossa, kun ainoa toimiva laskun reklamointitapa eli maksamatta jättäminen jää pois.
 
Tuostahan oli jo korkeimman oikeuden päätös että auton omistaja/haltija katsotaan olevan auton pysäköijä tai ainakin tietoinen ketä autoa käyttää. Joten jos auto on omissa nimissä niin et ole ainakaan lähtökohtaisesti niin vahvoilla, kuin ne autot joilla ei ole merkitty omistajaksi oikeuskelpoista henkilöä.

Yritykset ja kuolinpesät tosiaan ovat tässä vahvoilla, kun ei ole suoraan osoittaa ketään henkilöä jolle uhkauskirjeitä lähetellä. Tuosta oli myös oikeuden päätös, että vuokrafirman ei tarvinnut vasikoida ketä autoa oli käyttänyt kun parkkipate oli lyönyt lapun ikkunaan.

En voi varmaksi sanoa, mutta uskoisin että näissä tapauksissa parkkifirmojen kynnys nousee varsin suureksi alkaa tekemään yhtään mitään kun ei ole sitä henkilöä mistä aloittaa.
Kuolinpesän tapauksessa veikkaisin että parkkifirma yrittäisi koittaa pesänhoitajalle lähetellä kirjeitä.
 
Juu patelle voi vastata että valvontamaksun voi viedä haudalle. Pate on käytännössä täysin voimaton kun auton omistaa joku muu taho kuin luonnollinen henkilö. Muistan nähneeni jonkun yrityksen kirjeenvaihdon paten kanssa jossa pate yritti velvoittaa yrityksen ajoneuvoista käyttävastaavaa henkilöä maksamaan valvontamaksun. Oli niin sanotusti patelle naurettu päin naamaa eikä asiaan enää ollut tarvinnut palata.
 
Eipä noi oikee ole tuulta ottanu alleen. On noita varmaa enemmänki, mut tässä pari:



Taitaa olla loppupeleissä marginaalinen ongelma tai ei oo aiheuttanut tarpeeksi isoa kohua vielä? Ehkäpä aloitteeseen pitäis jotenki vetää ihmisoikeudet ja tasa-arvo mukaan, nii ei menis ku pari päivää.

Toisessa vaakakupissa painaa näiden yksityisten parkkifirmojen perseilyt ja toisessa taas pereilevät autoilijat, joita ei pelisäännöt kiinnosta. Ilman perseileviä autoilijoita ei näitä paskafirmojakaan tarvittaisi. Aikanaan kun minut nakitettiin taloyhtiön hallituksen pj:n paikalle, käytiin keskustelua yksityisen pysäköintivalvonnan järjestämisestä holtittoman pysäköinnin kitkemiseksi (jatkuvat pysäköinnin pelastusteille ja portaikkojen eteen). Kun satuin itse olemaan perseilevän firman uhri ilman oikeaa virhepysäköintimaksuperustetta *, tiesin paremmin. Sen aikana, kun minä kyseisessä taloyhtiössä asuin ja hallituksessa istuin, ei meille ykityistä pysäköintivalvontaa tullut. Itse jaeltiin ystävällisiä kehotuksia ja muistutuksia taloyhtiön säännöistä ja lakipykälistä liittyen pelastusteiden tukkimiseen autojen tuulilaseihin, kun kohdalle sattui. Lapussa oli muistutus pelastusteiden vapaana pitämisen tärkeydestä pelastustoimen paikalle pääsemiselle hätätilanteessa, sekä pelastustoimen käytännön toimenpiteistä ajoneuvon siirtämisestä hätätilanteessa (se pusketaan väkivalloin sinne pöpelikköön ja pannaan sakko ikkunaan). Jos kovempia keinoja olisi tarvinnut, niin oltiin ja alustavat keskustelut aloitettu kunnallisen pysäköintivalvonnan kanssa, sekä tehty tarvittavia liikennemerkintöjä taloyhtiön tontille. Yksityisten pysäköintifirmojen totaalinen kieltäminen voisi johtaa pysäköintiperseilyn valtaantumiseen.

*Olin pojan kanssa antamassa kaverille käynnistysvirtaa autoon viereiseltä pysäköintiruudulta. Pojalla piti käydä vessassa ja lähdettiin kaverin kanssa käyttämään tätä siellä. Käveltiin 30 metriä kaverin asunnon ovelle ja poika meni vessaan. Naapurit sanoivat meille, että siellä parkkipake on laittamassa maksulappua ikkunaan. Aika autolta poistumisesta tähän oli joitain kymmeniä sekunteja, eli parkkipaten oli täytynyt olla kytiksellä pysäköintialueelle johtavalle tielle.
 
Tuostahan oli jo korkeimman oikeuden päätös että auton omistaja/haltija katsotaan olevan auton pysäköijä tai ainakin tietoinen ketä autoa käyttää.

Löydätkö jostain tämän päätöksen, onko oikeasti mennyt korkeimmalle oikeudelle asti? Jos tällainen lainvoimainen - tai edes alempien asteiden alustava - päätös olisi, niin Parkkipate varmasti käyttäisi tuota vipuvartena jo heti kättelyssä.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
259 632
Viestejä
4 511 361
Jäsenet
74 445
Uusin jäsen
hupsistarallaa

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom