Kiitoksia kaikille kommenteista. Tämä artikkeli näyttäisi herättäneen keskustelua paljon enemmän kuin arvasin - mukavaa että sävy on positiivinen ja palaute rakentavaa
Hyviä pointteja on seassa.
Toivoin hieman että D5:ttä oltaisiin ohjattu edes hieman. (oletettavasti oli koko testin täysillä?) Eli olisi ollut mukava lukea ja mainita että kun muut toimii yhdellä nopeudella? Niin D5:ttä voi ohjata ja miten se vaikuttaa lämpöihin.
Mutta hyvä artikkeli sieltä kuitenkin tuli, lisää vaan tälläsiä!
Kiitos
D5:ttä testasin kyllä eri nopeuksilla, eikä vaikuttanut olevan vaikutusta lämpötiloihin oikeastaan lainkaan. Tästä syystä testitkin on ajettu noin 40 % PWM-asetuksella, eli noin 2000 RPM nopeudella. Lisään maininnan noista pumppujen nopeuksista artikkeliin. Kyllä noita valmiskiertojenkin pumppuja voi nykypäivänä aika monessa säätää. Niiden kierrosnopeuden vaikutusta testasin aiemmassa artikkelissa ja puoleen tiputtaminen vaikutti muistaakseni lämpöihin maksimissaan asteen verran.
naah,aika klompsuja jäähyjä,ei sitä omaa suosikkia JOS vedellä alkaisin plutaamaan.
taas se tuli ilmi,normikäytössä,ilmajäähy on jo paras.
mutta,yksi tärkein unohtu,eli melumitttaukset,joka laskee testin arvoa.
Mielenkiintoinen artikkeli, mutta erittäin puutteellinen, koska melumittauksia ei ole mukana.
Kuten artikkelissakin ainakin pyrin tuomaan esiin (ilmeisesti sitten jonkin puutteellisesti), tämän jutun ei ollut tarkoitus olla tuotevertailu (spesifien tuotteiden vertailemista vastakkain toisiinsa nähden), vaan yleisellä tasolla eri tyyppisten ja -hintaisten nestejäähdytysratkaisujen erojen tutkiskelua ja lopuksi myös hieman suorituskyvyn vertailua.
Kuten jo yllä vähän mainitsin, nuo melumittaukset jätin ihan tarkoituksella pois, koska en nähnyt niiden tuovan merkittävää lisäarvoa artikkeliin juuri siitä syystä, ettei kyseessä ole tuotevertailu. Tärkein osuus noissa testeissä oli tuo referenssituulettimilla ajettu toinen vaihe, vakiotuulettimien tulokset pistin mukaan lähinnä jos jotakuta yleisesti sattuu kiinnostamaan. Pumppujen meluero oli korvakuulolta varsin pieni, mutta voin ne toki vielä mitata ja kertoa tässä kommenteissa lukuarvona.
Hyvä artikkeli, sopivan nasakassa paketissa riittävästi yleisinfoa ja testitulosta. Iso peukku.
Ehkä tekniikka hifistelynä vielä olis vetänyt kaikki jäähyt muttereiksi testien jälkeen. Olisi saanyt vähän osviittaa huollettavuudesta. (ite olen purkanut jokaisen mallin näistä ja voin sanoa että D5 on ainoa joka on oikeasti järkevästi huollettavissa)
Kiitos
Olisi lähtenyt vähän turpoamaan tämä artikkeli liikaa, jos olisin lähtenyt purkamaan jäähyjä, mutta Sampsan kanssa tuossa juuri eilen puhelin, että voisin tässä kevään aikana purkaa yhden AIO-coolerin videolla ja tarkastella vähän mitä sellaisen sisältä löytyy.
Kiitoksia hyvästä artikkelista. Näitä kiva lukea. Kun ei ole nämä nestejäähdyttimet hallussa, piti oikein miettiä mikä siinä eka kuvassa on pielessä (valm. suositusten vastainen kytkentä).
Pidin myös alun historiikkiosiosta. Kekseliäisyys on ollut arvossaan, toi Fordin jäähdytin pisti erityisesti silmään
Jäin miettimään, onko tapahtunut nesteiden vuotamista koteloon ja onko seurauksena ollut emojen hajoamisia.
Tuolla komponenttien järjestyksellä ei ole varsinkaan tällaisessa perustason kierrossa kovinkaan suurta merkitystä, koska se nesteen lämpötila pysyy varsin tasaisena koko kierron matkalla, mutta EKWB suosittelee asennusohjeissaan tietynlaista järjestystä, jossa neste menee ensin jäähdyttimelle ja sieltä teoriassa hieman viileämpänä blokille.
Tuosta nestejäähyjen vuotamisesta taitaa olla jäähdytyspuolella ihan oma ketjukin, jossa käyttäjät ovat jakaneet kokemuksiaan aiheesta.
Miksi HWMonitor eikä HWInfo? Vaikka tuskin ko. käytössä välttämättä eroja tuleekaan..
Enpä osaa vastata miksi - tuo HWMonitor on ollut minulla vuosia käytössä ja ei ole ollut suoranaista tarvetta vaihtaa. Saattaahan tuo HWINfo olla parempi, pitää testata. Pääosin nuo prossulämmöt tulee kuitenkin tuon Intelin softan kautta.
Hyvä artikkeli ja vahvistaa lisää omia ajatuksia, eli suurin osa AIO vesijäähyistä on turhia, koska customloopilla jäähdytystehot saadaan paremmiksi ja hyvällä ilmajäähyllä sekä kopan ilmanvaihdolla ollaan samoissa kohdin noiden AIOjen kanssa. Toki olisi voinut testata miten näyttiksen kuormittaminen nostaa prossun eli koko kierron lämpöjä.
Yksi mietintää aiheuttava asia on, että onko eri jäähdytysnesteillä suuriakin eroja, tislattu vesi vs. viina ja muut vaihtoehdot?
Kiitos
Kun näyttis ei ole osana kiertoa, sen rasittamisen vaikutus prosessorin lämpöihin riippuu suuresti mm. käytetystä kotelosta ja sen tuuletuksesta sekä käytetyn näyttiksen jäähdytysratkaisusta, joten en nähnyt tarpeelliseksi ja järkeväksi sekoittaa näyttistä prossutesteihin.
Lisämainintana aihetta sivuten minulla on jo suunnitteilla jatko-osa tähän artikkeliin, jossa tutkiskellaan näytönohjaimen lisäämistä erilaisiin nestejäähdytysratkaisuihin. Pohdiskelin alustavasti lisätä halpis-AIO:n kaveriksi jonkun 120/140 mm erillisen AIO:n näytönohjainkiinnikkeillä, Eisbaeriin laajennusblokin näyttikselle sekä custom-kiertoon luonnollisesti näyttisblokin lisäksi. Tuo näyttiksen lisääminen osaksi jäähdytystähän on lähtökohtaisesti yksi nestejäähdytyksen suurimmista eduista.
Ois ollut mielenkiintoista nähdä eroavatko jäähyt näytönohjaimen lämpötilan osalta.
Yllä vähän taustoitinkin jo tuota näyttisasiaa, mutta prossurasituksessa näyttiksen lepolämmöissä ei coolereiden välillä ollut merkittävää eroa (max. 1-2 astetta).
Artikkelissa olisi voinut mainita mm.
@Sampsa :n aika paljon 'harrastaman' kiinalaisten vesijäähyjen option. Sampsahan on kasannu ton sen 'esittelyloopin' kokonaan aliexpressistä tilatuista palikoista.
Miksi olisi ollut ihan ok mainita? Lähes AIO:n hinnalla (tullimaksut mukaanluettuna) saa Kiinasta (aliexpressistä) todella hyvälaatuisen customloopin, esim. tämä:
US $127.88 8% OFF|Aliexpress.com : Buy Bykski Water Cooling Kit for CPU Intel AMD 360mm Copper Radiator RGB from Reliable cooling kit suppliers on Pro Liquid Cooling Store
Tuo on postikuluineen Suomeen 182 USD eli 160 euroa. PC-palikoista ei mene tullimaksua, joten tohon tulee tullatessa vain ALV 24% eli hinnaksi tulee 199e. Erittäin laadukas CPU-blokki, tehokas pumppu, kuparinen 360mm radi = toi voittaa jäähdytystehossa ton tässä testissä mukana olleen EK:n setin joka maksaa artikkelin mukaan 380e.
Artikkelin yhteenvedossa olen maininnut toiseksi viimeisessä kappaleessa kiinalaiskomponentit potentiaaliseksi astinlaudaksi custom-looppien maailmaan siirtymiselle. Puhuttiin tuossa juuri tänään Sampsan kanssa, että pistetään tilaukseen Bykskiltä tuollainen edullinen kitti ja otetaan se testiin, koska aihepiiri varmasti kiinnostaa monia. Löytyykös tuosta linkittämästäsi coolerista 280 mm kennollista vaihtoehtoa? Mielestäni looginen lähtökohta olisi vertailla saman kokoluokan kennoja keskenään, joten toisena vaihtoehtona pitää hommata EKWB:ltä 360 mm kenno tähän Performance-settiin.