Hyvä artikkeli, mutta olisin vielä kaivannut tarkempaa analyysiä johdoista (voi olla että tämä oli hiirikohtaisissa videoissa, niitä en katsonut). Sensorin liikeratavideot vaikutti aika vahvasti turhilta.
Myös näppäinviiveet esitetään artikkelissa absoluuttisina, vaikka mielestäni tuolla tavalla saadaan mitattua vain kahden eri näppäimen(hiiren) välinen suhteellinen viive?
Vaikka ilmiö vaikuttaa kokemuspohjaisesti todelliselta, pitäisi syyn varmistamiseksi tehdä lisää tutkimuksia.
Voit kokeilla itse liikuttaa hiirtä keventämällä hiiri sormenpäiden varaan, mutta niin että hiiren liukupinnat/tassut ovat kiinni matossa. Tee pieniä, alle sentin mittaisia liikkeitä ja monimutkaisia kuvioita hiirellä. Sitten kokeile nostaa hiiren toinen laita ilmaan niin että vain toinen puoli hiirestä koskee mattoon, toista sama testi uudelleen. Huomaat että liikuttaminen helpottuu kun vain toinen puoli hiirestä koskee mattoa. Varsinkin tarvittava voima liikkeen aloittamiseen tuntuu pienemmältä kun pienempi pinta-ala hiirestä koskee mattoon.
Tuolla metodilla asiaa ei ainakaan kannata tutkia, subjektiivinen tapa ja ihan liikaa testaajakohtaisia muuttujia. Itse jos yritän testata kuvailemaasi tapaa, tuntuu kitka yhtä suurelta tai ennemminkin pienemmältä, kun hiiren antaa saada tasaisen kontaktin.
Ilmiön taustalla voi olla monia syitä. Yksi selitys on että kangaspintaisen hiirimaton pinta on täynnä pieniä ohuita haituvia/langan pätkiä joita vasten liukupintaa liikuttamalla saattaa syntyä helposti hankaussähköä, varausero vetäisi maton haituvia kiinni liukupintoihin aiheuttaen vastusta liikkeelle. Tässä tapauksessa suurempi pinta-ala lisäisi hankaussähkön määrää ja myös liukupintoihin osuvien haituvien määrää.
Myös hankaussähkön tuottaminen vaatii työtä ja voima joka tuottaa työn hiiren matkan aikana on vastavoima liikkeelle.
On totta, että tuo isomman pinta-alan positiivinen vaikutus perustuu siihen että pehmeä pinta painuu vähemmän. Painumista ei kuitenkaan kuvatussa tilanteessa tapahdu merkittävästi kevyellä hiirellä ja kohtuullisen kokoisilla liukupinnoilla, varsinkaan sitten, jos hiirtä kevennetään sormin.
Staattinen varaus on ihan söpö hypoteesi, mutta sille tasolle se taitaa jäädä. Sanoisin että kyse on ennemminkin tassujen tasaisuudesta&tasalaatuisuudesta, tassujen reunojen muotoilusta, maton pinnasta, tasaisuudesta ja upottavuudesta.