Kokeilin itsekkin Tiny11:sta yhdellä ikivanhalla Core2 läppärillä ja kyllähän se toimi, toki hitaasti tuollaisella romulla, mutta testimielessä tein, koska kun tarpeeksi kun hidas rauta, niin nopeuserot näkee selvästi. Sanoisin ettei suuremmin eroa Win10 nopeudesta, eli vanhojen raatojen käyttäjät kyllä pystyvät hyppäämään Win11 kelkkaan, ainakin tällaisten versioiden avulla, joista on puukotettu pois paljon taustalla pyörivästä bloatista. Jos ei uskalla käyttää tuollaista valmista "tiny11" pakettia, niin ainahan voi puukotuksen tehdä itse, niin ainakin tietää mitä saa.
Mutta tykkään enemmän Win10:n ulkoasusta. Starttivalikko on valovuoden edellä. Tehtäväpalkkia voi muokata ja siirrellä. 11:sta uusi "kakkospainikkeen valikko" on ihan suosta. En tykkää uudesta Paintista enkä Notepadista jossa autosave jne.
Linux olisi kyllä niin kiinnostava vaihtoehto, ihan periaatteellisista syistä myös haluaisin tukea avointa koodia, mutta itselle linukka ei oikein sovellu, koska niin paljon käytössä erillaista Windows softaa, jotka toimii vain Windowsissa, kuten vaikka Android emulointia varten MEMU (ilmeisesti ainoita freeware joissa isäntäaseman mounttaus, root ja r/w-järjestelmäosio, esimerkiksi). MEMU emulaattori vaatii virtualisointia, joka ei näytä toimivan virtuaalikoneen sisällä, joten Windows on aika pakollinen tähän harrastukseen.
Onhan noita tietokoneita kotona aika paljon ja tietenkin olen Linuxilla leikkinyt harrastusmielessä, mutta sitten taas päätynyt siihen, että itsellä lähinnä nvidian kortteja ja se on aiheuttanut enemmän kuin tarpeeksi ongelmia Linux käytössä.
Ehkä jatkan Windows 10:llä kunnes suosituimmat nettiselaimet eivät ole enää tuettuja. Tai sitten pidemmällekkin, koska kyllähän vanhoillekkin käyttiksille löytyy moderneja open source selaimia, kuten esim
Supermium Web Browser joka edelleen tukee esim. Windows XP:tä. Kunhan on järki päässä eikä hölmöile, niin vanhentuneen softan käyttäminen on ihan OK (lue: et ala surffaamaan
pornoa nettiä millään internet explorerilla vuodelta jeesus tai salli palomuuria jollekkin serverisoftalle, joka täynnä tietoturva-aukkoja).
Tuskin se mikään suurin turvallisuusuhka on käyttää käyttöjärjestelmää vaikka päivitystuki on loppunut.
Itsellä edelleen Windows XP ja Windows 7 koneita käytössä, eikä sinne ole mitään viruksia hypännyt. Mäkkikään ei saa enää päivityksiä eikä viitsi täysin toimivaa (ja kallista!!) omenakonetta heittää metallipuristimeen. Appella taitaa olla aika surkea tuo päivityspolitiikka, kun kaikki 2018 vanhemmat MacBook Airit ovat nyt tuen ulkopuolella, siis ihan kaikki tietoturva päivitykset, eivät pelkästään isommat MacOS versiopäivitykset.