Tämä on sellainen aika eurooppalainen näkemys. Poliitikko voi olla miten surkea tahansa, kunhan osaa puhua nätisti ja mielellään on puuhaavinaan kaikenlaista mutta ei kuitenkaan muuta status quota juuri mihinkään (tämä näyttää olevan erityisesti suomalainen ilmiö, NATO-jäsenyyden vastustus näyttää perustuvan kaikkein eniten siihen että se muuttaa olemassa olevaa ja mikäänhän ei saa muuttua). Loppujenlopuksi se mitä oikeasti tapahtuu on kuitenkin se merkittävämpi asia ja toisinaan tekemiseen tarvitaan myös sitä tahditonta rääväsuuta. Se sivistyneisyyden ulkokuori on kuitenkin aika ohut kun sitä vähän raaputtaa.
Aika mustavalkoisesti tuntuisit tulkitsevan jokaista väittämääni. Kirjoitin että poliitikkojen yksi rooli on olla myös esimerkkinä, toimien yleisten hyvien mallien mukaisesti. Trump on ehkä saanut aikaiseksi jollain rintamalla jotain, mutta tuollainen perse-twiittailu on täysin turhaa ja edelleen antaa mallin että kyllä se on ok kun presidenttikin. Vaikket näköjään sitä uskokaan, niin tämä maailma on päässyt näin pitkälle nimenomaan sen takia että tahdotaan myös muille hyvää eikä vain omaan napaan keskittyvällä egoistisella ajattelulla, jota Trump nyt aika lailla edustaa.
Yhteenpuhaltamista maailmanpolitiikassa missä valtaosaa maista kiinnostaa lähinnä se, miten saadaan huijattua hyväuskoisilta lisää rahaa?
Anteeksi nyt kyynisyyteni, mutta tuo on todella naiivia. Diplomatiassa asioita tapahtuu vain silloin kun intressit kohtaavat tai vaihtoehtoisesti toisen intressejä takaamassa on isompi määrä taloudellsita ja/tai sotilaallista valtaa. Esimerkiksi ne ilmastotavoitteet ovat hyvä esimerkki siitä, miten periaatteessa hyvää tarkoittavan ohjelman verukkeella länsimaat (lähinnä Euroopassa) ampuvat omille kintuilleen. Trump ei halunnut sitoa maataan sellaiseen sopimukseen, mikä on sen kannalta liian epäedullinen ja haittaisi liikaa talouttaa, siitä huolimatta että USA kehittää vihreää teknologiaa kiihtyvällä tahdilla. Olennainen ero USA:n ja EU:n välillä on siinä, että EU:ssa yritetään tehdä eräänlaista ideologista "hyvää" seurauksista ja kustannuksista välittämättä, USA taas osaa laskea kustannushyötyä mikä Euroopan ideologeilta puuttuu useimmiten täysin.
Jeps ja intressit kohtaavat tai yleensäkin mitkään kompromissit ovat mahdollisia vain pitämällä yllä sitä dialogia sen mustavalkoisen vastakkainasettelun sijaan. Mitä enemmän asioita tutkii ja niihin paneutuu, sitä enemmän alkaa nähdä harmaasävyjä ja ymmärtää myös toista osapuolta. Yksinkertaiset tai enemmänkin laiskat ihmiset eivät jaksa edes yrittää vaan vääntävät maailman helposti syötävään binäärimuotoon, joka ei mahdollista yhteistyötä muuta kuin omaa pyhää oikeaa tietä seuraamalla. Sen takia koulutukseen panostaminen on edelleen äärimmäisen tärkeää ja se on yksi jenkkienkin kipupisteistä tällä hetkellä.
Kommenttisi Trumpin päätöksestä olla sitoutumatta ilmastosopimukseen taloudellisista syistä tai heille epäedullisuudesta on varmaan absurdeimpia Trumpin kannattamisperusteluja mitä olen nähnyt. Oliko maailmassa nyt kolme maata (Nicaragua, Syyria ja nyt USA Trumpin peruutettua Obaman tekemän päätöksen) jotka tuohon eivät ole sitoutuneet. Ihan suhteessa samalla lailla se on myös Suomelle "epäedullinen" ja pahin saastuttajamaa eli Kiina jolle varmasti myös monessa suhteessa hankala juttu, on mukana sopimuksessa. Miten päin tuota katsookin niin Trumpia et saa maalattua hyväksi tässä millään ilveellä, vaan juurikin omaan napaan tuijottavaksi persläveksi. Toisaalta usea liittovaltio kuitenkin on ilmoittanut että tukevat sopimusta Trumpista huolimatta kertoo että joku järki sielläkin vielä on.
Toki jos kiinalaisten ideologia ja aatteet miellyttävät enemmän niin mikäs siinä. Itse en kuitenkaan haluaisi suurin surminkaan asua Kiinan kaltaisessa järjestelmässä ja mielelläni näkisin, ettei se laajentaisi vaikutusvaltaansa tänne liikoja.
Samaa mieltä olen kiinalaisen keskitetyn valvontayhteiskunnan surkeudesta. Kirjoitinkin että hyvä kun USA:lle on oikeasti jotain aitoa kilpailua globaalisti etteivät ole yksin joka asiaa päsmäröimässä. Nythän nähdään kuinka paljon Euroopaankin toimintaa yksi Trump pystyy keikuttamaan. Toisin sanoen kilpailua ja vaihtoehtoja, eikä mitään yhden suurvallan dominointia.
Amerikka ei ole sosialidemokratia eikä se pääsääntöisesti halua tullakaan sellaiseksi. Noita lukuja vertaillessa kannattaa huomioida, että maan kulttuuri poikkeaa huomattavan paljon meikäläisestä ja "kansojen sulatusuunina" se pääsee nauttimaan diversiteetin luomista ongelmista. Samaan aikaan maahan on jatkuvasti virrannut lisää maahanmuuttajia enemmän tai vähemmän köyhistä ja rikollisuuden vaivaamista paikoista, jotka ovat köyhiä mieluummin USA:ssa kuin kotimaissaan, mikä aiheuttaa oman lisänsä sosiaalisiin ongelmiin. Maan koulutusjärjestelmää ja terveydenhuoltoa on haukuttu niin kauan kun minä jaksan muistaa ja ainakin viimeiset 15 vuotta se on kuulemma ollut romahduspisteessä - ja siitä huolimatta se tuntuu tuottavan enemmän taloudellisesti ja muutenkin tuottavia innovaatioita kuin meidän "maailman paras sosialidemokratia". Ja jos demokratiasta on kovin huolissaan niin jonkun Kiinan kaltaisen paskamaan fanittaminen ei ihan hirveän loogisesti sovi siihen kuvioon...
Ja jenkkien aselainsäädännön ottaisin minä hetkenä tahansa mieluummin kuin EU:n.
No kuten täällä jo jotkut totesivat, niin kyllä se kansan enemmistö haluaisi sosiaalidemokratian alle laskettavia palvelujen esim. julkisen terveydenhuollon ja koulutusjärjestelmän yleistyvän. Kaikkea ei voi jättää markkinatalouden varaan tai muuten touhu alkaa olla turhan vahvasti viidakon lakien mukaista, jota ei ymmärtääkseni kukaan halua. Täyskapitalismia kannattavat ovat yleensä itse hyväosaisia, niin on helppo meuhkaa kuinka sillä työllä ja ahkeruudella muka pelkästään voi rakentaa itselleen hyvän elämän sivuuttaen kaikki ympäristötekijät laskuista. Suomessa tämä on vielä mahdollista, mutta harvemmin jenkeissä. Esimerkkinä mitäs jos katkaiset kätesi niin ettei sitä voi enää täysin korjata tai syntyy heikommin pärjäävä lapsi? Joko massia pitää olla turkasesti tai sitten yhteiskunta pitää huolen. Jos ei, niin kaikkea yhteiskuntarauhaa rikkovia ongelmia syntyy takuuvarmasti ja ajan kanssa tämä sitten kertautuu. Tätä eriarvoistumisen likapyykistä jenkeissä nyt kärsitään. Ja tosiaan en sanonut että koulutusjärjestelmä tai terveydenhuolto olisi romahtamassa, vaan niiden perusrakenteet alkavat olla koko ajan enemmän vinksallaan ja vievät tulevaisuutta väärään suuntaan.
Edelleenkin jos halutaan noudattaa äärimmäistä evoluutiomallia, niin Amerikka alkaa olla hyvä esimerkki siitä, mutta länsimaisen kulttuurin kantavana ajatuksena kai on että myös heikommista pidetään huolta. Valitettavan usein kuitenkin porukkaa on vain liikaa resursseihin nähden, johon on vähän helppoja ratkaisuja olemassa.