Siihen en ota kantaa, koska en tiedä tarpeeksi siitä, miten USAssa ihmiset syövät, ja kuinka hyvin pakottaminen syömään jotain toimii. Omalla kohdallani pakottaminen ei aikoinaan toiminut kovin hyvin, äitini yritti pakottaa minut syömään vaikka mitä, huonolla menestyksellä.
Toin vaan esille sitä, että tuota melkein poikkeuksetta uutisoidaan täysin valheellisesti, antaen siitä yksikäsitteisen pahan kuvan, kun tosiasiassa kyse oli vain säätelyn purkamisesta, jossa on hyvät ja huonot puolensa.
Olen myös itse viimeisen muutaman vuoden ajan syönyt erittäin paljon pizzaa, juonut melko paljon kolaa, ja syönyt melko vähän rehuja (kenenkään mihinkään näistä pakottamatta). Juuri kävin työterveystarkastuksen yhteydessä verikokeissa, ja kaikki veriarvot erinomaiset. Ongelma on pääasiassa se, että ihmiset liikkuvat liian vähän ja syövät liikaa. Toki se, että tarjolla on lähinnä vain pahalta maistuvia rehuja korjaa selvästi tuota "ihmiset syövät liikaa"-ongelmaa.
Meillä taas mutsi teki aina hyvinkin terveellistä ruokaa. Aina piti johonkin sämpylöihin tunkea jotain siemeniä tai lautasen reunalle porkkanaraastetta taimitälie. Joka kerta me veljekset tietty isoon ääneen maristiin että onko ihan pakko. Yritettiinpä joskus ruikuttaa pizzaakin jouluruoaksi, tietty huonolla menestyksellä. Koulussa söin ainakin itse tosi huonosti ja usein tuli karattua välkällä jostain läheisestä Anttilasta hakemaan suklaapatukoita tai munkkeja että pysyi jokseenkin tajuissaan. Tämän vastustuksen seurauksena teini-iässä ruumiinrakenne muistutti enemmän hammasharjaa kuin normi-suht-hyväkuntoista nuorta, vaikka tulikin liikuttua melko paljon. Jälkikäteen ajateltuna tämä harmittaa, koska kuuntelemalla mitä ne vanhemmat siitä ruokailusta opetti, olisi voinut olla hyvinkin kovassa kondiksessa.
Kuitenkin nyt vanhempana huomaan että samaan suuntaan sitä on ollut jatkuvasti menossa mihin nuorempana ne vanhemmat ja muut auktoriteetit yritti ohjata. Varsinkin kun noita omia skidejä on siunaantunut, niin ihan sama länkytys "ensin ruoka", "salaattia myös", "kohtuudella suolaa/rasvaa/sokeria" se on täällä taas menossa mitä omat vanhemmat itselle kotona nalkuttivat. Tällä vajavaisella kokemuksella sanoisin, että on erittäin tärkeää että nuorempana ainakin luodaan se ns. omatunto siitä mitä kuuluisi syödä, jotta vanhempana ehkä oma jonkunlainen vastuullisuus ne opit sitten ottaisi käyttöön. Vaikeatahan se nykyään on kun kaupat notkuu parin euron eineksistä ja pikakaloripommeista varsinkin kun tuntuu olevan koko ajan vähemmän aikaa tehdä sitä ruokaa. Kovaa vauhtia ollaan menossa kohti jenkkimallia. Olen 8v lähtien vieraillut tasaisen epäsäännöllisesti USA:ssa ja tuo ruokapuoli tahtoo yllättää joka kerta. Siellä on todellakin hyvin, hyvin vaikeaa yrittää edes syödä jotakuinkin terveellisesti kuluttamatta ruoan etsimiseen puolta päivää. Ei sitä oikein voi selittää, se on vaan niin totaalisen vinksallaan.
Mutta kuten itse sanoit, niin ei pelkästään se ruokavalio vaan myös liikunta. Profiilikuvastasi voisi päätellä että tämä on sinun kohdallasi kunnossa ja siten voi jokseenkin huoletta välillä painaa sitä pizzaa ja kolaa tötteröön. Mutta kun nykyään tämäkin on korvattu peukaloliikunnalla joko kännykän tai konsolin äärellä, niin ei niitä huolestuneita raportteja nuorten kasvavista ylipaino-ongelmista syyttä julkaista vähän väliä.
Tuo Michellen ajama kouluruoan terveellistäminen oli pieni toivoa herättänyt valopilkku tuossa jenkkisysteemissä. Ei se yksistään mihinkään riitä, vaan remonttia pitäisi tehdä paljon muuallakin, mutta se ainakin osui oikeaan paikkaan eli niihin tulevaisuuden toivoihin, jotka eivät vielä ole niin kaavoihin kangistuneita muutosvastarintaskeptikkoja niin kuin me aikuiset. Varsinkin tämä ruokapuoli tuntuisi olevan ihmisille hyvin vakava asia ja siihen liittyvistä periaatteista on vaikea päästää irti. Se että tulee ruokahävikkiä on taas tyypillinen jenkkikapitalismiargumentti, jolla nopeasti saadaan joku numero näyttämään paremmalta, vaikka pitkällä aikavälillä tulee hallaa. Onhan täällä Suomessakin hävikkiruokia ohjattu tiesmihin sikaloihin, kodittomille, köyhille jne. Kuitenkin ollaan pidetty siitä opetusperiaatteesta kiinni eli edelleenkään kouluissa ei ole pizzaa, kolaa, hampurilaisia, sipsejä vaikka ihan varmasti olisi hävikkiä tällöin vähemmän. Kysymys pitäisi olla enemmänkin, että minkä helkkarin takia sitä hävikkiä tulee niin paljon terveellisestä, hyvinvointia edistävästä ruokatarjonnasta ja mitä tälle voisi tehdä, mutta vastaukset sekä korjaukset noihin kysymyksiin maksavat liikaa ja ovat ikäviä, minkä takia juustoburgerimiehen on vain helpompi tehdä jotain tällaista.