Nonnih, duuniläppäri ja 3 kotikonetta siirtyivät 23H2-aikaan. Media creation tool tarjosi jostain syystä edelleen 22H2:sta. Suoraan ISO-imagen lataamalla sai 23H2:n ja tein sillä in-place upgraden. Päivityksen olisi tietty saanut myös Windows Updaten kautta "enablement packagena" mikä asentuu tosi nopeasti, muta en jaksanut alkaa säätämään policyiden kanssa. Muutenkin halusin ISO-imagen jemmaan.
Pieniä parannuksia siellä täällä. Ei mitään maailmoja mullistavaa, mutta helpommin käytettävä äänimikseri ja mahdollisuus tappaa prosessi tehtäväpalkista ovat ihan mukavia. Resurssienhallinta tuntuu jotenkin yhtä aikaa sekä hitaammalta että nopeammalta? Dev Home app stub ilmaantui starttivalikon recommended-osastolle. Eli mitään ei asennu ellet yritä käynnistää sovellusta. Kuvakkeen voi poistaa.
Ainoana ongelmana on se, että kolmella koneella käytän Windows Sandboxia ja kahdella niistä resurssienhallinta alkoi kaatuilemaan. Resurssienhallinnan avaaminen, hiiren oikealla klikkaus työpöydällä jne saavat sen cräshäämään heti. Piti siirtää ladattu tiedosto powershell-komennoilla ulos sandboxista kun se ei muuten onnistunut. Mikkiksen foorumeilla näytti jo olevan ketju asiasta.
5800X rysen ja Gigabyte B550 Aorus Pro V2. Eikös ne asetukset bios päivityksessä yleensä nollaudu? Ainakin omalla kohdalla niin Asus kuin Gigabyte näin on tehnyt. Ja eikös noi TPM/Secure boot defaultit mene nykyisin juuri päinvastoin eli ne vakiona päällä jotta saadaan koneet windows 11 yhteensopiviksi suoraan laatikosta?
Voihan se olla että talletetusta profiilista sitten lataa jotain joka rikkoo tuon ja sitten pitää jumpata noiden kanssa ja nollailla secureboot avaimia/tpm. Mutta pienempi paha se on kuin alkaa kaikkia asetuksia aina säätää nollasta. Varsinkin ropelien säätäminen nollasta ottaa aina aikansa että saa kivaksi.
Mjoo, custom built -koneissa nollautuu, prebuilt (esim. läppärit) ei nollaudu. Se, onko TPM ja Secure Boot defaulttina päällä riippuu emon valmistajasta, mutta ovat tosiaan siirtyneet tai ainakin siirtymässä W11-yhteensopivuuteen.
Saattaa johtua asetusprofiilin palautuksesta, ainakin omilla emoilla (Asus) tallennetut asetusprofiilit katoavat BIOS-päivityksen yhteydessä. Kotikoneissa olen käyttänyt erikseen emolle asennettavaa TPM-palikkaa, Secure bootia ja Bitlockeria Intelin 4th genistä asti, eikä tuollaisten kanssa ole tarvinnut alkaa säätämään tähän päivään mennessä kertaakaan, vaikka kaikesta asetusprofiilisäädöstä huolimatta olen orjallisesti päivittänyt BIOSia uudempaan lähes aina kun päivitys tulee saataville. Nykyisessä ykköskoneessa (3900X + ROG Strix X570-E Gaming) käytän AMD:n fTPM:ää, mutta ei tässäkään ole tarvinnut säätää. Kunhan vaan muistaa pistää Bitlockerin suspendiin ennen päivitystä ja päivityksen jälkeen naputtelee asetukset takaisin.
Voihan tuo tietysti olla joku bugi. Ihan hirveästi en luottaisi emolevyvalmistajien tuen laatuun tai pituuteen. Eihän tästä pitkä aika ole, kun oliko nyt MSI:n BIOS-päivitykset mitkä hävittivät koneilta Windowsin aktivoinnin ym. kivaa.