Varoitus "carnivore" dieetistä

Tila
Keskustelu on suljettu.
Melko outo toimintatapa, ei ainakaan itseäni kiinnosta paskan vertaa mitä joku tiede sanoo elämistottumuksistani, joten en ymmmärrä miksi kenenkään motivaatio olisi tämä. Kuitenkin itse omat mahdolliset sairauteni kärsin eikä pekka puska, knuuti tai jordan peterson.
Monia kiinnostaa elää terveellisesti. Kyllä ne sairaudet monesti kiinnostaa muitakin ja verorahoilla sitten kustannetaan sinunkin pallolaajennukset.
 
Paras dieetti koskaan on raakaruokailija-dieetti, eli syödään pelkästään raakoja kasviksia, hedelmiä yms. mitään eläinperäistä ei syödä ja liesi, mikroaaltouuni sekä jääkaappi on täysin turhia keksintöjä.

google maps.jpg
 
Monia kiinnostaa elää terveellisesti. Kyllä ne sairaudet monesti kiinnostaa muitakin ja verorahoilla sitten kustannetaan sinunkin pallolaajennukset
Minä siellä pallolaajennuksessa kuitenkin olen eikä mitkään "veronmaksajat".

Tämä "ihmiset ovat valtion omistamia tuotantoeläimiä" -argumentti voisi lopulta haihtua olemasta. Jokainen ymmärtää että se johtaa Kiinan kaltaiseen yhteiskuntaan teloituspakuineen ja sosiaalisine luottoluokituksineen, aina valtiolliseen elinkauppaan saakka.
Juuri näin.
 
Nämä ravitsemussuositukset tuntuu muuttuvan aina ajan myötä, ja se on saanut ainakin itseni miettimään, että mistä voimme tietää että juuri ne tämänhetkiset suositukset ovat sitten parhaita?

Ihminen on kehittynyt sekasyöjäksi ja keho pystyy hyödyntämään monenlaista ravintoa. Varmaan tärkeintä olisi saada makroravinteita eli hiilareita, rasvaa ja proteiinia sopivassa suhteessa, ja sitten riittävästi vitamiineja ja hivenaineita. Muun säätämisen hyöty taitaa olla vähintään kyseenalainen.
 

Ei taida lääkäreillä olla intoa määrätä statiineita ihan muuten vain.

En nyt aivan ymmärrä mikä oli lainauksesi pointti. Kyllä ne tohtorit monesti lyö ihan finriski -laskuriin tiedot ja sitten lyödään statiinit kouraan, jos riskit ylittyy. Hauskaa finriski -laskurissakin on se, ettei siinäkään erikseen edes huomioida LDL -arvoa, ainoastaan lipidien puolelta HDL ja kokonaiskolesteroli. Ehkä tässä jonkinlaista murrosta eletään. Monilla, joilla lipidit viitervoissa, on silti piilevä sepelvaltimotauti ja toisaalta korkeilla arvoilla omaavilla täysin puhtaat suonet. Nämä eivät siis ole niin yksinkertaisia, vaan monen tekijän summa.

Esimerkkinä vaikkapa normaalipainoinen, perusterve 40v mies, jolla kokonaiskolesteroli 6.0, HDL 2.0, triglyt alle 1 ja LDL vaikkapa 4.8. Otetaan sepelvaltimoiden CT ja kattava lipidipaneeli + herkkä CRP, HbA1c ja fP-gluk. Mikäli suonet puhtaat eikä viitteitä insuliiniresistenssistä niin uusi kontrolli 5v kuluttua. Miksei näin toimita..? Koska em. tutkimukset maksavat paljon enemmän, kuin käypähoito -ohjeen mukainen statiini ja suppea lab. kontrolli 2-3kk kuluttua. Päälle ruokavalio -ohjeistus.
 
Nämä ravitsemussuositukset tuntuu muuttuvan aina ajan myötä, ja se on saanut ainakin itseni miettimään, että mistä voimme tietää että juuri ne tämänhetkiset suositukset ovat sitten parhaita?

Ihminen on kehittynyt sekasyöjäksi ja keho pystyy hyödyntämään monenlaista ravintoa. Varmaan tärkeintä olisi saada makroravinteita eli hiilareita, rasvaa ja proteiinia sopivassa suhteessa, ja sitten riittävästi vitamiineja ja hivenaineita. Muun säätämisen hyöty taitaa olla vähintään kyseenalainen.
Eipä ne pitkään aikaan ole muuttuneet. Ns. isot linjat pysyneet hyvinkin samoissa.
 
Uskoohan ne ihmiset sitäkin hömppää, että joku veganismi olisi muka terveellistä.

Tämä on vaan saman ilmiön vastakkainen puoli.
Sellaista paskaa foorumin besserwisseriltä taas vaihteeksi. Vegaaniruokavalio huomioidaan ihan ravitsemussuosituksissakin, eli kyllä sen voi koostaa terveelliseksi. Ei se tietenkään automaattisesti sitä ole, mutta esim. carnivore ei sitä ole missään muodossa.
 
Onhan noi carnivore-gurutkin alkaneet luopumaan carnivoresta. Esim. saladino ei ole enää 100% pro carnivore. Toki taustalla sekin, että tarvii uutta sisältöä/kirjoja klikkien ja rahan perässä.

Kai carnivore voi eliminaatiodieettinä hetken aikaa olla jees. Minimaalisella ruokavaliolla näkee, että paraneeko olo. Sitten lisää muut jutut takaisin ruokavalioon yks kerrallaan ja löytää ehkä itselle sopimattomia asioita jotka kannattaa jättää pysyvästä pois.

 
Eipä ne pitkään aikaan ole muuttuneet. Ns. isot linjat pysyneet hyvinkin samoissa.
En ole koskaan nähnyt noilla juurikaan mitään arvoa, kun yksilökohtainen vastine jollekkin ruokavaliolle voi olla toisella yhtä ja toisella toista. Eli jos nämä suositukset on koostettu jostain jättiaineistoista, niin ehkä voisi päätellä että se suositus sopii kaikille ihan yhtä huonosti.

Esim. jos kärsii alhaisesta veren paineesta ja elimistön vaste on olematon suolan lisäämiselle, miksi suolaa pitäisi vältellä kun se ei nosta verenpainetta. Ei ainakaan verenpainetta nostavan vaikutuksen vuoksi mitä ravintosuosituksissa on.

Näitä on ihan hitosti, jos liha ei sula, kala ei laske tai kasvikset on turhaa syömistä, miksi sellasia väkisin pitäisi syödä? Tai jos ravitsemussuositusten ruokavälit liian lyhyitä tai pitkiä.
 
Varmaan tärkeintä olisi saada makroravinteita eli hiilareita, rasvaa ja proteiinia sopivassa suhteessa, ja sitten riittävästi vitamiineja ja hivenaineita. Muun säätämisen hyöty taitaa olla vähintään kyseenalainen.
On myös paljon muita muuttujia kuten mikä on proteiinin alkuperä ja aminohappokoostumus, mitä hiilihydraatti on ja mitä rasvaa nauttii. Pelkästään näillä tekijöillä saa todella suuria kontrasteja skenaarioihin vaikka kolmen asian yksinkertaistettu makrojakauma olisi sama. Tämä ei vielä huomioi liukenematonta kuitua, makroravinnekolmikon imeytymisolosuhteita, ruokailurytmiä sun muuta. Kärjistäen se rasva voi olla oliiviöljyä, rypsiperäistä kissanrasvaa tai voita/läskiä. Hiilihydraatti voi olla lähes pelkästään tärkkelystä tai teoriassa lähinnä korkeafruktoosista maissisiirappia. Proteiinin lähteet voivat olla monipuolisia kuten vaikkapa naudanliha tai hyvin yksipuolisia kuten soija ja häviävä määrä viljoista.
Vegaaniruokavalio huomioidaan ihan ravitsemussuosituksissakin, eli kyllä sen voi koostaa terveelliseksi.
Joo, sen voi. Samoin voi koostaa alkoholistille erittäin terveellisen ruokavalion johon kuuluu alkoholia, myös keskiolutta lounaalla. Ruokavalion noudattaminen taitaa sitten olla vielä epätodennäköisempää kuin Jutan kalkkuna- ja raejuustodieetti jossa pitää väkisin syödä keitettyä makaronia jos aterian hiilarikiintiö jää alle tavoitteen, vaikka kaikki hyvä on kiellettyä.

Kuten alunperin arvelin, koko aiheeseen puuttumisen motiivina taisi olla promota ideaa, että on väärin syödä lihaa ja se liittyy johonkin lihan himoon ja lihansyönnin järkevyys on olevinaan epätieteellinen uskomus.

Militantti veganismi ei mitenkään liity keskustelun aiheeseen.
 
Tämä "ihmiset ovat valtion omistamia tuotantoeläimiä" -argumentti voisi lopulta haihtua olemasta. Jokainen ymmärtää että se johtaa Kiinan kaltaiseen yhteiskuntaan teloituspakuineen ja sosiaalisine luottoluokituksineen, aina valtiolliseen elinkauppaan saakka.
No ei johda ja Kiinassa ei ole julkista terveydenhuoltoa. Suomessa on pakko laittaa kohta ihan samanlaiset ehdot terveydenhuollon saamiseen kuin työttömyyskorvauksiin ja toimeentulotukiin. Ruokavalio ja liikunta kuntoon, saat hoidon halvalla, jos arpa osuu. Muuten saat aikuisena kantaa vastuun itse.
 
No ei johda ja Kiinassa ei ole julkista terveydenhuoltoa. Suomessa on pakko laittaa kohta ihan samanlaiset ehdot terveydenhuollon saamiseen kuin työttömyyskorvauksiin ja toimeentulotukiin. Ruokavalio ja liikunta kuntoon, saat hoidon halvalla, jos arpa osuu. Muuten saat aikuisena kantaa vastuun itse.

luonnollisesti niillä joilla ei ole jonkun mielivaltaisen kriteerin vuoksi mahdollisuutta hoitoon,vapautuvat myös hoitoon kodistuvasta verotaakasta?
 
No ei johda ja Kiinassa ei ole julkista terveydenhuoltoa.
Paitsi julkinen eutanasia väärin ajatteleville tai satunnaisesti kiinni saataville, ja sen kyllä valde maksaa.

Suomessa on pakko laittaa kohta ihan samanlaiset ehdot terveydenhuollon saamiseen kuin työttömyyskorvauksiin ja toimeentulotukiin.
Jaa että pelkästään järjestelmän hyväksi- tai väärinkäyttäjille? Sehän on pitkälti jo toteutunut. Harva työssäkäyvä jaksaa mihinkään arvauskeskukseen kysellä aikoja vaan penarin nokka kääntyy Mehiläisen suuntaan, oli sitten maksajana vakuutusyhtiö, työnantaja tai artisti itse. En ainakaan itse ole kiinnostunut kyselemään, mitä joku ensi viikolla tavattavissa oleva hoitaja on mieltä siitä saanko tavata marraskuussa tiistaiaamuna työhönsä kyllästyneen lääkärin suolakaivoksessa, jos kerran viiteen vuoteen tulee huoli. Otan kyllä yhteyttä sellaiseen klinikkaan, jossa pääsen esittämään asiani huomenna suoraan lekurille.
 
Nämä ravitsemussuositukset tuntuu muuttuvan aina ajan myötä, ja se on saanut ainakin itseni miettimään, että mistä voimme tietää että juuri ne tämänhetkiset suositukset ovat sitten parhaita?
Näille virallisille ravintosuosituksille en kyllä antaisi paljoakaan painoarvoa. Tännehän ne tuolta Ameriikan puolelta nämäkin suositukset kopioitiin ja ei tarvi kovikaan paljoa tutkimusta tehdä, että ketkä siellä USDA:n puolella näitä ko. suosituksia väsäävät.
Tässä esim. 2020 vuoden ravintosuositusten tekijöiden taustoja avataan hieman: Conflicts of interest for members of the US 2020 dietary guidelines advisory committee - PubMed

"Results: Our analysis found that 95 % of the committee members had COI with the food and/or pharmaceutical industries and that particular actors, including Kellogg, Abbott, Kraft, Mead Johnson, General Mills, Dannon and the International Life Sciences, had connections with multiple members. Research funding and membership of an advisory/executive board jointly accounted for more than 60 % of the total number of COI documented."

Nämä varmaan kertovat meille kaikille mikä on terveellistä ja optimaalista raviontoa ihmiselle, eivätkä ollenkaan aja omia etujaan...

Näissä virallisissa suosituksissa vuosi vuodelta hilataan suositeltavaa lihan määrää alemmas ja alemmas. Hiilareiden määrä lisätään. Tyypin 2 diabetes, syövät ja monet muut elintapasairaudet ovat rähäjtäneet käsiin, kun eläintuotetteista alettiin suurelle vauhkolla siirtymään "terveellisiin" kasvisruokiin ja margariineihin.

Margariinit ja kasvisöjyt (siemenöljyt) ovat itsessään on niin teollisesti prosessoitua paskaa, että ne ei kelpaa yhdellekään eläimelle ruuaksi. Suurin osa ei edes homehdu. Silti käytännössä kaikki ihmiset pitää niitä terveellisinä, koska näin meille on kerrottu.

Lihasta 99% sulaa ihmisen ruuansullatuselimistössä. Kuitu ja selloloosa ei ollenkaan. Ihmisellä ei ole sellaista mikrobiomia, millainen kasvissyöjillä on.
Ihmisellä on lihansyöjän umpisuoli. Kasvissyöjillä on iso ja pitkä umpisuoli, missä bakteerit pystyy pilkkomaan selloloosaa.


"Gorillas don’t need to eat protein, because they grow their own protein in the bacteria that thrive inside of them. The gorilla consumes the vegetation to feed the bacterial colonies of their microbiome, and then absorbs the protein formed by the bacteria as they feast on the cellulose fibers of the vegetation."
 
Viimeksi muokattu:
Olet hyvällä asialla ja arvostan aloituspostausta. Mutta, niin kuin jo varmasti huomasit niin nämä on erittäin tehokkaita magneetteja henkilöille jotka eivät ymmärrä ravitsemustieteestä, biokemiasta ja lääketieteestä yhtään mitään. Nämä LDL-kolesteroolin (sic) merkittävyyttä terveyden biomarkkerina vähättelevät todennäköisesti rakastavat lihaa niin paljon, että on pakko valehdella itselle ja muille, jotta voivat perustella tieteenvastaisten tapojen jatkamista.

Menee kyllä enemmän sillaipäin, että ihmiset joilla on aatteellisia syitä vältellä eläinkunnan tuotteita keksivät vaikka millaista mentaaliakrobatiaa siitä, että kiistetään esim. kreatiinin tai B12-vitamiinin tärkeyttä ihmiselle, kun tieteen faktat ja oma ideologia ei kohtaa.

Samoin kiistetään sitä selkeää tieteellistä faktaa, että eläinkunnan tuotteet on ylivoimaisesti paras raudanlähde.

Ja raudanpuute(anemia) on esim. läntisessä maailmassa ylivoimaisesti yleisin puutostauti, ja merkittävänä syynä tähän länsimaissa on nimenomaan aatteelliset ruokavaliot joissa hyvin rautaa sisältäviä ruoka-aineita jätetään aattellisista syistä pois.


Se, että jossain USAssa syödään terveyden kannalta liikaa liikaa lihaa ei ole järkevä syy jättää sitä täällä kokonaan pois. Kaikkien terveyden kannalta parempi olisi, että joka paikassa sitä syötäisiin sopivan pieniä määriä, eikä kukaan jättäisi sitä pois ruokavaliostaan.
 
Viimeksi muokattu:
Nyt on kuuma ketju ja kolesteroli mainittu niin kerronpa oman kokemukseni.

Aikanaan työterveys mittauksissa kolesteroliarvot olivat hieman koholla. Taisi olla parina vuotena peräkkäin niin lääkäri sanoi että tarttis tehrä jottain. Vaihtoehtoina ruokailutottumusten muutos tai lääkitys tai mielellään molemmat. No perkele valitsin ensimmäisen ja sain tarkan listan mitä ruokia pitää välttää. Noudatin ohjetta tarkasti ja vuoden päästä innoissani seuraavaan mittaukseen. Nyt pitäisi tulla viitteissä olevat lukemat. Mutta arvot olivatkin nousseet!

Ajattelin fuck it, syön mitä haluan ja otan sitten vaikka lääkityksen. Tuli seuraava mittaus ja kaikki rasva-arvot olivat viitteissä! Sen jälkeen ei ole ollut ongelmaa.

Oma teoria: kun kolesterolia ei saa ravinnosta niin maksa ylituottaa sitä. Ainakin mulla.
 
Menee kyllä enemmän sillaipäin, että ihmiset joilla on aatteellisia syitä vältellä eläinkunnan tuotteita keksivät vaikka millaista mentaaliakrobatiaa siitä, että kiistetään esim. kreatiinin tai B12-vitamiinin tärkeyttä ihmiselle, kun tieteen faktat ja oma ideologia ei kohtaa.

Samoin kiistetään sitä selkeää tieteellistä faktaa, että eläinkunnan tuotteet on ylivoimaisesti paras raudanlähde.

Ja raudanpuute(anemia) on esim. läntisessä maailmassa ylivoimaisesti yleisin puutostauti, ja merkittävänä syynä tähän länsimaissa on nimenomaan aatteelliset ruokavaliot joissa hyvin rautaa sisältäviä ruoka-aineita jätetään aattellisista syistä pois.


Se, että jossain USAssa syödään terveyden kannalta liikaa liikaa lihaa ei ole järkevä syy jättää sitä täällä kokonaan pois. Kaikkien terveyden kannalta parempi olisi, että joka paikassa sitä syötäisiin sopivan pieniä määriä, eikä kukaan jättäisi sitä pois ruokavaliostaan.
Tästä lihan tarpeellisuudesta löytyy aika hyvää dataa esim. Maasai ja Kikiuy heimojen vertailussa:


"This report contains a most interesting and valuable account of the influence of nutrition on the physical condition of two African tribes, the Masai and the Akikuyu."

"The two tribes differ very markedly in their diet, in the main
one being carnivorous and the other vegetarian, and just as markedly in their physique."

"The full grown male
Masai is, on the average, five inches taller, twentythree pounds heavier and with muscular strength some fifty per cent. greater than the full grown male Kikuyu. The Masai live for the most part on a diet with a relatively high content of protein, fat and calcium, whereas the Kikuyu diet is rich in carbohydrate and relatively poor in calcium."

maasai.jpg
 
Oma teoria: kun kolesterolia ei saa ravinnosta niin maksa ylituottaa sitä. Ainakin mulla.
Näin se perusterveellä ihmisellä toimiikin.

Ongelmia tuottaa se alkoholi, tupakka ja ylipaino. Insuliiniresistenssi pahimpana, joka on suoraa seurausta liiallisesta hiilihydraatista ruokavaliossa. Kaikki nämä erikseen ja yhdistelmänä sekoittaa rasva-aineenvaihdunnan. Lääketeollisuus on sitten näihin tuputtamassa opettamiensa lääkäreiden välityksellä tuputtamassa erilaisia lääkkeitä, jotka eivät korjaa sitä pinnan alla olevaa ongelmaa, vaan lieventävät niitä oireita. Suurimpana rahasampona statiinit

Kuinka moni tietää, että aivot tekevät kaiken oman kolesteroolin? Aivot on suojattu muusta verenkierrosta Blood-Brain-Barrierilla. 20% kaikesta kolesteroolista on aivoissa. Statiinit menee tuosta BBB:stä läpi että hujahtaa, ja sekoittaa aivojen koleteroolituotannon. Siksi usein muistisairauksista puhutaan tyypin 3 diabeteksenä, sillä suuri osa muistisairauksista kärsivistä syö statiineja.
Kolesteroolia tarvitaan kaikkeen hormoonitoimintaan. Erityisen tärkeää se on naisilla. Silti tuota elämälle tärkeää ainetta halutaan lääkkellisesti alentaa, vaikka se kuuluu täysin kehon normaaliin toimintaan.


"Emerging evidence suggests that “leanness” and good metabolic health markers may predict larger increases in LDL cholesterol (LDL-C) in response to carbohydrate restriction."

MUOKS: Tässä seuranta tutkimus tuolle edelliselle:


"There were 80 KETO individuals with carbohydrate restriction-induced LDL-C ≥190 mg/dL, high-density lipoprotein cholesterol ≥60 mg/dL, and triglyceride levels ≤80 mg/dL, without familial hypercholesterolemia, matched 1:1 with MiHeart subjects for age, gender, race, hyperlipidemia, hypertension, and smoking status. Coronary artery calcium and coronary computed tomography angiography (CCTA) were used to compare coronary plaque between groups and correlate LDL-C to plaque levels."

"Coronary plaque in metabolically healthy individuals with carbohydrate restriction-induced LDL-C ≥190 mg/dL on KETO for a mean of 4.7 years is not greater than a matched cohort with 149 mg/dL lower average LDL-C. There is no association between LDL-C and plaque burden in either cohort."

Ns. perusterveillä ihmisillä se korkea LDL ei näytä aihettavan minkäänlaista kalkkeumaa verisuonten seinämiin. Ko. tutkimus tulee jatkumaan ja ainakin itse seuraan tuota suurella mielenkiinnolla.
 
Viimeksi muokattu:
Menee kyllä enemmän sillaipäin, että ihmiset joilla on aatteellisia syitä vältellä eläinkunnan tuotteita keksivät vaikka millaista mentaaliakrobatiaa siitä, että kiistetään esim. kreatiinin tai B12-vitamiinin tärkeyttä ihmiselle, kun tieteen faktat ja oma ideologia ei kohtaa.

Samoin kiistetään sitä selkeää tieteellistä faktaa, että eläinkunnan tuotteet on ylivoimaisesti paras raudanlähde.

Ja raudanpuute(anemia) on esim. läntisessä maailmassa ylivoimaisesti yleisin puutostauti, ja merkittävänä syynä tähän länsimaissa on nimenomaan aatteelliset ruokavaliot joissa hyvin rautaa sisältäviä ruoka-aineita jätetään aattellisista syistä pois.


Se, että jossain USAssa syödään terveyden kannalta liikaa liikaa lihaa ei ole järkevä syy jättää sitä täällä kokonaan pois. Kaikkien terveyden kannalta parempi olisi, että joka paikassa sitä syötäisiin sopivan pieniä määriä, eikä kukaan jättäisi sitä pois ruokavaliostaan.
Kyse tässä terveydelle haitallisesta "carnivore" dieetistä on siinä, että pitäisi syödä pelkästään rasvaa ja lihaa. Siis ainoastaan näitä. Jotkut syönevät myös kananmunaakin, mutta toisaalta kananmunissa on 2/3 terveydelle hyödyllistä HDL- rasvoja joten aivan kaikki tuota "dieettiä" noudattavat eivät munia edes käytä. Monet kelpuuttavat vain LDL rasvan ravinnossaan.

Ja jonkin verran katsonut näitä carnivoren "ilosanomaa" levittävien youtube videoita, sieltä löytyy mm. sellaista juttua ettei ihminen vitamiineja edes tarvitse ( jotkut jopa kieltävät keripukin olemassaolon!), kuidut ovat samoin kuulema haitallista, kuulema sama syödä muovisilppua ynnä muuta vähemmän järkevää. Ja jatkuvasti taustalla näillä sankareilla on luja usko siihen ettei käytännössä mitkään ihmisen tekemät tutkimukset terveelliseksi tiedetystä ruokavaliosta pidä paikkaansa, ihan vaan koska kuulema niiden taustalla salaliitto. Tämä aihehan on sellainen että ainakin osin siis kuuluisi salaliittoteoriat- ketjuunkin.

Yksi keino terveellisestä ruokavaliosta on katsoa vaikkapa isoa massadataa, eli kokonaisten valtioiden eliniän odotteita ja myös niitä toteutuneita elinikiä. Maailmasta löytyy muutama maa, ja tiettyjä alueita, joiden kansalaiset elävät huomattavan terveinä, huomattavan pitkään. Nimenomaan painotan että terveenä ja pitkään. On ollut mielenkiintoista tutustua näiden valtioiden ruokatapoihin. Alla vähän listaa:

-Okinawa, Japani: Ruokavalio pääosin kala- ja kasvisvoittoista.
-Ikaria, Kreikka: Ruokavalio noudattelee välimerellistä dieettiä + runsaasti pehmeitä kasvisöljyjä
-Nicoyan niemimaa, Costa Rica: Pääosin papuja, maissia, runsaasti hedelmiä
-Sardinia, Italia: eniten satavuotiaita miehiä. Ruokavalio pääosin täysjyväviljaa, papuja, vihanneksia, hedelmiä
-jne
 
Viimeksi muokattu:
Carnivoren huonot puolet on myös että pitäisi jatkaa samalla yksitoikkoisella ruokavaliolla ikuisesti jos haluaa pitää painon siellä millä sen caenivorella sai. Toisekseen lihaskuntoharjoittelu tai intensiivinen liikunta on mahdotonta koska kehossa on vain minimaalinen määrä hiilareita. Eikä se olotila nyt niin hyvä ole vaikka energinen fiilis onkin aterioiden välissä.

Kolme suurta syytä miksi toi on huono ruokavalio. Ainut asia miksi toi voisi olla hyvä on jotkut terveydelliset syyt, muuten ihan turha, koska viimeistään kahdessa vuodessa muutenkin kyllästyy ja alkaa tankkaa hiilareita ja sit onkin paluu normaliin. Se lista mitä voi syödä on niin lyhyt että on mahdotonta pitää kiinni vuosikausia. Se on myös iso sosiaalinen este joka jättää vegaanitkin kylmäksi.
 
Yksi keino terveellisestä ruokavaliosta on katsoa vaikkapa isoa massadataa, eli kokonaisten valtioiden eliniän odotteita ja myös niitä toteutuneita elinikiä. Maailmasta löytyy muutama maa, joiden kansalaiset elävät huomattavan terveinä, huomattavan pitkään. Nimenomaan
Olen tutkinut tätä paljon ja katsonut dokumentteja noista paikoista kun haluan elää vanhaksi. Ravinto (prosessoimaton) on vain pieni mutta varmaan tärkeä osa. Näissä paikoissa on Suomea paljon kesäisempi ilmasto. Lisäksi elämäntyyli on noissa huomattavasti vähemmän stressaavaa kuin normaaleissa länsimaisissa kaupungeissa. Joogan tyyliset harrastukset ja yhteisöllisyys vaikuttavat myös.

Tässä yksi hyvä dokumentti aiheesta: Satavuotiaiden salaisuus
 
Ongelmia tuottaa se alkoholi, tupakka ja ylipaino
Jos terveys on tavoitteena niin taitaa tosiaan olla parempi ROI näiden välttämisellä ja sillä että pysyy fyysisesti aktiivisena, kuin sillä että yrittää noudattaa jotain ihmeellistä ruokavaliota. Kuten tässä tapauksessa, niin siitä on pahimmillaan vain haittaa, kun alkaa noudattaa joidenkin puoskareiden ohjeita:
Nyt on kuuma ketju ja kolesteroli mainittu niin kerronpa oman kokemukseni.

Aikanaan työterveys mittauksissa kolesteroliarvot olivat hieman koholla. Taisi olla parina vuotena peräkkäin niin lääkäri sanoi että tarttis tehrä jottain. Vaihtoehtoina ruokailutottumusten muutos tai lääkitys tai mielellään molemmat. No perkele valitsin ensimmäisen ja sain tarkan listan mitä ruokia pitää välttää. Noudatin ohjetta tarkasti ja vuoden päästä innoissani seuraavaan mittaukseen. Nyt pitäisi tulla viitteissä olevat lukemat. Mutta arvot olivatkin nousseet!

Ajattelin fuck it, syön mitä haluan ja otan sitten vaikka lääkityksen. Tuli seuraava mittaus ja kaikki rasva-arvot olivat viitteissä! Sen jälkeen ei ole ollut ongelmaa.

Oma teoria: kun kolesterolia ei saa ravinnosta niin maksa ylituottaa sitä. Ainakin mulla.
 
Ja jonkin verran katsonut näitä carnivoren "ilosanomaa" levittävien youtube videoita, sieltä löytyy mm. sellaista juttua ettei ihminen vitamiineja edes tarvitse ( jotkut jopa kieltävät keripukin olemassaolon!), kuidut ovat samoin kuulema haitallista, kuulema sama syödä muovisilppua ynnä muuta vähemmän järkevää. Ja jatkuvasti taustalla näillä sankareilla on luja usko siihen ettei käytännössä mitkään ihmisen tekemät tutkimukset terveelliseksi tiedetystä ruokavaliosta pidä paikkaansa, ihan vaan koska kuulema niiden taustalla salaliitto. Tämä aihehan on sellainen että ainakin osin siis kuuluisi salaliittoteoriat- ketjuunkin.
Lihasta saa kaiken tarpeellisen. Siinä on C-vitamiiniakin. Se tiedettiin jo Napoleonin aikoina.


"At the siege of Alexandria, the meat of young Arab horses relieved an epidemic of scurvy."
 
Toisekseen lihaskuntoharjoittelu tai intensiivinen liikunta on mahdotonta koska kehossa on vain minimaalinen määrä hiilareita.
Juoksen noin 60km viikossa. Vauhtilenkit onnistuu aivan samalla tavalla kuin vielä hiilareita syödessä.

Eddie Hall aloitti 7 viikkoa sitten carnovoren. Voit somesta seurata kuinka huonosti hänellä nyt menee.

Tässä Tim Noakesin luento hiilihydraateista ja rasvoista. Mies oli kehittämässä ensimmäisiä hiilarigeelejä ja on sittemmin kääntänyt kelkkansa. Hänkin kova juoksija aikoinaan ja sai hiilareilla alkavan tyypin 2-diabeteksen. Näin käy yllättävän monelle urheilijalle.

 
Viimeksi muokattu:
Juoksen noin 60km viikossa. Vauhtilenkit onnistuu aivan samalla tavalla kuin vielä hiilareita syödessä.

Eddie Hall aloitti 7 viikkoa sitten carnovoren. Voit somesta seurata kuinka huonosti hänellä nyt menee.

Joo oon kuullut että toi ei ole ongelma joillain ihmisillä, tai sitten se on vain mulla ongelma. En pysty juosta kilometriä pidempään kun vetää ihan löysäksi. Lihaskuntoharjoitus tyssää heti. Puhun siis kun 5-10g hiilaria tankattuna viimeiseen 6h ja pitäis treenata. Myös alkaa krampittaa mutta magnesium vissiin jeesaa. Kevyt kävely kuitenkin normi energiat.
 
Jos terveys on tavoitteena niin taitaa tosiaan olla parempi ROI näiden välttämisellä ja sillä että pysyy fyysisesti aktiivisena, kuin sillä että yrittää noudattaa jotain ihmeellistä ruokavaliota. Kuten tässä tapauksessa, niin siitä on pahimmillaan vain haittaa, kun alkaa noudattaa joidenkin puoskareiden ohjeita:
Itsellä loppui pään hilseily kokonaan, korviin ei tule enää vaikkua, nukun yöni kuin tukki, energiatasot tasaiset koko päivän. Iho-ongelmat loppuivat. En ole saanut yhtään näppylää iholle kun jätin hiilarit pois.
Ajottainen veri ulosteen seassa loppui kuin seinään (kärsin siis jokinasteisesta suolisto-ongelmasta). Juostessa hengitys onnistuu pelkästään nenän kautta. Ennen piti suu auki haukkoa happea. Tuntuu kuin suodatin olisi otettu keuhkoista pois.
Suosittelen kaikkia ainakin koleilemaan, mitä se hiilareiden pois jättäminen saa aikaan. Itsellä nuo muutokset oli niin mullistavia, että tämä ruokavalio on tullut jäädäkseen. Ehkä jossain vaiheessa lisäilen lautaselle jotain muutakin, mutta se nää nähtäväksi.

Lyhytaikaisella kokeilulla et saa millään tavalla sitä omaa terveyttä pilattua, mutta huomaat hyvinkin nopeasti ne edut. Samalla saat jonkinnäköisen vertailukohdan miten oma fenotyyppi toimii. Jos et huomaa mitään eroa, niin syöt sitten sen jälkeen niin kuin ennenkin. Ei sen kummempaa.
 
Joskus kun karppaus oli suosittua jotkut (jopa akateemisesti koulutetut) kivenkovaan väittivät että huomaavat lenkillä (tai muussa urheilussa) kun hiilarivarastot ovat tyhjät ja kroppa siirtyy polttamaan rasvaa. Ensin tulee väsymys hetkeksi ja sitten god mode jolloin kroppa on metabolic torch. :D

Ihmisen mieli on jännä.
 
Joo oon kuullut että toi ei ole ongelma joillain ihmisillä, tai sitten se on vain mulla ongelma. En pysty juosta kilometriä pidempään kun vetää ihan löysäksi. Lihaskuntoharjoitus tyssää heti. Puhun siis kun 5-10g hiilaria tankattuna viimeiseen 6h ja pitäis treenata. Myös alkaa krampittaa mutta magnesium vissiin jeesaa. Kevyt kävely kuitenkin normi energiat.
Rasva-adaptaatio ei tapahdu ihan hetkessä. Joillakin siinä menee pari viikkoa, toisilla puolikin vuotta. Keho oppiii koko ajan käyttämään niitä rasvoja tehokkaammin hyödykseen. Itselläkin ensimmäisellä lenkillä ihan aikasemman pk-lenkin vauhdeilla sykkeet nousi 130->165. Nyt ne on reippaan puolen vuoden jälkeen aivan samat kuin hiilareilla.
 
Joskus kun karppaus oli suosittua jotkut (jopa akateemisesti koulutetut) kivenkovaan väittivät että huomaavat lenkillä (tai muussa urheilussa) kun hiilarivarastot ovat tyhjät ja kroppa siirtyy polttamaan rasvaa. Ensin tulee väsymys hetkeksi ja sitten god mode jolloin kroppa on metabolic torch. :D

Ihmisen mieli on jännä.
Tuohan ihan oikeasti tapahtuu. Keho polttaa glukoosit loppuun ja joudutaan menemään rasvoille. Se on monelle kova paikka, jos tuota ei ole treenannut.

Näin se keho toimii, kun se käyttää pelkkiä rasvoja. 5 maratonia viiteen päivään. Paastolla.
 
Epidemiologisten tutkimusten tai meta-koosteiden sijaan pitää siis noudattaa "kokemuksia" ja n=1 tutkimuksia.

Samoin on salaliitto koko tiedemaailmassa, mutta sitten jos läpinäkyvästi tienaa sillä että suoltaa jotain dieettiä 24/7 se on parasta ikinä.

Nooh, jatkaakaa :thumbsup:
 
Paitsi julkinen eutanasia väärin ajatteleville tai satunnaisesti kiinni saataville, ja sen kyllä valde maksaa.


Jaa että pelkästään järjestelmän hyväksi- tai väärinkäyttäjille? Sehän on pitkälti jo toteutunut. Harva työssäkäyvä jaksaa mihinkään arvauskeskukseen kysellä aikoja vaan penarin nokka kääntyy Mehiläisen suuntaan, oli sitten maksajana vakuutusyhtiö, työnantaja tai artisti itse. En ainakaan itse ole kiinnostunut kyselemään, mitä joku ensi viikolla tavattavissa oleva hoitaja on mieltä siitä saanko tavata marraskuussa tiistaiaamuna työhönsä kyllästyneen lääkärin suolakaivoksessa, jos kerran viiteen vuoteen tulee huoli. Otan kyllä yhteyttä sellaiseen klinikkaan, jossa pääsen esittämään asiani huomenna suoraan lekurille.
Monta pallolaajennusta tehdään julkisella puolella? Käsittääkseni kaikki kallis erikoissairaanhoito jolla henget pelastetaan on julkisesti rahoitettua. Yhteiskunta on päättänyt että ei oo kiva antaa ihmisten kuolla vaikka se syy olisi omaa tyhmyyttä.

Pikkuvaivat ja ennaltaehkäisy sitten terkkareissa joka ei tosiaan välttämättä toimi hyvin, mutta siitä vääntäminen ei tähän ketjuun kuulu.
 
Nää dieetit on ihan samanlaisia ilmiöitä ja about yhtä hyödyllisiä kuin jotkut tamagotchit. Alussa hype, sitten into laantuu ja lopuksi homma unohtuu. Ja sitten sama rundi uudelleen eri nimellä, toisin siis kuin tamagothci.
 
Carnivoren huonot puolet on myös että pitäisi jatkaa samalla yksitoikkoisella ruokavaliolla ikuisesti jos haluaa pitää painon siellä millä sen caenivorella sai. Toisekseen lihaskuntoharjoittelu tai intensiivinen liikunta on mahdotonta koska kehossa on vain minimaalinen määrä hiilareita. Eikä se olotila nyt niin hyvä ole vaikka energinen fiilis onkin aterioiden välissä.

Kolme suurta syytä miksi toi on huono ruokavalio. Ainut asia miksi toi voisi olla hyvä on jotkut terveydelliset syyt, muuten ihan turha, koska viimeistään kahdessa vuodessa muutenkin kyllästyy ja alkaa tankkaa hiilareita ja sit onkin paluu normaliin. Se lista mitä voi syödä on niin lyhyt että on mahdotonta pitää kiinni vuosikausia. Se on myös iso sosiaalinen este joka jättää vegaanitkin kylmäksi.
Hiilareiden kokonaan poisjättäminen aiheuttaa kyllä keholle haasteita. Esimerkiksi lihaskasvu kärsii huomattavasti, useastakin syystä. Tietenkään läheskään kaikkia ei lihasten kunto sinällään edes kiinnosta, vaikka terveet voimakkaat lihakset on tutkimuksin yhdistetty myös terveeseen vanhuuteen. Hyötyjä hyvästä lihaskunnosta on todella monia, niitä tuskin täytyy alkaa listaamaan.

Lihasten ja maksan hiilihydraattivarastot ovat erittäin tärkeä polttoainetankki vähänkään kovatehoisemmassa treenissä. Hiilareiden poistaminen ruokavaliosta pudottaa lihasten hiilarivarastot muutamissa päivissä erittäin olemattomalle tasolle, tiputusta on jopa 85% normaalista. Eli tämä näkyy kyllä esim. voimaharjoittelussa, kun ei ole polttoainetta vain tehdä kovempia treenejä, pakko treenata vaikkapa pienemmillä painoilla, vähemmillä toistoilla.

Tämän lisäksi mikäli syö liian vähän hiilihydraatteja, kehitys kärsii myös ihan lihassäie/solutasolla sillä lihasproteiinien valmistus kärsii. Asiaa avattu vaikkapa allaolevassa artikkelissa:

 
Oma käsitykseni on, että nykyään pitäisi aina mittata lipoA1 ja lipoB lisäksi, jotta saataisiin parempi käsitys kokonaistilanteesta. Suurimolekyylisillä partikkeleilla ei ole negatiivista vaikutusta verisuonistoon ts. eivät kerry verisuoniston ehjiin seinämiin. Matala -asteinen tulehdustila (indikaattoreina/aiheuttajina esim. DM2, herkkä CRP, tupakointi jne) taas on haitallinen ja johtaa pienimolekyylisten partikkelien kertymiseen verisuonistoon. Nykyään usein puhuttaan vain pelkästä LDL:stä, vaikka mielekkäämpää olisi juuri nämä em. kokeet. Lisäksi esim. HDL/trigly suhde toiminee hyvänä indikaattorina itsessään.
Valtimotaudin kehittymisessä olennaista on hiukkasten takertuminen valtimoiden seinämään. Tämä on välttämätön ja yksistään riittävä tapahtuma aloittamaan koko prosessi. Kiinnittymisestä vastaa LDL-hiukkasen rakenneproteiini, apoB. Se ei muutu, olipa partikkeli minkä kokoinen hyvänsä. Proteiinin rakenteesta johtuen voidaankin sanoa, että kaikki apoB:tä sisältävät hiukkaset voivat aiheuttaa valtimotautia. Eli summsummarum, sillä partikkelikoolla ei ole yhtään mitään väliä.

Se toki on huomattu että aihetta (LDL:n paskuutta) kierretään kun kissa kuumaa puuroa tietyissä ruokavaliopiireissä. Aivan sama pätee HDL Trigly -suhteen mittauksiin. Voihan noita toki mittailla mutta se ei muuta sitä faktaa että LDL on syytekijä. Ylimääräinen kolesteroli itsessään jo ylläpitää tulehdusta sakkautumalla teräviksi kolesterolikiteiksi. Tämäkään ei ole riippuvainen hiukkasten koosta – kaikenkokoisissa apoB:tä sisältävissä hiukkasissa on kolesterolia. Kun sitä kertyy tarpeeksi yhteen paikkaan, saostumiskynnys ylittyy ja seurauksena on kiteitä.

Kolesterolidenialisti on onneksi helppo tunnistaa... Näiden sankareiden mukaan joku primäärinen syy aiheuttaa verisuonissa matala-asteisen tulehduksen joka toimii alustana ateroskleroosin kehittymiselle. Primäärisyyksi on ehdotettu bakteeri-infektiota, ruokavalion sokeria, ylipainoa yms. Lähes kaikki käy, kunhan se EI ole LDL:n kertyminen valtimoiden seiniin.
 
Hiilareiden kokonaan poisjättäminen aiheuttaa kyllä keholle haasteita. Esimerkiksi lihaskasvu kärsii huomattavasti, useastakin syystä. Tietenkään läheskään kaikkia ei lihasten kunto sinällään edes kiinnosta, vaikka terveet voimakkaat lihakset on tutkimuksin yhdistetty myös terveeseen vanhuuteen. Hyötyjä hyvästä lihaskunnosta on todella monia, niitä tuskin täytyy alkaa listaamaan.
Tämä sinun kannattaa kertoa esim. Eddie Hallille, että mies menettaa lihaksensa, jos jatkaa tuota:
 
Valtimotaudin kehittymisessä olennaista on hiukkasten takertuminen valtimoiden seinämään. Tämä on välttämätön ja yksistään riittävä tapahtuma aloittamaan koko prosessi. Kiinnittymisestä vastaa LDL-hiukkasen rakenneproteiini, apoB. Se ei muutu, olipa partikkeli minkä kokoinen hyvänsä. Proteiinin rakenteesta johtuen voidaankin sanoa, että kaikki apoB:tä sisältävät hiukkaset voivat aiheuttaa valtimotautia. Eli summsummarum, sillä partikkelikoolla ei ole yhtään mitään väliä.

Se toki on huomattu että aihetta (LDL:n paskuutta) kierretään kun kissa kuumaa puuroa tietyissä ruokavaliopiireissä. Aivan sama pätee HDL Trigly -suhteen mittauksiin. Voihan noita toki mittailla mutta se ei muuta sitä faktaa että LDL on syytekijä. Ylimääräinen kolesteroli itsessään jo ylläpitää tulehdusta sakkautumalla teräviksi kolesterolikiteiksi. Tämäkään ei ole riippuvainen hiukkasten koosta – kaikenkokoisissa apoB:tä sisältävissä hiukkasissa on kolesterolia. Kun sitä kertyy tarpeeksi yhteen paikkaan, saostumiskynnys ylittyy ja seurauksena on kiteitä.

Kolesterolidenialisti on onneksi helppo tunnistaa... Näiden sankareiden mukaan joku primäärinen syy aiheuttaa verisuonissa matala-asteisen tulehduksen joka toimii alustana ateroskleroosin kehittymiselle. Primäärisyyksi on ehdotettu bakteeri-infektiota, ruokavalion sokeria, ylipainoa yms. Lähes kaikki käy, kunhan se EI ole LDL:n kertyminen valtimoiden seiniin.
Niin. Käsittääkseni apoB:n määrä voi olla viitteissä, joka kuitenkin näkyy LDL:n nousuna ollen jokseenkin vähähaittaista. Itse haluaisin tietää, mistä johtuu se, että jotkut voivat vetää tupakkaa ja rasvaa miten haluaa eikä mitään sydän -ja verisuoniongelmia silti näy. Näitäkin löytyy yllättävän paljon. Sitten taas toiaaalta jotkut elää siistillä ruokavaliolla ja sepelvaltimotauti diagnosoidaan alle 60v, ilman tupakointia. Onko meillä sitten vaan geneettinen alttius niin kova tähän liitttyen? Osaatko kertoa, miksei finriski -laskuri huomioi LDL osuutta kokonaisriskiä arvioitaessa?
 
toiaaalta jotkut elää siistillä ruokavaliolla ja sepelvaltimotauti diagnosoidaan alle 60v
Tähän liittynee ensinnäkin se, että käsitys "siististä ruokavaliosta" on vielä varsin hatara ja röpelö ja sitäkin vaikeammin todennettava. Lisäksi 60 on aika korkea raja-arvo iälle ja muutama slaagi voi olla alla jo viisikymppisellä. Toki tuntemani tapaukset eivät ole varsinaisesti eläneet minkään määritelmän mukaisesti siistillä ruokavaliolla, mutta silmiinpistävimpänä seikkana en pitäisi paria höyrymakkaraa. Näillä on myös ollut stressiä, vitutusta, työkeskeisyyttä ja unen puutetta riittämiin.
 
Tähän liittynee ensinnäkin se, että käsitys "siististä ruokavaliosta" on vielä varsin hatara ja röpelö ja sitäkin vaikeammin todennettava. Lisäksi 60 on aika korkea raja-arvo iälle ja muutama slaagi voi olla alla jo viisikymppisellä. Toki tuntemani tapaukset eivät ole varsinaisesti eläneet minkään määritelmän mukaisesti siistillä ruokavaliolla, mutta silmiinpistävimpänä seikkana en pitäisi paria höyrymakkaraa. Näillä on myös ollut stressiä, vitutusta, työkeskeisyyttä ja unen puutetta riittämiin.
Juu. Lähinnä jos on elänyt vaikkapa välimerellisellä ruokavaliolla, liikkunut paljon, normaalipainoinen, ei tupakoi jne niin siitä huolimatta saattaa olla piilevä sepelvaltimotauti. Uskoisin myös esim. stressin ja vähäunisuuden olevan osasyinä. Mutta kaikkiaan siis monen osatekijän summia nämä varmasti ovat ja tutkimukstuloksia löytyy joka suuntaan.

Tässä nyt vielä pohdintaa yhden tutkimuksen silmin. Tämä lääkärismies vaikuttaa ihan pätevältä kyllä. Mitään sidonnaisuutta tai mielipidettä ei nyt häneen liittyen muuten ole. Tässä vaan pyrkii itselleen muodostamaan kokonaiskuvaa tästäkin asiasta.

 
Viimeksi muokattu:
Joskus kun karppaus oli suosittua jotkut (jopa akateemisesti koulutetut) kivenkovaan väittivät että huomaavat lenkillä (tai muussa urheilussa) kun hiilarivarastot ovat tyhjät ja kroppa siirtyy polttamaan rasvaa. Ensin tulee väsymys hetkeksi ja sitten god mode jolloin kroppa on metabolic torch. :D

Ihmisen mieli on jännä.
Tämä ei ole mikään myytti vaan ihan yleisesti tunnettu ilmiö jota kutsutaan termillä "runner's high". Jokainen voi tämän ihan itse todeta jos saa pidettyä läskipersettään liikkeellä riittävän pitkään ja tehokkaasti. Se, tapahtuuko tämä puolen vai kahden tunnin jälkeen ja johtuuko se hiilari->rasva polttoainevaihdoksesta on sitten eri asia.
 
Tässä nyt vielä pohdintaa yhden tutkimuksen silmin. Tämä lääkärismies vaikuttaa ihan pätevältä kyllä. Mitään sidonnaisuutta tai mielipidettä ei nyt häneen liittyen muuten ole. Tässä vaan pyrkii itselleen muodostamaan kokonaiskuvaa tästäkin asiasta.


Tämä lääkärismies kuitenkin käyttää Tim (Timothy David) Noakes :n tutkimusta lähteenä ... Ja samainen Timppa myy kirjoja amazonissa. Joko arvaat mitä kirjat käsittelee ja mitä pyritään kiertämään (edelleen) kun kissa kuumaa puuroa ?

Mutta anyway, eihän sillä ruokavaliolla ole väliä jos sillä saadaan arvot parempaan kuosiin tahi pidettyä ne kondiksessa ja ruokavalion noudattaja jaksaa hyvin.
 
Näihin juttuihin olisi hyvä toimittajankin laittaa edes muutama tukimus liitteeksi, että tietää mistä nuo väitteet on peräsin.
Hiilihydraattien merkitys kovaa treenaavilla on näytetty toteen jo vanhoissa, klassisissa urheiluravitsemuksen tutkimuksissa. Nykyisin siis kuulunee jo ihan yleissivistykseen. Tutkimuksia aiheesta on lukuisia.

Hiilihydraatit toimivat kovassa rasituksessa ensisijaisena energianlähteenä, mutta tämän lisäksi hiilihydraatit nostavat veren insuliinitasoa mikä auttaa kuljettamaan glukoosia ja aminohappoja lihaksiin. Tämä prosessi edistää siis lihaskasvua ja palautumista. Hiilihydraatit siis tukevat proteiinisynteesiä. Mutta hiilihydraattien merkityksestä urheilussa on löydetty muitakin merkityksiä, josta enemmän alla:



Yhteenveto tutkimuksesta suomennettuna:
"Ruokavalion hiilihydraattirajoitukset lisäävät BCAA:n hapettumista ja heikentävät lihasten hypertrofiaa ja anaerobista suorituskykyä, mikä viittaa siihen, että urheilijoiden, joiden on suoritettava korkean intensiteetin harjoituksia, olisi harkittava hiilihydraatteja rajoittavien ruokavaliostrategioiden välttämistä."
 
Eipä ole Maasait ajan saatossa kuolleet sukupuuttoon tällä vaarallisella carnivore dieetillä.

Totta. Hyvä pointti. Eivät ole nuoret soturit kuolleet 15-vuoden aikana.

The myth that the Masai eat nothing but milk, blood and meat is derived from the idealized diet of young warriors called moran, a diet that men only eat for 15 years of their life and that women never eat. Näin siis kirjoittaa pitkän linjan antropologi Christoper Masterjohn tuolla. Tuo Maasain ruokavalio on muuten aika yleinen vertaus tietyissä piireissä :)



Jos mietitään Maasai -heimoa vielä enemmän niin heillä on geenien puolesta esim. aivan käsittämättömän hyvä kolesterolin hyväksikäyttö järjestelmä. Tokihan he myös liikkuvat käytännössä kokoajan.

”In contrast to white-americans who have a limited maximal absorption capacity of 300mg of cholesterol, the Masai could absord more than 650mg cholesterol. Compared with the 25% suppression of synthesis found in white Americans, the Masai could suppress 50% of their endogenous cholesterol synthesis”.

Cardiovascular disease in the tropics. IV. Coronary heart disease

”Cholesterol intakes were below 220 mg/day. Energy intakes were inadequate and were between 65% and 80% of the recommended daily intakes based on body weight, or 50% and 60% of the RDI based on age/physiological status. It is suggested that this is the reason why serum lipid levels are not high”.


http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/03670244.1993.9991299


Toki joku yksinkertaisempi kaveri voi ajatella tämän tiimoilta, että koska alkuperäiskansa kuten maasai niin minäkin.. sitten maataan sohvalla perse homeessa, katsellaan netflixiä (tai suolletaan skeidaa forumeille) rasvainen sonnipihvi lautasella ja ollaan niin hiton alkuperäiskansaan vertautuvia :D .. Ainiin, eikä niillä geeneillä niin väliä.
 
Lihasta saa kaiken tarpeellisen. Siinä on C-vitamiiniakin. Se tiedettiin jo Napoleonin aikoina.

"At the siege of Alexandria, the meat of young Arab horses relieved an epidemic of scurvy."

Pelkästä lihasta ei kyllä saa kaikkea tarpeellista, mutta jos sen elukan syö kokonaan sisäelimiä myöten (mitä harva "karnivori" tekee), niin tilanne on eri. Voin luvata, että nuo hepat on kyllä kaluttu täysin luita myöten, todennäköisesti ne luutkin on vähintään keitetty, jotta saataisiin luuytimenkin ravintoaineet talteen.

---

Noin muuten tälleen sivusta keskustelua katsomalla tuntuu, että tässä puhutaan vähän eri asioista. Korkean LDL:n ja sydän-verisuonisairauksien välillä on varsin selvä ja tieteellisesti robusti yhteys. Sitten taa se mikä sitä korkeaa LDL:ää oikeasti aiheuttaa ja miksi kaikilla ihmisillä korkea LDL ei aiheuta ongelmia, ei olekaan enää ihan yhtä selvää. Varsin ilmeistä on, että ymmärryksessä on jonkin sortin aukko on, mutta varsin tyypilliseen tapaan "ortodoksiaa" edustavat tutkijat eivät oikein halua myöntää sellaisen olemassaoloa, vaikka se heistä vähän huonoja tiedemiehiä tekeekin.

En ole lääkäri tai edes ravintotieteilijä, vaan peruskoulutukseltani (enemmän tai vähemmän) biologi, joten minulla ei sinänsä ole natsoja aiheesta alkaa hirveästi meuhkaamaan suuntaan tai toiseen, mutta ihan silleen "ensimmäisten periaatteiden" ajattelun pohjalta pitäisin aika helvetin epätodennäköisenä, että "kova rasva ruoassa == korkea LDL ja sydäntauti" selittäisi kaiken, kun huomioidaan miten järjettömän monimutkainen psykofyysinen kokonaisuus ihmiskeho noin muuten on.

Se on ihan selvää, että hiilareita saadaan nykyään ihan vitusti liikaa (ja, että sokeriin/hiilareihin liittyy kaikenlaista fuckeryä teollisuus-tieteellisen kompleksin puolella) ja sillä on hyvin todennäköisesti kaikenlaisia negatiivisia kansanterveydellisiä vaikutuksia, varsinkin kun se yhdistetään liikkumattomuuteen. Henkilökohtaisesti syyllistyn molempiin, vaikka yritänkin noudattaa "kohtuus kaikessa" - periaatetta ruokavalioni kanssa. Herkulliset asiat on vaan liian herkullisia ja lapsiarki tarjoaa liikaa käteviä tekosyitä liikkumattomuudelle...
 
Viimeksi muokattu:
Lihasta saa kaiken tarpeellisen. Siinä on C-vitamiiniakin. Se tiedettiin jo Napoleonin aikoina.


Pelkästä lihasta ei kyllä saa kaikkea tarpeellista, mutta jos sen elukan syö kokonaan sisäelimiä myöten (mitä harva "karnivori" tekee), niin tilanne on eri. Voin luvata, että nuo hepat on kyllä kaluttu täysin luita myöten, todennäköisesti ne luutkin on vähintään keitetty, jotta saataisiin luuytimenkin ravintoaineet talteen.

---

Noin muuten tälleen sivusta keskustelua katsomalla tuntuu, että tässä puhutaan vähän eri asioista. Korkean LDL:n ja sydän-verisuonisairauksien välillä on varsin selvä ja tieteellisesti robusti yhteys. Sitten taa se mikä sitä korkeaa LDL:ää oikeasti aiheuttaa ja miksi kaikilla ihmisillä korkea LDL ei aiheuta ongelmia, ei olekaan enää ihan yhtä selvää. Varsin ilmeistä on, että ymmärryksessä on jonkin sortin aukko on, mutta varsin tyypilliseen tapaan "ortodoksiaa" edustavat tutkijat eivät oikein halua myöntää sellaisen olemassaoloa, vaikka se heistä vähän huonoja tiedemiehiä tekeekin.

En ole lääkäri tai edes ravintotieteilijä, vaan peruskoulutukseltani (enemmän tai vähemmän) biologi, joten minulla ei sinänsä ole natsoja aiheesta alkaa hirveästi meuhkaamaan suuntaan tai toiseen, mutta ihan silleen "ensimmäisten periaatteiden" ajattelun pohjalta pitäisin aika helvetin epätodennäköisenä, että "kova rasva ruoassa == korkea LDL ja sydäntauti" selittäisi kaiken, kun huomioidaan miten järjettömän monimutkainen psykofyysinen kokonaisuus ihmiskeho noin muuten on.

Se on ihan selvää, että hiilareita saadaan nykyään ihan vitusti liikaa (ja, että sokeriin/hiilareihin liittyy kaikenlaista fuckeryä teollisuus-tieteellisen kompleksin puolella) ja sillä on hyvin todennäköisesti kaikenlaisia negatiivisia kansanterveydellisiä vaikutuksia, varsinkin kun se yhdistetään liikkumattomuuteen. Henkilökohtaisesti syyllistyn molempiin, vaikka yritänkin noudattaa "kohtuus kaikessa" - periaatetta ruokavalioni kanssa. Herkulliset asiat on vaan liian herkullisia ja lapsiarki tarjoaa liikaa käteviä tekosyitä liikkumattomuudelle...

Juu. Itseäkin aihe vain kiinnostaa ja repivää näyttöä löytyy joka suuntaan, vaikea muodostaa kokonaiskuvaa. Olen lähinnä päässyt siihen lopputulokseen, että asia on hyvin monimutkainen. Kaikkihan nämä ovat riskitekijöitä ja mitä useampaan laitetaan rasti, sitä enemmän riski kasvaa. Olen itse pyrkinyt tasapainoisuuteen ja yritän jkv vältellä kovia rasvoja sekä prosessoitua ruokaa noin ylipäänsä. Muuten aika vapaasti.
 
Juu. Itseäkin aihe vain kiinnostaa ja repivää näyttöä löytyy joka suuntaan, vaikea muodostaa kokonaiskuvaa. Olen lähinnä päässyt siihen lopputulokseen, että asia on hyvin monimutkainen. Kaikkihan nämä ovat riskitekijöitä ja mitä useampaan laitetaan rasti, sitä enemmän riski kasvaa. Olen itse pyrkinyt tasapainoisuuteen ja yritän jkv vältellä kovia rasvoja sekä prosessoitua ruokaa noin ylipäänsä. Muuten aika vapaasti.
Tutkimustietoa löytyy paljon ja valittettavan usein se tulee juurikin sieltä valmistavan tuotannon rahoituksen kautta. Hyvänä esimerkkinä lääkkeet, keinotekoiset makeutusaineet ja erilaiset hiilihydraattigeelit ja muut energiajuomat. Lähtökohtaisesti tehdään olettamus ja lähdetään tätä tukimaan, jos tutkimustulos ei ole halutunlainen, ei tutkimusta välttämättä julkaista ollenkaan. Tai siitä julkaistaan vain osa. Näistä esimerkkinä Pfeizer, joka on saanut moneen kertaan sakot hyötyjen liiottelusta ja haittojen vähättelystä. Ehkä teidän muiden mielestä tämä ei ole ongelma ja uskotte tutkijoiden hyvyyteen.
Jokaiseen hyvään tutkimukseen kuuluu aineistojen läpinäkyvyys. Jokainen voi esimerkiksi yrittää etsiä lääkevalmistajien statiinitutkimusten aineistoja. Yhtään ette löydä, sillä yksikään ei niitä julkaise. Laittaa ainakin minut ajattelemaan...
 
Jos mietitään Maasai -heimoa vielä enemmän niin heillä on geenien puolesta esim. aivan käsittämättömän hyvä kolesterolin hyväksikäyttö järjestelmä. Tokihan he myös liikkuvat käytännössä kokoajan.

sitten maataan sohvalla perse homeessa, katsellaan netflixiä (tai suolletaan skeidaa forumeille) rasvainen sonnipihvi lautasella ja ollaan niin hiton alkuperäiskansaan vertautuvia :D .. Ainiin, eikä niillä geeneillä niin väliä.
Tarvitseeko tuon eron edes johtua merkittävässä määrin tai ollenkaan perimästä? Ympäristötekijät ja elämäntapahan vähätellen sanoen maasailla poikkeavat länsimaisesta. Vähintään tapaustutkimus lienee mahdollinen sillä jossain on varmasti netflixin ja McDonald'sin väliin syntynyt lihava toimistotyötä tekevä henkilö jonka molemmat vanhemmat ovat maasaita.

En väitä tai tiedä, siksi kysynkin.
 
Tila
Keskustelu on suljettu.

Statistiikka

Viestiketjuista
261 155
Viestejä
4 533 481
Jäsenet
74 747
Uusin jäsen
Pablokisu

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom