Käsittääkseni DDR5:ssa haetaan muistista kerralla kaksinkertainen määrä tietoa verrattuna DDR4:een. Tämä tieto on sitten välimuistissa saatavilla kronologisesti etenevälle ohjelmakoodille / datan haulle ilman ylimääräisiä latensseja. Tämä yhdistettynä entistä älykkäämpään prefetchiin nopeuttaa kaikenlaista ohjelmakoodia.
Ei.
Muistista haetaan kerralla aina
välimuistilinjan verran dataa.
Se, mikä muistityyppi on käytössä ei vaikuta
yhtään sen välimuistilinjan kokoon; Välimuisti on jo >10 vuotta ollut kaikissa x86-prosessoreissa 64 tavua.
Uudemmat muistityypit vaan mahdollistavat sille muistiväylälle suuremman kellotaajuuden, että se välimuistilinja siirtyy hiukan nopeammin.
Muistin hakuaika on kuitenkin jo todella moninkertainen siihen siirtoaikaan nähden, joten sillä siirtoajalla on mitään väliä vain silloin, kun muistiväylä alkaa käydä ahtaaksi, kun siellä on monta ydintä puskemassa suurta määrää muistiaccesseja että jotkut accessit joutuvat odottamaan hetkeä jolloin väylä on vapaa.
(Ja nyt ollaan taidettu jo saavuttaa muististandardeissa se piste, että se muistiväylän tehokas hyödyntäminen vaatii sen, että sitä yhtä välimuistilinjaa ei edes jaeta kahdelle kanavalle, eli tosiaan nopeutta sen yksittäisen välimuistilinjan hakemiseen ei uusista standardeista ole tullut
yhtään lisää. Ne ovat ainoastaa mahdollistaneet sen, että voidaan hakea kahta
täysin rinnakkain, mikäli ne osuu eri kanaviin.)
(mutta joka tapauksessa pitää olla kymmenien välimuistilinjojen hakeminen kesken yhtä aikaa, että ollaan millään tavalla kaistarajoittuneita, ja että sellainen määrä yhtä aikaa kesken olevia accesseja saadaan aikaiseksi tarvitaan jo aika monta ydintä)
Ja uudemmat muistityypit eivät myöskään tuo mitään parempaa prefetchiä. Siihen, millaisia prefetchejä ydin tekee vaikuttaa vain se ydin.