Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Sori mutta en nyt ihan saa kiinni näiden kuvien hienoudesta/pointista? Epätarkkoja kuvia puista, joiden taustalla hohkaa suurpainenatriumvalo?Kuvia pihavalaistuksessa.
Katsoin ensin että vesisian ja alienin risteytys se siinä! Luulin silmiä sieraimiksi ja korvia silmiksi ja suuta alienin kieleksi, joka on varustettu toisilla hampailla ja tällä kertaa myös lisäparilla sieraimia.
En ole koskaan yrittänyt saada moista kuvaa, että lentokone olisi Kuun päällä. Nyt olisi ollut mahdollisuus, jos vaan olisin ollut valppaana. Onko joku foorumilainen onnistunut ottamaan sellaista kuvaa? Varmaan pitäisi mennä tiettyyn paikkaan, jotta lentoreitit osuvat kohdalleen. Otin kuvan Soukassa.
Logo on Puolan ilmavoimien: Polish Air Force - WikipediaTäällä kun tiedetään kaikesta kaikki, niin osaisko joku heittää tiedon että mikä lentokone tää on? Ja mikä tuo logo on peräsimessä? (Sen verran tietoa että Sveitsiläisessä omistuksessa tuo ja paikka turku airshow 2023)
Kumpa oisin tiennyt tosta tapahtumasta, niin olisin käyny katsomassa, kun nurkilla olen mökkeilemässä. Jokelassa kävin katsoa Tuusulapäivän autoletkaa, jossa niillä oli viimeinen etappi ennen kotii paluuta. Ohessa yks kuva suoraan kamerasta, kun ketjua vilkaisin. Kuvat käyn kotona tarkemmin läpiOliko muita Hyvinkäällä katselemassa (kuvaamassa), tai jopa kokeilemassa kiihdyttelyä?
22.7.23
Vuoden 2023 kiihdytyskilpailut järjestettiin aurinkoisessa säässä, yhden sadekuuron keskeytyksellä.tekno.kuvat.fi
Mites Canonin oma Digital Photo Professional noiden RAWien käpistelyyn, jos esim. Photoshop ja + Camera Raw ei ole vaihtoehto?Sitten raavin päätä että mitä näille RAW kuville pitäisi tehdä. Latasin Raw Therapeen ja aika tuskaista oli mutta sai sitä lopulta jotan väriä kuvaan.
Ei toi RAW kuvasta editoitu paha ole. Vaatii kokemusta saada kuvasta sen mitä haluaa ja pitkän kokemuksen, että ymmärtää mitä haluaa. Säädettäviä arvoja on todella paljon. Raw kuvasi on ehkä aavistuksen kylmä, mutta toisaalta silmille vaikuttavampi kontrastin suhteen. Kyse on loppujen lopuksi kuvaajan näkemyksestä. Jatka rohkeasti harjoituksia. Noista kahdesta editoimasi versio on kameran JPEG kuvaa parempi omaan silmään. Parempi ei toki aina tarkoita realistisempa…Hyppäsin järkkärimaailmaan ja ostin käytetyt romut, vajaakennoisen 90D ja 100-400m tamron (EF). Pitää kai joskus ostaa joku laajakulmalinssi mutta lähinnä kiinnostaa elukoiden yms. kuvaaminen kauempaa.
Innoissani kamat mukaan iltapäivällä (Oli kyllä harvinaisen synkkä ja harmaa päivä) ja hyppäsin autosta ulos ja ensimmäinen uhri oli....varis (352mm) Taisi olla toinen räpsy joten otetaan dokumentaatiomielessä talteen. Jostain sitä on aloitettava.
Sitten raavin päätä että mitä näille RAW kuville pitäisi tehdä. Latasin Raw Therapeen ja aika tuskaista oli mutta sai sitä lopulta jotan väriä kuvaan. Yritin matkia kameran ulostamaa jpg kuvaa värien suhteen mutta ei kyllä onnistunut millään. Pistetään kameran tarjoama käsitys väreistä spoilereihin. Joku ammattilainen voi kommentoida jos haluaa kumpi on parempi...aikansa kun säätää tuota raw kuvaa niin ajattelee se on ok mutta vähän ajan päästä tuntuu että kaikki on päin seiniä.
raw kuvasta itse väsätty:
kameran jpg kuva:
Mites Canonin oma Digital Photo Professional noiden RAWien käpistelyyn, jos esim. Photoshop ja + Camera Raw ei ole vaihtoehto?
Ei toi RAW kuvasta editoitu paha ole. Vaatii kokemusta saada kuvasta sen mitä haluaa ja pitkän kokemuksen, että ymmärtää mitä haluaa. Säädettäviä arvoja on todella paljon. Raw kuvasi on ehkä aavistuksen kylmä, mutta toisaalta silmille vaikuttavampi kontrastin suhteen. Kyse on loppujen lopuksi kuvaajan näkemyksestä. Jatka rohkeasti harjoituksia. Noista kahdesta editoimasi versio on kameran JPEG kuvaa parempi omaan silmään. Parempi ei toki aina tarkoita realistisempa…
Jos järkkärillä kuvaaminen on uusi aluevaltaus, niin suosittelen alkuun kuvaamaan paljon ja säätämään vähemmän.Latasin ja pitää testata, vaihtoehtojahan on näköjään vaikka kuinka. Tosin ei tuo Raw Therapee aivan mahdottomalta vaikuta kun vähän aikaa käyttänyt. Jos menee hermo niin ehkä kättä taskuun ja Lightroom... mutta tuskin vielä.
...
No juu nyt kun sanoit niin menihän tuo aika sinertäväksi, jatketaan harjoituksia Monitori on onneksi kalibroitu joten voi syyttää lähinnä itseään.
Ei, vaan aika kannattaa alkuun käyttää *kuvaamiseen* ja sen opetteluun. 80-90% kuvasta tehdään ennen kuin painetaan laukaisinta. RAW:n tuunaus on kuitenkin hienosäätöä, jolla ei voi korjata esim. sommittelun virheitä. Joka tapauksessa, mitä parempia raakakuvat on, sitä vähemmän niiden säätämiseen on tarpeen käyttää aikaa.Järkkärillä kannattaa kuvata rakakuvaa, koska jpg:in säätömahdollisuudet on huonommat, sen RAWin voi kääntää jpg muotoon sen säädön jälkeen.
Joissakin kuvissa tarvitsee 2-3 eri kuvankäsittelyohjelmaa parhaan lopputuloksen saamiseksi ja kannattaa kokeilla Luminaria, joko Ai tai Neo versiota.
En oikein tiedä miten tämän selkämmin voisi sanoa, mutta jos on juuri saanut ekan järkkärin kouraansa, niin alkuun kannattaa käyttää aika kuvaamisen opetteluun, eli viettää paljon aikaa kameran takana ja vähän aikaa tietokoneella kuvia editoimassa. Aikaa toki kannattaa käyttää kuvien katseluun ja sen analysoimiseen, että miksi kuva ei näytä ruudulla yhtään niin hienolta kuin kuvatessa ajatteli." Ei, vaan aika kannattaa alkuun käyttää *kuvaamiseen* ja sen opetteluun", voitko Suomentaa mitä tämä tarkoittaa?
Kun itse on varjossa ja taustan täyttää auringon paahteessa kylpevät pilvimuodostelmat, jotka vielä heijastuvat edessä olevista vesipinnoista, niin kyllä tuossa hitusen sai valotusta jumpata, jotta maasto ei ollut musta tai pilvet aivan puhkipalaneita. Valon ja varjon kontrasti on helppo latistaa kuvaa prosessoimalla mutta mitenkäs tämä:Jos kuvan pilviä ei olisi ylivalotettu ja kuva olisi hyvänkokoinen RAWi, siitä saisi vielä paljon paremman.
Mutta jos ei osaa edes valottaa kuvaa oikein ei lopputulos voi olla silloin häävi, kannattaa ensin opetella perusasiat kuntoon.
Olisinpa sitä mieltä, että kuvan valotus on käyttänyt kameran dynaamisen kapasiteetin jokseenkin optimaalisesti:Se on ihan sama onko itse valossa vai varjossa, kuva pitää joka tapauksessa valottaa sen kirkkaimman kohdan mukaan, koska puhkipalaneelle kohdalle ei ole muuta tehtävissä kuin rajata se kokonaan pois lopullisesta kuvasta tai roskis.
Histogrammin oikealla puolella "vuoren" valoisa pää kajahtaa selvästi ylivalotuksen puolelle. Käytännössä tämä häiritsi eniten pilvien reunoissa, mikä sai ne näyttämään halvemmalla laitteella kuvatulta. Puhkipalaneet alueet ovat pieniä kooltaan, mutta kun kohde (pilvet) sattuu olemaan sellainen, mitä moni on katsellut koko ikänsä, ei tarvita suurta puhkipalanutta aluetta katselunautinnon verotukseen. Valotusajan puolitus olisi siirtänyt koko "vuorta" sopivasti vasemmalle. Toisaalta silloin olisi mennyt tummaa tukkoon, ellei yrittäisi kameran asetuksilla vedellä kurveilla molemmat päät kuntoon juuri tuohon kuvaustilanteeseen. Helpompaa olisi noin vaikeassa tilanteessa kuvata raakana.Olisinpa sitä mieltä, että kuvan valotus on käyttänyt kameran dynaamisen kapasiteetin jokseenkin optimaalisesti:
Mikään ei mene piirteettömän mustaksi, eikä maksimikirkkautta ole kuin aivan pieniä läiskiä. Tässä "zoomattuna" tasot 229-255:
Järkkärillä kannattaa kuvata rakakuvaa, koska jpg:in säätömahdollisuudet on huonommat, sen RAWin voi kääntää jpg muotoon sen säädön jälkeen.
Joissakin kuvissa tarvitsee 2-3 eri kuvankäsittelyohjelmaa parhaan lopputuloksen saamiseksi ja kannattaa kokeilla Luminaria, joko Ai tai Neo versiota.
Toisaalta, tallennustila on halpaa ja ne JPG:t voi karsia pois pitkäaikaisesta säilytyksestä jos siltä tuntuu. RAWia kyllä itse suosinut vähän reilut 20 vuotta, alkuaikoina ei edes samanaikainen JPG-tallennus ollut (omilla laitteilla) mahdollista. Nyt on kiva ollut käpistellä vanhoja raweja uusilla softilla ihan uteliaisuudesta. Etenkin noilla AI-pohjaisilla kun liiallisen kohinan takia pilalle menneistä kuvistakin saa jotain tolkkua ja aavistuksen tärähtäneistä vähän parempia.Juuri näin, ainoa haittapuoli on kun vaatii vähän enemmän tallennustilaa, varsinkin paljon kuvaavalle.
Juu, kyllähän ne valinnat hyvä on tehdä oman tarpeen mukaan, eipä se yksi vaihtoehdo kaikille sovi ja hyvä vaan että nykyään on mahdollista säätää laitteet jokaiselle sopivaksi. Koneellahan ne RAWit tosiaan kääntyy parissa sekunnissa, mutta "lennossa" jos pitää kuvalle jotain tehdä, siirrellä esikatselua varten langattomasti yms. niin kyllä se jpg+raw monessa käytössä ihan hyödyllinen on. Jätän kyllä itsekin JPG:t yleensä pois tilanteeseen nähden turhina, jos jotain sarjatulella pitää kuvata esim. autourheilun puolella.Itsen en kuvaa kun pelkästään RAWia, RAW on parissa sekunnissa käännettävissä jpg muotoon ja tämä lähinnä sen takia, kun paljon kuvaa liikkuvia kohteita, eli sarjatulella mennään ja kuvia tulee tuhansia per tapahtuma.
Makuasioita. Mulle toimii noi alkuperäiset paremmin. Jotenkin luonnollisemman (!) oloisia.Ihan kivoja kuvia, omaan makuun vain vähän pimeitä kuvia.
Siksi laitoin omat versiot.
Onhan nuo melkosia karkkiväripukluja, varsinkin tuossa jälkimmäisessä menee koko metsänhämyn fiilis hukkaan kun kaikki karkkinapit on tapissa. Kas kun ei tonemappia vieläMakuasioita, jotkut harrastaa seksiä pimeässä ja toiset valot päällä.
Kameralla ei vaan saa kuin ihaanteellisessa valaistuksessa hyvin lähelle samalta näyttäviä kuvia miltä ne näyttää kuvaajan silmään kuvaushetkellä, kun kameran dynamic range jää niin jälkeen silmä/aivoille, sen takia kuvankäsittely on tarpeellista useimpaan kuvaan.
Olettaen tietysti että näkö hyvä.
Näissä on pysytty hyvän maun rajoissa hyvinkin, sopivan loiva kontrasti niin ei ääripäät hypi silmille.Livojärvi ja Kitkajoki ja muuta, onko liian karkkeja?.
Näissä on pysytty hyvän maun rajoissa hyvinkin, sopivan loiva kontrasti niin ei ääripäät hypi silmille.
Onko tuossa viimeisen kuvan santapakasta alaspäin vanha "virallinen" nuotiopaikka? Jos on niin tuttu mutka
Laitetaan nyt yksi luuri kuva, kun perhonen ei meinannut jättää rauhaan ja samalta reissulta kuvattu toinen kuva.
Puhelimella kuvatussa kuvassa selvästi näkyy, että tarkennus on osunut maahan, mikä on huono puoli luurikuvissa, kun yleensä tarkennusta ei pysty mitenkään hallitsemaan, sama vaiva kyllä koskee myöa vanhempia järkkäreitä sekä monia halpoja peilittömiä runkoja.
Tämä on myös yksi syy mikä syö kiinnostusta järkkärikuvaamisen innostustukseen, kun pask.. saa pyytämättäkin
Eipä tule yhtään pokkari mieleen missä pystyy tarkennuspisteitä vaihtamaan (saattaa olla 2,5k Fujin X100V mallissa), kun ei kaikissa uudehkoissa halvoissa peilittömissäkään ole sitä mahdollisuutta.