Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Hyvää joulua!
Osallistu io-techin piparikakkutalokilpailuun 2024 Linkki osallistumisketjuun >>>
SER-huutokaupat hyväntekeväisyyteen käynnissä! Linkki huutokauppaan >>>
Malwaret on siitä ilkeitä, että voivat tallennella kopioita itsestään ja esim. Scheduler kautta asennella itsensä uudestaan tietyin väliajoin jne... Siksi itse ajaisin vähintään jonkin Antivirus (kai sellainen koneella on?!) skannauksen läpi koko koneelle, sitten myöskin esim. HitmanPro malware skannerin ajaisin lisäksi ja seuraisin tilannetta.
Ehkä kannattanee pojalle luoda peruskäyttäjän tili, jolla ei ole mitään oikeuksia asennella outoja sovelluksia, josta tuollainen on tällä kertaa tullut. Ikävä kyllä Windows ympäristössä sekään ei hirveästi auta noihin paikallisesti käyttäjän hakemistoihin asentuviin.
Paras suojaus on normaali user oikeuksilla oleva käyttäjätili. Se on parempi, kuin yksikään AV -ohjelma eikä myöskään kuluta resursseja. Jos jokin haitake käynnistyy käyttäjäoikeuksien turvin, niin se ei kuitenkaan voi tehdä paljoakaan kun ei ole oikeuksia muuttaa järjestelmää. Windows Applockerilla voi sitten estää tiedostojen suorittaminen mistään muualta, kuin järjestelmähakemistoista joten sillä saa tapettua myös kaikki ne jotka yrittäisivät itseään käyntiin käyttäjän kirjoitusoikeuksilla olevista hakemistoista. Vaatii väh. Windows Pro -version tosin.
Applocker? Itselläni menee n. 5 min laittaa se päälle ja säätää asetukset kohdilleen omalla Windows -koneella. Ensimmäisellä kerralla tietysti enemmän jos ei ole ennestään tuttu. Ja se kannattaa ajatella whitelist -periaatteella eli kaikki mikä ei ole erikseen sallittu on kiellettyä.
Scriptien suorittaminen kannattaa myös blokata Applockerilla muista, kuin järjestelmähakemistoista. Monet haitakkeet käyttää scriptejä, kun latailee lisäkomponentteja koneelle sun muuta.
Windows on jossain vaiheessa oudosti nostanut äänenvoimakkuutta. Winukan voluumisäätö on edelleen sama 30, äänikortin asetukset on samat, kuulokkeiden oma säätö on varmasti lukittu, mutta silti kaikki ääni on about puolet kovemmalla. Eli jos winukasta pudottaa voluumin 30 -> 15, kaikki kuulostaa samalta kuin ennen.
Mikäköhän tämän on aiheuttanut?
Onko integroitu äänikortti, jossa automaattinen kuulokkeiden impedanssin tunnistus? Nuo voi joskus häröillä ja vaihtaa vahvistuksen voimakkuutta. Tuota ei voi aina edes ajurin kautta säätää.
Onko siinä äänikortissa line out ja speaker-liitännät, onko johto voinut vaihtaa paikkaa?Äänikorttina on erillinen Sound Blaster Z SE, mutta en sitten tiedä onko tuossa sama juttu?
Onko siinä äänikortissa line out ja speaker-liitännät, onko johto voinut vaihtaa paikkaa?
Scriptien suorittaminen kannattaa myös blokata Applockerilla muista, kuin järjestelmähakemistoista. Monet haitakkeet käyttää scriptejä, kun latailee lisäkomponentteja koneelle sun muuta.
Kerrotko miten tämä tehdään en tuohon ohjeita löytänyt.
Ihan vastaavasti, kuin ne perinteiset sovellukset. Siinä on se erillinen scripts osio.
Ihan vastaavasti, kuin ne perinteiset sovellukset. Siinä on se erillinen scripts osio.
Ehkä tälle pitäisi perustaa oma keskusteluketju, mutta koetanpa täällä ensiksi.
Päivitys rikkoo Windows 10:n
Riesa on vaivannut jo pari kolme vuotta, aina silloin tällöin tulee päivitys joka rikkoo Windowsin. Windows käynnistyy ensin, mutta jumii hetken ja sitten näyttö menee pimeäksi. Koneen uudelleen käynnistys tekee saman.
Aiemmin ongelmasta selvisi hankkiutumalla "manuaaliseen" vianselvitystilaan, eli tila johon pääsee kun kolme kertaa ottaa virrat pois kun Windows -logo ilmestyy. Tämän jälkeen joko a) aiemman palautuspisteen valinta yleensä auttoi ja jos sekään ei auttanut niin b) safe modessa käynnistys ja päivityskansion "SoftwareDistribution" tuhoaminen. Näiden molempien operaatioiden jälkeen muutamaksi viikoksi laitoin automaattipäivityksen pannaan ja käsin tein päivitykset hetken aikaa silloin tällöin, ja kun ongelma ei enää ilmestynyt niin automaattipäivitykset laitoin takaisin päälle. Yleensä kuukauden tai jopa kaksi homma pelasi ja sitten ennemmin tai myöhemmin palattiin takaisin lähtöruutuun.
Käyttäytyminen muuttui jossain vaiheessa niin, että jo käynnistyksen yhteydessä tuli siniruutu ja ilmoitus että laite havaitsi ongelman ja sitten automaattinen viankorjaus vei loppuviimein em. "manuaaliseen" vianselvitystilaan.
Mutta nyt tapahtui viime viikolla jotain todella ärsyttäviä asioita.
Aiemmin mainittu a) -konsti ei toiminut, palautuspisteitä oli tallessa 5 kappaletta, joista koetin ensiksi vanhinta palautuspistettä. Sitä ei voinut Windowsin mukaan käyttää, joten kokeilin tuoreinta palautuspistettä, joka sekään ei kelvannut. Tämän jälkeen katosivat kaikki palautuspisteet. No ei siinä mitään joskus aiemminkin on näin käynyt, joten ei muutakuin uudelleen käynnistykset safe modea kohden .... paitsi että en saanut enää käynnistystä tehtyä vianselvitystilaan, josta pääsisin käynnistämään safe moden. Olen boottiloopissa: Laite havaitsi ongelman -> Valmistellaan automaattista korjausta -> Laite havaitsi ongelman -> jne. eli virtanappulalla käynnistyksillä ei pääse enää manuaaliseen vianselvitystilaan.
Hetken mietittyäni, iski oivallus, otan toisesta koneesta SSD:n ja sillä käynnistämällä pääsen työstämään ja/tai päivittämään rikkoontuneen Windowsin. Muuten hyvä idea, mutta vaikka kuinka BIOSsissta disabloin ja/tai muutan käynnistysjärjestyksiä, niin "vanhalta" SSD:ltä tapahtuu boottaaminen. Jos otan vanhan irti, niin silloin toki onnistuneesti käynnistyy "uudelta" SSD:ltä Windows 10. Tästä lienee kiitos UEFI:lle?
Päätän siirtää uuden takaisin toiseen koneeseen ja että teen siellä USB:lle korjaustikun. Jospas sillä pääsisi etuilemaan käynnistyksissä. Tässä vaiheessa tai mahdollisesti jo aikaisemmin, tuli eteen tilanne en enää päässyt BIOSsiinkaan vanhalla. Kaiken näköistä kokeilin, kunnes muistin että varaston perukoilta löytyy vielä PS/2 näppäimistö ja kuinka ollakaan, sen avulla pääsen vanhassa BIOSsiin. Todella ...ehem ...mielenkiitoista.
Nyt tilanne on seuraava, aikalailla riippumatta siitä mitä BIOSsista asettelen:
* Uusi toimii yksikseen
* USB-tikku toimii yksikseen
* Vanha + USB -> vanha yrittää käynnistyä em. boottilooppeineen
* Vanha + Uusi -> vanha yrittää käynnistyä em. boottilooppeineen
* Uusi + USB -> Windows Boot Manager ilmoittaa että Windows failed to start. A recent hardware or software change might be the cause... Jos otan jomman kumman irti uuden tai USB, niin taas kaikki pelaa.
Ongelma on, etten saa tuota vanhaa millään rinnalle, että pääsisin sen ongelmiin käsiksi. Vanhaan koneeseen pitäisi päästä käsiksi, siellä kun on ostettu iäkkäämpi versio CAD-ohjelmasta, jonka uusia versioita ei saa enää järkevään hintaan hankittua. Asennustiedostot ja lisenssit tokikin tuolla vanhalla.
Mielellään kuulisin vinkkejä, että olisiko jotain konsteja vielä jäljellä, koska viimeinen konsti käsittääkseni on rakentaa ulkoinen USB-asema tuosta vanhasta. Sen pystyy liittämään koneeseen "uudella SSD:llä" käynnistyksen jälkeen kiinni, niin että se löytyy. Suoraan SATA tai eSATAan lennosta liittämällähän sitä ei Windowsissa näkymään saa.
*huokaus*
DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth
sfc /scannow
Jep, mielelläni en koneen käynnistymistä estäisi, mutta se oli tässä välissä ainoa konsti päästä Safe Modeen. :-/Kun sinulla on se vanha levy ja USB tikku kiinnitettynä, niin mene biosiin ja katso näkyykö se SUB tikku siellä bootti listassa. Valitsemalla se USB boot listasta biosissa pitäisi lähteä sillä käynnistymään. Ja jos biosista löytyy fast boot asetus, niin ota se pois päältä. Helpottaa sinne biosiin pääsyä. Lisäksi tuo kun vedetään virtoja pois, kun se kone on käynnistymässä, niin voi vaurioittaa tiedostojärjestelmää. Tämä on voinut aiheuttaa tuon bootti ongelman. Eli tuolle levylle pitäisi päästä ajamaan kuntotarkistus (chkdsk /f admin komentokehotteessa, ja laittaa että tarkistaa seuraavan käynnistyksen yhteydessä). Tämän jälkeen aja myös seuraavat korjaus komennot admin komentokehotteessa (kun se on ensin takistanut levyn kunnon!):
Jos sinulla on samassa tietokoneessa kaksi levyä, joissa molemmissa boottisektorit ym, niin se lähtee lataamaan sitä käyttistä levyltä, joka on ensimmäisessä SATA portissa (jos ei ole M.2 levyjä). Eli jos haluat buutata toiselta levyltä, niin katso että se on aiemmassa SATA portissa kuin se vanha levy. Emon ohjekirjasta pitäisi löytyä porttien numerointi.
Jep, mielelläni en koneen käynnistymistä estäisi, mutta se oli tässä välissä ainoa konsti päästä Safe Modeen. :-/
Pitää etsiä tuota fast boottia asetuksista vielä uudestaan kun töistä pääsen, en sitä sieltä mielestäni löytänyt. Vaikka kaikki levyt poistaisi BIOSsista boot-listalta paitsi USBin, kone boottaa aina tuolta "vanhalta". Mielenkiintoista on tuo käyttäytymisen muutos, aiemmin pääsi aina BIOSsiin ja/tai Safe Modeen USB-näppäimistön funktionäppäimiä painelemalla. Nyt pääsee sentään PS/2 -näppäimistöllä BIOSsiin.
Kunhan saan jotenkin portattua tuon "vanhan" kiinni chkdskin ajaminen toki ensimmäisenä listalla. Silloin alkuun kun vielä Safe Modesta ja/tai viankorjauksesta komentokehoitteen sain päälle, chkdsk:llä ei virheitä löytynyt.
Näin olen itsekin aina luullut ja SATA -portteja olen innokkaasti vekslannut, mutta jostain syystä tuo "vanha" etuilee aina. Tai no poikkeuksena tuo eilinen lisäys, tuon Win7:n saan USBilta kyllä käynnistymään, mutta jos se on "vanhan" kanssa kytkettynä niin sekin Win7-logon jälkeen tosiaan kaatuu samaiseen ntfs.sys -ilmoitukseen kuin jos "vanha" on yksistään kiinni niin se Win10 -logon jälkeen kaatuu.
Noita muita juttuja kokeilen, kunhan jotenkin pääsen Safe Modeen silloin kun myös "vanha" on kiinni koneessa.
Laite iäkäs Fujitsun pakettikone Celsius W410 (i7-2600 & ATI FirePro V3800), johon on vaihdettu matkan saatossa SSD -levy.
Ei ollut ei, vika on monisyinen ja kiintolevyyn käsiksi pääsemisestä voisi kirjoittaa novellin. BIOSsin patterin vaihto oli ensimmäinen temppu mitä kokeilin ... mutta hyppään uuvuttavat välivaiheet ohi ja kerron, että datan olen nyt onneksi päässyt pelastamaan. Datan pelastus onnistui kun löysin niin vanhan tietokoneen rungon, jonka emolevyllä olevassa BIOSsissa oli vielä IDE -moodituki (!). AHCI/UEFI plus jokin partitio-ongelma (tai vastaava) sekoitti käyttöjärjestelmiä (Windows, Android sekä Lubuntu ja Gparted Liven [Debian]) niin ettei "wanha SSD" levyn partitiot kelvanneet, joko siten että laite kaatui BSOD:iin tai sitten ettei SSD:tä löytynyt ollenkaan. IDE -moodiin ei uudemmassa koneessa päässyt, en ainakaan millään löytänyt sellaista vaihtoehtoa, joten tämän vanhan koneen rungon aioin kyllä visusti säästää enkä ala sen BIOSsia koskaan päivittämään.Liekkö noin vanhassa koko fast boot asetusta. Voisi kokeilla bios asetusten nollausta/patterin vaihtoa. Ja tarkistaa bios versio. Tuolta saa ilmeisesti vielä ladattua päivitykset ( Fujitsu Technical Support pages from Fujitsu EMEA ).
Sori, spämmään vielä tätä osittain väärää ryhmää.
Ei ollut ei, vika on monisyinen ja kiintolevyyn käsiksi pääsemisestä voisi kirjoittaa novellin. BIOSsin patterin vaihto oli ensimmäinen temppu mitä kokeilin ... mutta hyppään uuvuttavat välivaiheet ohi ja kerron, että datan olen nyt onneksi päässyt pelastamaan. Datan pelastus onnistui kun löysin niin vanhan tietokoneen rungon, jonka emolevyllä olevassa BIOSsissa oli vielä IDE -moodituki (!). AHCI/UEFI plus jokin partitio-ongelma (tai vastaava) sekoitti käyttöjärjestelmiä (Windows, Android sekä Lubuntu ja Gparted Liven [Debian]) niin ettei "wanha SSD" levyn partitiot kelvanneet, joko siten että laite kaatui BSOD:iin tai sitten ettei SSD:tä löytynyt ollenkaan. IDE -moodiin ei uudemmassa koneessa päässyt, en ainakaan millään löytänyt sellaista vaihtoehtoa, joten tämän vanhan koneen rungon aioin kyllä visusti säästää enkä ala sen BIOSsia koskaan päivittämään.
Datan pelastus:
Nyt kun data on pelastettu, niin seuraavaksi tutkinta onnistuisiko muiden partitioiden korjaaminen jotenkin (RE, System, MRS). Silloin saisi helpoiten kaikki asennetut ohjelmat (CAD tärkeimpänä) toimimaan ...
- "IDE-koneen" ylösboottaus Gparted Livellä (USB), jossa USB:llä lisäksi kiinni "vanha SSD" sekä siirto-SSD
- Primary eli "data" partition kopiointi "vanhalta SSD:ltä" siirto-SSD:lle
- Uudemman koneen käynnistys normaalisti ja USB:llä siirto-SSD kiinni ja voilá sieltä löytyy "vanhan SSD:n" data
"WinGET COM Server" with a child process of "WindowsPackageManagerServer.exe" is using up a lot of CPU on my system.
When killed, it just respawns immediately.
I'm not the only one with this issue:
Reddit - Dive into anything
We believe we've identified the source of the high CPU events. We're looking to make changes in WinGet to lower the impact as well as working with partner teams to help make their calls and calling pattern more efficient.
Onko muilla kokemusta tai huomanneet W10->W11 ohjelmiston Windows Updaten sivulla muutoksen. Ennen luki oikeassa ylälaidassa ettei tämä tietokone täytä W11 vaatimuksia ja oli punainen ruksikin paikalla. Nyt kumminkin alkaa täyttämään W11 minimi vaatimukset ja TPM_siru pitäisi päivittä ohjeen nmukaan, laite on HP 8570W , vanha laite.
Niin SSD oli kyllä AHCI/UEFI mutten päässyt siihen käsiksi ennenkuin IDE -moodissa tein käynnistyksen.Joo ei varmasti IDE:tä löydy uudemmista koneista, kun tuo on vuodelta 1986, ja SATA korvasi tuon 2003. Tuo levy nyt kannattaisi muuttaa AHCI moodiin, säästyt ongelmilta pidemmän päälle ( Switch Windows 10 from RAID/IDE to AHCI - Knowledgebase / Microsoft Windows - Critical Technology Solutions - Helpdesk (thinkcritical.com) ).
Rebuild Windows boot partition and keep system partition on GPT - Microsoft Community
Niin SSD oli kyllä AHCI/UEFI mutten päässyt siihen käsiksi ennenkuin IDE -moodissa tein käynnistyksen.
Niin tuossa kuvassa siulla ainakin on 11 käynnissä..siis yritän päivittää win10 to 11 niin mitä en nyt ymmärrä?tikulla win11 ja kun 10 käynnissä ja yritän updatee täältä set up tikulta niin sanoo ei täytä vaatimuksia ?
No se olisi ehkä kannattanut ilmaista viestissä. Jos koneesi ei täytä Windows 11:n vaatimuksia, niin silloin asennus ei luonnollisesti onnistu ilman kikkailuja/puukotuksia. Koneen speksit olisi hyvä saada ensi hätään.kopioitu netistä ja yritin tätä product server trickkiä...haloo
siis yritän päivittää win10 to 11 niin mitä en nyt ymmärrä?tikulla win11 ja kun 10 käynnissä ja yritän updatee täältä set up tikulta niin sanoo ei täytä vaatimuksia ?
Onkohan näennäismuistin tyhjennys sammutuksen yhteydessä vakiona päällä vai pois? Win10 Pro.
Administrative Tools > Local Security Policy > Local Policies > Security Options > Shutdown: Clear virtual memory pagefile
Mullon koneen sammutus kestänyt tosi pitkään (noin 45s, sininenruutu, ja levyvalo vilkkuu), mutta kun ton disabloi niin sammuu samantien.
Ominaisuus tuli joskus toistavuotta sitten wintoosan optimoinnin (räpellyksen) yhteydessä, eli en ainakaan tietoisti pistänyt toimintoa päälle. Virtuaalimuistin käyttö on automaattisetuksilla ja SSD:llä tilaa reilusti.
Onkohan näennäismuistin tyhjennys sammutuksen yhteydessä vakiona päällä vai pois? Win10 Pro.
Administrative Tools > Local Security Policy > Local Policies > Security Options > Shutdown: Clear virtual memory pagefile
Mullon koneen sammutus kestänyt tosi pitkään (noin 45s, sininenruutu, ja levyvalo vilkkuu), mutta kun ton disabloi niin sammuu samantien.
Ominaisuus tuli joskus toistavuotta sitten wintoosan optimoinnin (räpellyksen) yhteydessä, eli en ainakaan tietoisti pistänyt toimintoa päälle. Virtuaalimuistin käyttö on automaattisetuksilla ja SSD:llä tilaa reilusti.
Itsellä ns. puhdas Windows 10 Pro asennus eli en ole "räpeltänyt" mitään ja näyttäisi olevan disabloituna tämä asetus.
Vahvasti epäilen koska MS on päivitysmielessä niin vahvasti rautakumppaniensa vietävissä. Jotka kirjaimellisesti vaativat/tarvitsevat kaikkien satojen miljoonien Win7/10-kelpoisten koneiden uusimista myydäkseen uutta täysin tarpeetonta rautaa. Suorituskyvyn puolestahan moiseen ei olisi mitään tarvetta koska Win10'kin liikahtaa jopa siedettävällä 2010-koneellakin ihan riittävästi kaikkeen normitoimistokäyttöön. Tutuilla/sukulaisilla edelleen satunnaisia Core2Duo-koneitakin Win10'llä, riittävät nettisurffaukseen, kasuaalipeleihin ja Youtube-videoihinkin.Windows 10:lle vaaditaan jatkoaikaa, saa nähdä meneekö pyyntö läpi.
Tivin uutisissa lukee näin: Windows 10:lle vaaditaan jatkoaikaa – tuki päättymässä muutaman vuoden päästä