Vetokoukut ja kevytkärryt

Viestiketju alueella 'Autot ja liikenne' , aloittaja elmo, 18.04.2019.

 1. elmo

  elmo

  Viestejä:
  487
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Pitäisi tollanen asentaa. Kokemuksia itse asennuksesta ja ebayn koukuista?

  Skoda Superb II 4/5-Tür Anhängerkupplung starr+ES 13p ABE | eBay

  Steinhoffin pitäisi olla ok merkki. Hinta huomattavasti edullisempi kuin suomesta ostettuna.

  Mallikohtaisena myyvät, mutta meneekö tämä nyt ihan noin, että tuossa sähkölootassa on tarvittava tekniikka huomioimaan peruutustutkan ja lisäksi varmaan ajonhallintajärjestelmät toimivat jotenkin eri tavalla jos kärry perässä? Ei tarvita mitään ohjelmointia itse auton softaan? Eniten ehkä mietityttää jos ei saa noita sähköjä 100% toimimaan eli vaikka peruutustutka ei mene pois päältä kärryn ollessa perässä tai sitten tuo kiinteä koukku osuu tutkaan niin, että se huutaa aina peruuttaessa. Irroitettava koukku maksaa yli 100€ enempi toki sekin on halpa suomi hintoihin verrattuna, mutta ei ole muuta tarvetta kuin tuo, että jos alkaa tutka huutaa koukusta.

  Joskus 10v sitten olen yhden koukun asentanut ja se oli todella helppo homma, mutta tässä pitäisi ottaa puskuria irti ja sähköjohtoa saa vedellä ja kytkeä huomattavasti enemmän, mutta eiköhän se onnistu.


  Samalla pitäisi hankkia joku kevytkärry. Käytettyjä tosi huonosti liikkeellä ja hinta kova uusiin verrattuna. Tällä hetkellä ykkösvaihtoehtona: JT-TRAILER 350K Lava 350x150x50 2019 - MYYNTI; SEINÄJOKI, LAHTI, NURMIJÄRVI, YLÖJÄRVI, VANTAA, OULU, PAIMIO, VIITASAARI, KUOPIO, URJALA, IISALMI, JOENSUU - Kuljetuskalusto - Nettivaraosa 300€ halvemmalla saisi pienemmän: JT-Trailer lava 1500x3000x350 perävaunut, 2018 - Nettikone mutta vaikka nyt tarvetta ei ole isommalle niin ajattelin, että kai se nyt kannattaa ennemmin maksaa 300€ kuin kirota myöhemmin ettei tullut silloin ostettua isompaa.

  Kokemuksia löytyy aika paljon netistä ja laidasta laitaan. Toiset haukkuu ihan paskaksi ja toiset kehuu. Aika hyvin nuo taitaa tehdä kauppansa ja on ollet markkinoilla jo pitemmän aikaa, että jos olisi aivan susi paskaa niin eiköhän olisi merkki kuollut pois. Tulee ihan satunnaiseen käyttöön niin oletan tuon kestävän oikein hyvin.
   
 2. Kvarkki

  Kvarkki

  Viestejä:
  1 173
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Pösöön kyselin koukkua ja hankalin homma on kuulemma ottaa muovit irti tieltä. Puskuri on sitä mallia, että tulee reilusti "pukamat" pitkälle sivuille ja suht ylös. En muista miten tuossa Skodassa nuo muovit menee. Muuten varmaan aika plug and pray asennus (puhdas mutu).

  Nuo kärryt näyttää ihan asiallisilta, 150 cm leveys on hyvä. Mulla on 900 euron hintaan tarjouksessa myyty kuomullinen bauhausin "small" kärry. En olisi muuten ostanut pientä, mutta alle tonnin kuomun kanssa oli riittävän hyvä diili. Kyllä tuohonkin menee rakennuslevy kokonaisena, mutta tiukkaa on. Leveys siis 120-130 cm lavalla. Muilta osin "pieni" kärry on ollut ihan riittävän iso vaikka rakennusjätettä yms. on tullut kärrättyä. Lautojen kuskaamiseen täyspitkinä toki pidempi kärry irrotettavalla etulevyllä olisi luksusta. Yleensä otan Starkin ilmaiskärryn lainaan lautoja varten. Kiinnityslenkkien määrää ja sijaintia en noista sun ehdokkaista katsonut, ne tietysti ovat suht tärkeitä (toki kuomu vähentää hieman tarvetta, jos jotain ihan höttöä kuljettaa).

  e: Perhana, alkoi kärrynvaihto kuumottelemaan kun katselin noita. Pituus, kippi ja irrotettava etulevy :tup:
   
 3. Stanley H. Tweedle

  Stanley H. Tweedle

  Viestejä:
  2 261
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Viime kesänä katselin kärryjä ja JT-trailer on "huonommin tehty". Sitä ostetaan hinnan takia ja business jatkuu.

  JJ-trailer on paremmin tehty, silti edullisempi kuin "laatumerkit". A-trailer myi niitä hyvään hintaan.
   
 4. Kvarkki

  Kvarkki

  Viestejä:
  1 173
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tarkoitatko huonommin tehdyllä materiaalipaksuuksia vai ihan valmistustekniikoita ja -jälkeä? Jäljellähän tuollaisessa vehkeessä ei ole paljoa väliä, kunhan kestää.
   
 5. vialho

  vialho

  Viestejä:
  28
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  "Yleensä" koukun sähkösarjan koodaus tarvitaan. Voi olla, että toimii ilmankin... Tarkista, onko tuossa pistorasiassa mikrokytkin, joka sammuttaa peruutustutkan kun kärryn pistoke on kytketty

  Edit: on siinä tutkan poiskytkentä: Einparkhilfen Abschaltung > Ja
   
  Viimeksi muokattu: 18.04.2019
  elmo tykkää tästä.
 6. Stanley H. Tweedle

  Stanley H. Tweedle

  Viestejä:
  2 261
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  @Kvarkki
  Runko on hitsattu eikä pultattu ja asianmukaisesti kastettu sinkkiin. Parempi kuomu. Paremmat palkit. Nämä nyt muistui mieleen.
   
 7. Kvarkki

  Kvarkki

  Viestejä:
  1 173
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ok, kiitos. Eipä tuo pulttikasaus ainakaan Bauhausin rimpulassa (Etusivu - Betanet) kovin paljon menoa haittaa. Toki nuo edellä mainitut kärryt ovat paljon isompia eli huonot puolet korostunee. Harvoin toki minulla mitään oikeasti raskasta kyydissä on, kun kärryn kantavuus on mitä on.
   
 8. elmo

  elmo

  Viestejä:
  487
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Koukku laitettu tilaukseen. Pakko se on kai itse katsoa ensin mitä tulee. Vien amikseen räpellettäväksi sitten jos ei omin kätösin asennus onnistu.

  200€ kalliimpi kuin JT JJ-Trailer 3500L 2019 - Kuljetuskalusto - Nettivaraosa. Pitää pohtia tuota vielä. Tosin JT:n saa hakea Seinäjoelta asti jos meinaa tuohon hintaan saada. Jälleenmyyjillä 200€ kalliimpi hinta. JJ:tä näyttää olevan lähempänäkin. Muuten vaikuttaa hyvinkin samankaltaisilta kärreiltä.
   
 9. Stanley H. Tweedle

  Stanley H. Tweedle

  Viestejä:
  2 261
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Kalliimmat kärryt on yleensä hitsattuja rungoltaan, tässä luokassa JJ on edullisimmasta päästä ellei edullisin. Jälleenmyyntiarvokin pysyy paremmin (vaikka käytettyjen hinnan perusteella peräkärryt on tehty jalometalleista). Toinen vaihtoehto on ostaa suoraan tehtaalta kakkoslaatua, viat on monesti kosmeettisia tai itse korjattavissa helposti. Hinta kuitenkin satasia halvempi.
   
 10. elmo

  elmo

  Viestejä:
  487
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mikä mielipide muuten täällä on matalasta vai korkeasta laidasta. Korkea parempi jos jotain klapikuormaa kuljettaa tai muutenkin korkeampaa tavaraa kun nousee kuomikin ylöspäin. Toisaalta taas sivulta vittumaisempi nostella tavaraa kun korkea laita.
   
 11. MarkusV

  MarkusV

  Viestejä:
  141
  Rekisteröitynyt:
  17.01.2017
  Itsellä on nyt 5v ollut JJ 3300m korkeilla laidoilla ja korkeammalla kuomulla. Ainoa vika mikä ollut niin akseli söi laakereita kuin puuroa. Mutta JJ.llä on erinomainen takuu sain uuden akselin vaikka kärry oli 4.5v vanha. Uusi akseli on paksummasta materiaalista tehty ja napakin on laadukkaammilla laakereilla mitä tuli tutkittua.

  Edit.. Noi korkeat laidat on välillä sivulta lastatessa hankalat mutta niiden kanssa oppii elämään.
   
 12. Stanley H. Tweedle

  Stanley H. Tweedle

  Viestejä:
  2 261
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Tuoretta koivuklapia kun laittaa kärryyn, riittää se 20cm laita jos halutaan pysyä painorajoissa. Korkea laita on lähinnä hyvä heinälle/risuille tms. kevyelle ainekselle. Imo pääsääntöisesti matala laita on kätevämpi, omaan tuli 35cm korkea ja sekin välillä on tuntunut turhan paljolta. Mutta paljon riippuu siitä, mitä kuljettaa.
   
  MarkusV tykkää tästä.
 13. Kvarkki

  Kvarkki

  Viestejä:
  1 173
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Pelkäsin aluksi noita Bauhausin kärryn matalia laitoja, mutta hyvin on tavarat saatu kyytiin. Jätesäkkejä olisi toki mahtunut korkeampien laitojen sisään enemmän, mutta nykyinenkin on raskaampien esineiden sivulastauksen osalta ihan ”riittävän” korkea. Jos tietää kärräävänsä paljon tilaa vieviä kevyitä romuja, niin sitten korkealaitainen. Muuten kannattaa valita ”sopiva”.
   
  MarkusV tykkää tästä.
 14. ddali

  ddali

  Viestejä:
  102
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2016
  Hyvä ketju! Itselläkin kuomukärryn osto tänä kesänä edessä ja vinkkejä otetaan vastaan, uusia katsellut kun tuntuu käytetyt maksavan paria satasta vajaa uuden hinta.
   
 15. iccb

  iccb

  Viestejä:
  216
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Itselläni ollut jo monta vuotta tälläinen JC33L kärry: JC-Trailer peräkärryt, tekniset tiedot

  Hintaa oli se reilu tonni, mutta on kyllä kestänyt ja pysynyt hyvässä kunnossa. Lavalla pituutta ja leveyttä sopivasti, niin mahtuu gyproc levyt kyytiin. Kuomua ei ole kun en ole raaskinut ostaa, ehkä jossain vaiheessa...
   
 16. taffeli

  taffeli

  Viestejä:
  139
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016
  Mulla on tommonen JT-trailerin pitkä kuomullinen kärry ollut muutaman vuoden, eikä ole kyllä pahaa sanottavaa. Painoa on kyydissä ollut aina about se maksimi tai ylikin, joskus toki tyhjänäkin vedellyt. Tuon pulttirungon ymmärtääkseni huomaa jonkinlaisena vatkaamisena suuremmissa nopeuksissa, mutta en ainakaan 100kmh vauhdissa ole moista havainnut.

  Vetoauto muuten varmaankin vaikuttaa tuohon käytökseen myös. Itsellä VW passat ja V70 vetänyt moitteetta.

  Muoks - Lisätään vielä sen verran, että aika paljon on tuota tullut vedeltyä, ehkä joku 10tkm.
   
  Viimeksi muokattu: 18.04.2019
 17. Persu S.A. Naali

  Persu S.A. Naali

  Viestejä:
  24
  Rekisteröitynyt:
  22.12.2018
 18. Kitosh

  Kitosh

  Viestejä:
  5
  Rekisteröitynyt:
  20.09.2018
  "elmon" linkkaama JT-trailer on pihamaalla ja omakotitaloasujalle passeli. Aikanaan samoja asioita pohdin ja vanhat Muulit yms. käytetyt ihan järkyttävissä hinnoissa. JT-trailer ja JJ-trailer näyttäisi kuvien perusteella olevan ihan täsmälleen sama kärry. En ostaisi tämän mallisia ammattikäyttöön, mutta nimenomaan satunnaiseen käyttöön sen ostinkin. Käyttöikä ei tule olemaan yhtä pitkä kuin esim. Muuli Prolla, mutta hinta vs. koko vs. käyttö kallisti valinnan halvempiin. Käytän kuomua roskien ja romujen vientiin, ruohonleikkureiden ja mönkkärien kuskauksiin, polttopuun kuljetuksiin yms., siihen ok. Ammattimaiseen käyttöön toisentyyppinen kärry.

  + Paljon tilaa pieneen hintaan. Sisäkorkeus melkein koko alalta 150 cm
  + Ei pressujen kanssa leikkimistä. Ihan parhautta.
  + Korkeat laidat. En ole korkeudesta vielä mitään huonoa puolta löytänyt.
  + Kippi kaasujousilla
  + Tilava kuomu
  + Etu- ja takalaita kääntyvät
  + Suhtkoht kevyt vetää koko huomioiden
  + Leveyden ja kuomun takia helppo peruutettava -> lokarit näkyy peileistä

  +/- Samat Knottin surkeat navat kuin muissakin. Laakeroinnit ovat henkilöauton renkaisiin verrattuna ihan naurettavat. Tosin koko napa maksaa sitten sen 50e, mutta silti...
  +/- Vie tilaa pihamaalta. Pituutta se viisi metriä ja leveyttäkin parisen metriä

  - Huonot lukot kuomussa ja laidoissa; ovat ns. lavalukkoja eivätkä vastakappaleella olevia. Vaikuttaa kestävyyteen ja käyttöikään
  - Vähän sidontalenkkejä vakiona, tosin ne maksavat vain kympin kpl, mutta itse pitää lisätä
  - Laidoissa ei ole pokkausta, joka tarkoittaa, että ovat rempulat. Kuomukärryssä tämä ei haittaa, mutta jos käyttö olisi ilman kuomua niin asia olisi eri
  - Kasattu pulteilla, ei hitsattu. Rempulampi rakenne
  - Vain sähkösinkitty. Sähkösinkittyä ei mielestäni kannata ostaa mikäli ajelet hiekkateillä. Sinkkikerros on murto-osa kuumasinkitystä -> alkaa ruostumaan nopeammin
  - Kuomu on painava. Kuomu painaa todella paljon ja sen huomaa myös sitä ylös nostettaessa. Käy testaamassa etukäteen, jos kärryä tulee käyttämään joku vähän heiveröisempi neitonen. En ole edes yrittänyt ottaa kuomua paikaltaan, ei taida yksin onnistua...
  - Kuomun sivumitta on pitkä -> talvella pitää lumia tiputella katolta ettei pullistu sivulta
   
  elmo tykkää tästä.
 19. Falconi

  Falconi

  Viestejä:
  94
  Rekisteröitynyt:
  11.05.2017
  JJ-trailer, 3000 korkeilla laidoilla, kipillä ja kuomulla (jaxal).

  Hyvin on toiminut sen nelisen vuotta. Ainut mikä häiritsee on se, että olisi pitänyt ottaa se 3,5 m pitkä versio. Kuomun lukot tosiaan on rimulat ja vakiona kiinnityspisteet ovat vähäiset. Kiinnityspisteet eivät todennäköisesti olisi muutenkaan osunut kohdalle ja mieluusti tein itse sopiviin kohtiin.

  Kesäisin tulee vedettyä melkein joka viikonloppu lähellä maksimipainoa. Käytän kärryä moottoripyörän kuskaamiseen ja sen mukaan lisännyt kiinnityspisteet.
   
 20. SandWiz

  SandWiz

  Viestejä:
  288
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kyllä ne laakeritkin noissa ihan kohtuullisesti kestää kunhan vaan uuden kärryn / uuden navan ottaa ensimmäisen 500km jälkeen auki ja tarkistaa, että rasvaa on kunnolla ja säätää oikeaan kireyteen / välykseen. Jos tuon jättää tekemättä niin taatusti menee nopeasti kun tehtaalta noiden välykset voi olla ihan mitä sattuu pienen asettumisen jälkeen. Muutenkin tuollainen tavallinen kartiolaakeri yleisimmin menee ennen aikojaan ihan vain siksi, että se on vedetty joko liian kireälle tai jätetty liian löysään.
   
 21. Stanley H. Tweedle

  Stanley H. Tweedle

  Viestejä:
  2 261
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Paitsi ne aiemmin mainitut erot...
  Naapurin JT:n kuomu näyttää painuneen kuopalle.
   
 22. Falconi

  Falconi

  Viestejä:
  94
  Rekisteröitynyt:
  11.05.2017
  Ainakin JJ-traileriin sain valita kuomun Jaxal tai gansi.
   
  MarkusV tykkää tästä.
 23. MarkusV

  MarkusV

  Viestejä:
  141
  Rekisteröitynyt:
  17.01.2017
  Itselläni on jj.ssä jaxali ja ei ole painunut tietty talvisin tönin päältä lumia pois:)
   
 24. rovamarkku

  rovamarkku

  Viestejä:
  82
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei vaan ole noissa uusissa kartiorullalaakerit vaan ns. kompaktilaakerit joita ei kiristetä.
   
 25. elmo

  elmo

  Viestejä:
  487
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ebay myyjä oli laittanut viestiä, että myi ei oota ja palautti rahat.

  Tästä masentuneena tuhtasin hetken googlella ja löytyi romikselta alkuperäinen irroitettava koukku sähköillä 250€:llä.

  Lisäksi vielä tuubi pelasti ohjeilla (juuri alkuperäissiin sähköihin):

  Jotta eiköhän tästä tule kunnialla selvittyä. OBD palikka pitää vielä hommata niin saa kerrottua autolle jotta siellä on koukku. Suurin pelko itselläni oli nuo sähköt noissa universaaleissa kiteissä kun hirmunen läjä johtoja ja kaikki ohjeet epäselviä niin etukäteen osannut yhtään sanoa mitä mihinkä kiinni.

  Sitten vielä kärryarpajaiset. Kitoshilta tulikin hieno arvostelu JT:stä. Uskoisin, että sillä mennään tämän hetken tiedon mukaan. Tulee niin sunnuntaikäyttöön, tässä 4v sinnitellyt jo ilman koukku ja lainannut pakua tai vetoautoa jos ollut tarve. Nyt pitäs saada pojan crossaria säännölisesti kuljetettua niin pakko investoida...
   
 26. demo69

  demo69

  Viestejä:
  255
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Olen asentamassa Citroen C3 vm. 2016 vetokoukkua. Vetokoukun mukana tuli yleismallinen sähkösarja relelaatikolla.
  Eikö signaalit valoille voi ottaa ihan turvallisesti takavaloilta? Auton sähköt ei pitäisi seota siitä.
  Mistä 12 V:n jännite kannattaa ottaa? Suoraan akulta vai jostain sulakerasiasta? Johtosarjan mukana tuli oma sulakerasia.
   
 27. Falconi

  Falconi

  Viestejä:
  94
  Rekisteröitynyt:
  11.05.2017
  Itse joskus tein Audiin siten että suoraan akulta sulakkeen kautta 12 v ja takavaloilta releiden kautta valot. Yritin kyllä suoraan ryöstää eka takavaloilta mutta auto herjasi kokoajan et joku lamppu olisi palanut.
   
 28. sf78

  sf78

  Viestejä:
  221
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  Eikös kaikissa uudemmissa sitikoissa ole jo Canbus väylä? Luultavasti herjaa jotain jos takavaloista nappaat.
   
 29. demo69

  demo69

  Viestejä:
  255
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Kyllähän tuo on väyläohjattu. Pitäisikö siis olla joku väylään tuleva palikka? Tuossa sarjassa on kyllä maininta, että toimii väyläohjatuissa autoissa vaikkei niitä kytketääkään väylään. Voisin tietysti kokeilla tuota ennen asennusta. Jos ei toimi, tilaan väylään tulevan sarjan.
   
 30. Gameri

  Gameri

  Viestejä:
  189
  Rekisteröitynyt:
  24.02.2017
  Paha kun on vaikea päättää minkälaisen kärryn sitä laittaisi. Mitä nyt tarjontaa tutkinut niin pidemmän päälle taitaisi kannattaa hankkia suosiolla hitsattu kärry. Vai olisikohan sillä kuitenkaan loppupelissä merkitystä? Lähinnä tulisi kärrättyä klapeja, rakennustarvikkeita silloin tällöin, jätteitä kaatopaikalle, hyvin harvakseltaan jotain huonekaluja tai muita isompia ostoksia jotka ei autoon mahdu. Kantavuushan noissa tulee joka tapauksessa vastaan hyvin äkkiä jos mitään raskaampaa yrittäisi kuljetella. Pituuden täytyy olla 3m tai vähän yli, että 6 metrisen tavaran saa kyytiin.

  Parhaasta päästä taitaisi olla Majava M 5032 LJ jota saa noin 1500e ja sitten heikommasta päästä Bauhausin Large 1000e. Bauhauksen kärrystä puuttuu myös nokkapyörä. Hintaerolla saisi melkein kuomun halvempaan kärryyn. Sekin kyllä vituttaa jos kärry on rimpula ja lahoaa 10 vuodessa. Yksi vaihtoehto on vielä JJ-Trailer jossa hitsattu runko, kuomuineen noin 1700-1900e täällä päin. Näitä pyöritellyt eikä oikein valmista tule. Majava olisi ehkä kuitenkin ykkönen jos haluaa ikuisen kärryn. Siihen sitten kuomu joskus, mutta sillon hintaa on jo noin 2200e. Halvimman ja kalleimman erotuksen voisin käyttää johonkin hauskempaankin ellei siitä saisi jotain konkreettista hyötyä.
   
 31. Kvarkki

  Kvarkki

  Viestejä:
  1 173
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Bauhausin pienemmässä oli ainakin reiät valmiina, johon sai pistettyä Puuilon parin kympin nokkapyörän. Pienempi Bauhausin kärry on kestänyt hyvin sikaa, on sillä saatettu tuoda "riittävä" määrä soraa joskus :vihellys:
   
 32. Mariini

  Mariini

  Viestejä:
  342
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016