miksi sitten tuntikausia hitsailivat per kaappi, niitä runko kuituja varmaankin?Siell ymmärtääkseni on ylimääränen kiepillä. Niillä on valmiita eri mittasii pätkiä ja valkkaa sopivimman ettei jää liian isolle kiepille.. näin ite ymmärtänyt
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
miksi sitten tuntikausia hitsailivat per kaappi, niitä runko kuituja varmaankin?Siell ymmärtääkseni on ylimääränen kiepillä. Niillä on valmiita eri mittasii pätkiä ja valkkaa sopivimman ettei jää liian isolle kiepille.. näin ite ymmärtänyt
No siitä ei ole tietoa... ehkä runkoja ja haara lähtöjä taloille.. missä muuten on haaroitettu kuitu eri taloille? Tienvarren kaapissa vai jossain kauempana?miksi sitten tuntikausia hitsailivat per kaappi, niitä runko kuituja varmaankin?
meillä ainakin tuossa tienvarren kaapissa, siitä lähtee pilli ja kuitu ehkä noin 10:een taloon ja sitten runko seuraavalle kaapilleNo siitä ei ole tietoa... ehkä runkoja ja haara lähtöjä taloille.. missä muuten on haaroitettu kuitu eri taloille? Tienvarren kaapissa vai jossain kauempana?
Millainen systeemi siinä on miten haaroitetaan kuitu eri taloillemeillä ainakin tuossa tienvarren kaapissa, siitä lähtee pilli ja kuitu ehkä noin 10:een taloon ja sitten runko seuraavalle kaapille
esim.Millainen systeemi siinä on miten haaroitetaan kuitu eri taloille
Siell ymmärtääkseni on ylimääränen kiepillä. Niillä on valmiita eri mittasii pätkiä ja valkkaa sopivimman ettei jää liian isolle kiepille.. näin ite ymmärtänyt
Valoolla on xPON tekniikkaa, pasiivikomponentilla haaroitetaan. eli se voidaan tehdä jo tilassa missä ei ole sähköä. Se taasen vaativampia sen tilaajakuidun laadusta. Eli ihan uskottavaa että liitin jatkoja minimoidaan.Millainen systeemi siinä on miten haaroitetaan kuitu eri taloille
Vikatikettiä tehty ja naapurilla sama tilanne. Molemmat saatiin korjaus arvio 1-3vko kun on kuulemma kiirettä. Eka viikko menny joten eiköhän mene vielä kaksi ennen ennen kuin alkaa toimia kun ei ole minkäänlaista toimintaa näkynyt tällä alueella... :|Eipä ollut yllätys, että kun sähköposti tuli jossa viesti: "valokuituliittymäsi on nyt valmis aktivoitavaksi" niin alarm valo palaa eikä PON valosta tietoakaan...
Toki oli, että reititin tulee postissa (jota itse en tarvitse) niin onkohan ajatus ollut, että viesti laitetaan etupeltoon varuilta.
Kiitos, jotain tuollaista päättelin koko päivä surfauksen jälkeen.Laita K562 kiinni ONT:iin ja se hubi sitten K562 perään. K562:ssa on reititin/palomuuri/wifi josta säädät asetukset kuntoon. Jos haluat päästä ulkoa päin kiinni verkkoosi, niin soitat valoon aspaan ja pyydät laittamaan julkisen ip:n sinulle.
Kiitos, jotain tuollaista päättelin koko päivä surfauksen jälkeen.
Sitä aloin vielä miettiä kun uusi gigabit kytkin täytyy kuitenkin hankkia kannattaisko erillisen reitittimen hankinta (jossa ymmärtääkseni NAT, palomuuri tms jolloin Wifi-boksi pelkkä radio ja voi lisätä/päivittää helpommin), ja kytkimestä en vielä tiedä pitääkö se olla vielä hallittavissa. Mitään ihmeellistä en varmaan tarvi, kotiautomaatio keskitetty Raspiin lähinnä kaapeleilla ja ZigBeellä + joitakin wifin kautta (kameraa, rasioita), ja vain tähän tarvii ulkomaailmasta päästä. Muut kotilaitteet LANissa tai Wifissä paikallisesti.
PS yllättävän vähän löytyi suomeksi selviä ohjeita muuta kuin WiFi reitittimillä, ei edes kirjastosta
Täällä on nyt saatu Valoo valokuitu maaliin asti. Lauantai aamuna aktivoin läppärillä, meni pari minuuttia tuossa ja data alkoi liikkumaan sopimuksen mukaan. 980mbps olen saanut download nopeudeksi, joka on tarpeeksi lähellä gigaa.
No sain lopulta K562 tulille kun muutin vanhan ADSL nousun LANiksi ja sain paluujohdolla hubin palomuurin taakse. Mutta mitenhän tuohon saisi nyt reikiä tehtyä jotta pääsisi raspiin kiinni, esim Home Assistant oli vanhassa SagecomissaItse suosittelisin Ubiquiti Unifia ja ihan omien kokemusten takia, mutta varmasti löytyy muutakin kivaa verkkolaitetta. itselle nämä wan-laitteet (julkista ip-osoitetta tarjoavat laitteet) ovat olleen aina dummyja/siltaavia. Eli käytännössä 5G-modeemi tai vaikkapa ONT-laite kuljettaa bittiä ensimmäiselle verkkoa reitittävälle laitteelle sellaisenaan. Tässä kohdassa mulla on sitten UDM. UDM:nssä reititykset, säännöt, sisäverkon infran tarpeet jne. Se wan-laitteelta tuleva bitti on vain reitti sisäverkon ja ulkomaailman välillä. Mä en tiedä kuinka hyvä tuo Valoon wifi-reititin/tukari on mikä kaupassa mukana tulee, mutta mulle se menee kaapin perällä hetimmiten ja ONT-laitteesta kupari suoraan UDM:n wan-porttiin kiinni. Nyt jos vielä aikomuksena alkaa sisäverkkoa enemmänkin harrastamaan ja kun kotiautomaatioihmisiä olet, niin Ubiquitilta löytyy poe ja poetonta kytkintä, sekä kunnon tukiasemaakin. Sitten kun vielä unohdat kotiautomaation hallintaa varten ne porttien raottamiset muurissa ja käytät päätelaitteilta (puhelin, läppäri) wireguardia minkä mm. UDM mahdollistaa, niin pääset sisäverkkoon aina mistä haluat tunneloituna ja turvallisesti. Ja ihan perusjuttuja kun oikein innostut esim. valvontakameroita lisäämään kotiverkkoon, niin yhdenkään ei lähtökohtaisesti tarvitse liikennöidä internetiin tai internetistä kameran suuntaan. Wireguardin tunnelilla pääset näkemään kodin valvontakameroiden striimit internetin takaa aivan kuten olisit sisäverkossa.
Gigasen portin maximi on ethernet liikennettä gigabitti. Hyötydataa on on sitten vähemmän, siihen vähän vaikuttaa jo ethernet tasolla mitä siellä kulkee ja minkä kokoista pakettia, siinä hyötydasssa sitten liikkuu IP liikenne, joka taasen sisältää muutakin kuin pelkkää hyöty dataa, jne.Mulla "vika" on Ubiquitin reitittimessä. Sisään on 2.5Gb portti ja tulee reilusti yli 1000Mbps Valoolta mutta ulos on gigaiset portit niin jää tuohon 980. Mikä lie on gigaisen portin teoreettinen maksimi.
Kouvolassa oli toissapäivänä noin 15 minuutin häiriö kun paloi punainen valoo. Ei häiriötiedotetta eikä huoltotöitä.
Tämä kestänyt nyt eilispäivästä asti, ei ole normaalia todellakaan. Eikä toimi vieläkään, pistää jo pikkaisen vituttamaan.Muistakaa että operaattoreilla on säännölliset huoltoikkinat, yleensä pari kertaa kuussa öisin, jonka aikana voi esiintyä katkoksia.
Tuolla valoon discordissa oli ainakin tämmöinen häiriötiedote:Tämä kestänyt nyt eilispäivästä asti, ei ole normaalia todellakaan. Eikä toimi vieläkään, pistää jo pikkaisen vituttamaan.
Joo kotkassa siis oma tapaus ja discordissa siitä kyselin. Paskin homma Valoossa on aspa. Ei saa ketään kiinni ja vastauksissa kestää päiviä. Nyt joudutaan tod.näk. olemaan ilman nettiä viikonlopun yli ainakin. Ei pitäisi mennä näin, ainakin häiriötilanteisiin pitäisi reagoida heti eikä viikon päästä!Tuolla valoon discordissa oli ainakin tämmöinen häiriötiedote:
Edit: Joku käyttäjä oli myös ilmoittaunut Kotkassa olevan häiriö, mutta siihen ei ole kukaan Valoon puolesta vielä vastannut.
Olen täysin samaa mieltä. Välillä jopa miettinyt, että onko kuluttaja-asiamiehellä jne joku linjaus miten nopeasti asiakaspalvelu pitää tavoittaa jos yritys sellaista tarjoaa. Tällä hetkellä tuo Valoon asiakaspalvelu on lähinnä vitsiä lähentelevä palvelu. Heillä olisi kyllä ollut aikaa hankkia asiakaspalveluun lisää väkeä, oma liittymä otettu käyttöön 2023 ja jo silloin asiakaspalvelu oli aika vaikea tavoittaa. Jos ei ole halua palkata omaa henkilöstöä niin kaipa siihen joku ratkaisi löytyisi siitä huolimatta.Joo kotkassa siis oma tapaus ja discordissa siitä kyselin. Paskin homma Valoossa on aspa. Ei saa ketään kiinni ja vastauksissa kestää päiviä. Nyt joudutaan tod.näk. olemaan ilman nettiä viikonlopun yli ainakin. Ei pitäisi mennä näin, ainakin häiriötilanteisiin pitäisi reagoida heti eikä viikon päästä!
Valoolla on myös ihan vapaasti luettavat häiriö/huolto info sivu , jos siis ei muuten käytä tai ole käsillä Discordia.Tuolla valoon discordissa oli ainakin tämmöinen häiriötiedote:
Edit: Joku käyttäjä oli myös ilmoittaunut Kotkassa olevan häiriö, mutta siihen ei ole kukaan Valoon puolesta vielä vastannut.
No sain lopulta K562 tulille kun muutin vanhan ADSL nousun LANiksi ja sain paluujohdolla hubin palomuurin taakse. Mutta mitenhän tuohon saisi nyt reikiä tehtyä jotta pääsisi raspiin kiinni, esim Home Assistant oli vanhassa Sagecomissamutta K562:n logiikkaa ei tajua millä vastaavan saisi, vanhassa kun pysty sallii pingin ja accessin mistä vaan IP:stä
Vai onko ainoa keino mitä sanoit hommat oikeasti konfattava purkki, blaah...
Nyt tosiaan pari päivää bitti huilannut. Hauska oli kun tuli txt urakoitsijalta, että nyt toimii niin naapurit jonossa tienvarressa kyselemässä missä oli vika kun asentaja oli vielä paikalla... "Vika" oli siinä, että ei ollut jakamolla kytketty talovetoja eli töpselit kiinni ja vika korjattu.Vikatikettiä tehty ja naapurilla sama tilanne. Molemmat saatiin korjaus arvio 1-3vko kun on kuulemma kiirettä. Eka viikko menny joten eiköhän mene vielä kaksi ennen ennen kuin alkaa toimia kun ei ole minkäänlaista toimintaa näkynyt tällä alueella... :|
Tämä kestänyt nyt eilispäivästä asti, ei ole normaalia todellakaan. Eikä toimi vieläkään, pistää jo pikkaisen vituttamaan.
Häh, siis onko Valoolla tosiaan niin että kun vika tulee niin ketään ei saa kiinni ja asiakaspalvelusta vastataan viikon päästä? Hiukan jännittää kyllä luotettavuus oman tulevan yhteyden kanssa.
Että ihan jossain underground discordissa pitää olla huutelemassa että saa special treatmenttia, mitä ihmettä
Kai siitä saa edes kunnolliset alennukset ja kulukorvaukset?
Onko Valoolla erillinen asiakaspalvelu häiriöilmoituksille? Minulla on se käsitys että ei ole, ja kun asiakaspalvelu on kyseisessä firmassa ollut alimitoitettu jo Täyskuidun aikana, niin rohkenen epäillä muutosta siihen ihan lähiaikoina. Enkä myöskään näe miten yksittäisen kunnan projektin valmiiksi saattaminen toisi asiaan muutosta, kun samaan aikaan jossain muualla aloitellaan toista urakkaa.No ei kuulosta ihan normaalilta mallilta. Paitsi ehkä rakentamisaikana kun rakentaminen kunnan alueella on vielä osittain kesken, mistä johtuen ei vielä ole kilpailutettu varsinaista viankorjauksia suorittavaa tahoa.
Onko Valoolla erillinen asiakaspalvelu häiriöilmoituksille? Minulla on se käsitys että ei ole, ja kun asiakaspalvelu on kyseisessä firmassa ollut alimitoitettu jo Täyskuidun aikana, niin rohkenen epäillä muutosta siihen ihan lähiaikoina. Enkä myöskään näe miten yksittäisen kunnan projektin valmiiksi saattaminen toisi asiaan muutosta, kun samaan aikaan jossain muualla aloitellaan toista urakkaa.
Sitä voi jokainen ottaa puhelimen käteen ja koettaa päästä valoon asiakaspalveluun läpi. Jos onnistuu kerrasta niin voinee laittaa loton vetämään.. Kun jättää soittopyynnön niin soittavat takaisin, mutta siinäkin voi hiekkaa valua tiimalasissa tosin verran. Ei paljon lämmitä siinä kohtaa jos liittymä on pimeänä.
Kuin iso putki on valolla maailmalle? Jos koht kaikilla on valoon kuitu nii eikö sitä saa tukkoon?
Kiitos, ihan en kaikkea slangia tajuaSiis joka tapauksessa pitää olla konfattava purkki siinä mielessä, että voit tehdä palomuuriin avauksia ja kääntää portit ulkoolta sisälle. Eikös toi sellainen siinä mielessä olekin.
Sulla pitää olla ensinnäkin osoite mitä voi tavoitella julkiverkosta. Jos ei oo staattinen ip, niin sit sun pitää bindata se dynaaminen muuttuva ip-osoite johonkin ddns-palveluun joka pollaa liittymän muuttuvaa julkista ip-osoitetta, mutta julkisessa nimipalvelussa näkyvä kiinnitetty nimi pysyy samana. Esim no-ip on yksi palveluntarjoaja.
Sit sulla pitää olla muurissa mielellään joku vaikeasti ratkottava random portti (external), eikä yleinen https-portti (443). Kun muurit ja porttimappaukset tehty, niin tavoittelisit esim. munhomeass.ddns.net:47637, joka ratkaisee sun liittymän julkisen ip-osoiteen ja mappaus kääntää 47637 portin sisäporttiin 8123, ja sit vielä se muurisääntö. Joissakin reiskoissa 0.0.0.0/0 on sama kuin all. Oliko noi 85 ja 86 verkot vaan heittoja vai mitä ne on?
Mut tämä toiminta perustuu siihen faktaan, että ne liittymässä käytetyt osoitteet pitää olla oikeasti reitittyviä ja tavoitettavia ip-osoitteita, joita ei ole useaan otteeseen välillä natattu.
Kuluttaja liittymissä ne nopeudet mailmalla on mitä on , jo ihan EU/Eta elueella jo Speedtest.net palvelimiin vauhdit romahtaa jos lähdetään vähän kauempaa kokeileen.Firmat hankkivat kaistaa tarpeen mukaan. Näin se on mennyt jo kymmeniä vuosia.
Periaatteessa yhteen kuituun saa maailman nettiliikenteen, että ei se ihan heti ole menossa tukkoon. Ja maailmalle johtaa aivan riittävä määrä kuituja eri toimijoilta. Aktiivilaitteiden kehitys on lähinnä rajoitteena noin normielämässä.
Kokeilin juuri huvikseen omalla 200Mbps kuidulla speedtestiä New Yorkiin jonne ping n. 120ms ja dl luokkaa 75Mbps ja upit 1,5Mbps.Kuin iso putki on valolla maailmalle? Jos koht kaikilla on valoon kuitu nii eikö sitä saa tukkoon?
Kokeilin juuri huvikseen omalla 200Mbps kuidulla speedtestiä New Yorkiin jonne ping n. 120ms ja dl luokkaa 75Mbps ja upit 1,5Mbps.
Tiedä sitten miten näissä avoimissa kuiduissa vaikuttaa minkä operaattorin on valinnut mutta olettaisin, että isompien teleoperaattorien yhteydet ulkomaille on paremmat. Itsellä ei tosin ole Valoon kuitu mutta se pointti, että valokuidussa se ekan linkin nopeus palveluntarjoajan jakamoon ei vielä kerro mitään sen oikeasta käytännön nopeudesta.
Kuten sanoin, ei ole Valoon kautta oma liittymä mutta se ei ollutkaan se ainoa pointti vaan se, että sen kuidun nimellisnopeus millä laskutetaan ei suinkaan ole se nopeus mitä se on käytännössä eri puolille. Toivottavasti tuo ulkomaan kapan lisäys on niinkin helppoa kuin, että kuluttaja pirauttaa operaattorilleen ja he tilaavat sitä lisää.On kyllä anhitonta. Laittaisin viestiä operaattorille että onko heillä unohtunut päivittää ulkomaankapa ajan tasalle.
Onko tuo gigainen kuitu? Dl puolet ja upit kolmasosa. Käytännössä siis joku nimellisnopeudeltaan alle puolet oleva liittymä riittää saturoimaan kapan jota asiakkaalle sieltä oikeasti tulee.Kairan kuitu/Lounea.
Pingi oli päälle sadan, ja osa servuista antaa uppia enemmän, tuonne 700 pintaan.
Edelleen juuri liittyy pointtiin mitä yritin sanoa. Kyllä omallakin liittymällä Hesaan vielä menee pyöreästi täydellä nimelliskapasiteetilla mutta pingit nousee sinne 13-25ms paikkeille riippuen kenen serveriin mittaa mutta lähimpään parhaimpaan speedtestillä on vain 1ms luokkaa dl/up (kuormittamaton (idle latency) saattaa olla alussa 2-3ms).Edit, nopeustestit kotimaan liikenteen osalta ajaisin aina Helsinkiin, ulkomaanyhteyksien osalta riippuu sitten mistä roikkuu.
Kuten sanoin, ei ole Valoon kautta oma liittymä mutta se ei ollutkaan se ainoa pointti vaan se, että sen kuidun nimellisnopeus millä laskutetaan ei suinkaan ole se nopeus mitä se on käytännössä eri puolille. Toivottavasti tuo ulkomaan kapan lisäys on niinkin helppoa kuin, että kuluttaja pirauttaa operaattorilleen ja he tilaavat sitä lisää.
Onko tuo gigainen kuitu? Dl puolet ja upit kolmasosa. Käytännössä siis joku nimellisnopeudeltaan alle puolet oleva liittymä riittää saturoimaan kapan jota asiakkaalle sieltä oikeasti tulee.
Edelleen juuri liittyy pointtiin mitä yritin sanoa. Kyllä omallakin liitymällä hesaan vielä menee pyöreästi täydellä nimelliskapasiteetilla mutta pingit nousee sinne 13-25ms paikkeille riippuen kenen serveriin mittaa mutta lähimpään parhaimpaan speedtestillä on vain 1ms luokkaa dl/up (kuormittamaton (idle latency) saattaa olla alussa 2-3ms).
Serverin valinta tietty vaikuttaa, sain jollain toisilla yli 20Mbps uppia ja dl jopa sadan luokkaan. Mutta ei tuolla kuuhun mennä, jos on nimellisesti gigainen liittymä tilattuna. Mutta tuopa se on kuluttajaliittymissä ollut se juttu ennenkin ja siksi en yleensä koskaan tilaakaan maksiminopeudella. Sama oli aikoinaan tuon ADSL + 4G Hybridin kanssa, se nopein nopeusluokka ei sitten ekaan linkkiin asti toiminut täysillä koskaan, kun oli muita käyttäjiä mutta nopeuden lasku hitaampaan antoikin sitten usein enemmän kuin tilattu nimellisnopeus (operaattori tavallaan antoi ADSL kaistan extrana päälle, koska leikkuri oli vain 4G puolella ja siinäkin vasta, kun meni 10% yli). Mutta tuolla isolla teleoperaattorilla tuntui ettei ulkomaille nopeuden suhteen ollut myöskään oikein mitään hidastumisia mutta eipä tätä tietty täysin 1:1 voi verrata kuidun kanssa.Jos uppi on megan luokkaa niin ei siellä ulkomanyhteydet ihan ole ajan tasalla. -> operaattorille viestiä.
Niinku sanoin, kotimaan liikenteen osalta lähinnä helsinki on oleellinen. Sieltä suunnalta yleisimmät palvelut tuotetaan.
Et pääse pingiä pakoon vaan se on matkaan/reititykseen ja jonkin verran aktiivilaitteisiinkin liittyvä asia.
Ulkomaille nopeus on mitä on, mutta luokaton se ei saa olla.
Saan melkein liittymän täydeltä uppia newyorkiin sillä servein valinta vaikuttaa erittäin paljon.