WiFi keskustelu - suunnittelu, mittaus, kartoitus jne

Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
2 141
Kotioloissa harvemmin käytetty työkalu mutta isommissa asennuksissa erittäin tärkeä ja hyödyllinen työkalu jonka avulla WiFin peittoalueen voi visualisoida suoraan pohjapiirrustukseen.

Työkaluja on olemassa monia mutta näin kotikäyttäjänä ei ole varaa laittaa muutamaa touhutonnia johonkin yrityksille tarkoitettuun ohjelmistoon.
Ilmaisia ratkaisuja on kourallinen, yksi näistä Ekahaun Heatmapper. Ekahaulla on myös sellainen muutaman tonnin yrityksille tarkoitettu "Site Survey and Planner" ohjelmisto jonka pikkuveli Heatmapper siis on.


Sovellus on tosiaan ihan ilmainen, ei sinällään mitään rajoituksia esimerkiksi kartoituksen kestossa mutta ominaisuuksiltaan se on erittäin karsittu.
Free Wi-Fi heatmap coverage mapping software for homes and small offices - HeatMapper | Ekahau
Jos haluat ladata Heatmapperin suoraan Ekahaun sivulta, haluaa Ekahau kuitenkin tietää sinusta jotain, mm. maa ja nimi sekä tietenkin sähköposti osoite. Näihin nyt voit vastailla mitä haluat (terv. Ilkka Pohjala yrityksestä Freely) mutta Heatmapperin latauslinkki tulee sähköpostiin.​
  • Lataa kuva, esim pohjapiirrustus, ohjelmaan. Vaihtoehtoisesti voit tehdä kartoituksen ruudukolle jos sinulla ei ole pohjapiirrustuksesta kuvaa.
  • Klikkaa itsesi kartalle (left click)
  • Lähde kävelemään hitaasti ja päivitä sijaintisi kohtuullisen tiheään tahtiin kartalle klikkaamalla missä olet
  • Lopeta kartoitus hiiren oikealla painikkeella
  • Heatmapper miettii hetken ja generoi heatmapin. Tämä näyttää kaikkien tukiasemien peittoalueen kartalla = myös naapureiden (helvetin hyödyllistä näin kotikäyttäjälle)
  • Jos haluat tarkastella yksittäisen tukiaseman peittoaluetta, siirrä kursori kyseisen tukiaseman päälle (älä klikkaa)
    • Tukiasemia ei pysty filtteröimään vaan kaikki näkyvät kartalla..
Eli siinä on yksi ratkaisu jos löytyy Windows läppäri.
Itse en ole vastaavia Android sovelluksia käyttänyt joten jos jollakulla on kokemuksia näistä niin kertokaahan.
Esim "WiFi Site Survey by WiTuners" ja "WiFi Analyzer and Surveyor" tuossa tuli vastaan mitkä ainakin näyttää ihan päteviltä sovelluksilta. En ole itse vielä testannut.​

Laitetaan minun nykyisestä verkosta kuvaa, joka on varsinkin 5Ghz toimivuudeltaan luokkaa surkea suurinpiirtein kaikkialla muualla paitsi olohuoneessa. Asunto 72m2 betonihelvetti.
Tämä tietenkin johtuu suurimmaksi osaksi tukiasemien erittäin huonosta sijoituksesta joka onneksi korjaantunee tällä viikolla jahka uusi reititin ja tukiasema saapuu Saksasta. Pääsee nykyinen melkein 5v vanha 2.4Ghz langaton paskareititin eläkkeelle ja Ciscon kaapelimotukka takaisin siltaavaksi..​
Samalla esimerkkiä miten se testaus tiheys vaikuttaa lopputulokseen.

Vasemmalla ensimmäinen, kohtuu tiheästi tehty kartoitus. Oikealla tänään tehty kartoitus, nopeasti rykäisty. Tosin on ne reititkin erilaiset. Asunto on 72m2 kt-kolmio á la betonikuutio.
Varsinkin 5Ghz kartasta näkee kuinka se kantava betoniseinä vaikuttaa kuuluvuuteen makuuhuoneessa joka on kuvan vasemmassa alanurkassa. Mutta nopeasti rykäistyssä kartoituksessa sen vaikutus ei näy.

2.4Ghz
2G.jpg
5Ghz
5G.jpg

Jos et sitä kuvasta bongannut niin omat tukiasemat on olohuoneen (oikea ylänurkka) laidalla, niiden ikonit on korostettuna. (SSID notthedroids...)
Ja Heatmapper osasi sijoittaa ne kartalle todella tarkasti, ainakin vasemman puoleisessa kartoituksessa. Oikean puoleisessa 2.4Ghz tukari on keskemmällä huonetta kuin pitäisi.

Kuten tuossa ylempänä mainitsinkin niin verkkolaitteet vaihtunee lähipäivinä. Tukiaseman roolia tulee suorittamaan Unifi AC Lite jonka asennan kattoon (~metri WC:n ovesta ulko-ovea kohti) eli se tulee suurinpiirtein keskelle asuntoa ja korjannee suurimman ongelman eli 5Ghz kuuluvuus makuuhuoneessa ja keittiössä..
Jahka olen konffailut sun muut tehnyt niin pitää ottaa ja tehdä uusi kartoitus. Näkee kuinka se oikeaoppinen sijoitus auttaa.

P.S. Pitäisikö tätä ketjua kuitenkin "jatkaa samantien" jonain yleisenä WiFi keskusteluna? Peittoalue kartoitus kuitenkin vähän "niche" keskustelun aiheena ja harvaa aihe kiinnostanee niin paljoa että huvittaa käppäillä läppärin kanssa ympäri asuntoa 10min tjsp.
 
WiFi-mittausketju olisi hyvä.

Fluken, nykyisin NetScoutin, ohjelmat ovat melko kovia mittaus- ja suunnittelutyökaluja, mutta ei kotikäyttöön, jos ei siirry laittomalle puolelle.
Handheld Network Test Solutions | NETSCOUT

Itse olen edelleen tehnyt mittauksia ilman karttakuvaajia. Koneelta tosin löytyi Ekahau_Heatmapper-Setup.1.1.2.exe ja muistan tuota joskus kokeilleeni. Taitaa olla melko vanha versio.

Hankin WLAN-tikuksi Netgear A6210:n. Lisäksi on malli A6200, jolla ja Npcap:lla (Npcap: the Nmap Project's packet sniffing library for Windows ) olisi tarkoitus päästä Windowsin puolella kaappaamaan WLAN-liikennettä. Linuxin puolella kappaustikkuna on toiminut hyvin TP-Link TL-WN722N. Harmillisesti tuossa TP-Linkissä on vain yksi antenni, 2,4 GHz ja 802.11n-tuki.

Edit:

Linuxissa kaappaan WLAN-liikennettä seuraavastii. Kaikki komennot esim. root:na tai sudo:lla ajettuja.

Katson mitä WLAN-laitetta haluan käyttää, esim. wlan0.
iwconfig

Tapetaan prosessit, jotka voivat häiritä WLAN-sovittimien toimintaa.
airmon-ng check kill

Asetetaan monitor mode päälle. Monitorointia varten luodaan interface mon0.
sudo airmon-ng start wlan0

Asetetaan WLAN-sovittimen kanavaksi esim. 11.
sudo iwconfig wlan0 channel 11

Käynnistetään Wireshark ja valitaan kaappauslaitteeksi mon0.
wireshark

Wiresharkin näytölle kannattaa lisätä esim. signaalin voimakkuus, data rate ja channel käyttämällä apply as column -valintaa.
 
Viimeksi muokattu:
Jatketaan sitten vaan WiFi mittailusta kartoituksesta jne keskustelua.

Uusimman, muutama pv sitten ladatun, Heatmapperin versio numero on 1.1.4.39795.

Kokeilin muuten noita aiemmin mainitsemiani WiTunersin ja ManageEnginen Android WiFi kartoitus sovelluksia.
WiTunersi ilmaisversiossa oli viiden mittauksen rajoitus eli käytännössä hyödytön. ManageEnginessä tais olla Tuo toinen taas ei tehnyt mitään kunnollista heatmappia, pelkästään mittauspisteet joissa se värikoodaus vahvuudesta.
Pitänee käydä läpi noita muita sovelluksia jossain kohtaa kun on aikaa.

Mihin käyttötarkoitukseen sniffailet tuota liikennettä?
 
Viimeksi muokattu:
Mihin käyttötarkoitukseen sniffailet tuota liikennettä?

Olen mm. debugannut yhteysongelmia (tämä oli se tärkein syy miksi hommaan aloin), tutkinut miten WLAN-sovittimet skannaavat uusia tukiasemia, tutkinut mitä ominaisuuksia tukiasemat ilmoittavat beacon-kehyksissä ja katsellut pakettikohtaisesti mitä data rateja on ollut käytössä.
 
Olen ollut mukana tekemässä yritykseen tuota heatmappausta sillä ekahaun maksullisella softalla. Oli kyllä pätevä työkalu ja saatiin paljon ongelmia korjattua sen avulla muutamalla mittauskierroksella. Oppipahan siinä sivussa itsekkin jotakin, varsinkin usean ap:n käytön rajoitteista ja mahdollisista ongelmista. Täytyy ottaa tuo ilmaisversio testiin.
 
Vaihdoin triidin otsikon, saa ehdottaa parempaa jos tuo tökkii tai tulee mieleen joku avainsana mikä pitäisi olla otsikossa.

@Mechanical Man Olettaisin että ainakin yksi "rajoite/ongelma" teillä oli sticky clientit? On kyllä ärsyttävä "ominaisuus" ja vielä enemmän sitten ärsyttää se että useimmat ihmiset ajattelee että se on jotenkin tukiasemasta kiinni koska client päättää roamata. Tähän tietenkin auttaa oikeaoppinen sijoitus, lähetysteho, data rate säädöt jne.
Jos jotakuta kiinnostaa lukea aiheesta niin WiFi Nigelin What Are Sticky Clients? artikkeli on minun mielestä hyvä paikka aloittaa.
Ja nyt kun puhutaan hyvistä artikkeleista niin Ars Technican 802.eleventy what? A deep dive into why Wi-Fi kind of sucks menee myös siihen suosittelen kategoriaan, ei nyt mitenkään äärimmäisen "edistynyt" ja loppuviimein aika vähän raakaa tietoa mutta Matti Meikäläiselle ihan hyvä lähtökohta.​

Vaikkei meillä nyt olekaan kuin yksi tukiasema niin olen silti rajoittanut noita matalimpia data rate asetuksia niin ei laitteet roiku ihan niin kauaa verkossa kiinni kun lähtee pois kotoa.
Unifi default asetukset tietenkin nappaa 802.11b:n pois (eli 1/2/5.5/11Mbps) jotka toki saa Legacy asetuksella käyttöön mutta itse napsiin vielä 6 ja 9Mbps vaihtoehdot pois, näitä en ole niin paljon tutkinut ja testaillut että miten käytännössä vaikuttaa, omasta mielestä se ja sama jos maks etäisyys on hieman pienempi kun ei niillä alle 12Mbps kättelynopeuksilla tee paljon mitään. Aika huoletta varmaan voisi tiputtaa kaikki alle 24Mbps pois käytöstä...

Aloituspostauksessa lupailin että teen uuden kartoituksen jahka laitteet vaihtunut mutta aikaa näköjään vierähti reipas kk.
Vasemmalla ennen, oikealla jälkeen. (Disclaimer: näitä ei voi suoraan verrata keskenään koska eri läppäri, eri NIC ja antennit jne erilainen receive sensitivity sun muut kuun asennot.)
Tästä nyt kuitenkin saa ihan hyvän kuvan siitä mitä se oikeaoppinen sijoitus tarkoittaa. Aiemmin keittiössä 5Ghz signaali oli luokkaa paska ja makuuhuoneessa 5Ghz toimi niin huonosti ettei sitä voinut oikeastaan käyttää kiitokset tuon kantavan seinän.
2.4Ghz
upload_2017-5-26_19-28-8.png
5Ghz
upload_2017-5-26_19-28-30.png

Ennen tilanteessa reititin/5Ghz tukiasema roolissa toimi Cisco EPC3928AD, kytkin/2.4Ghz tukiasema roolissa toimi Dovado 4GR.
Sijoitus näkyy kartalla, Cisco lattianrajassa (niimpä..) ja Dovado pöydällä. Eli mihin ne sai järkevästi.. Ei mitään lähetysteho jne säätö mahdollisuuksia. n only ja VHT20/40 2.4G/5G​
Jälkeen tilanteessa Cisco takaisin siltaavana, reititin Edgerouter-X ja 2.4/5Ghz tukiasema Unifi AC Lite.
Sijoitus näkyy kartalla mutta tarkemmin sanottuna katossa noin metri WC:n ovesta ulko-ovea kohti. g+n/n+ac ja VHT20/40 2.4G/5G. 2.4/5Ghz lähetysteho 6/14dBm, AC Lite maksimi on 20dBm.​

Summarum, hyvä sijoitus (rahallisesti) ja toimii.
 
Roaming tilanne on hieman helpompi esim. kouluissa, joissa kaikki oppilaat käyttävät Applen laitteita. Apple tukee standardeja 802.11r, 802.11k ja 802.11v. Isona valmistaja esim. Cisco tukee myös näitä standardeja. 802.11v:llä kontrolleri voi kehoittaa asiakaslaitetta siirtymään tiettyyn tukiasemaan. Tosin tässäkään standardissa asiakaslaitteen ei ole pakko noudattaa kontrollerin ehdotusta. http://www.cisco.com/c/dam/en/us/td...s_for_Apple_Devices_on_Cisco_Wireless_LAN.pdf

Edit:
Nuo standardit on Ciscon dokumenttia paremmin selitetty Lagittajan aikaisemmin mainitsemassa artikkelissa WifiNigel: What Are Sticky Clients? .
 
Sadepäivän iskiessä mittailin alakerran talosta. Aikalailla tuo 5GHz heikkenee siirryttäessä tuonne kotiteatterin puolelle (Kuvissa oikealla). Samoin sauna erottuu kuvien vasemmassa yläkulmassa. Tosin eipä siellä surffailla.

2.4GHz
Alakerta.png

5GHz
Alakerta5GHz.png

Kuvista näkyy myös ettei täällä maalla ole muita verkkoja ihan turhan paljon. Huawei E5186 toimii modeemina/reitittimenä/WLAN pömpelinä, jatkossa Huawei on sillattuna ja kaverina erillinen reititin sekä 1-2 WLAN tukiasemaa. Huawei on ykäkerrassa vaatehuoneessa suljettun oven takana. Tarvii ennen muutoksia vielä kartoittaa yläkerta.
 
Kaipaisin neuvoja nopeampaan wifiin. Mulla on 100/10mb kaapelimodeemi, joka speedtestin mukaan antaa lanilla 97-99mb ja wifillä 45-50mb. Auttaisiko 5GHz taajuus? Läppärin verkkokortti ei tue tuota taajuutta, saa varmaankin jollain usb-dongelilla pelittämään? Olen kokeillut modeemista eri kanavia, sitä vaihtamalla nopeus pysyy samana tai pienenee.
 
Kaipaisin neuvoja nopeampaan wifiin. Mulla on 100/10mb kaapelimodeemi, joka speedtestin mukaan antaa lanilla 97-99mb ja wifillä 45-50mb. Auttaisiko 5GHz taajuus? Läppärin verkkokortti ei tue tuota taajuutta, saa varmaankin jollain usb-dongelilla pelittämään? Olen kokeillut modeemista eri kanavia, sitä vaihtamalla nopeus pysyy samana tai pienenee.
Kyllä auttaa.
 
Kaipaisin neuvoja nopeampaan wifiin. Mulla on 100/10mb kaapelimodeemi, joka speedtestin mukaan antaa lanilla 97-99mb ja wifillä 45-50mb. Auttaisiko 5GHz taajuus? Läppärin verkkokortti ei tue tuota taajuutta, saa varmaankin jollain usb-dongelilla pelittämään? Olen kokeillut modeemista eri kanavia, sitä vaihtamalla nopeus pysyy samana tai pienenee.

Kyllähän se auttaa. Mikä läppäri ja mikä on nykyinen wifi kortti?
Hyvällä tuurilla se kortti on helposti vaihdettavissa eikä se hyvä ja suorituskykyinen Intel AC kortti maksa paljoa kiinasta tilattuna. Hintaluokka sellainen ~15€.
Jos half sized mini PCIe niin Intel AC 7260 on apaut parasta mitä saa, jos m.2 NGFF niin esim Intel AC 8265.
Intelin viimeisin mini PCIe mini kortti oli AC 7260 joten se on parasta mitä Inteliltä saa.
Uusin m.2 kortti taas on esim 9260 joka ei 8265 verrattuna tuonut mitään muuta kuin VHT160 ja Bluetooth 5.0.​
Antennit tietenkin 2.4Ghz WiFillä varustetussa läppärissä on vain 2.4Ghz (doh) mutta kyllä ne silti toimii jotenkuten myös 5Ghz kanssa. Väittäisin että paremminkin kuin jonkun piskuisen USB kalikan kanssa jonka antenni nyt on pakostakin helvetin pieni..
 

Siinä purkuohje ja miten vaihtaa. Lyhyesti ja ytimekkäästi ruuvit ensin pohjasta ja sitten jollain työkalulla erottaa pohjaosa yläosasta (näppäimistö, touch pad). Irroita kaksi ribbon kaapelia ennenkuin repäiset ne rikki ja kun ne on irti niin voit nostaa yläosan sivuun. Akku irti, työnnä DVD asemaa hieman sivuun pois tieltä ja irroita antennikaapelit varovasti, ruuvaa WiFi moduuli vapaaksi ja nosta pois. Pistä uusi tilalle ja kasaus käänteisessä järjestyksessä. Älä unohda kytkeä akkua sun muita liittimiä takaisin kiinni.


Atheros AR956x.

Tämä olikin omituinen malli. En yhtäkkiä löytänyt mitään järkevää infoa/speksejä mutta onneksi tuon läppärin mallin perusteella löytyi oikeat tiedot eli mini PCIe jne.


Kyllä ja ei. Näistä puhuin mutta sinun kannettavasi syö vain half size mini PCIe korttia (kulkee myös HMC nimellä) ja tuo kortti minkä linkkasit on m.2 ("NGFF").
Kuten tuossa sanoin niin AC 7260 on viimeinen/uusin mini PCIe kortti Inteliltä.
https://www.intel.com/content/dam/w...ual-band-wireless-ac-7260-bluetooth-brief.pdf
Oikea versio tuosta kortista minkä haluat on se HMW tuolla PDF:n viimesen sivun melkein pohjalla.

Esimerkiksi tästä
Intel 7260HMW Dual band wireless-AC 7260 867Mbps 802.11ac Wifi BT 4.0 PCI-E Card | eBay
Jos etsit halvempia hintoja niin katso erittäin tarkkaan mitä ostat. Jos pelkästään otsikossa lukee AC ja kuvassa Wireless-N 7260 sekä kuvauksessa vain abgn, 300Mbps jne niin et (tietenkään) tule saamaan AC versiota.
Tuollainen ~16$ on suurinpiirtein halvin hinta millä uusia kortteja löydät. Käytetyt sitten asia erikseen...
 
Viimeksi muokattu:
Kaipaisin neuvoja nopeampaan wifiin. Mulla on 100/10mb kaapelimodeemi, joka speedtestin mukaan antaa lanilla 97-99mb ja wifillä 45-50mb. Auttaisiko 5GHz taajuus? Läppärin verkkokortti ei tue tuota taajuutta, saa varmaankin jollain usb-dongelilla pelittämään? Olen kokeillut modeemista eri kanavia, sitä vaihtamalla nopeus pysyy samana tai pienenee.
Ei se 5GHz mitään auta jos nokyisenkin nopeuden rajoittaa jokin muu tekijä kuin puhdas ruuhka wifi taajuudella.
 
Pitäisihän se tietenkin ac tuki olla modeemissa että saisi eniten nopeutta lisää (5Ghz + kortin päivityksellä parempaan) mutta jos kaapelimodeemi kuitenkin tukee 5Ghz:n taajuutta (802.11a/n) niin pelkästään tuolla kortin päivityksellä voi ottaa sitten 5Ghz taajuuden käyttöön ja turvallisemmin mielin heittää sen kaistanleveyden 40Mhz:iin.
Tuo JuoppoJarmon mainitsema 45-50Mbps nopeus kun kuulostaa erittäin paljon siltä että kaapelipurkin 2.4Ghz radio on 20Mhz kaistanleveydellä (mikä on oikein! Älkää käyttäkö 40Mhz 2.4Ghz taajuudella!) ja kun tuo nykyinen on (ilmeisesti) 1x1:1 kortti niin maks kättelynopeus on se 65-72Mbps.

Jatkossa sitten jos 5Ghz radio on 40Mhz kaistanleveydellä niin kone kättelee maksimissaan sen 135-150Mbps ja kun useimmiten käytännön siirtonopeus on ~60% kättelynopeudesta niin voisin odottaa sellaisia 80-90Mbps nopeuksia tuon nykyisen 45-50Mbps sijaan.
upload_2017-9-24_15-2-17.png

Jos oikein helvetin hyvä tuuri on niin läppärin sisältä löytyy molemmat antennit vaikka kone alunperin varustettu vain 1x1:1 kortilla. En tiedä kuinka todennäköistä mutta on tuollaisia koneita tullut vastaan.
Siinä tapauksessa sitten nopeus pomppu olisi paljon enemmän, sekä 2.4Ghz taajuudella että sitten 5Ghz:lla..
upload_2017-9-24_15-3-12.png

Seuraavaksi JuoppoJarmo sitten varmaan ryntää kauppaan ostamaan kunnon tukiaseman ja sijoittaa sen mahdollisimman hyvin asuntoonsa :rolleyes:

Edit: Toki jos tuo kortti onkin oikeasti 2x2:2 kuten kuvahaku ehdottaa ja kone kättelee huomattavasti korkeammilla nopeuksilla niin sitten on jotain ruuhkaa ja häiriötä paljon 2.4Ghz:n taajuuksilla.
Edit2: Tai sitten se kortti on 1x1:1 kuten speksit ehdottaa mutta siinä on vain erilliset antennit lähetys ja vastaanotto kanaville :beye: Siinäkin tapauksessa tuo kortin päivitys olisi helvetin hyvä asia kun saadaan se 2x2:2 tilalle ja hyödynnettyä ne molemmat antennit kunnolla ja käytännössä tuplattua se kättelynopeus.
@JuoppoJarmo mikä se sun kaapelimodeemin malli muuten on? Kai siitä edes löytyy se dual band radio eli esim EPC3928?
 
Viimeksi muokattu:
Hellou Wifi-Welhot!

Löytyis Asus G75VX-T4159H. Siinä on langattomana korttina Broadcom BCM4352 802.11ac. Tosin epäilen, onko tuo mikään aito AC , kun tuntuu tukevan vain 2.4Ghz taajuutta. Ainakin inSIDDer näytti vain 2.4Ghz taajuutta, vaikka puhelimeni (Huawei P9) jolla jaan nettiä, tukee kyllä käsittääkseni Dual Channelia.
Kysymys kuuluu, onko mitään hyötyä päivittää korttia esimerkiksi tuohon yllä mainittuun Intelin 7260 Dual Band -kortiin?
 
Hellou Wifi-Welhot!

Löytyis Asus G75VX-T4159H. Siinä on langattomana korttina Broadcom BCM4352 802.11ac. Tosin epäilen, onko tuo mikään aito AC , kun tuntuu tukevan vain 2.4Ghz taajuutta. Ainakin inSIDDer näytti vain 2.4Ghz taajuutta, vaikka puhelimeni (Huawei P9) jolla jaan nettiä, tukee kyllä käsittääkseni Dual Channelia.
Kysymys kuuluu, onko mitään hyötyä päivittää korttia esimerkiksi tuohon yllä mainittuun Intelin 7260 Dual Band -kortiin?

Kyllä se kuule ihan 2x2:2 802.11ac kortti on. Puhelimesi vain ei osaa jakaa nettiä 5Ghz taajuudella. Kaikki ei osaa, jotkut Samsungit (esim S8) käsittääkseni osaavat tai ainakin olen nähnyt screenshotteja siihen liittyen.

Itse kävin yhtäkkiä läpi kolmen eri valmistajan ja kolmen eri sukupolven lippulaiva tason puhelimet läpi: HTC One M7, LG G3 ja Xperia XZ1 Compact.
Kaikki jakoivat vain 2.4Ghz taajuudella ja mikään näistä ei tarjonnut sitä 5Ghz vaihtoehtoa asetuksissa.
 
Aivan. No sehän selittää sitten.
Maalla asuessa ei hirveästi ole kilpailevia verkkoja kantaman piirissä, joten se ei ole suuren suuri ongelma.

Ainoa varsinainen ongelma on ollut ajoittainen yhteyden pätkiminen. Puhelimen 4G signaali on hyvä, kuin myös jakamani hotspotin ja kannettavani välinen yhteys.
Silti, internetyhteys välillä katkeaa puhelimen ja kannettavan väliltä. Vain puhelinta käyttäessäni en ole huomanut pätkimistä. Mikään virransäästö -ominaisuus ei ole puhelimessa käytössä.
 
Kyllä se kuule ihan 2x2:2 802.11ac kortti on. Puhelimesi vain ei osaa jakaa nettiä 5Ghz taajuudella. Kaikki ei osaa, jotkut Samsungit (esim S8) käsittääkseni osaavat tai ainakin olen nähnyt screenshotteja siihen liittyen.

Itse kävin yhtäkkiä läpi kolmen eri valmistajan ja kolmen eri sukupolven lippulaiva tason puhelimet läpi: HTC One M7, LG G3 ja Xperia XZ1 Compact.
Kaikki jakoivat vain 2.4Ghz taajuudella ja mikään näistä ei tarjonnut sitä 5Ghz vaihtoehtoa asetuksissa.

Ja Oneplus 3T pystyy jakamaan joko wlanissa 2.4GHz tai 5GHz taajuuksilla.
 
Kyllä se kuule ihan 2x2:2 802.11ac kortti on. Puhelimesi vain ei osaa jakaa nettiä 5Ghz taajuudella. Kaikki ei osaa, jotkut Samsungit (esim S8) käsittääkseni osaavat tai ainakin olen nähnyt screenshotteja siihen liittyen.

Itse kävin yhtäkkiä läpi kolmen eri valmistajan ja kolmen eri sukupolven lippulaiva tason puhelimet läpi: HTC One M7, LG G3 ja Xperia XZ1 Compact.
Kaikki jakoivat vain 2.4Ghz taajuudella ja mikään näistä ei tarjonnut sitä 5Ghz vaihtoehtoa asetuksissa.

Ja Oneplus 3T pystyy jakamaan joko wlanissa 2.4GHz tai 5GHz taajuuksilla.
 
Silti, internetyhteys välillä katkeaa puhelimen ja kannettavan väliltä. Vain puhelinta käyttäessäni en ole huomanut pätkimistä. Mikään virransäästö -ominaisuus ei ole puhelimessa käytössä.

Ei tuo tarkoita sitä etteikö siellä olisi virransäästöjä päällä. Kannettavan asetuksista voi koittaa vääntää wlanin kaikki mahdolliset virransäästöt pois, se voisi auttaa tuohon.

Tuo ei ole mikään uniikki ongelma kännykän jaetusta hotspotista.
 
@Fabuseta @Pakana tai sitten jakaa sen internetin piuhalla sille koneelle. Saa puhelin latautua samalla ja onhan se nyt pienempi kuorma puhelimellekin kun ei tarvitse pitää kuin se modeemi aktiivisena eikä modeemi+WiFi.
 
Huomasinkin notta puhelimen hotspot -asetuksista sai vaihdettua 2.4Ghz:n ja 5Ghz:väliltä. Hyvin näyttää pelaavan. Niin yksinkertainen asia, että oikein hävettää. :D

@Fabuseta @Pakana tai sitten jakaa sen internetin piuhalla sille koneelle. Saa puhelin latautua samalla ja onhan se nyt pienempi kuorma puhelimellekin kun ei tarvitse pitää kuin se modeemi aktiivisena eikä modeemi+WiFi.

Hyvä pointti. Puhelin on monesti tuossa ikkunalaudalla, missä tuntuu olevan paras paikka signaalin suhteen. Kone on sitten toisella puolella olkkaria. Makuuhuoneessa työpöydällä toki tuota konstia voi käyttää.
 
Itsellä wifi purkki noin 2.5 metrin päässä. Kuva Mac Mini Late 2014.

mcj8iW2.jpg
 
Onko jossain listausta miten tehdä best practices tapaan työ- ja guest wlanit?

Mietin tässä miten lähtisi tutkimaan ja rakentamaan. Työverkkoa mietin, että radiusta vasten mutta onko se enää se juttu?
 
Lähtökohtaisesti, tee erilliset. Ja se salaus, radiuksen kanssa, mielellään PKI pohjaisesti SHA2:lla.

Jos on paukkuja tehdä Aruba Clearpass, Cisco Identity Services Engine, Aerohive A3 tms työkalulla, tee sitten sama SSID kaikille, mutta autentikointi sitten laite &käyttäjäsidonnaisesti ja sen pohjalta politiikka mihin verkon palveluihin kyseisellä combolla pääsee. Ei ihan walk in the park, mutta samalla saat johtoverkkoon tuon puolen toimimaan mikä on tätä päivää..
 
Hinta-laatusuhteeltaan hyvää wlan tukiasemaa etsimässä kotiin. Pinta-alaa noin 250m2 kahdessa kerroksessa, asennus kattoon tai seinälle ja PoE:lla virta.
Tukiasemia varmaan pitää kaksi olla, ehdotuksia?
 
Lähtökohtaisesti, tee erilliset. Ja se salaus, radiuksen kanssa, mielellään PKI pohjaisesti SHA2:lla.

Jos on paukkuja tehdä Aruba Clearpass, Cisco Identity Services Engine, Aerohive A3 tms työkalulla, tee sitten sama SSID kaikille, mutta autentikointi sitten laite &käyttäjäsidonnaisesti ja sen pohjalta politiikka mihin verkon palveluihin kyseisellä combolla pääsee. Ei ihan walk in the park, mutta samalla saat johtoverkkoon tuon puolen toimimaan mikä on tätä päivää..
Joo aloin tätä tekemään tänään kun ei muuta vakavampaa ollut. Aloitin nyt kevyellä, että Radiusta vasten ja AD:n tunnusta vasten. Vierailijat on eriytetty kokonaan ja wlanille on tehty omat lani.
Vielä tuo Radius kirjautuminen tökkii kun sanoo, että ei voi yhdistää verkkoon. Taitaa olla nyt kyseessä se, että NPS:lle en vielä laittanut sertiä ja nyt koittaa huutaa sen hyväksymistä taustalla mutta ei anna sitä esille. Pitää tehdä tuo serti ja kokeilla uusiksi tai sitten väliaikaisesti luoda käsin tuo wlan ja antaa sertin hyväksymisen olla.

Kun tuosta saa vähän kokemusta irti, niin sitten vaan kovempaa järjestelmää kehille.
 
Onkos tietoa, että miten saan yhtä aikaa kaksi taajuutta (2.4 ja 5Ghz) käyttöön. Reititin on Netgear R7800 Nighthawk ja se lähettää kummallakin taajuudella. Pöytäkoneessa on kiinni PCI-e väylässä asuksen PCE-AC88. PCE-AC88 | Verkkolaitteet | ASUS Suomi
Saan sen yhdistettyä jommalla kummalla, mutta olen ymmärtänyt että kun tuo on 4x4 MU-MIMO, niin sen pitäisi käyttää molempia
 
Onkos tietoa, että miten saan yhtä aikaa kaksi taajuutta (2.4 ja 5Ghz) käyttöön. Reititin on Netgear R7800 Nighthawk ja se lähettää kummallakin taajuudella. Pöytäkoneessa on kiinni PCI-e väylässä asuksen PCE-AC88. PCE-AC88 | Verkkolaitteet | ASUS Suomi
Saan sen yhdistettyä jommalla kummalla, mutta olen ymmärtänyt että kun tuo on 4x4 MU-MIMO, niin sen pitäisi käyttää molempia

Ei pysty käyttämään 2.4Ghz + 5Ghz samaanaikaan sentään. 4x4 MIMO tarkoittaa että käyttää esim 5Ghz taajuusalueella 4x4 antennin kokoonpanoa, teoriassa kättely maksimissaan 1.7Gbps paikkeilla ja pitäisi 1Gbps yli sitten mennä käytännössäkin 80Mhz taajuuskaistalla.

Itse ajattelin tänään just testailla tollaista kokoonpanoa 4x4 molemmissa päissä että saadaan 1Gbps langattomana käytännössä.
 
Onkos tietoa, että miten saan yhtä aikaa kaksi taajuutta (2.4 ja 5Ghz) käyttöön. Reititin on Netgear R7800 Nighthawk ja se lähettää kummallakin taajuudella. Pöytäkoneessa on kiinni PCI-e väylässä asuksen PCE-AC88. PCE-AC88 | Verkkolaitteet | ASUS Suomi
Saan sen yhdistettyä jommalla kummalla, mutta olen ymmärtänyt että kun tuo on 4x4 MU-MIMO, niin sen pitäisi käyttää molempia

Ei.
 
Ei pysty käyttämään 2.4Ghz + 5Ghz samaanaikaan sentään. 4x4 MIMO tarkoittaa että käyttää esim 5Ghz taajuusalueella 4x4 antennin kokoonpanoa, teoriassa kättely maksimissaan 1.7Gbps paikkeilla ja pitäisi 1Gbps yli sitten mennä käytännössäkin 80Mhz taajuuskaistalla.

Itse ajattelin tänään just testailla tollaista kokoonpanoa 4x4 molemmissa päissä että saadaan 1Gbps langattomana käytännössä.
Ahaa. Ok. Ihmetytti vain mainosteksti et yhteensä 3100. No mut asia kunnossa. Jokatapauksessa on kyllä todella nopea laite ja läpäisykyky hyvä
 
Ei pysty käyttämään 2.4Ghz + 5Ghz samaanaikaan sentään. 4x4 MIMO tarkoittaa että käyttää esim 5Ghz taajuusalueella 4x4 antennin kokoonpanoa, teoriassa kättely maksimissaan 1.7Gbps paikkeilla ja pitäisi 1Gbps yli sitten mennä käytännössäkin 80Mhz taajuuskaistalla.

Itse ajattelin tänään just testailla tollaista kokoonpanoa 4x4 molemmissa päissä että saadaan 1Gbps langattomana käytännössä.
Meneekö yli 1Gbps jos mittaa iperfillä?

Oma testi, tosin ei tuolla pääse teoriassa kuin 1.3Gbps johtuen macin rajoitteesta...
ASUS reitittimet, modeemit yms. verkkolaitteet
 
Meneekö yli 1Gbps jos mittaa iperfillä?

Oma testi, tosin ei tuolla pääse teoriassa kuin 1.3Gbps johtuen macin rajoitteesta...
ASUS reitittimet, modeemit yms. verkkolaitteet

Kyllähän se pitäisi mennä. Kättelynopeus miinus 40-60% (riippuu toteutuksesta, kuun asennosta jne) = todellinen nopeus. Eli todellisuudessa 4x4 80Mhz (1733Mbps) kanssa voi odottaa parhaimmillaan jotain 700Mbps ja 1040Mbps väliltä.

Esim tuo sinun testisi 3x3 80Mhz eli teoreettinen 1300Mbps ja dataa liikkuu 743-767Mbps eli päästään ~57-59%:iin teoreettisesta nopeudesta. Pretty much as good as it gets. Omppu laitteissahan se WiFi on yleensä toteutettu todella hyvin.
 
En keksinyt muutakaan paikkaa niin kysytään täällä. Töihin hommattiin tuollainen aruban IAP-305 tukiasema mutta ongelmana on että en saa sen nimeä näkyviin DHCP:ssä (Win2008r2). Laite kyllä saa IP:n ja se toimii niin kuin pitää mutta tuo nimi olisi kyllä hyvä saada näkyviin jos joskus tarvitsee konffata. Nyt näkyy unique ID:n kohdalla mac-osoite. Olen nimennyt tukiaseman uudelleen mutta nimi ei vain päivity tuonne.
 
Celeron, onko tukiasemalla DNS asetukset laitettu kohdalleen? Jos ap ei tiedä mikä on verkon dns serveri, se ei rekisteröi omaa niemeään win DNS serverille. Joskus nää bisnes ap:t vaatii myös bootin, että dhcp:n antaman osoitteen saamisen jälkeen dns reggautuu oikein..

Edit: olipas vaikeasti kirjoitettu. Nyt ehkä parempi.
 
Viimeksi muokattu:
Ei ole mitään DNS asetuksia laitettu. Meillä oli vanhoja hp:n M330 tukiasemia joihin ei tarvinnut mitään laittaa vaan kun tökkäsi verkkoon niin näkyi heti DHCP:llä. Oletin että näiden kanssa olisi sama juttu
 
Enkä kyllä löydä tuolta tukiasemasta paikkaa mihin tuon DNS:n edes laittaisi.
 
Kotoa löytyy kaksi wifi verkkoa. Toinen yläkerrassa, toinen alakerrassa. Molemmilla on oma liittymä ja tällä hetkellä ihan omat SSID nimet ja salasanat. Kysymys kuuluu, kannattaisiko nuo nimet ja passut muuttaa molemmissa samoiksi? Hyppääkö siis verkkoa käyttävät laitteet silloin helpommin aina vahvimpaan verkkoon, vai toimiiko tuo vahvempaan signaaliin hypääminen yhtä hyvin/huonosti, jos verkoilla eri nimet kuten nyt? Nyt siis helposti käy niin, että jos tulee laitteen kanssa ylhäältä alas, niin laite tahtoo jäädä väkisin kiinni huonoon yläkerran verkkoon, vaikka alakerran wifikin löytyy muistista.

Ja jos nuo molemmat on samalla ssid+passu kombolla, niin pitääkö laitteilla käydä erikseen siis molemmissa kirjautumassa aluksi, vai riittääkö toiseen kirjautuminen ja toiseen meneekin sitten automatic nimen perusteella kun salasanakin sama..?
 
Ei hyppää toiseen verkkoon helposti, vaan jää roikkumaan vaikka signaali menisi turhan huonoksi.
Hyvällä tukiasemalla pärjäät luultavasti 1:llä purkilla. Sen voisi sijoittaa keskeiselle paikalle esim. eteisen kattoon tai porrasaukon seinälle
Siihenkin itse laittaisin erikseen eri ssid:n 5G ja 2.4G:lle. SS voi olla sama.
Ensi sijassa kannattaa käyttää vain 5G aluetta, jos vain laite sitä tukee.
 
Tein Sagemcom F-3284DC -modeemiin factory resetin ja sen jälkeen läppäri eikä kännykkä löydä 5Ghz:n verkkoa.
Onko näissä asetuksissa jotain häikkää?
milmp.jpg
 

Statistiikka

Viestiketjuista
262 698
Viestejä
4 563 039
Jäsenet
75 010
Uusin jäsen
MrBrutalMachine

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom