UPS:in/ylijännitesuojan hankinta sähköverkon häiriöiden suodatukseen

Viestiketju alueella 'Yleinen rautakeskustelu' , aloittaja hsalonen, 30.03.2018.

 1. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  6 423
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Hei!

  Asun kerrostalossa, minulla on aina jouluisin ongelmia, kun sähköverkosta tulee häiriöitä, jotka näkyy lähinnä siinä, että ääni pätkii ja vähän poksuu audiolaitteissa. Se on aina mennyt ohi jouluna. Nyt tuli ongelmat takaisin.

  Olen tänään koettanut kahdella vahvistimella, optisella DAC:illa ja monella eri johdolla. Lisäksi vaihdoin kaiuttimet itse tekemistäni Daleihin tuonne eteen, joten ei ole siitäkään kiinni.

  Ajattelin hankkia telkkarin ja kotiteatterin suojaksi UPS:in.

  Kumpi näistä olisi parempi siihen tarkoitukseen:
  APC Back-UPS ES 550VA - UPS kotiin 90,90 €
  Eaton 3S DIN 550 VA UPS-ylijännitesuoja 87,90 €

  Nyt ei ole tarvetta UPS:ille sähkökatkojen varalta, mutta sähköverkon ongelmien filtteröintiin.

  PS. Virheet pienenevät ferriiteillä, mutta niitä on jo 2 telkkarin analogisissa johdoissa, niin nyt haluaisin ratkaista juurisyyn.
   
 2. hatih

  hatih

  Viestejä:
  445
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Ainakin joskus sanottiin että noista halvoista ei olisi hyötyä ongelmien suodatukseen, ne kun ei erota laitteita sähköverkosta. Aktiivi-UPSit missä kaikki virta menee akkujen kautta jolloin häiriöt häiviää maksaa kertaluokkaa enemmän. Mulla on tuollainen APC ja se on palvellut ihan hyvin mutta jollet tarvi sähkökatkosuojaa niin suosittelen tekemään pientä tutkimustyötä ennen ostohousujen jalkaan laittoa.
   
  Lagittaja ja hsalonen tykkäävät tästä.
 3. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  6 423
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
 4. GJ

  GJ

  Viestejä:
  133
  Rekisteröitynyt:
  27.10.2016
  Mikä siinä sähkössä siis on vikana? Tiedät varmaksi että pelkkä meluntorjunta riittää? Online upsillahan tuosta selviäisi varmasti
   
 5. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  6 423
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Äänet poksuu ja paukkuu. Tuommoinen johdossa auttaa kuultavasti:
  [​IMG]

  Siitä olen päätellyt, että nämä on tästä johtuvaa.
   
 6. hatih

  hatih

  Viestejä:
  445
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Vähän aiheeseen liitttyen, jossain vaiheessa sanottiin myös että tykkien lamput eivät välttämättä tykkää halpojen upsien kanttiaalto-sähköstä. Minulla ei ole ongelmia ollut mutta periaatteessahan tämä olisi helppo ratkaista siniaalto invertterillä ja akulla sekä laturilla, käytännössän tosin ei voi vain hakea Motonetistä halvinta akkua ja laturia invertterin kaveriksi. Oletan että aurinkosähkölle tarkoitettu alle satasen invertteri kelpaa 24/7 käyttöön mutta millaiset pitää laturin ja akun olla että niitä voidaan käyttää turvallisesti sisätiloissa?
   
  lusmux tykkää tästä.
 7. Ormu

  Ormu

  Viestejä:
  955
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei kannata akkujen ja invertterien kanssa räpeltää. Jos pitää ehdottomasti siniaaltoa saada, niin hankitaan siniaaltoa tuottava UPSi. (Offline/LI-upsit antavat aina siniaaltoa verkkokäytössä, mutta ne eivät poista verkon epämääräisyyksiä samalla tavalla. Akkukäytössä voi sitten tulla jotain muutakin kuin siniaaltoa.)

  Toisaalta monenko projektorin lamppu on sellaisessa yhteydessä verkkoon, että upsin lähtöjännitteen aaltomuodolla olisi jotain merkitystä? Kanttiaalto-upsin ja laitteiden epäyhteensopivuus on muutenkin sellainen aihe, että urbaanilegendaa lienee liikkeellä enemmän kuin todellisia kokemuksia. AV-laitteille siniaaltoa tuottava upsi voi olla ihan hyvä valinta. Toisaalta huonosti tehty siniaaltokaan ei välttämättä mitään juhlaa ole.
   
  hsalonen tykkää tästä.
 8. E.T

  E.T

  Viestejä:
  1 731
  Rekisteröitynyt:
  27.02.2017
  APC:ssä on Kiinakuraelkot ajastimena umpikuoren sisällä, niin voi pitää soveliaana käyttöön jossa sitä pidettäisiin aina päällä.
  Eikä tuossa Eaton 3S:ssäkään kyllä paljoa näy tuuletusmahdollisuuksia.
  Littanamalleista CyberPower "BRIC"-sarja taitaa olla ainoa jossa on jotain tuuletusraoilta näyttävää.
  CyberPower

  Se ei ole ollenkaan varma että halvimmissa UPSeissa olisi paljoa EMI-suodatusta.
  Tiedä onko aina edes niin paljoa kuin "ylijännitesuojissa":
  Anatomy of Surge Suppressors | Hardware Secrets | AC Filtering
  Tosiaan kun ferriitin lisääminen kaapeliin vähentää häiriöitä, niin kyseessä on jonkinlaiset EMI-pulssit.
  (vai olisikohan EMP parempi nimitys... )


  Kaikki "simulated/stepped approximation" jne. siniaallothan ovat kusetusta.
  Aika huono näkö saa olla että ne näyttäisivät siniaallolta.
  Kanttiaalloksikin monet aika rumia...
  Database of UPS inverter output waveforms (updated)
   
  hsalonen tykkää tästä.
 9. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  6 423
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Omalla kohdallani häiriöt tulee ja menee. Tällä hetkellä ei ole. Niitä on erityisesti jouluna ja muuten en ole suuresti huomannut. Siksi olen nyt liikkeellä, kun ensimmäistä kertaa alkoivat keskellä vuotta, eikä minkään juhlapyhän yhteydessä (siis jo viikko ennen pääsiäistä).

  Naapureissa on mustaihoisia miehiä, jotka jostain syystä saa purkukohteista tavaraa, jotka lähettää Afrikkaan. Sieltä on voitu hankkia vaikka mikä nykyään kielletty laite.
  Lisäksi on kiinalaisia duunareita, jotka on voineet säästää sähkölaitteissa ja tuoda ne Kiinasta.
  Ja yksi suomalainen mummo, joka on säästänyt kaiken ja voi vielä olla putkitelkkarillakin. Tämän naisen joulukoristeita (joita on paljon) olen viime vuosina veikannut häiriölähteeksi.

  Tilasin APC:n ylijännitesuojia kolme:
  https://www.amazon.de/APC-Surge-Protector-Steckdosenadapter-Überspannungsschutz/dp/B00T7BZ70G/

  En tarvitse UPS:ia, laitteeni saavat sammua. Enkä tutustunut ehtoihin, mutta vahingon sattuessa voin kysellä Amazonista tuosta 50 000€ vakuutuksesta. Saa vähän mielenrauhaa kesäukkosiin, vaikka on myös kotivakuutus.

  Minua vaan ärsyttää, kun audiopuolelle on uponnut ainakin tonni rahaa, niin välillä tulee häiriöitä. Sähköjakokeskus on uusittu viime vuosina, niin kyllä naapurit ovat syyllisiä.
   
 10. E.T

  E.T

  Viestejä:
  1 731
  Rekisteröitynyt:
  27.02.2017
  En ole varma onko näissä eritasoisissa "ylijännitesuojissa" miten paljon eroja EMI/RFI suodatuksessa, mutta APC:llä luulisi ainakin olevan sen kunnossa noissa.


  Aikanaan yhdessä Belkinin ylimmässä mallissa oli muistaakseni enemmän häiriösuodatusta kuin tuossa Hardwaresecretsin artikkelin laitteessa kun sen avasin...
  Se kun alkoi polttaa sulaketta kun yhden laitteen johdon tökkäsi lisää kiinni.
  Käännellessä kuorten sisältä kuuluvan rapinan syy oli pistokkeiden kontaktiliuskoja paikallaan pitävien muovitappien haurastuminen, mikä sitten päästi ne oikoseen.
  (siitä muovin haurastumisesta laitoin sähköpostia kuvalla, niin pyysivät lähettämään laitteen heille ja takaisin tuli kaksi uudempaa ylintä mallia)
   
 11. hatih

  hatih

  Viestejä:
  445
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Käsittääkseni ne siniaaltoa antavat upsit maksavat nelinumeroisen summan, en tiedä että maksavatko jatkuvaan sisäkäyttöön sopivat akut ja laturit niin paljon että invertteriviritys menee samaan hintaluokkaan. Tai että onko noiden upsien hinnat tippuneet siitä kun niitä ihmettelin.

  Google kertoo että tällainen laite laite olisi ja vaikuttaa mainospuheen mukaan siltä että toimisi siniaaltoupsina kun siihen lisää akun, tulee siinäkin aika tavalla lisähintaa verrattuna satasen APC:hen, tosin onhan tuo jo tehokkaampikin sitten.
  Siniaalto UPS invertteri
   
 12. Lagittaja

  Lagittaja

  Viestejä:
  1 673
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
  @hatih ei niistä nelinumeroista summaa tarvitse maksaa jos line interactive kelpaa.. Se on se online + true sine wave yhdistelmä mikä maksaa hunajaa ja on sinällään harvinaisempi "kuluttaja form factorissa" eli esim torni mallit. Ja se mikä tarvitaan jos halutaan filtteröidä se kaikki mahdollinen EMI/RFI yms paska mitä tökkelistä voi tulla kun kuorma on aina akun takana.

  Edit: Itseasiassa kyllä näköjään esimerkiksi Eatonin 9130 sarjaa (ja paria muuta) saa kolminumeroisella hinnalla esim Verkkokaupasta. Tämä siis online ja spekseissä mainittu sine wave, käsittääkseni tuon pitäisi olla ihan true sine wave vekotin.
   
  Viimeksi muokattu: 03.04.2018
 13. Bogey

  Bogey

  Viestejä:
  40
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Eaton 9130 on sitten tosi äänekäs, että kannattaa olla kunnon kuulosuojaimet jos on ihan vieressä.
   
 14. Pakana

  Pakana

  Viestejä:
  760
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Mun kokemusten mukaan "ei online" upsit aiheuttavat itsessään jo häiriötä kun siirtyvät akkusähkölle. Mulla nuo upsit ovat siis ihan pätkivän sähkön takia, ja se poksahdus/naksahdus whaetever joka äänilaitteista kuuluu on pienempi paha kuin se että laitteet sammuvat tai kaatuvat. Mitään erityisempiä häiriöitä täällä maalla ei sähkössä ole, muuten kuin että se sähkö häviää säännöllisen epäsäännöllisesti kokonaan puolesta sekunnista muutamaan tuntiin.
   
 15. ammonia

  ammonia

  Viestejä:
  82
  Rekisteröitynyt:
  20.04.2018
  Kysyntäänpä tätä täällä, vaikkei suoraan aiheeseen liity: läppäriä tulee päivittäin liikuteltua kodin ja työ-/opiskelupaikan välillä ja laturia siis myös, monesti kun lyö laturin pistorasiaan niin näkyy komeat kytkentäkipinät rasiasta. Onko tuosta ilmiöstä jotain haittaa läppärin/akun eliniän tai kestävyyden kannalta? Vai "vaimentaako" muuntajan käämit räpsyä jotenkin ja onko kyseessä vain visuaalinen ilmiö, kun kyllähän se sähkö muutenkin alkaa kulkea kun se kytketään? Kuten varmaan voi päätellä, tietämykseni sähkötekniikasta: 0.
   
 16. Pertti Kosunen

  Pertti Kosunen Basic Input/Output System

  Viestejä:
  3 141
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Vaikuttiko nuo häiriöihin?
   
 17. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  6 423
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kyllä, ne on taas poissa. Lisäksi olohuoneen pistorasiassa jää "GROUND OK" valo palamatta, niin ostin Partcosta vaippavirtaerottimen antennijohdolle. Ihan kaikissa muissa pistorasioissa talossa kyseinen valo palaa.

  Melkein seuraava askel olisi kutsua sähkäri katsomaan tuota pistorasiaa.
   
 18. E.T

  E.T

  Viestejä:
  1 731
  Rekisteröitynyt:
  27.02.2017
  Kuinkahan monessa ChinaExport laitteessa tosiaan on puutteellinen verkkosuodin ja suoltavat häiriöitä sähköverkkoon...
   
 19. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  6 423
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tällä hetkellä ainoat kiinatuotteet, jotka on kiinni, on Edifierin kaiuttimet tietokonepöydällä tilan vuoksi. Joskus on myös kiinni UGreenin kännykkälaturi. Tulevaisuudessa kyllä pistän söpön minivahvarin, kun taas saan kaiuttimia tehtyä. Voiko sen hakkurin nyt niin huonosti tehdä? Oli minulla kyllä noita älyvaloja, mutta nekin on Xiaomi Philips, että ei kaameinta kuraa ja valmistaja on tosiaan Philipsin kanssa yhteistyössä ne tehnyt. Ja häiriöt on tilapäisiä ja valot on kyllä päällä joka ilta.

  Nyt johdossa on kiinni ongelmapaikalla: PS4, Philips 4k-telkkari, Wii (originaali), Onkyo stereovahvistin, Synology NAS ja pistorasiassa on myös ZTE 4G-reititin.
   
 20. Pakana

  Pakana

  Viestejä:
  760
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Kipinät tulevat yleensä sen laturin kondensaattorin innokkaasta latautumisesta. Ei pääse laturin läpi koneelle, jos laturi ei ole rikki. Jos huolettaa, niin kytke ensin laturi seinään ja vasta sitten koneeseen.
   
  ammonia tykkää tästä.
 21. puolinudisti

  puolinudisti

  Viestejä:
  100
  Rekisteröitynyt:
  11.06.2017
  toimiiko noissa APC:n ylijännitesuojissa se emi/rfi suojaus kun se laitetaan maadoittamattomaan pistorasiaan?

  alkaa pikkuhiljaa palaan käämi noihin kovaa poksahteleviin kotiteatteri kaiuttimiin ja sitä seuraavaan äänen katkokseen.
   
 22. E.T

  E.T

  Viestejä:
  1 731
  Rekisteröitynyt:
  27.02.2017
  Kyllä siinä varmaan osa häiriöiden suodatuskyvystä kadonnee.
  Mutta parempi se on jotain suodatusta kuin ei mitään.
   
 23. sick_man

  sick_man

  Viestejä:
  39
  Rekisteröitynyt:
  22.01.2018
  Onko ylijännitesuojaa järkevää ostaa jos haluaa suojata laitteita ukkosen tai jonkin muun aiheuttamalta virtapiikiltä? Nykyäänhän itse sähköverkossa taitaa olla aika hyvät suojaukset ja salaman iskua lähelle tuollaiset eivät kyllä taida kestää, mutta ajattelin kysyä jos jollain täällä olisi paremmin tietoa asiasta. Entäpä moodemin/verkkolaitteiden suojaus esim. tv-kaapelin kautta tulevia virtapiikkejä vastaan? Olen kova stressaamaan ja haluttaisi hankkia joku suoja ihan oman mielenrauhan takia, mutta en tiedä ovatko nuo vain rahan haaskausta.
   
 24. Pertti Kosunen

  Pertti Kosunen Basic Input/Output System

  Viestejä:
  3 141
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Riippuu missä asuu, taajamissa yms. isommissa on melko hyvät suojat, mutta omakotitalo jne. jossa salama voi iskeä lähelle kannattanee suojata. Jos iskee tarpeeksi lähelle, niin mitkään suojat ei välttämättä auta, kaikki (kytketyt) sähkölaitteet voi hajota silti.
   
 25. sick_man

  sick_man

  Viestejä:
  39
  Rekisteröitynyt:
  22.01.2018
  Asun kerrostalossa lähellä ison kaupungin keskustaa. Ehkäpä siis omalta osaltani turhaa rahanhukkaa.
   
 26. Lagittaja

  Lagittaja

  Viestejä:
  1 673
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
  Ja jos niitä suojia laittaa niin kaikki pitää olla sen suojan takana. Esim töllötin kiinni tietokoneessa ja tietokone ylijännitesuojan perässä, jos se antennikin ei kierrä sen ylijännitesuojan kautta niin sitten se suojaus on vähän turha kun se piikki voi kulkea suojattuun laitteeseen ei-suojatun laitteen kautta.

  Nimimerkillä 7 vuotta sitten ukon ilma ja nykäisin antennipiuhan irti sekunnin liian myöhässä, tuloksena se että HTPC:n näytönohjain pimeni ja muistaakseni yksi tv:n kahdesta HDMI portista (se missä se näytönohjain oli kiinni).
  Tuon näytönohjaimen kohdalla ei muistikuvaa kuoliko vain se DVI/HDMI puoli ja VGA olisi jäänyt henkiin vai delasiko se kokonaan.
  Ja tv:n kohdalla en ole varma kun siitä on niin kauan ja tämä on äitini HTPC setti mutta ainakin se HDMI piuha on kytketty koneesta kauempana olevaan HDMI2:een tv:n sivussa eikä tv:n takana olevaan HDMI1:een että eiköhän se HDMI1 ole pimeänä..​

  Sinällään jännä että mitään muuta ei mennyt rikki o_O
   
 27. sick_man

  sick_man

  Viestejä:
  39
  Rekisteröitynyt:
  22.01.2018
  Joskus kotona tullut ukkosella salamoita pistorasioista :D. Mutta tuo on hyvä pointti että pitäis olla antennikaapelit ja kaikki suojattuna että saa kunnon turvaa. Taidan jättää suojat ostamatta ja repiä laitteet irti kun ukkonen iskee.
   
 28. Lagittaja

  Lagittaja

  Viestejä:
  1 673
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
  Kyllähän esim APC valmistaa noita roikkia joissa on TV ja/tai xDSL linjan suoja

  APC Surgearrest ylijännitesuoja yhdellä pistokkeella + RJ11 liittimet (sisään ja ulos) - 17,00€
  APC SurgeArrest Essential PM5V-GR, ylijännitesuoja viidellä pistokkeella, TV-antennisuojaus - 24,00€
  APC SurgeArrest Essential PM5T-GR, ylijännitesuoja viidellä pistokkeella, RJ-11-suojaus - 24,00€
  APC SurgeArrest Essential PMH63VT-GR, ylijännitesuoja kuudella pistokkeella, RJ-11- ja TV-antennisuojaus - 37,00€

  Menee vaan hankalaksi jos pistokkeet ei ole kovin järkevissä paikoissa.

  Meillä esimerkiksi ei ole maadoitettuja rasioita olohuoneessa ollenkaan joten UPSi on keittiön sulakkeen takana ja sen ylijännitesuojaus ominaisuudet ihan turhia koska TV:n sähköt eri sulakkeen takana maadoittamattomassa rasiassa ja tietokone siinä tietenkin kiinni HDMI:llä ja sitten se kaapeli TV/nettikin tietenkin omassa liittimessään joka taitaa myös olla eri maassa kiinni.
  Asutaan kuitenkin kerrostalossa jokseenkin tiheällä alueella niin en sen kummemmin murehdi ukkosta (en ole ottanut piuhoja irti) ja olisi muutenkin ylimääräistä ja turhaa rahanmenoa ostaa erillistä ylijännitesuojaa coaxilla ja vedellä roikkia sieltä ja täältä ja noin ja näin että saisi kaiken ylijännitesuojan taakse ja itse se pitkän roikan vetäminen listaa pitkin vähän niin ja näin sähköturvallisuuden kannalta.
   
  Dudem ja hsalonen tykkäävät tästä.
 29. sick_man

  sick_man

  Viestejä:
  39
  Rekisteröitynyt:
  22.01.2018
  Tuollainen millä saa modeeminkin suojattua olisi kyllä hyvä. Taitaa kuitenkin tällä erää jäädä itselläni kauppaan, pitää katsoa sitten ensi kesänä. Tänään vielä ukkosti vähän, mutta kohtapa tämä kesä on ohi.