Ai Ukraina saa apua ainoastaan USA:lta? Vai niin. Mun todellisuudessa esim. Suomestakin on autettu jo noin 25 apupaketin verran tähän mennessä, ja Suomi on tiettävästi esim. merkittävimpiä tykistöammusten tuottajia Euroopassa... Eurooppa ylipäätään tukee Ukrainaa merkittävästi, vaikka voisi tukea enemmänkin. Mutta eipä USA:n tukikaan nyt kovin mielettömän suurta ole kun mietitään millaisista promillen osista puhutaan suhteessa kansantalouteen, ja siitäkin rahasta vain osa oikeasti menee Ukrainan hyväksi. Tosiaan jotain vertailupohjaa saa kun mietitään, että Venäjältä takavarikoidut varat riittäisi korvaamaan USA:n nykyisen aputason 2030-luvulle asti... Ainakin rahassa mitattuna.
USA on merkittävin Ukrainan takana oleva voima ja ainut millä on mahdollisuuksia tuottaa ja lähettää sinne jotain muutakin kuin varaston pohjalta vanhat norinkot. Keskustelu on koko ajan siinä kuinka paljon ja kuinka järeää aseistusta usa sinne lähettää, eikä siinä mitä suomi, ranska tai saksa sinne lähettää. Suomi voi olla merkittävä tykistön ammuten tuottaja euroopassa, mikä lähinnä kertoo muun euroopan liki olemattomasta tuotannosta kuin jostain suomen koko euroopan tykistön ammustarpeen kattavasta jättituotannosta. Putin pelaa mun nähdäkseni sen varaan, että trump voittaa vaalit jollon mahdollisuus avautuu tyydyttävien rauhanehtojen sopimiselle yli zelenskin. Ketään ei kiinnosta euroopan tilanne, kun eurooppa on kokonaisuutena ajanut tuotantonsa+kapasiteettinsa surkeaan jamaan ja se ei siitä millään julistuksilla nouse kuinka investoidaan valtavia summia...myös kun investoidaan yllättäen valtavia summia johonkin verrattaen kapealle alalle, se nostaa myös investointikustannukset korkealle ja aiheuttaa kaikenlaisia toimitusviiveitä kun tilaukset menee jonoon.
Sodat voitetaan tuotannolla eikä rahalla. Ukraina tarttee aseita, ei rahaa. Venäjän pussiin pelaa sekin, että venäjä pystyy ostamaan aseet öljyllä, siinä missä ukrainan tukeminen lähinnä perustuu länsimaiden hyvään tahtoon.
Vaikka kuinka yhdynkin siihen toiveajatteluun, että ukraina tuosta jotenkin pystyisi selviytymään säilyttäen vanhat rajansa, niin vaikea nähdä sitä kovinkaan todennäköisenä lopputulemana
Anyway, meistä kummankaan on aika turha luulla tietävänsä mitä öljy maksaa ensi vuonna.
Ei luulekkaan tietävänsä, mutta suuntia voi miettiä. Aika iso lama pitäisi iskeä, vrt. korona, että laskusuuntaista olisi öljyn hinta. Netanjahu kun alkaa pommittamaan kriittistä infraa niin siinä taas hinta nousee.
Toisaalta Venäjän öljytuottoja voidaan kyllä rajoittaa maailmanmarkkinahinnasta riippumattakin. Jos nyt vaikka näin ensimmäisenä Eurooppa lakkaisi itse ostamasta venäläistä öljyä...
Käytännössä ei juurikaan, sillä venäjän öljytulot on aina markkinahinta riippuvaisia, vaikka venäjä ei täyttä markkinahintaa öljystään saisikaan.
Mutta oletuksena Venäjällä tulee tuotantoon ja logistiikkaan liittyvät ongelmat ja kustannukset vain kasvamaan jatkossa, koska osia ja investointeja ei oikein saa ulkomailta. Öljy lienee siis jatkossa yhä vaikeampaa rahaa Venäjälle.
Miten niin ei saa? Nehän saa niitä sieltä mistä eurooppalaiset ja amerikkalaisetkin eli kiinasta ja intiasta sun muista bangladesheistä.
Donald Trump tiettävästi rakastaa halpaa öljyä, joka varmaan näkyisi hänen politiikassaan jotenkin. Se ei olisi hyvä juttu Putinille. Mutta aika kaivamalla saa kaivella näitä teoreettisia "hyviä puolia" Donald Trumpissa.
Eikö donaldi just sanonut että drill baby drill, mitä korkeampi öljyn hinta, sitä enemmän kannattaa liuskeöljyä porata ja sitä paremmat mahikset olla öljyn nettoviejä ja saada energyindependence, mikä on donaldin yksi teema. Öljyn poraaminen on amerikassa kallista ja jos öljyn hinta romahtaisi, jenkeistä tulisi taas netto tuoja kun lähi idässä porataan halvemmalla ellei donaldi antas huge subsidyä ja sehän maksaisi billions and billions.